Общините Бургас, Габрово и Радомир въвеждат нови електронни услуги за граждани

Жителите на трите града ще могат да използват 50-те административни електронни услуги, които от над година са въведени в Столична община, съобщи заместник-министърът по транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов. Според него до няколко седмици услугите може да бъдат достъпни и в други общини, без да бъде уточнено в кои точно. 

Електронните услуги бяха разработени по проект на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) на обща стойност 15.5 млн.лв. и първоначално бяха внедрени в София. Общинските услуги бяха създадени от консорциума "Сирма - Интерконсулт" и струваха 2.5 млн.лв. 

Според информация на "Капитал" от началото на годината, за първите четири месеца от своето пускане е-услугите на СО не са привлекли особен интерес - едва 22-ма граждани и 3 фирми са ги използвали за този период. Повечето от услугите изискваха потребителите да разполагат с електронен подпис. Предизборно в началото на октомври общината се похвали пред в. "Новинар" с това, че е полутила над 23 хиляди  онлайн заявления за електронни услуги, без да става ясно дали това са посещенията на съответния уебсайт или   

Още от Капитал