КС отмени отпадането на давността за престъпленията на комунистическия режим

Главният прокурор внесе искане за обявяване на разпоредбите за противоконституционни през декември 2015 г.

Измененията в НК бяха внесени от ГЕРБ и Реформаторския блок в края на септември миналата година.
Измененията в НК бяха внесени от ГЕРБ и Реформаторския блок в края на септември миналата година.    ©  Цветелина Белутова
Измененията в НК бяха внесени от ГЕРБ и Реформаторския блок в края на септември миналата година.
Измененията в НК бяха внесени от ГЕРБ и Реформаторския блок в края на септември миналата година.    ©  Цветелина Белутова

Конституционният съд отмени премахването на давността за преследването на престъпленията, извършени от функционери на Българската комунистическа партия. Решението е взето в четвъртък с 11 на 1 гласа, като "против" е бил Филип Димитров, съобщи "Правен свят". Мотивите на решението ще бъдат публикувани в петък.

Измененията в НК бяха внесени от ГЕРБ и Реформаторския блок в края на септември миналата година. На практика приетите текстове имаха единствено символично значение, тъй като те се обезсмислят от други разпоредби на Наказателния кодекс – като тези, според които "за всяко престъпление се прилага онзи закон, който е бил в сила по време на извършването му", както и този, според който ако до влизане на присъдата в сила последват различни закони, то се прилага този, който е най-благоприятен за дееца. Така дори висящите досъдебни производства да стигнат до съда, то за разследваните по тях дейци на БКП ще се прилага най-благоприятният вариант на НК.

Въпреки това главният прокурор Сотир Цацаров през декември миналата година реши да сезира Конституционния съд с искане разпоредбите да бъдат отменени. В аргументите си Цацаров посочи, че измененията не съответстват на принципите на равенство на гражданите пред закона, създават обратно действие за наказателни норми и дискриминират техните адресати на политически принцип.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  bramasole avatar :-|
  bramasole

  "На практика приетите текстове имаха единствено символично значение, тъй като те се обезсмислят от други разпоредби на Наказателния кодекс"
  Въпреки символизма, 11 български конституционни съдии са отменили премахването на давността за преследването на престъпленията, извършени от функционери на БКП. Журналистът Тони Филипов преди години констатира, че на народите с къса памет преходите им са много дълги. Трябваше лустрацията да се осъществи отдавна; сега нямаше да сме свидетели на подобни срамни решения.
  Днес прочетох едно емоционално есе, "Уволнявам моите депутати". Бих казала - уволнявам и конст. съдии /без Ф. Димитров/, но какъв смисъл... Трябва да започнем отначало, като гласуваме и избираме с разум. И самите ние трябва да поискаме реформи.

 • 2
  shneider avatar :-P
  Koba Stalin

  [quote#1:"Bramasole"]Въпреки символизма, 11 български конституционни съдии са отменили премахването на давността за преследването на престъпленията, извършени от функционери на БКП. [/quote]

  Символизмът по времето на Дебелянов беше в поезията - днес е в правосъдието. Правилно е отменил КС премахването на давността - току виж на някой луд магистрат или политик му се е приискало да пробва. Ей така, на майтап.

 • 3
  bramasole avatar :-|
  bramasole

  До коментар [#2] от "Тони Шнайдера":

  Дори поетите-символисти са прозрели, че "светът неспирно своя лик мени"... само шайка мошеници не искат промяна, не разрешават промяна; ама по-страшното е, че и народът не иска промяна. С една дума - /почти/ всички са доволни.
  Много жалка история.

 • 4
  shneider avatar :-|
  Koba Stalin

  [quote#3:"Bramasole"]шайка мошеници не искат промяна, не разрешават промяна; ама по-страшното е, че и народът не иска промяна. С една дума - /почти/ всички са доволни.
  Много жалка история. [/quote]


  Отстрани погледнато, наистина е жалка тази история. Но когато си в нея става страшна. Не съм от плашливите но напоследък взех да губя увереност. Нещо като Яворовото - деца боя се зарад вас. Българинът се примири. А когато българинът се примири - не му мърдат 5 века. Доказано е.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал