Прокуратурата поиска прекратяване на първата партия на Марешки

Софийската градска прокуратура поиска от Софийския градски съд (СГС) да постанови прекратяване на първата от двете партии на Веселин Марешки "Национално движение свобода и демокрация" (НДСД), регистрирана през 2004 г. В исковата молба се подчертава, че още през 2005 г. СГС е следвало служебно да заличи партията от регистъра на политическите партии, след като е отказал нейната пререгистрация по новия Закон за политическите партии (ЗПП) в сила от 1 април 2005 г. Това не е било сторено, както и прокуратурата тогава не е поискала разпускане на партията, каквито правомощия има.

В сегашния иск за прекратяване се цитират основанията на чл. 40 ал. 1 т. 1, 3 и 5 от ЗПП – партията не е пререгистрирана по новия закон; не е провеждала предвидените в устава заседания на върховния орган, които по закон трябва да са поне веднъж на 5 години, и не е представила в съда за вписване състава на новото ръководство; не е участвала в каквито и да било избори повече от 5 години от последната й съдебна регистрация.

Аргумент, че прекратяването отдавна е трябвало да бъде извършено служебно от съда, бе изтъкнат от Веселин Марешки и неговия адвокат още седмица преди изборите, когато излезе информацията, че формално варненският бизнесмен е председател на две партии – ВОЛЯ и НДСД.

Още от Капитал