Парламентът прекрати мандата на Живко Мартинов, подал оставка заради "Суджукгейт"

Народните представители го освободиха със 170 гласа "за", 3 "против" и 7 "въздържал се".

Практически това означава, че няма да се налага парламентът да сваля имунитета на Мартинов, поискан от главния прокурор Сотир Цацаров на 21 юли.

Срещу Мартинов ще бъдат повдигнати пет групи обвинения - за изнудване, принуда, включително и спрямо орган на власт да извърши действие по служба, опит за лично укривателство. На пресконференция лично главният прокурор обяви, че Мартинов е рекетирал местни търговци в района на Добрич, като им е поискал четири тона суджук от името на премиера Бойко Борисов. После стана ясно, че вече бившият депутат е изнудвал местните полиция и прокуратура.

Първоначално Мартинов обяви, че се отказва от имунитета си доброволно и набеди за атаките срещу него "група хора от левия спектър", които от няколко месеца пишели жалби, а в същото време му дължали пари. Бойко Борисов обаче разпореди областната структура на ГЕРБ да бъде разформирована. Новият й председател е депутатът Пламен Манушев. Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че ще се решава дали Мартинов да бъде изключен от партията.

Още от Капитал