Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"
Евродепутатите не успяха да постигнат абсолютно мнозинство от 376 гласа, нужни, за да отхвърлят предложението на Брюксел за употреба на фосфатни добавки в месото за дюнерите. Това означава, че ЕК ще продължи с процедурата по разрешаване на употребата на фосфорна киселина, ди- и трифосфати и полифосфати (E 338-452) в замразеното месо за кебап, независимо дали то е овнешко, агнешко, телешко, говеждо или птиче. Според ЕК използването на тези фосфати е необходимо за частичното извличане и разграждане на протеините от месото. По този начин се образува протеинова обвивка, която служи за задържане на парчетата месо заедно и позволява по-хомогенно замразяване и печене.
За момента правилата на ЕС не разрешават използването на фосфатни добавки в приготвянето на месото, но поради натрупването на изключения те все по-често се употребяват. Резолюцията беше внесена от Комисията по обществено здраве и безопасност на храните за отхвърляне на предложението на Европейската комисия, но получи едва 373 гласа "за" при необходими 376.
Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата
* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.
Все още няма коментари
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.