Зам.-кметът на София Евгени Крусев е подал оставка заради обвинение от прокуратурата

То е във връзка с разследването за нарушения при ремонта на "Граф Игнатиев"

   ©  Велко Ангелов
   ©  Велко Ангелов

Заместник-кметът на София по транспорта и строителството Евгени Крусев е подал оставката. Причината е, че е бил призован от прокуратурата, за да му бъде повдигнато обвинение във връзка с ремонта на ул. "Граф Игнатиев". Самият Крусев съобщи това пред журналисти. "Считам, че най-отговорната и мъжка позиция в случая е да си подам оставката, за да може разследващите да си свършат изцяло работата", каза зам.-кметът. "Аз категорично мога да заявя, че ще си защитя името и това е целта на действието, което правя в момента", посочи Крусев и уточни, че в качеството си на възложител той носи отговорност за поръчката за ремонта и ще продължи да я носи.

Разiледването е във връзка с нарушения на Закона за обществените поръчки и подмяна на материала, който се полага под релсовия път на "Графа" (виж карето). Според разследване на организацията "Спаси София" подмяната може да е опасна, тъй като положената от изпълнителя "Джи Пи груп" подложка нямало да е достатъчно ефективна за опазването на сградите от вибрациите на трамвая. "Джи Пи" освен това печели търга с конкретно предложение за материал, който трябва да бъде вложен в реконструкцията на трамвайните релси, а месец след началото на ремонта материалът е подменен, и то с такъв, заради който неин конкурент ("ПСТ груп") е отстранен.

"Ако съм бил подведен от проектант или някой друг, който е участвал в целия процес по направата на проекта, аз се надявам, че това прокуратурата ще го установи", коментира зам.-кметът в оставка. Той каза още, че ще даде показания следващата седмица във вторник.

Фандъкова приема оставката

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще приеме подадената оставка на зам.-кмета по транспорт Евгени Крусев, съобщиха по късно през деня от пресцентъра на Столична община. "Ще продължим да съдействаме на проверката. Като част от това преди месец до прокуратурата бяха изпратени резултатите от проверката на дирекция "Вътрешен одит". По заповед на кмета бяха проверени всички обстоятелства, довели до изменението на проекта за релсовия път по ул. "Граф Игнатиев", се казва още в съобщението.

"Столична община оказва пълно съдействие на проверяващите органи, като всички документи и установени от вътрешната проверка факти са присъединени към проверката на прокуратурата. Като възложител на проекта г-н Крусев носи своята отговорност. Реконструкцията на ул. "Граф Игнатиев" е голям проект, при реализацията на който се изисква експертизата и компетентните решения на широк кръг експерти, в това число и проектантите. В този процес всеки един носи своята лична и професионална отговорност", посочва кметът.

Проектант на ремонта след спечелен конкурс е архитектурната агенция на арх. Иво Пантелеев "А.Д.А". Надзорът е поверен на консорциум "Проджект надзор София", в който влизат "Транконсулт БГ", ,,ММ КОНСУЛТ" и ,,ДИ ВИ БЪЛГАРИЯ". Договорът за надзора на Зони 2 и 4 с обединението е за около 1 млн. лв. "Трансконсулт - БГ", както и свързаните с него "Трансконсулт - 21" и "Трансконсулт - 22" (фирмите споделят един офис и телефони, а собствениците им са в роднински отношения), са редовни партньори на "Джи Пи" при изпълнението на обществени поръчки.

Кой е Евгени Крусев

Крусев беше назначен на поста през 2016 г., когато беше едва на 27 години. Той наследи Любомир Христов, който също подаде оставка заради разследване за злоупотреба при избора на доставчик за 60 спирки за градския транспорт. Тогава оставка подаде и депутатът от ГЕРБ Ирена Коцева. Фирма на съпруга й "Сити-4" достави спирки за навесите за 236 хил. лв. без ДДС, най-високата предложена цена от общо 8 оферти, а разследване на "Нова тв" показа автомобила на Христов пред имот на депутатката в Самоков. Заради скандала кметът Фандъкова поиска и оставката на ръководството на "Център за градска мобилност", организирал търга за спирките.

"Завършил съм "Транспортно планиране и инженерство". Работил съм по различни проекти в Столичната община и "Градска мобилност". Преди магистратурата в Единбург във Великобритания - по "Транспортно планиране и инженерство", съм учил в УНСС "Обществени комуникации", каза по време на представянето през 2016 г. Крусев. Кметът Фандъкова обясни тогава, че Крусев е ръководил екипа, изготви плана за градска мобилност в София. "Знаете, аз обявих, че ще търся млад човек, който да има подходящото образование и квалификация, в същото време да бъде много отдаден, да бъде работлив", каза Фандъкова.

Скандалът с противовибрационната подложка

Ремонтът на "Граф Игнатиев" за около 24 млн. лв., възложен след търг на "Джи Пи груп", започна през май тази година. Оттогава до днес той е съпътстван с редица скандали и концентрира върху себе си огромно обществено недоволство. Заради мащабите си и лошата организация бизнесът по продължение на цялата улица пострада, а изборът на материали и качеството на работа не се харесаха на много хора.

Основание за разследване от прокуратурата обаче даде проверка на организацията "Спаси София" на положените под релсите т.нар. виброизолационни подложки. Те са важна част от проекта за реконструкция на релсовия път, тъй като районът е гъсто застроен със стари сгради. Подложките трябва да отговарят на критерии като маса, статичен коефициент на еластичност и динамичен коефициент на еластичност. Участниците в търга са посочили, че ще използват различни материали. "Джи Пи" например са кандидатствали с подложка, произведена от австрийската Getzner с тегло 5 килограма на квадратен метър, изработена от полиуретан. Обединението "ПСТ градска среда Зона 2", която сега ремонтира градинката на "Кристал", е кандидатствало за ремонта на "Граф Игнатиев" с подложка на фирмата Pandrol (Floating Slab Mats) с тегло 15.6 кг на кв. метър, изработен от рециклирани гуми. Тази маса обаче надхвърля зададената в документацията и обединението, чиято цена е 1.6 млн. лв. по-ниска, бива отстранено.

В хода на реконструкцията на трамвайното трасе обаче възложителят решава, че ще използва интегрирана система на Pandrol, тъй като компанията доставя и изолацията, която обгръща самите релси. Крусев обясни тогава, че първоначалният проект е имал нужда от промяна заради отводняването и геометрията на железния път. При използването на материали от един и същ доставчик освен това се постигал по-дълъг гаранционен срок. Заради тази промяна от проекта се оттегля авторът на идейния проект за ремонта - инж. Румен Борисов.