Само шестима гласуваха против извънредния закон на Данаил Кирилов

Само шестима народни представители гласуваха срещу скандалния законопроект на Данаил Кирилов (ГЕРБ), който със задна дата въвежда правилото, че държавата може да води дела за конфискация на престъпно придобито имущество дори когато проверяваният бъде оправдан или наказателното дело срещу него бъде прекратено. От общо 147 депутати, които в петък участваха в гласуването при първото четене, проектът беше подкрепен от 116. Става дума за извънреден закон, прокарван по спешна процедура, чиято цел е да се заобиколи Тълкувателното решение на ВКС от 7 декември т.г. за невъзможността да се конфискува имущество, обявено за "престъпно", при положение че няма престъпление.

Законът се прокарва по "бързата писта" в явно съглашателство на всички власти. Той беше внесен в понеделник, само три дни след обявяване на решението на ВКС, в сряда бе гледан в правната комисия, където само от БСП гласуваха "въздържали се", а в петък мина първото му четене в пленарна зала.

От гласувалите 147 депутати 116 са подкрепили законопроекта на първо четене – предимно от управляващите и ДПС, но сред тях са и петима от БСП - Петър Витанов, Иван Ченчев, Драгомир Стойнев, Иван Иванов и Таско Ерменков. Само шестима са били против – трима депутати от левицата (Александър Паунов, Манол Генов и Милко Недялков) и трима от "Воля" (Боряна Георгиева, Полина Цанкова–Христова, Албена Найденова). "Въздържал се" са гласували 25 депутати от БСП. Нито един депутат от БСП не се изказа в пленарна зала по този явно конфликтен закон, но депутатите от левицата отказваха да разговарят по темата дори и в кулоарите.

По предложение на вносителя Кирилов пленарната зала гласува извънредно съкратен срок за внасяне на предложения преди второто четене – до понеделник. Управляващите не крият намеренията си да гласуват текстовете окончателно до средата на следващата седмица.

Още от Капитал