Борисов: САЩ ни предлагат F-16 за 2.2 млрд. лв.

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова

Около 2,2 милиарда лева е цената за осемте изтребителя F-16 Block 70/72, която САЩ е дала на България, обяви днес премиерът Борисов в Брюксел.

Тази цена превишава с около 200 млн. лв. ориентировъчната сума, към която се стремеше военният министър Каракачанов. Тя е и с около 400 млн. лв. повече от принципния таван за проекта, който първоначално бе гласуван от Народното събрание, а след това беше премахнат в името на "стратегическия интерес" да бъде постигната договорка именно за американски изтребители.

Остава да се види дали българската страна ще успее да се спазари за по-ниска цена, какво ще получим срещу тази сума и какво ще бъде орязано като бойни способности спрямо първоначално зададените параметри на проекта. За последното намекна вчера в свое изказване президентът Румен Радев, който очевидно вече се е запознал с параметрите на американската оферта.

Също така днес зам.-министърът на финансите Росица Велкова потвърди очакванията от последните седмици, че бойните самолети ще трябва да бъдат платени накуп. Това стана по време на днешния акукцион за ДЦК, на който държавата пласира ценни книжа за около 300 млн. лв. Въпросната сума също ще бъде използвана за финансиране на сделката за изтребителите.

Още от Капитал