🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Тежък удар за индустрията

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Икономическата криза вече удари индустрията. Причините се коренят в намаленото търсене на продукцията, както и в спада на цените на металите на световните борси с около 50%. Потърпевши се оказват основно експортно ориентираните предприятия. Ако допреди няколко месеца повечето от фирмите планираха нови инвестиции и увеличаване на персонала, сега мениджърите им говорят за оптимизация на щата. Подходите за справяне със ситуацията са различни. Общо е само нежеланието на собствениците да споделят в медиите намеренията си за намаляване на персонала.

Неофициално се твърди, че в повечето металургични и машиностроителни предприятия вече се обмислят или са започнали съкращения. "Имаме индикации, че някои наши членове преминават към оптимизация на персонала. Това са предимно компании, които произвеждат готови изделия", твърди Политими Паунова, изпълнителен директор на Българската камара за цветни и черни метали. Тя пояснява, че някои предприятия преминават на едносменен режим на работа, други пускат част от работниците си в платен или неплатен отпуск. Има и освободени.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

12 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  Станишев

  а, какви съкращения... на работещи? значи пенсионери няма да се съкращават
  е, добре! то на изборите нали няма да гласуват за нас, значи е добра политиката.
  вота ще бъде добър, а закъсалите индустриалци ще ни се молят на колене с пари в ръцете.
  Идеално! Пак ще сме на власт.
  Еропа няма да го забележи, имат си финансова криза. ние тук сами си я създадохме, добре че помогна БНБ. Направо си говорим в един тон с тези от европа.
  Няма да има протести, ония дето бяха по костово време отдавна се изселиха. Така сме нагласили тук нещата , че няма шанс да се върнат, значи протести няма да има.
  Е, подготовката за изборите върви по план, другари!

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  до Станишев

  работниците от Кремиковци да си поискат заплатите от Буш и Митал

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  asd

  Б България няма криза. Няма да ни засегне. ние ще сме остров на стабилността.

  Да ама нещо баш си почна кризата и тука.

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  до 1

  оооох, ама тя и мафията на изкупвателните пунктове за скрап ще остане без работа:)

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  балкандо

  Предприятията-гиганти нямат голямо бъдеще в динамична пазарна среда.
  Кремиковци от години е жив труп.
  Правителството май трябва да разшири значително програмите за преквалификации и обучения. Кризата е кофти работа, но и възможност да се пренасочат човешките ресурси към перспективни области. Икономиката ще оцелее и ще се развива, ако живнат малките и средни предприятия. Те са най-гъвкави и могат бързо да се преструктурират и нагаждат към всяка пазарна обстановка.

  Нередност?
 • 6
  Avatar :-|
  до балкандо

  нямат бъдеще българските, а американските имат че САЩ могат да печатат колкото си искат долари. всичко е измама на Буш и неговата мафия. защо да се закриват българските предприятия че Буш и САЩ са в криза

  Нередност?
 • 7
  Avatar :-|
  .dru

  Да живее металургичния комбинат "Леонид Илич Брежнев", гордостта на социалистическата ни индустрия, последна дума на Съветската наука и техника, които, както знаем, са най-най-най в целия свят и вещаят светло бъдеще за цялото прогресивно (само за него!) човечество.

  Напред, другари и другарки, да съхраним нашата гордост и източника на лапачка за нас и нашите профсъюзни деятели! Другарите Тренчев и Желязко Христов дори слезнаха от джиповете си за да ни окажат подкрепа, а другаря Божидар Данев ръси ли, ръси глупости където му попадне!

  Нищо, че софиянци (кучета ги яли) ще дишат заедно с въздуха и половината менделеева таблица, нищо, че държавата, сега под формата на "изкупуване" (на принципа "кон за кокошка") на скапаната ни продукция всъщност ни дотира, а това, както знаем беше забранено от всички закони и правилници, които имат връзка с "Икономиката на капитализЪма"

  Да съхраним "Кремиковци" во веки-веков, Амин!

  Нередност?
 • 9
  Avatar :-|
  corector

  какво е това Сигма Индъстрис?!!! дет се вика, има 5 металургични завода в бг и пак не можете да ги научите!

  за читателите - очевидно става въпрос или за Стомана Индъстри, или за Сигма ИС (едното е дъщерно на другото, а и двете са под шапката на ТеПроМетал - явно достатъчно основание на Капитал да обърка имената)

  Нередност?
 • 10
  Avatar :-|
  КАПИТАЛ

  ,,Икономическата криза вече удари индустрията. Причините се коренят в намаленото търсене на продукцията, както и в спада на цените на металите на световните борси с около 50%"

  НАПРЕД ИНДУСТРИАЛЦИ - Цените на металите паднаха с 50%, Инвестирайте!
  Вазовските Машиностроителни Заводи какво чакат.
  Като ревне Добри Чинтулов - Всички Братя на оръжие - Откъде на майната си ще дойде това оръжие.Пък и цената на ПРОДУКЦИЯТА ще е Добра!!!

  Поздрави от КАПИТАЛА

  Нередност?
Нов коментар