🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Брокерите се преориентират

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Пазарът на имоти даде първите сигнали, че световната финансова криза няма да подмине България. Най-напред изчезнаха чуждестранните купувачи, после замряха продажбите на апартаменти в курортите. Когато епидемията обхвана и пазара на земя и жилища, много от малките агенции започнаха да затварят врати. Големите и утвърдени посреднически компании пък вече преосмислят нуждата си от персонал. За момента те се въздържат от дългосрочни прогнози и коментари, но първата им крачка със сигурност ще е в посока на замразяване на планираните преди година нови назначения. Има обаче и такива, които смятат да използват кризата, за да заложат на нова бизнес стратегия или да привлекат най-качествените хора.

Никола Стоянов, управител на агенцията за имоти "Bulgarian Properies", която беше специализирана в продажби на имоти на британци, засега няма планове да съкращава хора. Той ще прави опити да препозиционира бизнеса си. "Вложил съм много време и усилия да изградя екипа на компанията. Служителите ми са добри специалисти и не искам да се разделям с тях, защото в трудни времена именно добрите специалисти могат да помогнат на един бизнес да оцелее и да продължи да се развива", обяснява стратегията си Стоянов.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

34 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  Kostadin Paskalev

  Капитал от около месец не пише нищо за пазара на имоти. Явно се води от максимата "за умрял добро или нищо":):). Къде е сега оня брокер др.Иванов/инж.Ганев, да обясни за нейзбежното поскъпване на имотите? Може и да са го уволнили вече от агенцийката за имоти. Малките агенцийки за имоти в София затварят врати вече от 3-4 месеца. А в момента има "масова смъртност". Цитираните по-горе комунистчета, които с червени пари направиха големите фирми за недвими имоти, също ще глътнат доста вода. Просто пазарът вече го няма. Банките не дават НИКАКВИ кредити, а малкото хора с пари в брой чакат. И колкото повече чакат, толова по-добре за тях. Преди си мислех, че цените ще паднат с 30-40%, но като гледам какво става, май цените ще паднат до нивата от 2004г Ако кризата се задълбочи, очаквайте връщане на цените от 2002-2003-та.
  Всички суровини използвани в строителството поевтиняват драстично. Режат се и заплатите на строителните работници. Това значи и разък спад на себестойността на новото стройтелство. Честито на купилите си имот след 2006-та. Ще плащате като попове, докато имотът ви се обезценява.
  Комунистчетата, собственици на големите фирми за имоти пак ще са си добре. Но на всички техни служители дупе да им е яко.

  Пари повече няма да има. От чужбина вече никой не дава кредити на българските банки. Даже италянци, унгарци, австрийци, немци теглят пари от българските си подразделения. Ликвидната криза е вече тук. Към това се прибавя и големият брой жилища който банките ще започнат да продават, защото собствениците им няма да могат да ги изплащат.

  Както винаги края на управлението на БСП е край на илюзите за добър живот на много хора.

  Нередност?
 • 2
  chimi_frog avatar :-|
  Чимиджимичамиджоми

  Хм, Паскалев, много си прав, но само до някъде. Пазар тепърва ще се развива, но вторичен! Хорицата, теглили кредит за жилища от сорта на шестцифрени суми в евро, много скоро ще се изправят на ръба на фалита и ще станат новите продавачи (по скоро банките им).

  А за БСП, тука вече няма спор. Да запеем песничка за Виденов и неговото добро старо време!

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  Джони

  Коце, поздравления за трезвите ти възгледи, който имаш!

  И аз на доста народ им казвах тези неща - не може в бедна държава да имаш цени на имоти като в супер богата Австрия, но нещо май истерията беше станала пълна... Е сега за съжаление пак обикновения човек ще понесе гадорията....

  Време е да препрочетем Кейнс, Маркс и особено Малтус и най-вече Енгелс!

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  Kostadin Paskalev

  Джони, в началото на 90-те, когато братушките се бяха хванали за палците се казваше, че там "оптимистите учат английски, песимистите учат китайски, а реалистите учат устройството на Автомат Калашников":):):). Между другото те пак се навеждат към тая поза, защото петролът се е запътил към $30-40. Цена, при която техният добив е на загуба. А някой оптимисти очакваха руснаците да заместят англичаните и ирландците на нашият пазар.:):):)

  Чимиджимичамиджоми, вторично предлагане ще има. Банките ще почнат да продават имоти на длъжници в големите градове. В момента има много такива имоти в зимните и летните курорти, но те са непродаваеми. Затова банките ще са принудени да продават в София, Варна, Пловдив и т.н. Няма да имат възможността да задържат конфискуваните имоти и да чакат по-високи цени. Т.е. предлагането е ясно.
  Търсенето е по-сложно. Чужди купувачи няма да има. А българите с пари са малко. Това означава много предлагане и малко търсене, т.е. падащи цени. При ниски цени комисионите ще са малки не само като абсолютна стойност. Комисионите ще се свият и като процент, защото ще има малко сделки и много желаещи да са посредници.

  Освен това самите участници на пазара няма да искат посредници в сделките. Банките ще си направят собствени отдели за продажба на имоти. Защо да дават пари на някой външен, като те ще си имат празни офиси и излишен персонал. Малкото останали строители също сами ще си продават апартаменти. Когато строиш 10 блока, си зает и нямаш време да се занимаваш с купувачи. Когато строиш един блок, не ти се дават пари на посредници. Купувачите от край време плюят по брокерите и ги е яд на незаслужените проценти от сделката.
  Така, че брокерите ще дуат супата масово. Собствениците на големи агенции и техните червени кукловоди както винаги ще оцелеят. Те имат доста пари и не са за мислене. Но наемният персонал ще го закъса яко. Даже и тези, които не си загубят работата, ще са с пъти по ниски доходи.

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  kalpazan

  Здравейте,

  да се включа и аз. Подкрепям вашите мнения.

  Наистина пазара на имоти в момента върви към замръзване. Затова причини много. Но според мен главната е в банките, защото самите те създадоха този пазар с тези цени. Първо додоха кредити на строителите, за да построят жилищата, а послед - на хората, за да ги купят. А те(банките) си прибират лихвите. Дори банките да станат собственици на имотите, те ще ги продадат. Но сега проблема е предимно ликвиден. Хем банките не дават кредите, хем няма хора с готови пари. Та тогава банките имат само един изход, за да излезнат сухи. Да пуснат апартаментите да речем на цени от 300-400 Е кв.м., но за чиста площ и да почнат да дават изгодни (нисколихвени) кредити на купувачите. Тогава ще имам някакъв нормален пазар на имоти, иначе или цените ще станат още по ниски от 300 Е или и дори за по-малко пари няма да има сделки. Спомнете си около 2000 г. колко сделки имаше.
  Разберете България е евтина и трябва да си остане евтина държава, за да и върви икономиката. Цените трябва да са български, а не европейски, защото доходите никога няма да станат европейски. Не може заплатите в България да са по-високи от тези в Испания или Португалия дори. Това се отнася и за цените.

  Нередност?
 • 6
  Avatar :-|
  Магаданс

  Ааа, Калпазане, накрая не си прав! За цените може, справка - в настоящето. Вярно, че са малко по-ниски, но незначително, и не тотално.

  Нередност?
 • 7
  Avatar :-|
  pawlov

  Да-а, кризата е тук. Подкепям по-горните изказвания. Веселбата свърши, идва махмурлука и главоболието. А може би гладът.

  Нередност?
 • 8
  Avatar :-|
  nikiboy

  Слушам тази сутрин по телевизията ,че се почнало преустрояване на мезонети на по-малки жилища.................
  Много поздрави на др.Иванов(инж.Ганев).....................

  Нередност?
 • 9
  Avatar :-|
  ХаХо

  300 евро за квадрат ??

  Ах, вие, лакомници, иска ви се, нали?

  Паскалев, научи се да пишеш правилно, след това давай акъл.

  Колко струва мнението на един неграмотник?!

  Нередност?
 • 10
  Avatar :-|
  lukabrazdi

  Браво Паскалев!!! Не обръщай внимание на #9. Търпение му е майката.
  Лично аз ги виждам тези 300Е/м2 само че след около 2 мах 3 години.
  До тогава трябва да влязат някои закони които сега чакат "на пауза".
  После властта на бързо вкарва закон за недопустимост на помещаване на офиси на фирми в жилищни сгради за да може да се напълнят пустеещите бизнес сгради и бизнес центрове. Леле колко апартаменти и гаражи ще се опразнят по този закон. После голямата тесла за многоимотните - нормален данък за основно жилище и сериозен данък за всичко останало.
  А има и още хитринки които хем ще пълнят хазната хем ще разбият цените на имотите.
  Но дебелоочието на някои хора е такова ,че всичко това ще го видят чак като им се стовари на главата

  Нередност?
Нов коментар