Стъпка напред, скок назад
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Стъпка напред, скок назад

Стъпка напред, скок назад

Отлагането на промените в пенсионната система увеличава фискалния риск

4596 прочитания

© Михаил Вълканов


Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го направиш. Такава е политиката на кабинета на Бойко Борисов по отношение на пенсионната реформа.

В самото начало на мандата си правителството на ГЕРБ демонстрираше воля наистина да усъвършенства осигурителната система. При първия по-сериозен отпор обаче срещу една от най-важните части на реформата - увеличаването на стажа или пенсионната възраст, премиерът даде заден и отложи дори дискусията по темата. Формалната причина е кризата на пазара на труда, справянето с която сега е по-важна задача. Най-вероятно обаче Борисов просто не пожела да поеме риска от евентуално социално напрежение заради непопулярните реформи. С което постави под основателно съмнение намерението си въобще някога да ги прокара.

Без алтернатива

Тезата, че увеличаването на изискваната възраст или стаж за пенсиониране няма алтернатива при огромния дефицит във фонд "Пенсии" и влошаващата се демографска ситуация в България, не е нова. Затова и не беше изненада, че консултативният съвет по пенсионната реформа (КСПР) към социалното министерство предложи варианти в този дух, един от които трябваше да влезе в сила след две години (виж карето).

По-малко от месец след официалното им представяне премиерът дръпна ушите на социалния министър Тотю Младенов и заяви, че усъвършенстването на пенсионния модел ще продължи с широк обществен дебат след съживяването на икономиката.

"Развитието на пенсионния модел е като предложението за брак - може да се отлага, но с това не бива да се прекалява, защото може въобще да не се случи." Така коментира новината Иван Нейков, председател на УС на Балканския институт по труда и социалната политика, бивш социален министър и член на КСПР. "Сега говорим за вдигане на пенсионната възраст до 65 години. Ако отлагаме, ще трябва да стигнем до 67 години или дори до повече", убеден е той.

"Отлагането е опасно. Сега е най-подходящият момент за тези мерки, защото политическата воля и кредитът на доверие към правителството са най-високи", категоричен е и председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев.

Експертите са единодушни, че поредното спиране на важни елементи от реформата ще увеличи натиска върху фиска, а необходимостта от финансиране на пенсионната система може да доведе до бюджетни дефицити и след края на икономическата криза.

При това положение отказът от увеличаване на пенсионната възраст или осигурителния стаж най-вероятно ще доведе до замразяване на пенсиите. "Ще вземем решение по този въпрос, след като видим ефекта от промените, влезли в сила от 1 януари т.г. - повишения осигурителен доход за самоосигуряващите се и земеделските производители и намаляването с 2 пункта на работодателските вноски", обясни зам. социалният министър Христина Митрева. Ако няма реформа, през следващите няколко години ще е много трудно да се увеличават пенсиите, а те и в момента са много ниски, каза пред "Капитал" друг правителствен източник. Причината е, че заради кризата не се очаква сериозен ръст на доходите, а оттам и на постъпленията под формата на данъци и осигуровки.

По-спешните промени

Все пак някои специалисти смятат, че отказът от увеличение на стажа или възрастта няма да има много сериозен негативен ефект, ако се предприемат други мерки за финансова стабилизация на обществения пенсионен фонд.

"Най-важният въпрос, който трябва да бъде решен, е не толкова увеличаването на възрастта или стажа, а как ще се тръгне към друга пропорция в системата - много по-голям дял на втория капиталов стълб спрямо разходопокривния първи. За мен единственият начин за постигане на стабилност в дългосрочен план е да се увеличи делът на парите, които отиват в личните пенсионни сметки. Намаляването или повишаването на вноските в първия стълб дава краткосрочен ефект. Стабилността се гарантира от дела на спестените пари. Рискът в капиталовите схеми не е съществен - когато се спестява 40 години., кризите от една-две или пет години не влияят на общата доходност", коментира бившият социален и икономически министър Лидия Шулева, също член на КСПР.

Петър Ганев от Института за пазарна икономика (ИПИ) дори предлага конкретна стъпка в посока към увеличаване на капиталовия стълб: вноската на работника да отива в частния пенсионен фонд, а вноската на работодателя - в държавния.

За изпълнителния директор на КРИБ Евгений Иванов самият подход на сегашния кабинет е бил погрешен в началото: "Цялото предложение за реформа се крепеше на продукцията на един консултативен съвет - хора, които са създавали сегашната система и никога няма да посегнат на нея. Отлагането е добро, защото работата на този съвет беше в погрешна посока." Той предлага за реформата да се предвиди по-дълъг времеви хоризонт - например да влязат в сила от 2020 г. А дотогава държавата да започне да плаща за своите служители суми, адекватни на отпусканите за тях пенсии и на периода, в който се получават, настоява Иванов. Според него могат да се оптимизират също разходите по управлението на обществената пенсионна система, крайно време е също да се направи така, че парите в Сребърния фонд да носят доходност.

БСК също излезе с цял списък от предложения за промени, които трябва да се предприемат по време и след кризата. Сред тях са преразглеждането на категоризацията на труда и правото за ранно пенсиониране, облагането с данък на всички доходи на работещите пенсионери, включително пенсиите, въвеждането на лични осигурителни вноски за държавните служители и др.

Георги Прохаски, председател на Центъра за икономическо развитие, смята, че трябва да се върнем към оригиналната идея от 2000 г. - общественият фонд "Пенсии" да се самофинансира. "Ако се вземе такова решение, след това е въпрос на сметки да се види какви са дефицитите и към какво ниво на заместване на заплатата от пенсия се стремим. Тогава може да се види какви осигуровки са необходими и каква възраст", добави той. Други икономисти обаче са на противоположния полюс. "Според нас е необходима цялостна реформа на системата. Дори да се беше вдигнала пенсионната възраст, положението нямаше да се спаси", каза Петър Ганев.

Разногласията около реформата между самите специалисти всъщност се оказват почти толкова сериозна пречка пред нея, колкото и страховете на хората от увеличаването на пенсионната възраст. Дори вътре в КСПР не е постигнат консенсус по важни въпроси. А през седмицата известни макроикономисти създадоха алтернативен "Независим съвет за пенсионна реформа". Неговата цел е да изготви "варианти за реална пенсионна реформа" (виж карето).

Разногласия и в правителството

Отлагането на въпроса за пенсионната възраст и стажа върна и дебата за намаляването на осигуровките, и то в самото правителство. "Категоричен съм, че при тази ситуация по-нататъшното намаляване на осигуровките ще бъде пагубно за осигурителната система", каза министър Тотю Младенов пред "24 часа". Само ден преди това финансовият министър и вицепремиер Симеон Дянков обаче заяви пред същия вестник, че намаляването на осигуровките ще продължи, както са обещали от ГЕРБ.

Петър Ганев от ИПИ е категоричен, че това е вид антикризисна мярка, която ограничава безработицата. Колегата му Георги Ангелов от "Отворено общество" е още по-конкретен: "Едно намаление на осигуровките от 7-8 пункта сега би дало възможност да се създадат поне 200 хил работни места в българската икономика през следващите 12 месеца. В допълнение, това ще направи българските компании по-конкурентни и съответно ще ускори възстановяването - създавайки още работни места. Не на последно място, ще бъде облекчен държавният бюджет, тъй като много хора ще работят и няма да разчитат на помощи."

Други експерти като бившия управител на Националния осигурителен институт Йордан Христосков, Лидия Шулева и Георги Прохаски са категорично против по-нататъшното понижаване на осигуровките за пенсия, които според тях са основна причина за сегашния огромен дефицит в системата. "Изключително грешен подход е да продължават да се намаляват вноските на бизнеса. Ако това се случи, в следващите години ще се наложи да се увеличи ДДС, за да се гарантира стабилността на пенсионната система. Ако се намалят и осигуровките, и ДДС пък, ще отидем към огромен бюджетен дефицит", посочи Шулева. Идеята да се намали косвеният данък беше лансирана от Тотю Младенов с цел облекчаване на бизнеса.

В крайна сметка при сегашното състояние на пенсионния фонд съществените промени в осигурителната система са неизбежни. За да се случат те в рамките на това управление, важните решения трябва да бъдат взети още в началото на мандата. В противен случай целият шум около добрите намерения за стабилизация на системата ще си остане само прах в очите.

По темата работи и Вера Денизова

Какво предложиха експертите

Консултативният съвет по пенсионната реформа представи две идеи, свързани с осигурителния стаж и възрастта за пенсиониране. Според първата пенсионната възраст няма да се повишава. Тя остава 63 г. за мъжете и 60 г. за жените. От 2012 г. обаче скача изискването за трудов стаж. За да могат да се пенсионират, мъжете ще трябва да са се осигурявали 40 години, а жените - 37 години. Сега са достатъчни три години по-малко.

Изискването за осигурителен стаж на жените ще продължи да расте. От началото на 2015 г. границата ще започне да се вдига с още шест месеца на календарна година, докато се изравни с тази на мъжете - 40 г. Законът ще дава възможност на хората, навършили необходимата възраст, да се пенсионират с три години по-малък професионален опит, но при по-ниска пенсия. Намалението ще бъде с 2.5% за всяка недостигаща година стаж.

Според втория вариант от 2012 г. възрастта за пенсиониране на жените трябва да започне да се увеличава плавно с четири месеца на календарна година, докато стане 63 г. От 2021 г. по същия начин трябва да започне да расте и възрастта за мъжете, докато стане 65 г. и за двата пола. За всички ще важи изискването за най-малко 37 години осигурителен стаж.

Нов съвет за пенсионна реформа

Водещи икономисти създадоха "Независим съвет за пенсионна реформа" като алтернатива на консултативния съвет по пенсионната реформа към социалния министър. Новият съвет си поставя за цел да изработи истинска пенсионна реформа, която да осигурява стабилност и устойчивост, както и избор на осигурените кога и при какви условия да се пенсионират и какви осигурителни вноски да плащат.

В независимия съвет влизат Петър Ганев и Светла Костадинова от Института за пазарна икономика, общинският съветник Владимир Каролев, Георги Ангелов от "Отворено общество", Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии, Лъчезар Богданов и Георги Стоев от Industry Watch. В съвета могат да бъдат поканени и други участници, както и представители на държавни институции.

Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го направиш. Такава е политиката на кабинета на Бойко Борисов по отношение на пенсионната реформа.

В самото начало на мандата си правителството на ГЕРБ демонстрираше воля наистина да усъвършенства осигурителната система. При първия по-сериозен отпор обаче срещу една от най-важните части на реформата - увеличаването на стажа или пенсионната възраст, премиерът даде заден и отложи дори дискусията по темата. Формалната причина е кризата на пазара на труда, справянето с която сега е по-важна задача. Най-вероятно обаче Борисов просто не пожела да поеме риска от евентуално социално напрежение заради непопулярните реформи. С което постави под основателно съмнение намерението си въобще някога да ги прокара.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

13 коментара
 • 1
  Avatar :-(
  ALO

  НЯМА ДА СЪМ ЖИ....

 • 2
  Avatar :-(
  ALO

  НЯМА ДА СЪМ ЖИ....

 • 3
  Avatar :-|
  Кроасанче

  Лидия Шулева е майката на фонда "Гарантирани вземания на работниците и служителите", в който стотици хиляди малки фирми плащат месечно 50 стотинки вноска с платежно от 1-2 лева от собствена банка, 3 лева на гишето на СиБанк и 5 лева от чужда банка. Ето това е "експертният потенциал" на госпожата и ако имаше малко съвест, щеше да поиска прошка от българския дребен бизнес, след което да грабне въжето и сапуна и да се отправи към мазето

 • Mar A

  Никъде не се чете,че ще премахнат администрирането за пенсиониране.Защо не оставите хората да се пенсионират,когато чувстват,че вече не им се работи.Нека се приеме долна граница за такава възможност,но който не е болен,професионалист е и иска да работи защо ще го пенсионирате насила,не разбирам.

 • 5
  Avatar :-|
  Крис

  Явно управляващите са решили за подопечните им българи да следват примера на Белчо и Сивушка и да мрат "на браздата". А на колко години ще се пенсионират народните избранници и при каква пенсия?
  В европейските държави и 30 години стаж стигат за пълна пенсия. Във Великобритания, ако нямаш 30 години стаж при навършване на пенсионната възраст, а например само 20 години, пропорционално ти намаляват отпуснатата пенсия, но винаги имаш право да кандидатстваш от социалната служба да те компенсират и осигурят минимален доход.
  В Испания все още 15 години стаж са достатъчни за получаване на минималната пенсия от около 400 евро на месец х 14 месеца годишно при навършване на пенсионна възраст.
  Така, както са я измислили в България, изглежда, че и на 70 години няма да можеш да се пенсионираш, ако нямаш 37-40 години стаж. Явно ви подготвят за времето, когато ще можете да се пенсионирате само, ако младите данъкоплатци от Столипиново почнат да плащат пенсионни осигуровки.
  Инвестирайте в деца и доброто им възпитание, за да не останете гладни и жадни на стари години.

 • 6
  shitstorm avatar :-|
  Shitstorm

  Като допълнение на коментара на Крис :"...Инвестирайте в деца и доброто им възпитание, за да не останете гладни и жадни на стари години." , мога само да кажа : Спасете ги колкото може по-далече от България, а ако може и вие да се спасите заедно с децата си - това би било идеалния вариант. В България заслужават да останат само мангалите и престъпниците, които управляват с мисълта как да издоят повече народа.

 • 7
  Avatar :-|
  geordgeo

  Няма толкова нещастен и отруден народ като нашия...Майка ми я пенсионираха на 52 годишна възраст,защото...така,не можело да работи повече!А тя жената се чувстваше добре и искаше да си работи.Баща ми пък има 40 години стаж и вече не му се работи,ама йок,не можело,щото нямал навършени години.И после ще ми говорят,че мислели за хората...Мислят как да ги докарат до там,че да мрат по-бързо и да не могат да се порадват на спокойни старини.А за мен самия не ми се мисли - ще се спасявам сам,щото не виждам друг изход!

 • 8
  Avatar :-|
  CARMINA BULGARANA

  БЕЗУСЛОВНО БЕЗПРЕДМЕТЕН Е ВСЕКИ ЕДИН КОМЕНТАР - УЧИЛИ-НЕДОУЧИЛИ ЛАИЦИ СИ ИЗПРОБВАТ НЕЗНАНИЯТА ВЪРХУ ТЪРПЕНИЕТО НА НАРОДА - БЕЗ ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАТ С ЕЛЕМНАТРАН ЕТИКА И Т.Н. ОПТИМИЗАЦИЯ - РАЗБИРАНА ЕДИНСТВЕНО КАТО ЗАДОВОЛЯВАНЕ НА ЛИЧНИ ФИНАНСОВИ МЕЧТАНИЯ - ЧЕ ГИ И ПОСТИГАТ . . .

 • 9
  Avatar :-|
  Стефка

  Навярно не се знае следното:
  -Болен от Множествена склероза от 1990г. трудоустроен с 100% нетрудоспособност,с 28г 1месец трудов стаж(ПРОЕКТАНТ), НЕполучаващ безплатни лекарства или друга мед услуга ...дори за "1"лв, получава...50% от ЗАРАБ ОТЕНАТА пенсия ....Нямам 100точки...
  Сега съм на 60г 2месеца , а трябва да доживея до... 72г -за да получа заработената пенсия!!!

 • 10
  Avatar :-P
  ГАНЬОКА

  А ПРОФСЪЮЗИТЕ ЩЕ ИЗДЕЙСТВАТ ЛИ СОЦИАЛНИ ПРИДОБИВКИ:ПАМПЕРСИ И БАСТУНЧЕТА?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK