С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
1 май 2012, 0:37, 14067 прочитания

100-те най-влиятелни жени: Меглена Кунева

2-ро място в класацията

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg


Когато била на осем години, Меглена Кунева влязла в кухнята, където седели родителите й, с въпроса: "Може ли да чета Лора Байрон?" Помолили я да повтори името – Лора Байрон, след което се засмели весело. "Тогава усетих – няма да го забравя никога, била съм втори или трети клас – колко е ужасно да бъдеш осмян, защото не знаеш. Толкова преживях своята неграмотност, че все още си спомням чувството: как може аз да не знам, да направя такава грешка и да се изложа пред нашите."

Четиридесет и седем години след тази случка Кунева има най-високите отличия на пет европейски държави. Тя е първият български еврокомисар и първият комисар с ресор "Защита правата на потребителите" в Европейската комисия. Комисар на годината на ЕС за 2008, европеец на годината според European Voice и един от 30-те най-влиятелни политици в Европа в класацията на брюкселския офис на в. Financial Times. И въпреки всичко най-големият комплимент за нея си остава репликата на колега от комисията: "Кунева си знае файловете много добре". "Стига ми тая награда – усмихва се тя, за мен суетата е да знам." Същото това отношение към работата и света (нали начинът, по който вършим едно нещо, е показателен за това как правим всичко) отдавна е пришило към образа й недотам милото "отличничка".Седим в офиса на "България на гражданите" на софийската улица "Бенковски". Този път не сме в приемната, а в нейния кабинет, където Меглена Кунева (за приятелите Меги), в джинси и маратонки, работи на много топло, защото е настинала.

Наоколо звънят телефони, трафикът от стъпки не секва и по всичко личи, че в централата на бъдещата партия с пълна сила се изпълнява осмата от десетте управленски заповеди, формулирани от самата Кунева: "Работи. Непрекъснато. 24 часа, седем дни в седмицата." (Ето още няколко от тях: 1. Чети повече. 2. Питай, има експерти. 10. Не убивай. С некадърност, с неподготвеност, с думи.)

Днес ще говорим за нейното семейство. Аз току-що съм препрочела Малкълм Гладуел, великият компилатор, известен с това, че взима непопулярните трудове на други хора в различни области, опакова ги добре и ги издава като свои авторски книги. Outliers ("Изключителните", изд. "Жанет 45", 2010) разглежда под микроскоп успеха. Освен изключителен човек outlier в статистиката означава величина, различна значително по стойност от другите в извадката.Успехът идва след устойчиво натрупване на предимства: кога и къде си роден, какво са работили родителите ти, при какви обстоятелства си израснал – от това зависи до голяма степен как се справяш в живота, пише Гладуел.

Изясняването на тези факти евентуално би ми помогнало да намеря ключ към личността на Меглена Кунева. Неин стар познат вече ме е притеснил с описанието: "свръхинтелигентна и софистицирана, амбициозна, непроницаема... може да говори с часове и да не каже нищо конкретно".

Преди да започне интервюто, Кунева любезно пита как съм прекарала Великден. Самата тя, потомствена католичка, е празнувала седмица по-рано.

Дядо й по майчина линия е завършил Сорбоната, адвокат. "Крайно свободолюбив човек. Прекарал е много години във Франция и е бил много близък със свещениците от католическата църква тук. Майка ми е учила в католически колеж. Името й е Мария-Антоанета, но е трябвало да остане само едното и дядо ми избира Антоанета - много силен знак за привързаността, която е имал към френската култура."

Антоанета Кунева става лекар като своята майка. Името й до ден днешен стои на уеб страницата на инфекциозното отделение на университетската болница "Света Анна" като "самоотвержен, непознаващ умората лекар". Георги Кунев, починалият млад брат на Меглена Кунева, също е бил талантлив лекар. Другият й брат, Николай, е филолог.

Бащата Щилян Кунев е завършил право, но е име, познато в артистичните среди – буфосинхронист, актьор, работил дълги години в Младежкия театър. "Почти съсипан от комунистите... И въпреки всички гадости Щилиян Кунев бе бликащ от жизнерадост комик", пише авторката на блога http://semkiibonbonki.blogspot.com/ в постинг от октомври 2011 г., с който аргументира решението си да гласува за Меглена Кунева на президентските избори.

"Татко не е лежал в Белене. Завършил е Военното училище – последният випуск на Борис III - и се е отървал само с профилактиране, както са му казвали. Пак лагер, ама по-лек. Чомаковци. Бил е съвсем млад, 17-18-годишен. Неговият баща е царски офицер. Не го пращат в Белене, но го изхвърлят от армията и също е профилактиран. Умира скоро след това. Другият ми дядо - на мама баща й, е лежал в Белене." Меглена Кунева си спомня, че нейната майка винаги избягвала да минава по ул. "6-ти септември", защото там, на един ъгъл, на който и досега има някакво гише, е било мястото, където семействата на лагерниците се нареждали през нощта с надеждата да им кажат къде са близките им.

"Моето семейство е било засегнато, но и двамата ми родители не бяха озлобени. Може би защото тяхното страдание е било много истинско и жертвите им са били реални, затова за тях най-важното е било не да получат персонално възмездие, а това никога повече да не се случва. Истински хуманисти. Бяха широко скроени хора и биха защитили всеки, абсолютно всеки. От агресивна идеология, от човеконенавистничество..."

Щилян Кунев не доживява 1989 г. и това е едно от най-големите съжаления на неговата дъщеря. "Има много голямо значение колко дълго си бил с родителите си. През много важни житейски ситуации минах, без баща ми да е до мен. Без да го чуя вече като голяма, по-скоро като приятел, отколкото като дете... Много силна връзка имахме, всички твърдят, че аз приличам повече на него като натюрел." Според тези, които са го познавали, Щилян Кунев е бил аристократ на духа, чувствителен, предразполагащ. "Татко вкъщи беше човекът, който изслушваше и казваше много дълбоки неща."

В хода на нашите разговори Меглена Кунева демонстрира нещо, от което по правило интервюираните са освободени – интерес. Тя също задава въпроси, следи реакцията ми, и, разбирам с известно закъснение, знае достатъчно за мен, за да се свърже на чисто човешко ниво.

Йордан Жечев от рекламна агенция DDB – творчески директор на кандидатпрезидентската кампания на Кунева, има подобни наблюдения: "Пътувахме заедно 22 дни. Това, което ми харесва у Меглена, е, че е ужасяващо искрена, изслушва всеки, много вътрешно приема нещата, което, ако трябва да съм честен, за мен е малко и проблем. Не знам как си даваш сърцето на абсолютно всичко, което чуеш, scary shit... После сме се виждали няколко пъти и сме си говорили за моето дете, за нейното дете, лични неща."

Меглена Кунева има син – Александър, докторант по икономическа статистика в Германия. "Много логичен е. Според мен има преподавателски талант – може да ми обясни и най-сложната икономическа теория, така че да я разбера бързо и с много конкретни примери. Хубаво ми е, че мога да избера кого да питам – дали мъжа ми, който също е икономист, или сина ми."

Мъжът до Меглена Кунева е почти двуметровият на ръст финансов консултант Андрей Пръмов (р. 1960 г.) Двамата са женени от 1984 г.

"Той винаги е бил скала до мен. Достатъчно е само да спомена, че на два пъти го оставих сам със сина ни, за да уча в чужбина, което малко мъже биха приели с такава готовност, без никакви уговорки, без мрънкане."

Жълтите издания биха умрели от скука (риболовът не е най-атрактивното хоби), ако не беше една важна биографична подробност – до 1978 г. неговият баща Иван Пръмов е бил секретар на ЦК на Българската комунистическа партия.

Родът Пръмови е червен, а Куневи са "врагове на народа". "Да, съзнавам, че има голямо различие в историята на двете семейства. В моето семейство няма нито един партиен член. Дядото на моя съпруг е основавал комунистическа партия в селото. Бил е учител, тоест тази лява интелигенция, която е вярвала, че това ще донесе някаква нова справедливост, някакъв баланс в обществото между богати и бедни. За мен завинаги дълбоко погрешна теза, невъзможна и изключително кърваво изпълнена в България. С Андрей никога не сме имали драматични различия в оценката си на събитията... Но за мен е повече от естествено човек да не хвърля камък срещу родителите си."

Ако прегледате форумите, вероятно ще ви направи впечатление, че когато става дума за Меглена Кунева, редовно се коментират две неща, които, може би като дразнител, представляват едно и също нещо – бракът й с Пръмов и свръхдозата амбициозност. За съпруга си тя казва: "Ако трябва пак да избирам, пак ще направя същия избор, и то с повече аргументи от онова "влюбихме се", което ни събра."

Колкото до "кариеризма", изразяващ се в работливост и действане по същество, това, като се замисли човек, е най-хубавото, на което един избирател може да се надява.

Отново в "Изключителните" Гладуел обяснява правилото на десетте хиляди часа - "магическото число на истинското експертно познание". Всички сме чували, че успехът е комбинация от дарба и подготовка. Да, но, казва Гладуел, колкото по-задълбочено психолозите изследват кариерата на надарените, толкова по-незначителна им се струва ролята на дарбата по рождение за сметка на подготовката. Хората на върха работят много, много повече от другите. Това е и една от
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

100-те най-влиятелни жени: Нели Огнянова 100-те най-влиятелни жени: Нели Огнянова

48-мо място в класацията

1 май 2012, 9603 прочитания

100-те най-влиятелни жени: Таня Русева–Бу 100-те най-влиятелни жени: Таня Русева–Бу

95-то място в класацията

1 май 2012, 7028 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Най-влиятелните жени" Затваряне
100-те най-влиятелни жени: Милена Драгийска–Денчева

32-ро място в класацията

Още от Капитал
Има ли спасение за "Топлофикация София"

Общинското дружество е в критично състояние, но ръководството му твърди, че има въможноти за стабилизиране

Производители на светове

Българската компания за виртуална реалност ZenArt разработва различни сюжети, включващи истински и легендарни места

Спас Русев: Увеличихме стойността на Vivacom от 750 млн. до 1.3 млрд. евро

Планирам други инвестиции в България след приключване на сделката за БТК

Винаги с Америка, винаги с Русия

Посещението на Бойко Борисов в САЩ показа как правителството разбира баланса между Вашингтон и Москва

20 въпроса: Красимир Георгиев

Често предизвиква себе си, а с това мотивира и други хора към промяна

Камион желание

Отново за мобилните кухни, уличната храна и къде да я опитаме този месец

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10