С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
10 сеп 2010, 17:15, 3373 прочитания

В окото на бурята

Компаниите от енергийния сектор намаляват в полза на фирмите за потребителските стоки и услуги

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Двадесет милиарда евро, или 22% от приходите си, са загубили първите десет компании в годишната класация на консултантската компания Deloitte топ 500 в Централна и Източна Европа за 2009 г. в сравнение с 2008 г. В нея попадат компаниите в 15 страни от региона - Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Македония, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения и Украйна.

Компании от Албания и Косово не влизат в класацията поради по-ниските си приходи. Резултатите на компании от Русия и Беларус не са обект на класацията.


Приходите на първите десет през 2009 г. с малко надхвърлят 71 млрд. евро, а през 2008 г. са били над 91 млрд. евро. Причината е ясна. Ако през 2008 г., когато кризата започна, компаниите бяха натрупали добри резерви и резултати, през 2009 г. те влязоха в окото на икономическата буря.

Пометени
Глобалната криза удари Централна и Източна Европа много по-силно, отколкото редица други региони с нововъзникващи пазари. Кредитните балони се спукаха, дълбоката рецесия в Западна Европа доведе до рязък спад на източноевропейския износ, а кризата ограничи достъпа на региона до външно финансиране.

Макроикономическите дисбаланси в някои страни всъщност отразяваха голямото нарастване на дълговете в чужда валута на частния сектор, които надуха кредитния и жилищния балон.
Държавите с най-големи дефицити по текущата сметка – преди всичко Естония, Латвия, Литва, Румъния, България и Сърбия, бяха най-уязвими.Други страни като Унгария регистрираха огромно нарастване на задълженията по жилищни кредити в чужда валута – преди всичко в евро и швейцарски франкове, което направи  домакинствата силно изложени на колебанията на валутните курсове.

Промишленото производство се сви, а оттам и търсенето на енергия и енергоносители. Крановете по обектите застинаха в условията на сриваща се строителна индустрия и нарастваща безработица.
Колкото и да затваряше портмонето си обаче населението на Централна и Източна Европа не можеше да се лиши от стоки и услуги. Макар и не всички да бяха от първа необходимост, те бяха станали вече неразривна част от живота му.

Първите

Именно тази реалност отразява класацията топ 500 на Deloitte. Ако през 2008 г. в нея преобладаваха компаниите от енергийния сектор, през 2009 г. превес вземат фирмите от сферата на потребителските стоки и услуги. Те са 169 срещу 147 енергийни. Следват ги производството със 100 компании и телекомуникациите и технологиите с 43.

Разместванията в структурата на класацията не са случайни. В кризата компаниите преживяха болезнени загуби, но и направиха здравословни промени. "Бъдещите поколения ще разпознават 2009 като годината, през която старите правила в корпоративния свят бяха отречени и бяха заменени с нови", отбелязва Томаш Охримович, партньор в Deloitte Central Europe.

Като обем на приходите енергийният сектор продължава да е най-едър в класацията топ 500 основно заради големия размер на компаниите. Приходите му заемат 38% от тези на всички 500 компании. Шест от първите десет компании са енергийни. Начело е отново полският гигант PKN Orlen, следван от унгарския петролно-газов конгломерат MOL.

Третото място се заема от най-голямата компания по пазарна капитализация в Централна Европа - CEZ, чешкият производител и дистрибутор на електричество, който от 2004 г. е собственик на трите електроразпределителни дружества в Западна България, а от 2006 г. - на "ТЕЦ Варна". CEZ заема първото място в класацията по нетна печалба за 2009 г. - 1.961 млрд. евро.

Географията
Полша, която единствена в региона бе подмината от рецесията, отново е представена с най-много компании - 180. Техният брой в сравнение с 2008 г. е намалял с 8. Следват я Чехия със 73 и Унгария с 63. Компаниите от Украйна и Хърватия също са по-малко, докато от Чехия и Словакия се увеличават.
Сто процента е увеличила присъствието си в класацията Сърбия - от 6 на 12 компании.

До голяма степен този ръст се дължи на потребителския бизнес и транспортните услуги, където сръбското присъствие е нараснало от една на четири компании.

Секторите, където има най-голям спад на представителството, са производството - от 114 на 101 компании, и на технологиите, медиите и телекомуникациите - от 48 на 43 компании.

Превесът на частния сектор
Броят на компаниите, които са под контрола на държавата, намалява в топ 500 на Deloitte през 2009 г. на 96 от 110 през 2008 г. и над 120 през 2007 г. Това се дължи, от една страна, на продължаващия приватизационен процес, а от друга, на промяната на икономическите структури след спада, обясняват промените експертите от Deloitte. Роля изигра и намаляването на държавните разходи. Повечето от енергийните, за природни ресурси и транспортните фирми, включени в класацията, продължават да бъдат държавни.

Намаляването на броя на държавните компании се дължи както на преминаването им в собственост на местни физически и юридически лица, така и на фирми, контролирани извън региона. Най-голямото нарастване на частни компании с чужда собственост е в потребителските и транспортните услуги.

Компаниите, чийто собственик е извън Централна и Източна Европа, преобладават в класацията и са общо 286. Това е значително увеличение в сравнение с преди 12 месеца, когато чужда собственост бяха 262 компании.

Силата на борсата
Първите три позиции в класацията по пазарна капитализация остават без промяна спрямо предходната година. Те се заемат от CEZ, чешката енергийна компания, и двете полски банки PKO BP и Pekao SA. В края на юли 2010 г. (спрямо края на 2009 г.) тези компании са увеличили пазарната си капитализация както в евро, така и в полски злоти или чешки крони.

Това, изглежда, е тенденция към растеж, смятат от Deloitte - само 10 компании от търгуваните в местна валута от 25-те с най-голяма капитализация регистрират спад между декември 2009 и юли 2010 г. Очевидно фондовите пазари се съживяват след загубеното време през финансовата криза.

Класацията по капитализация показва значително намаляване на финансовите резултати на нефинансовите компании и на застрахователните компании заради обезценяването на местните валути.

МЕТОДОЛОГИЯ

Класацията за Централна Европа ТОП 500 е съставена на базата на консолидираните приходи на компаниите за финансовата 2009 г. Класациите са базирани на приходите, обявени от конкретните юридически лица, регистрирани в Централна Европа.    
 
Подреждането групира компаниите по сектори и държави. Представяме и класирането на най-големите компаниите в Централна Европа по пазарна капитализация в края на юли 2010 г. и списък с най-големите чуждестранни инвеститори в региона.
 
Deloitte работи с данни, предоставени от самите компании или от публични източници и оценени на базата на сравнение с резултатите от миналата година и от собствени проучвания.
 
Банките и застрахователните компании са класирани съответно по общи активи и брутни записани премии. Брутните записани премии за застрахователните компании включват едновременно премиите от застрахователни и незастрахователни дейности, независимо от факта, че в определени области тези компании оперират като самостоятелни юридически лица.
 
Списъкът на основните чуждестранни инвеститори в региона е съставен от акумулирани приходи от компаниите от ТОП 500, управлявани от даден инвеститор. Тези числа са приблизителни, тъй като в тях не са включени наред с други числа вътрешнофирмени продажби и е възможно да не съдържат приходи от всички дъщерни компании в региона.

Липсваща информация
В случаите, когато липсва информация за приходите от финансовата 2009 г., е използвана информация за приходите от 2008 г. в местна валута. 

В списъка не са включени компании, които са поканени за участие в класацията, но които са информирали Deloitte писмено или устно, че не биха желали да участват тази година. Това важи за 3 компании от Украйна, 2 от България и 1 от Румъния.

Списъкът отразява структурни промени в икономиките на страните от Централна Европа като придобивания, преструктуриране или ликвидации на компании. Съществена промяна в списъка на фирмите в сравнение с миналата година е консолидирането на фирмите, включени в големите енергийни групи, които в предходните години са участвали отделно (например компаниите, принадлежащи към групата PGE).

Изчисляване на приходите
Приходите са изчислени в евро по съответния среден курс за 2008, 2009 и първите тримесечия на 2009 и 2010 г. Приходите за дъщерните предприятия на големите групи са показани отделно за тези дъщерни компании, които оперират в различни сектори, подсектори или страни в сравнение с обединяващото дружество и са достатъчно големи, за да бъдат самостоятелно включени в списъка.

В изследването са взети предвид фирми от Албания, Молдова и Косово. Тези компании обаче не са включени в списъка, тъй като отчитат сравнително ниски приходи.

Информацията от публични източници не е потвърдена от представители на компаниите. Deloitte не носи отговорност за верността на данните, които са набавени от публични източници или предоставени от представители на компаниите.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Румъния: Успехи на мрачен фон Румъния: Успехи на мрачен фон

Телекомуникациите, търговията и тютюневите компании реализират печалби

10 сеп 2010, 3490 прочитания

Унгария: Още по-зле Унгария: Още по-зле

10 сеп 2010, 2629 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Deloitte CE Top 500" Затваряне
Очаквано слаба година

Бизнесът на банките в Централна и Източна Европа се свива, показва класация на Deloitte

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10