С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
10 сеп 2010, 17:15, 2888 прочитания

В окото на бурята

Компаниите от енергийния сектор намаляват в полза на фирмите за потребителските стоки и услуги

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Позната картина

Най-големите компании в Централна и Източна Европа остават същите, но предизвикателствата растат

5 сеп 2012

Годината на производителите

Индустриалните фирми да порасли най-много през 2010 г., сочи класацията на Deloitte за Централна и Източна Европа

9 сеп 2011

Гигантите са в Полша

CEZ е най-лидер сред публичните компании в Централна и Източна Европа според класацията на Financial Times

1 юли 2011

От Русия с петрол

Сделката между BP и "Роснефть" носи много рискове. Заедно с 40 млрд. барела нефт

21 яну 2011

Енергийни трансформации

Секторът в Централна и Източна Европа все още не реагира гъвкаво на икономическата ситуация

8 окт 2010
Двадесет милиарда евро, или 22% от приходите си, са загубили първите десет компании в годишната класация на консултантската компания Deloitte топ 500 в Централна и Източна Европа за 2009 г. в сравнение с 2008 г. В нея попадат компаниите в 15 страни от региона - Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Македония, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения и Украйна.

Компании от Албания и Косово не влизат в класацията поради по-ниските си приходи. Резултатите на компании от Русия и Беларус не са обект на класацията.

Приходите на първите десет през 2009 г. с малко надхвърлят 71 млрд. евро, а през 2008 г. са били над 91 млрд. евро. Причината е ясна. Ако през 2008 г., когато кризата започна, компаниите бяха натрупали добри резерви и резултати, през 2009 г. те влязоха в окото на икономическата буря.

Пометени
Глобалната криза удари Централна и Източна Европа много по-силно, отколкото редица други региони с нововъзникващи пазари. Кредитните балони се спукаха, дълбоката рецесия в Западна Европа доведе до рязък спад на източноевропейския износ, а кризата ограничи достъпа на региона до външно финансиране.

Макроикономическите дисбаланси в някои страни всъщност отразяваха голямото нарастване на дълговете в чужда валута на частния сектор, които надуха кредитния и жилищния балон.
Държавите с най-големи дефицити по текущата сметка – преди всичко Естония, Латвия, Литва, Румъния, България и Сърбия, бяха най-уязвими.Други страни като Унгария регистрираха огромно нарастване на задълженията по жилищни кредити в чужда валута – преди всичко в евро и швейцарски франкове, което направи  домакинствата силно изложени на колебанията на валутните курсове.

Промишленото производство се сви, а оттам и търсенето на енергия и енергоносители. Крановете по обектите застинаха в условията на сриваща се строителна индустрия и нарастваща безработица.
Колкото и да затваряше портмонето си обаче населението на Централна и Източна Европа не можеше да се лиши от стоки и услуги. Макар и не всички да бяха от първа необходимост, те бяха станали вече неразривна част от живота му.

Първите

Именно тази реалност отразява класацията топ 500 на Deloitte. Ако през 2008 г. в нея преобладаваха компаниите от енергийния сектор, през 2009 г. превес вземат фирмите от сферата на потребителските стоки и услуги. Те са 169 срещу 147 енергийни. Следват ги производството със 100 компании и телекомуникациите и технологиите с 43.

Разместванията в структурата на класацията не са случайни. В кризата компаниите преживяха болезнени загуби, но и направиха здравословни промени. "Бъдещите поколения ще разпознават 2009 като годината, през която старите правила в корпоративния свят бяха отречени и бяха заменени с нови", отбелязва Томаш Охримович, партньор в Deloitte Central Europe.

Като обем на приходите енергийният сектор продължава да е най-едър в класацията топ 500 основно заради големия размер на компаниите. Приходите му заемат 38% от тези на всички 500 компании. Шест от първите десет компании са енергийни. Начело е отново полският гигант PKN Orlen, следван от унгарския петролно-газов конгломерат MOL.

Третото място се заема от най-голямата компания по пазарна капитализация в Централна Европа - CEZ, чешкият производител и дистрибутор на електричество, който от 2004 г. е собственик на трите електроразпределителни дружества в Западна България, а от 2006 г. - на "ТЕЦ Варна". CEZ заема първото място в класацията по нетна печалба за 2009 г. - 1.961 млрд. евро.

Географията
Полша, която единствена в региона бе подмината от рецесията, отново е представена с най-много компании - 180. Техният брой в сравнение с 2008 г. е намалял с 8. Следват я Чехия със 73 и Унгария с 63. Компаниите от Украйна и Хърватия също са по-малко, докато от Чехия и Словакия се увеличават.
Сто процента е увеличила присъствието си в класацията Сърбия - от 6 на 12 компании.

До голяма степен този ръст се дължи на потребителския бизнес и транспортните услуги, където сръбското присъствие е нараснало от една на четири компании.

Секторите, където има най-голям спад на представителството, са производството - от 114 на 101 компании, и на технологиите, медиите и телекомуникациите - от 48 на 43 компании.

Превесът на частния сектор
Броят на компаниите, които са под контрола на държавата, намалява в топ 500 на Deloitte през 2009 г. на 96 от 110 през 2008 г. и над 120 през 2007 г. Това се дължи, от една страна, на продължаващия приватизационен процес, а от друга, на промяната на икономическите структури след спада, обясняват промените експертите от Deloitte. Роля изигра и намаляването на държавните разходи. Повечето от енергийните, за природни ресурси и транспортните фирми, включени в класацията, продължават да бъдат държавни.

Намаляването на броя на държавните компании се дължи както на преминаването им в собственост на местни физически и юридически лица, така и на фирми, контролирани извън региона. Най-голямото нарастване на частни компании с чужда собственост е в потребителските и транспортните услуги.

Компаниите, чийто собственик е извън Централна и Източна Европа, преобладават в класацията и са общо 286. Това е значително увеличение в сравнение с преди 12 месеца, когато чужда собственост бяха 262 компании.

Силата на борсата
Първите три позиции в класацията по пазарна капитализация остават без промяна спрямо предходната година. Те се заемат от CEZ, чешката енергийна компания, и двете полски банки PKO BP и Pekao SA. В края на юли 2010 г. (спрямо края на 2009 г.) тези компании са увеличили пазарната си капитализация както в евро, така и в полски злоти или чешки крони.

Това, изглежда, е тенденция към растеж, смятат от Deloitte - само 10 компании от търгуваните в местна валута от 25-те с най-голяма капитализация регистрират спад между декември 2009 и юли 2010 г. Очевидно фондовите пазари се съживяват след загубеното време през финансовата криза.

Класацията по капитализация показва значително намаляване на финансовите резултати на нефинансовите компании и на застрахователните компании заради обезценяването на местните валути.

МЕТОДОЛОГИЯ

Класацията за Централна Европа ТОП 500 е съставена на базата на консолидираните приходи на компаниите за финансовата 2009 г. Класациите са базирани на приходите, обявени от конкретните юридически лица, регистрирани в Централна Европа.    
 
Подреждането групира компаниите по сектори и държави. Представяме и класирането на най-големите компаниите в Централна Европа по пазарна капитализация в края на юли 2010 г. и списък с най-големите чуждестранни инвеститори в региона.
 
Deloitte работи с данни, предоставени от самите компании или от публични източници и оценени на базата на сравнение с резултатите от миналата година и от собствени проучвания.
 
Банките и застрахователните компании са класирани съответно по общи активи и брутни записани премии. Брутните записани премии за застрахователните компании включват едновременно премиите от застрахователни и незастрахователни дейности, независимо от факта, че в определени области тези компании оперират като самостоятелни юридически лица.
 
Списъкът на основните чуждестранни инвеститори в региона е съставен от акумулирани приходи от компаниите от ТОП 500, управлявани от даден инвеститор. Тези числа са приблизителни, тъй като в тях не са включени наред с други числа вътрешнофирмени продажби и е възможно да не съдържат приходи от всички дъщерни компании в региона.

Липсваща информация
В случаите, когато липсва информация за приходите от финансовата 2009 г., е използвана информация за приходите от 2008 г. в местна валута. 

В списъка не са включени компании, които са поканени за участие в класацията, но които са информирали Deloitte писмено или устно, че не биха желали да участват тази година. Това важи за 3 компании от Украйна, 2 от България и 1 от Румъния.

Списъкът отразява структурни промени в икономиките на страните от Централна Европа като придобивания, преструктуриране или ликвидации на компании. Съществена промяна в списъка на фирмите в сравнение с миналата година е консолидирането на фирмите, включени в големите енергийни групи, които в предходните години са участвали отделно (например компаниите, принадлежащи към групата PGE).

Изчисляване на приходите
Приходите са изчислени в евро по съответния среден курс за 2008, 2009 и първите тримесечия на 2009 и 2010 г. Приходите за дъщерните предприятия на големите групи са показани отделно за тези дъщерни компании, които оперират в различни сектори, подсектори или страни в сравнение с обединяващото дружество и са достатъчно големи, за да бъдат самостоятелно включени в списъка.

В изследването са взети предвид фирми от Албания, Молдова и Косово. Тези компании обаче не са включени в списъка, тъй като отчитат сравнително ниски приходи.

Информацията от публични източници не е потвърдена от представители на компаниите. Deloitte не носи отговорност за верността на данните, които са набавени от публични източници или предоставени от представители на компаниите.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Румъния: Успехи на мрачен фон Румъния: Успехи на мрачен фон

Телекомуникациите, търговията и тютюневите компании реализират печалби

10 сеп 2010, 3028 прочитания

Унгария: Още по-зле Унгария: Още по-зле

10 сеп 2010, 2136 прочитания

24 часа 7 дни

20 юли 2018, 3768 прочитания

20 юли 2018, 3695 прочитания

20 юли 2018, 3406 прочитания

20 юли 2018, 2824 прочитания

20 юли 2018, 2435 прочитания

Всички новини
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Deloitte CE Top 500" Затваряне
Очаквано слаба година

Бизнесът на банките в Централна и Източна Европа се свива, показва класация на Deloitte

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 29

Капитал

Брой 29 // 21.07.2018 Прочетете
Капитал PRO, Тема на броя: Колко ще е дълъг пътят към еврото?

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 20.07.2018 Прочетете