С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
6 юни 2014, 10:14, 2758 прочитания

К10. №6 Прокредит банк: Административната намеса при кредитирането води до изкривяване на пазара

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Петър Славов, председател на надзорния съвет на Прокредит банк

Фотограф: Прокредит банк

№6 Прокредит банк
№7 Стабилност и риск
№4 Ефективност и рентабилност
№3 Устойчивост и динамика
№15 Размер

Как оценявате изминалата година за банковия сектор? Кои бяха основните предизвикателства и как се справи секторът с тях?
Предизвикателствата пред банковия сектор през изминалата година бяха много. Управлението на високата ликвидност бе сред основните приоритети на всички мениджъри на банки в България. Наличието на свободни ликвидни средства в системата в резултат на непрекъснато нарастващите спестявания бе едно от основните предизвикателства, с които се сблъскахме. И това на фона на изключително свития пазар на кредитиране у нас. Независимо от усилията на банките да предложим все по-атрактивни условия за предприемачите и гражданите търсенето остана много под очакванията ни. В допълнение пред някои от банките все още стоеше въпросът за изчистването на портфейлите им от проблемните кредити. Затова от особено значение за добрите финансови резултати на банките бе адекватността и гъвкавостта на мениджърските решения. И през изминалата година банките работихме в условия на изключително засилена конкуренция. Особено предизвикателство за всяка финансова институция бе да се открои сред другите на пазара. Търсенето на иновативност и нов подход в обслужването на клиентите също бе приоритет, който, вярвам, ще се запази и занапред.

Какъв ще е ефектът от промените в Закона за потребителския кредит – очаквате ли сътресения или размествания? Ще повлияят ли новите правила на нивата на лихвите и как?
Процесът на намаляване на лихвите – както по кредитите, така и по депозитите, започна преди доста време и ще продължава. Рано или късно лихвите в България ще стигнат до нивата, които са адекватни за държава – член на ЕС.


Що се отнася до ефектa от промените в Закона за потребителския кредит, смятам, че всяка административна намеса води до изкривяване на пазара.

Ефект от промените в Закона за потребителския кредит очаквам да има по отношение на някои от институциите на пазара, тъй като банките имаме различни кредитни портфейли. Прокредит банк например не е насочена към потребителското кредитиране и няма голям потребителски портфейл. Ние кредитираме основно малките и средните предприятия. В допълнение нашите плаващи лихвени проценти както по кредити за фирми, така и по тези за граждани от години вече се формират на база референтния индекс EURIBOR. Обвързването с EURIBOR или друг международен референтен курс на плаващите лихвени проценти ги излага на риска от промени, които се дължат на външни за българската икономика фактори, при положение че банките се финансират основно с депозити на домакинства. Така че въвеждането им със закон има и своите положителни и отрицателни страни за кредитополучателите. За нас няма да има никаква промяна след влизането в сила на промените в закона по отношение на формирането на лихвата, понеже винаги сме се стремили да бъдем прозрачни в цената на кредитите.

Не очаквам и да се получи вълна от клиенти, които да се рефинансират в други банки, и не очаквам големи размествания на пазара за жилищни кредити. Само за много малък процент от кредитополучателите би било по-изгодно да рефинансират кредитите си според новите условия, и то в настоящата си банка, а не в друга. Това няма да промени коренно текущата картина. Съществуват и други допълнителни разходи при рефинансирането на един жилищен кредит, които допълнително оскъпяват този процес. Те са различни от банкови такси, например нотариалните разходи. Всеки, който изплаща ипотечен кредит, трябва внимателно да прецени доколко ще спечели от подобно решение.Как ще се отразят на сектора новите европейски изисквания за капитала?
В последните години, от началото на кризата насам, по-голяма част от банките в България работиха в насока на увеличаване на собствения капитал, който да служи като буфер и гаранция за стабилността им. За много малка част от банките би се наложило да продължат да работят в тази насока. Капиталовата адекватност за капитал от 1-ви ред за системата е много над изискването на регулаторния минимум. Като цяло банковата система в България е добре капитализирана и добре подготвена да отговори на новите европейски изисквания за капитала, които въвеждат Базел III.

Какви са очакванията ви за икономиката и кои сектори ще са двигатели на растеж?
За съжаление още от изминалата, а и през настоящата година не виждам катализатори за по-силно икономическо развитие. Ситуацията в момента е изключително сложна. Бизнесът се сви и наблюдаваме много отчетливо бягство от инвестиции. Търсенето на каквото и да било финансиране се ограничава в т.нар. оборотни кредити и съвсем разбираемо при първа възможност фирмите търсят предсрочно погасяване на тези експозиции. И няма как да им се сърдим, защото на практика предсказуемостта, така необходима за бизнеса, не съществува.

Не съм склонен да вярвам на оптимистичните прогнози, които вещаят скорошен и чувствителен ръст на брутния вътрешен продукт. Икономиката е в условия на дефлация. Вижте къде са чуждестранните инвестиции, доколкото ги има. Дайте ми поне едни индикатор, въз основа на който да се обоснове очакван ръст. В тази обстановка банките, освен да се съобразяват със ситуацията, няма какво друго да правят. Не може да очакваме от бизнеса каквато и да било активност, когато няма никаква мотивация за това.

В тази ситуация има отделни стопански субекти в почти всички отрасли, които по една или друга причина се развиват по-успешно от другите. Селското стопанство е сектор, където поради доста сериозното присъствие на субсидии, национални или от ЕС, има относително повече раздвижване. Това може да се каже и за леката и за хранително-вкусовата промишленост, както и за сектора на информационните технологии. Тласък на икономиката, както и предходни години, ще дадат и фирмите, които изнасят за външни пазари.

Какъв е фокусът в дейността на вашата институция през настоящата година?
Продължаваме усилията си от миналата година да бъдем максимално адекватни на очакванията на клиентите – малките и средните предприятия. Нашият стремеж е да предложим иновативни банкови услуги, да накараме хората да използват все повече интернет и автоматизираните операции за рутинните разплащания например. Да пестим както времето на клиента, така и нашето за по-важните и сложни неща като кредитирането и консултацията с банковите експерти. Започнахме през изминалата година, като доразвихме интернет банкирането и отворихме зони за самообслужване. Тази година ще предложим нови технологични решения, за да направим разплащанията и откриването на депозити още по-достъпни и удобни.

По отношение на кредитирането продължаваме "приоритетно" да финансираме зелени проекти – както за подобряване на енергийната ефективност и модернизация на производствата на малките и средните фирми, така и за инвестиции и дейности, които намаляват ефекта върху околната среда и допринасят за запазването на въздуха, почвите, водите.

Много важна част при взимането на решение за финансиране на всеки зелен проект е оценката на екологичния и на социалния риск от дейността на бизнеса. В този смисъл извършваме детайлен анализ и постоянен мониторинг на всички икономически дейности, които носят потенциален риск, и се отхвърлят тези, които са свързани с дейности от изключващия списък на банката или считаме за неприемливи от екологична и социална гледна точка.
Профил

Прокредит банк България е създадена през 2001 г. от група международни инвеститори. Сред тях основна роля играе германската компания Procredit Holding, която в момента е единствен собственик на финансовата институция. Германската група и българската банка са специализирани в кредитирането на микро-, малки и средни предприятия. Прокредит банк е сред сравнително неголемите институции на българския пазар – според размера на активите си, които към края на 2013 г. са 1.35 млрд. лв., тя е петнадесета по големина в сектора.

В общото класиране на "Капитал" банката е на шеста позиция. Най-силното й представяне е в категорията за устойчивост и динамика, където Прокредит банк заема трето място благодарение на силните си показатели по критериите за нетен лихвен марж и марж на нетния доход от такси. Добрите показатели на възвращаемост на капитала и активите допринасят и за високото класиране в категорията за ефективност и рентабилност (4-та позиция). Банката поддържа балансирано съотношение кредити/депозити (2-ро място), което обуславя доброто представяне в категорията за стабилност и риск. Там обаче на крайното класиране (7-мо място) натежава цената на кредита (22-ро място).

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "К10" Затваряне
К10. №7 Алианц Банк България: Новите европейски изисквания за капитала няма да засегнат българските банки

Още от Капитал
Могат ли БНТ и БНР да останат без реклама

Това е едно от ключовите предложения за промени в Законът за радиото и телевизията, които сектора обсъжда

Отчети това

Как умните електромери могат да намалят сметките за ток

Борбата с престъпността каквато можеше да бъде

Държавата предлага адекватна стратегия за наказателна политика, която обаче няма намерение да спазва

Руско-турската прокси война* може да ескалира

Турският президент Ердоган е на път да атакува директно армията на Башар Асад. Това ще има непредвидими последствия

Кино: "Малки жени"

Дързост и покорство във време на пробуждане

Имало едно време в "Червената къща"

Какво се случи в "Червената къща" и какво е бъдещето на сградата с дълга история на "Любен Каравелов" 15

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10