К10. №7 Алианц Банк България: Новите европейски изисквания за капитала няма да засегнат българските банки
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

К10. №7 Алианц Банк България: Новите европейски изисквания за капитала няма да засегнат българските банки

Светослав Гаврийски, главен изпълнителен директор на Алианц Банк България

К10. №7 Алианц Банк България: Новите европейски изисквания за капитала няма да засегнат българските банки

Мария Иванова
4426 прочитания

Светослав Гаврийски, главен изпълнителен директор на Алианц Банк България

© КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ


№7 Алианц Банк България

№6 Стабилност и риск

№8 Ефективност и рентабилност

№4 Устойчивост и динамика

№12 Размер

Как оценявате изминалата година за банковия сектор? Кои бяха основните предизвикателства и как се справи секторът с тях?

Мисля, че миналата година беше успешна за всички банки. Нямаше проблеми, нивата на лошите кредити, ако не намаляваха, се запазваха. Така че не мисля, че от тази гледна точка банките ще имат проблеми. Смятам, че пикът на лошите кредити премина. Основните предизвикателства са бизнесът, развитието на икономиката. За съжаление няма големи нови проекти и бурно развитие в някой сектор. Основните предизвикателства са намиране на добри проекти за финансиране, активизиране на населението за покупка на нови жилища. За съжаление това не се забелязва миналата година, в началото на тази година ситуацията е подобна. Очакванията за ръст около 1.5-2% не дават голяма перспектива за финансиране.  Естествено е, че нашето желание е банките да бъдат посредници, да спомагат за ръста на икономиката и се надяваме да се появят такива проекти, които да търсят финансиране. Но все още това не се забелязва, което засилва желанието на банките по-скоро да търсят клиенти в другите банки и да ги рефинансират, отколкото намирането на нови клиенти. Да се надяваме, че сигналите от последните дни за подобряване на перспективите и очакванията сред бизнеса ще се оправдаят. Като цяло обаче всичко зависи от развитието на икономиката, а както виждате, няколко месеца имаме дефлация. Всичко това води до по-малко бизнес за банките, повече ликвидност – всички банки са ликвидни. Важното е да видим развитие в държавата.

Какъв ще е ефектът от промените в Закона за потребителския кредит – очаквате ли сътресения или размествания? Ще повлияят ли новите правила на нивата на лихвите и как?

Това решение едва ли беше необходимо да се взима. Резултатите в никакъв случай няма да са в ущърб на клиентите, но не бих казал, че ще спечелят много. Естествено отпада таксата са предсрочно погасяване, която едва ли не беше трън в очите. Но тя не е нещо, без което не може да се живее – ние предложихме ипотечен кредит без такса за предсрочно погасяване още преди шест месеца, така че премахването й не е нещо фатално за банките. Да очакваме, че хората едва ли не ще започнат да се местят от една банка в друга всеки ден, също е неуместно. За да се преместя от една банка в друга, трябва да направя нова ипотека, трябва да се направят допълнителни разходи. Така че едва ли ще има някакъв ефект. Тези, които са решили да сменят банката си, вече е друго. Нашата банка никога не е държала на тази такса и приходите ни няма да пострадат кой знае колко от това, че няма да я има. Относно другите промени – по всяка вероятност ще има увеличение на лихвите. Но обикновено хората гледат колко е лихвата, а не колко плащат накрая под формата на такси. Така че, ако лихвата е слязла до 5%, а ще стане 5.5%, но няма други промени, крайната цена може да се окаже по-ниска. Ще има ефект върху приходите на банките, които ще понесат основния негатив от това решение. То е по-скоро популистично решение, което беше излишно. Но освен технически проблеми за банките, освен някакви нови преизчисления и намаления на приходите едва ли ще се постигне особен ефект. Все пак банките имат разходи при осъществяване на различни операци, за преводи, за обслужване на сметки на клиентите си и те би трябвало да се заплащат. Такива разходи хората заплащат дори и на държавната администрация.

Други по-големи проблеми не мисля, че могат да се очакват. По-скоро големите банки, които имат стари дългосрочни портфейли с по-високи лихви, може да имат клиенти, които да решат да се рефинансират.

Как ще се отразят на сектора новите европейски изисквания за капитала?

Надявам се да не се отразят отрицателно. Промените се отнасят основно за капиталова адекватност, специфични провизии и др. Алианц Банк винаги е имала добра капиталова адекватност и не е заделяла специфични провизии, така че няма да бъде засегната от регулациите. Не мисля, че ще има банка, която да се нуждае от допълнителен капитал или допълнителни действия. Естествено, когато това е необходимо, банките-майки ще се намесят. Като цяло банковата ни система е стабилна, добре капитализирана и при новите регулации ще се запази.

Какви са очакванията ви за икономиката и кои сектори ще са двигатели на растеж?

Селско стопанство, туризъм – напоследък това са секторите. Естествено, ще се разчита на фирмите, които са експортно ориентирани, да увеличават своята продукция и своя износ. Но не мога да кажа нови производства или да посоча друг сектор, който да може да се сравнява с това, което бяха строителството или алтернативната енергия.

Какъв е фокусът в дейността на вашата институция през настоящата година?

Нашата банка е ориентирана предимно към ритейл сегмента. Ще продължаваме да действаме в сферата на банкирането на дребно и малки и средни предприятия. Естествено имаме и големи корпоративни клиенти, но като цяло фокусът е към ритейла и малки и средни предприятия. Във връзка с това осигуряваме и кредитни линии – от Европейската инвестиционна банка, от Европейската банка за възставновяване и развитие, от JEREMIE за тяхното изгодно финансиране.

Профил

С активите си от 1.98 млрд. лв. "Алианц Банк България" е една от средноголемите институции на местния пазар, като заема 12-о място според размера им. Банката е създадена през 1997 г. като "България инвест", след като застрахователният холдинг "България" купи бившата Ямболска банка и премести седалището й в София. Година по-късно институция беше преименувана в хода на процеса по включването й в групата на германския застрахователен холдинг Allianz. Освен "Алианц България холдинг" сред основните акционери в банката са и застрахователните компании от групата – "Алианц България" и "Енергия".

През 2014 г. Алианц Банк България заема седма позиция в класацията на "Капитал", като се представя най-силно в категорията "Устойчивост и динамика", където е четвърта. За доброто представяне допринасят резултатите по показатели като съотношението между възвращаемостта на капитала (6-о място), както и благоприятната промяна в цената на финансиране (5-о място). Добрата възвращаемостта на активите (6-о място) и на капитала (5-о място) я дърпат напред и в категорията за ефективност и рентабилност. Там обаче съотношението на печалбата преди обезценки към активите (11-място) натежава на крайното подреждане и банката остава 8-ма в категорията.
№7 Алианц Банк България

№6 Стабилност и риск

№8 Ефективност и рентабилност

№4 Устойчивост и динамика

№12 Размер

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK