К10. №8 Общинска банка: Несигурността потиска търсенето на кредити от страна на фирмите и домакинствата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

К10. №8 Общинска банка: Несигурността потиска търсенето на кредити от страна на фирмите и домакинствата

Сашо Чакалски, изпълнителен директор на Общинска банка

К10. №8 Общинска банка: Несигурността потиска търсенето на кредити от страна на фирмите и домакинствата

Мария Иванова
3601 прочитания

Сашо Чакалски, изпълнителен директор на Общинска банка

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


№8 Общинска банка

№12 Стабилност и риск

№9 Ефективност и рентабилност

№2 Устойчивост и динамика

№16 Размер

Как оценявате изминалата година за банковия сектор? Кои бяха основните предизвикателства и как се справи секторът с тях?

Банковата система в България остава стабилна. Общата сума на активите нараства с 4% през 2013 г., но рентабилността все още остава под натиск. Лихвените проценти по депозити и кредити се движат продължително надолу със затихването на ефектите на глобалната криза, но негативната тенденция при нетния лихвен марж ще бъде компенсирана през следващите години. Прогнозите за постепенно възстановяване на икономиката дават основание да смятаме, че пикът на необслужените кредити преминава. Реализираният годишен ръст на кредитите е символичен – около 0.4% при кредитите за предприятия и 0.5% при кредитите за домакинствата. Като ръстът при кредитите за предприятия от 0.4% е най-ниският за последните пет години в банковата система. Адаптацията от период на подем към криза става с промяната на балансовата структура чрез промяната на съотношението между ликвидни и нисколиквидни активи спрямо кредитите. Несигурността потиска търсенето на кредити от страна на фирмите и домакинствата и за домакинствата остава характерната склонност за спестяване, отложени покупки и потребление. Наред с това пазарният дял на местните банки се покачва за сметка на дела на чуждестранните банки – с чуждестранен собственик и клонове на банки, но бих казал, че този процес е резултат от преструктуриране при банките майки, отколкото някакво агресивно търсене на инвеститори от страна на някоя от тези банки, които всъщност се преструктурират. Друго характерно за банковата система беше, че значително намалява брутният външен дълг на системата и това е в резултат както на голямата ликвидност, така и на липсата на интерес от страна на чужди инвеститори.

Какъв ще е ефектът от промените в Закона за потребителския кредит – очаквате ли сътресения или размествания? Ще повлияят ли новите правила на нивата на лихвите и как?

Не смятам, че има големи сътресения след приемането на новия Закон за потребителския кредит, тъй като и в момента нивото на лихвите във всички разрези в сравнение с годините преди началото на кризата е по-ниско. Въпреки това усещането за несигурност намали търсенето до необичайно ниски равнища. За облекчаване на лихвените условия допринася и намалената цена на привлечените средства и по-ниската доходност на алтернативните инвестиции. Немалка част от новите кредити и досега се формират по принципите, които са заложени в промените на закона. Въвеждането им със закон не очаквам да се отрази на текущите нива на новите кредити в краткосрочен план.

Как ще се отразят на сектора новите европейски изисквания за капитала?

Не очаквам новите европейски правила за капитала да окажат негативно въздействие върху системата. Капиталовата позиция на банковата система е съхранена с достатъчен буфер. Общата капиталова адекватност е 16.9% в края на 2013 г. и бележи леко подобрение спрямо края на 2012 г. Директивата и регламентът за капиталовите изисквания, с които се налагат разпоредбите на новото базелско споразумение за капитала – т.нар. III, у нас фактически ще доведат до известно либерализиране по отношение на изискванията за капиталова адекватност. Нормативно установената минимална капиталова адекватност ще бъде понижена от сегашните 12% до 8%, като ще бъде компенсирана с въвеждането на няколко режима на капиталови буфери. Банковата ни система е подготвена за новите изисквания, тъй като до момента националната регулация е била по-консервативна.

Какви са очакванията ви за икономиката и кои сектори ще са двигатели на растеж?

За икономиката можем да кажем, че ще се възстановява бавно и относително слабо, като подемът се свързва основно с възстановяването на икономиката в Европейския съюз. Ръстът на брутния вътрешен продукт през тази и през следващата година се прогнозира да бъде около 2%. Потреблението на домакинствата и инвестициите на частния сектор ще допринесат за растежа след продължителен период на ребалансиране през кризата. Допълнителна благоприятна предпоставка за икономическото оживление е подобрение в достъпността на кредитирането, което банковата система в момента предлага на потребителите.

Какъв е фокусът в дейността на вашата институция през настоящата година?

Общинска банка за втора поредна година отбелязва много добри показатели по отношение на основната си дейност. Нетната печалба след данъци за 2013 г. е 6.049 млн. лв. Тя нараства с 0.4% спрямо 2012 г. в една относително неблагоприятна икономическа среда. През миналата година от 30 банки в банковата система седем отбелязаха загуба, а шест регистрират печалби, които са около 1 млн. лв. Съвкупността на активите на Общинска банка достигна 1.155 млрд. лв., което е нарастване с 13.6% спрямо предходната година, като за банковата система като цяло този показател е 4%. Подобрява се и капиталовата адекватност на банката – общата капиталова адекватност е 17.42%, което е значително над средната капиталова адекватност на банковата система, която е 16.9%. С относителен дял от 42.3% към общия обем на активите Общинска банка е най-големият държател на български държавен дълг на единица балансово число в банковата система. Приоритет на банката са общинското кредитиране, малките и средните предприятия, както и доходоносни корпоративни клиенти. Общинска банка е лидер по пазарен дял в банковата система с над 15% от общинските кредити. Близо 25% от средствата на общините в България се обслужват от нашата банка. Наред с това през последните две години банката разшири активно портфолиото си от атрактивни продукти за граждани, като част от предложенията се класират в топ 3 на банковия пазар. През 2014 г. продължаваме да се развиваме в тази посока, като успоредно с това следваме политиката на нарастване в кредитирането за фирми.

Профил

Общинска банка е основана от Столичната община през 1996 г. като универсална търговска банка, а по-късно акционери в институцията стават и други български общини. Както подсказва и името й, банката се специализира в кредитирането на общините, като постепенно се превръща в пазарен лидер в сегмента. През 2004 г. фирми, свързани с Христо Ковачки, придобиха блокираща квота от капитала на институцията и на практика реално управлението й. След намесата на БНБ в края на 2011 г. Столичната община, която държи 67.65% от капитала, успя да си върне контрола над банката и декларира плановете си да я модернизира и да разшири дейността й. Към края на 2013 г. Общинска банка е 16-а по размер на активите си – 1.16 млрд. лв. към края на 2013 г.

В класацията на "Капитал" институцията заема девето място благодарение на силното си представяне в категорията за устойчивост и динамика (втора позиция в сектора). Банката е първа на пазара по нетен лихвен марж, а маржът на нетния доход от такси (2-ро място) също допринася за доброто класиране. Сред показателите, които я дърпат надолу в категория "Стабилност и риск" (12-а позиция), а оттам и в крайното класиране, са съотношенията кредити/депозити (22-ро място) и капитал/активи (22-ро място).
№8 Общинска банка

№12 Стабилност и риск

№9 Ефективност и рентабилност

№2 Устойчивост и динамика

№16 Размер

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK