К10. №3 Райфайзенбанк България: Слабият икономически растеж ще продължи да ограничава кредитния ръст

Оливер Рьогл, главен изпълнителен директор на Райфайзенбанк България

К10. №3 Райфайзенбанк България: Слабият икономически растеж ще продължи да ограничава кредитния ръст

Валентина Илиева
3676 прочитания

Оливер Рьогл, главен изпълнителен директор на Райфайзенбанк България

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


№3 Райфайзенбанк България

№2 Стабилност и риск

№7 Ефективност и рентабилност

№10 Устойчивост и динамика


№6 Размер

- Как оценявате изминалата година за банковия сектор? Кои бяха основните предизвикателства и как се справи секторът с тях?

Банковият сектор в България за пореден път се доказа като стабилен въпреки затруднената икономическа обстановка в страната. Банковaта система е добре капитализирана, с високо ниво на ликвидност, въпреки че доходността е на доста ниско ниво поради ограничения ръст на кредитите и относително високия дял на необслужваните заеми. За разлика от други страни в Европа не съществуват проблеми, свързани със заемите в чуждестранна валута, на които регулаторът - БНБ, наложи ограничения за отпускане. Този стратегически ход имаше много добър ефект и предотврати много проблеми както за клиентите, така и за банките.

Консолидацията на банковия сектор продължава, като някои банки бяха придобити от конкурентни. Моите очаквания са тази тенденция да продължи.

Предизвикателствата за банковия сектор ще продължат да са свързани със слабия икономически растеж, което ще ограничи ръста в кредитирането. Друг фактор, който влияе върху нивото на риска и обемите на кредитирането, е продължаващото високо ниво на необслужвани заеми, по-конкретно в корпоративния сегмент.

- Какъв ще е ефектът от промените в Закона за потребителския кредит - очаквате ли сътресения или размествания? Ще повлияят ли новите правила на нивата на лихвите и как?

Отпадането на таксата за предсрочно погасяване при ипотечните кредити ще улесни рефинансирането им и вероятно ще доведе до раздвижване на пазара. Но тази комисиона далеч не е единственият разход за клиентите. При рефинансиране има редица небанкови разходи, които клиентите трябва доста внимателно да преценят.

Това, което повече ме притеснява, е, че премахването на комисионата за предсрочно погасяване е валидна не само за бъдещите кредити, а се въвежда ретроактивно и по този начин се засягат и вече съществуващи договори. Според мен всяка ретроактивна промяна в закони е много чувствителна, защото подкопава доверието на участниците на пазара в законовата уредба. Не смятам, че новият тип ипотечни кредити, които законът въвежда, при които кредитът се счита за напълно погасен от постъпленията от продажбата на имота, ще бъде привлекателен продукт за клиентите. Той ще е значително по-рисков за кредиторите и ще бъде свързан с по-високи лихвени проценти, с много по-сериозни изисквания спрямо кредитополучателите - по-голямо самоучастие, по-ликвидни имоти и т.н. Това би направило този тип кредити не толкова атрактивни, поне за платежоспособните клиенти.

В крайна сметка предполагам, че промените в закона ще имат позитивен ефект за прозрачността при формиране на лихвите, които ще се изчисляват на базата на пазарни индекси - нещо, което Райфайзенбанк вече е въвела.

- Как ще се отразят на сектора новите европейски изисквания за капитала?

Повечето банки имат солидна капиталова база над законово изискуемите нива. Затова отражението върху българския банков сектор ще бъде ограничено, особено ако темпът на развитие на икономиката остане толкова бавен, колкото в момента, и не позволи по-висок ръст в кредитирането.

- Какви са очакванията ви за икономиката и кои сектори ще са двигатели на растеж?

Нашите очаквания са БВП да отбележи 2% ръст тази година. Този ръст е базиран на експортния сектор и това е секторът, който трябва да бъде подкрепян колкото е възможно повече. Експортът се нуждае от солидна индустриална база, но когато говорим за реиндустриализация, трябва да имаме предвид най-вече повишаване на чуждестранните инвестиции в България. Страната е добре позиционирана, за да може да привлече повече чуждестранни инвестиции. Това е така благодарение на конкурентния пазар на труда и привлекателната данъчна среда, но е необходимо да се работи върху осигуряването на реформи и по-предсказуема среда за чуждестранните инвестиции. Словакия и Чешката република са успешен пример за малки страни от Централна и Източна Европа, които благодарение на бързи и решителни реформи привлякоха високо ниво на чуждестранни инвестиции. Те в момента имат високо ниво на износ, което помага на тези страни да превъзмогнат кризисните години в много по-добра форма.

- Какъв е фокусът в дейността на вашата институция през настоящата година?

Искаме да използваме този период на слаб икономически растеж, от една страна, за да успеем да се възползваме от всички възможности на пазара по най-добрия начин, а от друга страна, да подготвим банката по най-добрия възможен начин за една по-динамична среда.

Затова в момента ние сме се фокусирали върху много проекти, които целят продължаване на повишаването на качеството на нашите услуги, като по този начин да направим банката още по-конкурентна, бърза и оптимизирана във всички клиентски сегменти. Клиентите ни оценяват високо качеството на нашите услуги и в този смисъл бележим успех, но това предполага и отговорността постоянно да се развиваме и подобряваме, за да можем да сме пред конкуренцията. Към настоящия момент се строи нова сграда за централно управление на банката в София, където ще се преместим в началото на следващата година и където ще концентрираме голяма част от дейностите на централното управление на банката, които в момента се намират в няколко различни локации. Това ще спомогне да обслужваме нашите клиенти още по-добре, тъй като ще направи възможно по-бързото вземане на решения. Търсим възможности, за да затвърдим нашата позиция на пазара в периода на консолидация на банковия сектор. Досега ние имаме солиден пазарен дял, но ако има интересни бизнес възможности за допълнително увеличаване на този дял, бихме ги обмислили.

Профил:

Райфайзенбанк България е създадена през 1994 г. като една от първите инвестиции на зелено в българския банков сектор. Тя е 100% собственост на австрийската Raiffeisen Bank International. Първоначалният фокус на банката е в корпоративния сектор. По време на кредитния бум Райфайзенбанк навлезе силно в банкирането на дребно, както и в кредитирането на малки и средни предприятия. Към края на миналата година тя е шеста по големина в банковия сектор според обема на активите й - 5.960 млрд. лв.

В общото класиране на "Капитал" банката заема трета позиция. На челните места я извеждат показателите в критериите за цена на финансиране (2-ро място), съотношение кредити/депозити (3-то място), обезценки/кредити (6-о място), както и това за разходи/приходи (6-о място). Критериите, които смъкват част от позициите й, са за възвращаемост на активите и капитала - и по двата критерия е на 21-во място. Банката има и отрицателен ръст, тоест свиване на активите със 7.58% за миналата година, което я поставя на 21-во място в системата. Тежи й и маржът на нетния доход от такси (17-о място).
№3 Райфайзенбанк България

№2 Стабилност и риск

№7 Ефективност и рентабилност

№10 Устойчивост и динамика


№6 Размер


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал