К10. №4 Societe Generale Експресбанк: Необходими са още много усилия за стабилна и предвидима среда
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

К10. №4 Societe Generale Експресбанк: Необходими са още много усилия за стабилна и предвидима среда

Мария Русева, заместник главен изпълнителен директор на Societe Generale Експресбанк

К10. №4 Societe Generale Експресбанк: Необходими са още много усилия за стабилна и предвидима среда

Валентина Илиева
5388 прочитания

Мария Русева, заместник главен изпълнителен директор на Societe Generale Експресбанк


№4 Societe Generale Експресбанк

№4 Стабилност и риск

№6 Ефективност и рентабилност

№11 Устойчивост и динамика

№9 Размер

- Как оценявате изминалата година за банковия сектор? Кои бяха основните предизвикателства и как се справи секторът с тях?

Банките зависят от състоянието на икономиката. В условията на слаба активност и вследствие на това нисък ръст на икономиката през 2013 г. се потвърдиха очакванията ми отпреди година - търсенето на кредити остана ниско, конкуренцията на кредитния пазар се засили, продължи акумулирането на депозити и съответно ликвидността продължи да нараства и да оказва натиск върху нетните лихвени приходи на банките. Това доведе до намаление на лихвите по депозитите на фирмите и гражданите. Успоредно с това банките продължиха да предприемат мерки за подобряване на ефективността и ограничаване на разходите си. Стабилизирането на нивото на необслужваните кредити и намаляването на провизиите за тях в сравнение с една година по-рано също допринесе за запазване на рентабилността им.

- Какъв ще е ефектът от промените в Закона за потребителския кредит - очаквате ли сътресения или размествания? Ще повлияят ли новите правила на нивата на лихвите и как?

Законът има две цели - стимулиране на конкуренцията между банките и по-добра защита за потребителите. Споделям и подкрепям тези цели. Опростяват се елементите, които формират цената на кредита - лихви и такси, за да могат клиентите лесно да се ориентират и да изберат най-подходящата за себе си оферта. Чрез премахването на таксите за предсрочно погасяване се премахват бариерите за преминаване от една банка към друга. При засилена и честна конкуренция ще спечелят тези банки, които предлагат най-подходящите за клиентите условия. За банките ще възникне необходимост в много кратък срок да адаптират работата си към новите изисквания на закона. Това ще ангажира непланирани ресурси и ще изиска спешни вътрешни промени, което може да доведе до компромис с качеството.

- Как ще се отразят на сектора новите европейски изисквания за капитала?

Не очакваме сериозни промени, тъй като капиталовата адекватност на мнозинството български банки е доста по-висока от новите изисквания. Натрупаните капиталови буфери към момента изглежда да са достатъчни. На някои отделни банки може да се наложи да увеличат капитала си, но на ниво банкова система няма да настъпят значителни промени. Що се отнася до Societe Generale Експресбанк, нашите показатели и капиталова адекватност и сега са в съответствие с новите изисквания. И нещо повече - премахването на националните дискреции, намалявайки в българския случай коефициента за риск, ще има положително влияние при изчисленията на рисково претеглените активи.

- Какви са очакванията ви за икономиката и кои сектори ще са двигатели на растеж?

В последните години положително влияние за ръст на икономиката оказва предимно износът, докато вътрешното търсене остава ниско вследствие на предпазливостта на компаниите и усещането за несигурност на домакинствата. За момента производителите, насочени към износ, продължават да са по-оптимистично настроени и очакването ми е именно те да бъдат по-активни, повлиявайки положително и на всички дейности, свързани с износа. Това очакване, разбира се, зависи от развитието на основните за българските производители външни пазари. Ръст на вътрешното търсене би могъл да се появи само в една стабилна и предвидима среда, за която трябва да се положат още много усилия. Икономиката ни има голям неизползван потенциал за повишаване на качеството и иновативността на продуктите и услугите и за подобряване на ефективността и производителността. В този смисъл сред клиентите ни има немалко компании, които се отличават сред конкурентите си и на световно ниво. Надявам се техният брой в България като цяло да продължи да се увеличава.

- Какъв е фокусът в дейността на вашата институция през настоящата година?

Основен фокус за Societe Generale Експресбанк си остава удовлетвореността на клиентите, професионализма на обслужването и качеството на продуктите, които им предоставяме. Това е част от дългогодишната ни стратегия, която ни помогна да бъдем сравнително успешни и стабилни. Ще продължим да търсим иновативни решения за индивидуалните и корпоративните ни клиенти както в ежедневното банково обслужване, така и във финансирането и останалите услуги, които им предлагаме. Доброто познаване на клиентите, дългосрочните отношения с тях, основани на доверие и предвидимост, ще продължат да бъдат в центъра на вниманието на всички екипи в банката.

Профил:

Societe Generale Експресбанк е създадена през 1993 г. в резултат от сливане на 13 търговски банки при процесите на преструктуриране на тогавашния банков сектор в България. Централното й управление първоначално е във Варна, като банката е ориентирана предимно към корпоративните клиенти. През 1999 г. е придобита от френската банкова група Societe Generale. Постепенно започва да активизира присъствието си на пазара на малки и средни предприятия, както и да навлиза в банкирането на дребно. Премества централното си управление в София. Започва ново позициониране с нова офис концепция, развитие на специализирани финансови услуги като лизинг, факторинг и пр. Към края на 2013 г. банката е девета по размер на активите с 3.7 млрд. лв.

В общата класация на "Капитал" Societe Generale Експресбанк е на четвърто място. При различните критерии е около средата или към челните места. Най-високо е класирането в категория "Стабилност и риск", където е на четвърто място благодарение на добрия си рейтинг и благоприятната цена на финансиране (5-о място) и на кредитиране (6-о място). Съотношението разходи/приходи сред критериите за ефективност също й дава преднина, тъй като я изкарва на трета позиция, но нетният лихвен марж уравновесява (14-о място) и общо по ефективност банката е на шеста позиция. Класирането според маржа на нетния доход от такси също не е сред най-добрите – 16-о място в сектора.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK