К10. №5 Обединена българска банка: Очаквам да продължи тенденцията на спад на депозитните проценти
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

К10. №5 Обединена българска банка: Очаквам да продължи тенденцията на спад на депозитните проценти

Стилиян Вътев, главен изпълнителен директор на ОББ

К10. №5 Обединена българска банка: Очаквам да продължи тенденцията на спад на депозитните проценти

Валентина Илиева
3766 прочитания

Стилиян Вътев, главен изпълнителен директор на ОББ

© Красимир Юскеселиев


Стилиян Вътев, главен изпълнителен директор на ОББ
Фотограф: Красимир Юскеселиев
№5 Обединена българска банка

№5 Стабилност и риск

№5 Ефективност и рентабилност

№18 Устойчивост и динамика

№5 Размер

- Как оценявате изминалата година за банковия сектор? Кои бяха основните предизвикателства и как се справи секторът с тях?

Определено смятам, че 2013 г. е последната следкризисна година за банковия сектор. Пикът на нарастване на необслужваните кредити, резултат на кризата, бе достигнат и банките постепенно започнаха да възстановяват обичайната си кредитна активност. Като цяло секторът се справи изключително добре с предизвикателствата на кризата. Независимо от драстичния спад на печалбите и тежестта на неoбслужваните кредити основните показатели на сектора – капиталова адекватност и ликвидност, в края на 2013 г. са на завидно високо ниво. Освен това нямаше българска банка, която да потърси помощ от държавата за справяне с кризисните негативи, за разлика от редица големи европейски банки, които бяха буквално спасени от държавата с пари на данъкоплатците.

За ОББ 2013 г. също беше превратна година, която даде силен тласък към възстановяване на нормалната ни банкова активност. Независимо че позагубихме няколко месеца в началото на годината, разфокусирани в подготовка на нестаналото сливане с Пощенска банка, успяхме да постигнем сравнително добри резултати за годината, но което е и още по-важно – да влезем с висока скорост в настоящата година, която очакваме да приключи с неколкократно по-високи резултати от миналата.

- Какъв ще е ефектът от промените в Закона за потребителския кредит - очаквате ли сътресения или размествания? Ще повлияят ли новите правила на нивата на лихвите и как?

Чак сътресения в сектора, породени от промените в закона, не очаквам. Според мен обаче има някои доста спорни неща, като референтния лихвен процент например, които биха породили редица многообразни практики поне в началото на неговото прилагане. Дано съм лош пророк, но ако това се случи, то би било доста объркващо както за многобройните клиенти, така и за добрата банкова практика като цяло. Иначе не очаквам промяна в нивата на кредитните лихвени проценти – кредитното търсене е все още сравнително слабо и едва ли банките ще бъдат склонни да увеличат лихвите по потребителските заеми с цел да компенсират пропуснати доходи заради промените в закона. По-скоро очаквам да продължи тенденцията на спад на депозитните проценти, което е естествено отражение на макросредата и паричното търсене и предлагане.

- Как ще се отразят на сектора новите европейски изисквания за капитала?

Новите изисквания са далеч по-релаксиращи в сравнение с това, което българският банков сектор и в момента отчита. Да не забравяме, че се намираме в условия на валутен борд, където стабилността на банковата система е от основно значение и в този смисъл високите изисквания на БНБ за капиталова адекватност и отчитаните показатели за системата ще продължат да бъдат на високи нива, значително над тези от зоната на Европейския съюз.

- Какви са очакванията ви за икономиката и кои сектори ще са двигатели на растеж?

Не за пръв път го казвам, но е много е жалко, че не постигаме по-голям растеж в икономиката, какъвто потенциал страната ни видимо притежава. Ако вземете изключително добрите макропоказатели – нисък външен дълг, нисък бюджетен дефицит, почти нулева инфлация, фиксиран валутен курс и растящи валутни резерви и т. н., ежегоден растеж от 2.5–3% е напълно постижим. За съжаление обаче вътрешното потребление и инвестиционна активност са все още в депресивна фаза и не допринасят достатъчно за такъв растеж. От друга страна, макар че бележим добри постижения в износа, не успяваме да привлечем достатъчно дългосрочни и продуктивни чуждестранни инвестиции, които също биха довели до по-висок растеж на икономиката. Независимо от това смятам, че страната ни има добри перспективи в развитието на селското стопанство, туризма, услугите, както и в някои традиционно добри отрасли като фармацевтика, преработвателна и лека промишленост, машиностроене и т.н. Единственото условие за по-висок растеж според мен е спокоен и предвидим бизнес климат и много по-малко вмешателство на държавата.

- Какъв е фокусът в дейността на вашата институция през настоящата година?

Споменах вече – много бързо възстановяване на водеща пазарна позиция в основната ни дейност – банковото посредничество и разплащанията, и достигане на нормалните предкризисни нива на продуктивност и ефективност както за акционерите, така и за нашите многобройни клиенти. Определено смятам, че още тази година ще имаме видими постижения в тази посока.

Профил:

ОББ е създадена през 1992 г. от сливането на 22 български регионални търговски банки. И досега остава най-мащабният консолидационен проект в новата история на българския банков сектор. Собственост е на гръцката National Bank of Greece. Към края на миналата година е пета по големина в сектора с активи в размер на 6.715 млрд. лв.

В общото класиране на "Капитал" също е на пета позиция, изкачвайки се с едно място нагоре в сравнение с предходната година. Добри резултати показва в критериите за съотношение на обезценки към кредити, което я изкарва на второ място в системата, което показва, че банката чисти баланса си от лоши кредити, започвайки на чисто. Друго показателно съотношение - кредити към депозити, я поставя в топ пет банките по този показател, както и по отношение на ефективността й - разходи към приходи. Нетният лихвен марж, при който работи, също й помага за по-добро общо представяне. В тази посока действа и съотношението капитал към активи, даващо представа и за нивото на обща капиталова адекватност, като я поставя на шеста позиция по този показател. Свиването на активите й, което е несъществено, все пак я дърпа на по-ниски позиции (19-о място по този показател). Възвращаемостта на активите и капитала й също не е в нейна полза (14-о място), както и съотношението им (10-о място).
Стилиян Вътев, главен изпълнителен директор на ОББ
Фотограф: Красимир Юскеселиев
№5 Обединена българска банка

№5 Стабилност и риск

№5 Ефективност и рентабилност

№18 Устойчивост и динамика

№5 Размер

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK