К 10. №10 СИБанк: Очаквам съживяването да продължи макар и бавно и мъчително
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

К 10. №10 СИБанк: Очаквам съживяването да продължи макар и бавно и мъчително

Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБанк и кънтри мениджър на КВС Group за България

К 10. №10 СИБанк: Очаквам съживяването да продължи макар и бавно и мъчително

Валентина Илиева
2795 прочитания

Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБанк и кънтри мениджър на КВС Group за България

© ВЕЛКО АНГЕЛОВ


Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБанк и кънтри мениджър на КВС Group за България
Фотограф: ВЕЛКО АНГЕЛОВ
№10 СИБанк

№8 Стабилност и риск

№14 Ефективност и рентабилност

№9 Устойчивост и динамика

№11 Размер

Как оценявате изминалата година за банковия сектор? Кои бяха основните предизвикателства и как се справи секторът с тях?

Година на политическа нестабилност и икономическа неподвижност. Въпреки че изглеждаше по-спокойна от годините на световната финансова криза, 2013 г. беше натоварена със значима политическа несигурност, която пречеше сериозно на поначало мъчителното икономическо възстановяване.

Банките постепенно се връщат в конкурентната си кондиция отпреди кризата и вече доста агресивно търсят нов бизнес, но фирмите и гражданите все още не са уверени да поемат допълнителни инвестиционни и потребителски рискове.

Какъв ще е ефектът от промените в Закона за потребителския кредит - очаквате ли сътресения или размествания? Ще повлияят ли новите правила на нивата на лихвите и как?

Очаквам известен период на несигурност. С промените в закона на практика съществуващото равновесие на пазара и като цени, и като продукти се нарушава фундаментално. Докато банките и клиентите им намерят ново равновесие, вероятно ще се премине през по-екстремни стойности и на цените, и на структурата на предлаганите услуги. Във всеки случай много се надявам банките да подходят разумно и да изберат дългосрочно най-добрите решения за тях, а не краткосрочни рискови стратегии. Това в най-голяма степен важи за избора на методики за изчисление на лихвените проценти, които рационалният подход би трябвало да обвърже със структурата на банковото финансиране.

За гражданите изборът ще е съвсем конкретен - с калкулатор в ръка всеки за своя случай може да изчисли има ли ползи от промяна в сегашния си кредитен договор или не. Отпадането на таксата за предсрочно погасяване все пак дава голяма мобилност на клиентите.

Как ще се отразят на сектора новите европейски изисквания за капитала?

На пръв поглед отражението в българския банков сектор е приемливо заради достатъчните на системно ниво капиталови запаси. Казано иначе, банките ще са в капиталова кондиция да подкрепят икономическото възстановяване, стига да не бъдат подложени на нови законодателни експерименти. В по-далечно бъдеще капиталовата хигиена ще изисква много повече от банките и вероятно ще оказва натиск върху тяхната ефективност.

Какви са очакванията ви за икономиката и кои сектори ще са двигатели на растеж?

Очаквам съживяването да продължи макар и бавно и мъчително. Освен традиционните експортно ориентирани сектори от последните години селското стопанство и може би за първи път от години строителството ще играят все по-важна роля. Между другото в годините на кризата много производства все пак успяха да извършат технологично обновяване, което ще им помогне да натоварят капацитета си тепърва. И както и преди притеснението ми е от политическата несигурност, която съпътства избори.

Какъв е фокусът в дейността на вашата институция през настоящата година?

Клиентът.

Профил:

СИБанк има 19-годишна история на банковия пазар. През годините преминава през смяна на собствеността и името два пъти. От 2007 г. е част от белгийската банково-застрахователна група КВС, като българският пазар е определен за един от стратегическите за групата. В структурите на поделението на KBC тук също има застрахователно дружество - ДЗИ. Банката предлага услуги във всички сегменти на пазара - банкиране на дребно, малки и средни предприятия, корпоративни клиенти. По размер на активите - 2.188 млрд. лв. към края на 2013 г., е единадесета в сектора.

В класацията на "Капитал" банката е на 10-а позиция. СИБанк е кредитната институция в сектора с най-ниската цена на кредитиране - по този показател е на първо място. Цената й на финансиране (колко плаща, за да привлича ресурс) също я извежда на предни места (6-о място). Маржът на нетния доход от такси й осигурява 3-то място в сектора. Възвращаемост на активи и капитал също я поставят в топ 10 (съответно 8-мо и 9-о място). Нетният лихвен марж, при който работи, обаче я дърпа по-надолу (17-о място). Тежи й и съотношението обезценки/кредити (15-о място). Други показатели, които я поставят в средата на класацията, са съотношението разходи/приходи (14-о място), ръстът на активите (12-о място).
Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБанк и кънтри мениджър на КВС Group за България
Фотограф: ВЕЛКО АНГЕЛОВ
№10 СИБанк

№8 Стабилност и риск

№14 Ефективност и рентабилност

№9 Устойчивост и динамика

№11 Размер

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK