K50: В тежка среда
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

K50: В тежка среда

K50: В тежка среда

"Булгартабак холдинг" зае първо място в К50, следван от "Софарма"

4202 прочитания

Борсата продължава да страда от кризата на доверие и липса на инвеститори.
Всичко за

класацията К50

на най-добрите

компании на

борсата можете

да намерите


тук.

Още една нулева година за българския фондов пазар. Такава беше 2012 г. И докато световните пазари се възстановяваха, за да достигнат рекордни стойности през последните месеци, за българската борса това не може да се каже. Причините за това не са нови. Инвестиционната среда в България силно се влоши, и то с любезната помощ от държавата. Това държи настрани както чуждите инвеститори, така и ограничава инвестиционните намерения на компаниите. В резултат на това българската борса продължи да е неатрактивна както за старите, така и за новите инвеститори. Затова и сделките продължават да падат, капитализациите също.

Причините не са само на макрониво - доста от компаниите не успяват да се справят с предизвикателствата на кризата и новите реалности. С малки изключения корпоративното управление в България се влошава все повече. Вместо компаниите да го подобряват по време на криза, ставайки по-прозрачни и предвидими, за да привличат нови инвеститори и ресурс, те направиха точно обратното - затвориха се още повече, а някои действия и практики на мениджмънта стават все по-подозрителни. А последното гони и най-смелите ентусиасти.

Всъщност, ако има нещо положително, с което да се запомни миналата година, това е приватизацията на държавните миноритарни дялове в дружествата на ЧЕЗ и "Енерго-про" (бивш ЕОN) през борсата. Те показаха, че интерес, пари и апетит има, но че само това не стига. Демотивиращо на пазара действа провалената приватизация на борсата, която стана заложник и на падането на правителството. Самият факт, че процесът на продажбата й се забави и щеше да съвпадне с края на мандата, е показателен за апатичното отношение на властта към капиталовия пазар. Всъщност то най-добре беше описано от зам. финансовият министър тогава Владислав Горанов, който го приравни с пазара на череши в Кюстендил и че по този повод няма причина държавата да го толерира. Никой не иска от държавата това, а само едно - малко по-сериозни изказвания, осигуряване на предвидима среда и преди всичко осигуряване на силен регулатор, с какъвто не може да се похвали в момента.

С каква история само

Първо място в "Капитал 50" зае "Булгартабак холдинг", след като се представи стабилно по всички показатели. Миналата година беше първата, през която той беше изцяло в частни ръце. Холдингът беше приватизиран в края на 2011 г. За архитектурата на сделката помогна самата държава - тя силно занижи критериите за прозрачност на потенциалния купувач, но пък постави тежки социални условия и изисквания за изкупуване на тютюн. Така в холдинга влезе фонд с привидно ясен собственик - руската държавна банка ВТБ, но със скритото партньорство на банкера Цветан Василев и собствениците на Винпром "Пещера". Стратегическите инвеститори пък се отказаха.

В държавно (руски) частни (български) ръце успява да расте. Основна причина е износът - приходите от него се повишават с 37%, а изнесените количества с 22%. На вътрешния пазар продажбите се повишават с 8%, но без промяна в количеството. За ниския си растеж компанията обвиняват чуждите компании и вносители, които подбивали цените с продажби под себестойност, срещу което подаде и жалба в антимонополната комисия. В същото време холдингът изпълнява стратегия за растеж на местния пазар, която може да изтласка част от играчите на пазара. "Булгартабак" предлага на кметове на общини да отдадат на компанията за 10 години петна на най-атрактивните търговски места, на които тя да постави свои павилиони за цигари, вестници и захарни изделия.  Предложеният наем е символичен, но пък офертата е общината да го получи накуп за следващите 10 години заедно със спонсорство за местен спортен клуб, обект или нещо подобно. Там, където компанията е успяла, вече има оплакване от други търговци, че тя им иска солидна входна такса за продажба на техни марки в павилионите й.

През тази година в структурата на холдинга (или близо до нея) се върна бивша негова компания от времето, когато беше държавен - пловдивската фабрика за цигарени гилзи и опаковки "Юрий Гагарин". Придобиването й обаче стана по доста спорен начин, и то не без помощ от държавата. През лятото на 2012 г. депутатите Емил Димитров (ГЕРБ) и Камен Костадинов (ДПС) прокараха поправка в Закона за тютюна и тютюневите изделия, която забрани продажбата и производството в България на цигарени гилзи. Бизнесът беше ударен, а основните акционери на опаковъчната фабрика, свързани със собствениците на Първа инвестиционна банка Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, в края на февруари продадоха дела си на нови фирми, близки до реалните собственици на "Булгартабак". Това затваря не само цикъла на собствеността, но и на производството, тъй като холдингът нормално е основен клиент на бившето си поделение за опаковки и филтри.

"Булгартабак" от години е бил важна компания за българската икономика, но и за електората, което я направи заложник на политически интереси и провалени приватизации. А това в крайна сметка я направи по-малко атрактивна за чуждите стратегически инвеститори, за които стана по-изгодно да продават директно на вътрешния пазар.

Старите познати

Фотограф: Shutterstock

Под "Булгартабак" в топ 10 на К50 са почти познати имена. Има и нови - те са от енергетиката. Дългогодишния лидер "Софарма" заема второто място. Финансовите резултати на групата продължават да се повишават стабилно, като с по-голям темп растат тези в чужбина, но вътрешният пазар остава ключов за групата. Печалбата обаче се понижава заради по-високите разходи. В класацията попадат и няколко дъщерни или близки дружества на фармацевтичната компания -  "Софарма трейдинг", "Българска роза - Севтополис", "Унифарм" и "Доверие обединен холдинг".

Като цяло много компаниите продължават да се борят със свиването на маржовете - въпреки че приходите им се повишават, печалбите падат. Това се наблюдава при повечето от големите индустриални дружества. Производителят на акумулатори "Монбат" е сред тях. Дружеството заема трета позиция - приходите му леко се повишават, но за разлика от тях печалбата спада. През тази година обаче ръководството му прогнозира сериозно повишение както на приходите, така и на печалбата. Това се дължи на факта, че в групата вече се консолидира не само рециклиращото му предприятие "Монбат рисайклинг", а всичките седем дружества в икономическата група. Сред компаниите, които успяват да повишат продажбите си, но не и печалбата си, са "Дружба стъкларски заводи", "Соларпро холдинг", "БГ Агро" и други.

Има една група компании, която успява да победи кризата - дружества, които повишават продажбите и печалбите си. Това са "Спиди", "Биовет", "Албена", "Софарма трейдинг", "Емка". И те всъщност опровергават твърдението, че за всичко е виновна кризата, още повече че всички са в различни сектори на икономиката.

Спадащи приходи, свити печалби и загуби

Болшинството обаче са индустриални компании, които свиват продажбите си и излизат на загуба или свиват печалбите си - което е показателно за тежката ситуация, в която се намира корпоративният сектор. Една от много добре представящите се компании през 2011 г. - "Неохим", през 2012 г. отново разочарова. След като година по-рано производителят на торове успя да се върне на печалба, през миналата отново излиза на червено. С това загуби силните си позиции сред публичните компании и отиде в средата на таблицата (23). "Неохим" е пример за това как компаниите страдат от високите енергийни цени - почти 70% от разходите му са за природен газ, който е и основна суровина в производството на торове. Това обаче е съчетано с по-ниски цени на готовата продукция и спиране на част от производството за ремонт, което в крайна сметка води до сериозната загуба на предприятието. В тази група са и производителят на алуминиеви изделия "Алкомет", "Химимпорт", машиностроителните "М+С хидравлик" и ХЕС, "Фазерлес", "Индустриален капитал холдинг", "Енемона".

Стари, тромави и губещи

Сред най-разочароващите компании са бившите приватизационни фондове, днес мастити холдинги. "Индустриален холдинг България", които контролира дружества от корабната индустрия, морския транспорт и машиностроенето, губи 20% от консолидираните си приходи. Макар и да свива загубата си обаче, тя остава висока. Подобна е ситуацията и при "Доверие обединен холдинг". Дружеството, което се контролира от фирми около "Софарма", успява да повиши приходите си, но свива минимално загубата си. Влошаване на финансовите резултати има и при "Стара планина холд". Това се дължи на вече посочените "М+С хидравлик" и ХЕС, чиито приходи и печалби пострадаха заради кризата и свитите пазари в чужбина. Всъщност именно те бяха сочени като основно предизвикателство, което в крайна сметка се сбъдна. Сложно остава финансовото състояние и при дистрибутора на горива "Петрол" - макар леко да повишава консолидираните си приходи, загубата остава висока. Засега битката между основните собственици в компанията временно затихна, но това не е за пръв път, така че нов рунд от нея е напълно възможен.

Настоящата година започва не особено добре за борсата и публичните компании. Отчетите за първото тримесечие продължават да излъчват различни сигнали - при едни компании положението се подобрява, при други се влошава или остава без промяна. Очакванията за световната икономика не са добри, което е неприятен сигнал и за България. Дори обаче и да има подобрение в близките месеци и години, без добра среда, стабилен регулатор, прозрачна собственост и добро корпоративно управление възстановяването на пазара ще остане мечта.

 

Кой напусна класацията

В класацията влизат дружества, които са в ликвидация или в процес на отписване от публичния регистър. По тази причина отпаднаха две - "София БТ" и "Благоевград БТ", които са от структурата на "Булгартабак". След приватизацията ръководството му реши да ги отпише от борсата след отправяне на търгови предложения. Така техните акции вече не се търгуват свободно. От класацията отпадна и едно от "явленията" на фондовия пазар - енергийното дружество "Енергони", което няма дейност и приходи, но за сметка на това патент за стотици милиони, а понякога активна търговия с негови акции. През 2011 г. това изстреля сериозно капитализацията му, която го прати в класацията, макар и на последните места.

 

Методология

"Капитал" представя седмата годишна класация за най-добрите компании на борсата в България "Капитал 50". Тя е наследник на "Дневник 100". През тази година обаче дружествата са обединени в обща класация и са общо 50. Преценихме, че класирането на 100 компании, дори и разделени по капитализации, е твърде много за слаб пазар, какъвто е българският през последните години. Запазваме си правото при възстановяването му отново да върнем стария формат на К50.

Критериите на класацията обаче са запазени - приходи, ръст на приходите, пазарна капитализация, ликвидност и марж на печалбата, като всеки участва със свое тегло. Взети са всички консолидирани отчети на публичните компании за 2012 г., предадени до края на март 2012 г. Отчетите са неодитирани, а за тези, които нямат какво да консолидират и имат значителни разминавания с одитираните данни, са взети последните. Броят на сключените сделки и пазарните капитализации за 2011 и 2012 г. са предоставени от Българската фондова борса.
Борсата продължава да страда от кризата на доверие и липса на инвеститори.
Всичко за

класацията К50

на най-добрите

компании на

борсата можете

да намерите


тук.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK