К50: Изчезването на фондовете за земеделска земя
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

К50: Изчезването на фондовете за земеделска земя

К50: Изчезването на фондовете за земеделска земя

Дружествата със специална инвестиционна цел продължават да страдат от кризата

Весела Николаева
13514 прочитания

© Цветелина Белутова


Изминалата 2013 г. беше поредната добра за пазара на земеделска земя, появиха се и повече надежди за леко съживяване при офисите и жилищата. За съжаление все по-малко стават дружествата за имоти на борсата, които печелят от тези процеси - някой от тях вече не са публични, за други кризата още не си е отишла. По тази причина екипът на К50 реши да не прави известно време класация за най-добър АДСИЦ, още повече че през последните години компаниите, които влизаха в нея, намаляваха стихийно. Разбира се, секторът е достатъчно важен.

Земеделска земя

Последните няколко години призът за най-добър АДСИЦ отиваше в "Адванс терафонд". През миналата година дружеството имаше намаление на резултатите си спрямо 2012 г., но продължи да излиза на печалба. Изпълнителният му директор Радослав Манолов обясни, че спадът на приходите е заради по-малкото продадена земя. Арендните плащания не са намалели, напротив, покачват се. За тази година Манолов прогнозира поскъпване на рентата средно с още 15-20%, аналогично на това от миналата година, а при продажбите очаква те да бъдат по-умерени, но при по-високи цени на сделките. "Цената на земята се покачва, търсенето на концентрирани масиви расте", обясни Манолов. "Адванс терафонд" е сред дружествата, които участват активно в комасацията от години. Ограниченията за чужденците да купуват земеделска земя Манолов определи с една дума: "Популизъм." По думите му това не се е отразило на сектора.

Друг фонд за земеделска земя, който се развиваше добре финансово през последните години, е "Агро финанс", на практика вече е публичен само по документи. След търгово предложение новият му собственик "Уинслоу ленд инвест" вече притежава 95.13% от капитала и има право до три месеца да купи останалите 4.87%, без дребните акционери да могат да му откажат. Покупката ще стане при цената от търговото – 2.35 лв. Засега компанията е на борсата, но е много вероятно при придобиване на 100% тя да бъде свалена. Възможно е новият собственик (акционерите на "Винпром Пещера") да предпочете да я държи публична, за да се възползва от предимствата на правната форма "дружество със специална инвестиционна цел". От миналата година на борсата вече не е "Еларг фонд за земеделска земя", който беше ликвидиран. На борсата остава засега и по-малкият фонд "Булленд ивнестмънтс".

Концентриране на портфейла

Друго дружество, което инвестираше малка част в земеделска земя, а основна в други типове имоти, е "Фонд за недвижими имоти България", което също има спад на приходите и печалбата за миналата година. Инвестиционните имоти заемат една трета от портфейла, 25% са търговски площи, а 10% са ваканционни имоти. Останалата част са свободни парични средства, става ясно от доклада на "ФНИ България". От дружеството не са се отказали да търсят нови проекти, включително за офис и жилищни сгради. "Търсим нови възможности за покупки, засега няма нищо конкретно", обясни председателят на съвета на директорите на фонда Тодор Брешков. В началото на тази година "ФНИ България" купи сграда от над 3500 кв.м в "Бизнес парк София" за 2.5 млн. евро без ДДС и започна да получава текущи доходи от наем от нея. Сградата е запълнена 75%.

Компанията има планове за развитие и на имоти, които е купила още преди няколко години срещу "Бизнес парк София" - Брешков обясни, че тази година се очаква земята да получи устройствен план на целия парцел, който е близо 350 дка. Собствеността на фонда е около 30 дка. От "ФНИ България" все още не са решили как точно ще развиват имота – дали ще се строят жилища, офиси, търговски площи или комбинация от тях.

Най-големият проект на фонда остава търговският център "Доверие-Брико", отдаван под наем на веригата "Мосю Бриколаж". В него са инвестирани над 20 млн. лв. Всъщност в последните години земеделската земя заема все по-малко място в плановете на фонда – към края на миналата година той притежава едва 416 дка, за над половината от които текат съдебни спорове. Малко над една трета от земята се отдава под аренда при средна цена 40.4 лв. за декар, което е доста под нивата на големите и плодородни парцели. Брешков напомни, че преди години са продали портфейла си от земеделска земя и нямат планове да развиват отново този сегмент. Според него не е добре за едно дружество да се занимава с толкова различни типове имоти, защото не може да се концентрира върху тях. По повод възстановяването на пазара на офиси и жилища Брешков коментира, че това може да се случи, но в по-дългосрочен план – в следващите 2-3 години, но не и до края на тази. "Ликвидността все още е ниска, има много малко участници, чуждите инвеститори не са толкова активни", каза Брешков.

Притесненията на руснаците

Подобни са очакванията и на изпълнителния директор на "Феърплей пропъртис" Маню Моравенов – специално при жилищните имоти той вижда малко оптимизъм и нови проекти. "Ще видим дали това ще се отрази в повече сделки и покачване на цените. Едва ли ще има поскъпване, то е свързано с няколко фактора, със сигурност лесният достъп до кредити е един от тях", добави Моравенов. Според него промените за кредитите, които позволяват рефинансирането им след първата година да става без такси, ще се отрази положително. Все пак ще са важни и нивата на лихвите, каза още той.

За миналата година "Феърплей пропъртис" е продал по-малко апартаменти. Причината е, че просто е разполагал и с по-малко за продажби, обясни Моравенов. Реализираните апартаменти в комплексите "Санта Марина" - Созопол, "Св. Иван Рилски" - Банско, и "Марина Хил" - Черноморец, са общо 102, докато предишни години средно са се продавали около 150, а над 200 са били готови за сделка. За миналата година "Феърплей пропъртис" има счетоводна загуба заради прехвърляне на преоценени имоти, но за дивидент разполага с 218 хил. лв. при близо 2 млн. лв. за 2012 г.

До края на май трябва да бъде получено разрешително за ползване на новия търговски и развлекателен комплекс в "Санта Марина", който е отдаден под наем на "Феърплей пропърти мениджмънт", каза директорът на фонда. Това е дружеството, което управлява целия комплекс. За пазара на ваканционни имоти Моравенов обърна внимание, че основни купувачи си остават руснаците и кризата с Украйна може много да повлияе на този пазар. "На последните изложения в Русия кандидат-купувачите масово са се притеснявали, че ако си купят имоти в България, няма да могат да пътуват", коментира Моравенов. Списъкът със "забранени места" за посещения на държавни служители е сред причините за притесненията, така че при санкции и ограничаване на пътуванията до ЕС това ще се усети и в българския имотен бранш.

Изминалата 2013 г. беше поредната добра за пазара на земеделска земя, появиха се и повече надежди за леко съживяване при офисите и жилищата. За съжаление все по-малко стават дружествата за имоти на борсата, които печелят от тези процеси - някой от тях вече не са публични, за други кризата още не си е отишла. По тази причина екипът на К50 реши да не прави известно време класация за най-добър АДСИЦ, още повече че през последните години компаниите, които влизаха в нея, намаляваха стихийно. Разбира се, секторът е достатъчно важен.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

52 коментара
 • 1
  izabell avatar :-|
  izabell

  Интересът към земеделската земя спадна.Чужденци ако купуват едва ли ще предлагат по-добри цени.Засега в сектора е стабилно.

 • 2
  today avatar :-|
  today

  Те пък щото хукнали чужденците да купуват земя тука, това са глупости. И тоя закон на практика се заобикаля бързо и лесно. Цените се покачиха основно заради добрата реколта и повишените цени на продукцията на международните пазари, земеделците събраха много пари и тръгнаха да купуват още земи, което избута цената нагоре. Освен всичко друго правеха сделки без да фактурират, от което имаха много "черни" пари, купуваха земята на данъчна оценка, а голямата част от сумата даваха от черните пари в брой. Само че вече достигнаха тавана.

 • 3
  bsn45579546 avatar :-|
  samuil.kostov.129

  Маню Моравенов е с дългогодишен опит в сферата на финансите и инвестициите, но дали
  името и професионализмът му са толкова кристално чисти и ясни за публичността? И защо
  човек откраднал 11 милиарда публични средства ще заема толкова висок пост? Именно
  заради неясен произход на средства и липсващите баснословни суми са причината г-н
  Моравенов да бъде обект на масови разпити от органите на реда. В момента се води
  разследване за финансови пирамиди, които е управлявал в сферата на капиталовите пазари
  и използването на сладки държавни постове, които е заемал през годините.

 • 4
  ehf21590630 avatar :-|
  lora-andreeva90

  Маню е работил е за Марио Захариев, свързан с арести на кметове. Той лично носи парите в плик, а кметовете лично са признали на разпит за рушветите. Маню договорил държавна автобусна линия от Несебър до други курорти. Държавата плаща, а в замяна Маню обещава да се преизбере кмета

 • 5
  gnt57579546 avatar :-|
  petrova.katq

  Маню е откраднал 50 000 долара от фирмата, която управлява.
  Общия капитал,който е управлява там е 9 милиарда, които може би и тях ще открадне.

 • 6
  xlr28588192 avatar :-|
  Maria Damianova

  Познавам г-н Моравенов от скоро.Крайно разочарована съм от Маню, ако наистина всички тези неща за него са верни. Как може?!

 • 7
  iap16579546 avatar :-|
  valeriya_bogdanska_121

  Съгласна съм с вас. Изобщо не е редно да бъде оставян да си върти мръсните схеми, а хората не подозират дори...

 • 8
  adz50592077 avatar :-|
  Betina

  Няма да се оправи тази държава с такива като МАНЮ- ПЪЛЕН ПОТРЕС

 • 9
  rrj04579546 avatar :-|
  damyanov_ivan

  До кога такива хора ще заемат високи постове? Чувал съм за въпросната случка и мислех, че след уволнението му ще се приключи с кражбите, но явно няма да е така.

 • 10
  scp29579546 avatar :-|
  cvetomir_borisov_11_22

  Мислех, че само моето мнение е хич добро за г-н Моравенов… Толкова нагъл тип не съм виждал. Тази алчност няма да му донесе нищо хубаво!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK