К50: Късче споделена печалба

К50: Късче споделена печалба

Българските публчини компании, макар и рядко, носят прилична дивидента доходност

Татяна Пунчева-Василева
4994 прочитания

© SHUTTERSTOCK


6.3% е средната дивидентна доходност на ликвидните компании на борсата през 2013 г.

Макар и по-слабо развит от други пазари и със сравнително скромни традиции в дивидентната политика, българския капиталов пазар всъщност започва да носи и повече от прилична дивидентна доходност. Миналата година общо компаниите, търгуващи се на Българската фондова борса, разпределиха около 214 млн. лв. под формата на дивидент от печалбите си за 2012 г. според обявените им планове.

Споделено с всички

По-щедри бяха по-ликвидните компании с общо споделени около 177 млн. лв. с всички акционери. Средната дивидентна доходност при тях пък достигна 6.3%. Това е почти два пъти над средното за развити пазари като американския и прилична на фона на доходността, която носеха банковите депозитите в България миналата година.

При неликвидните дружества споделената печалба с малките и по-големите участници на борсата бе сравнително по-малка като обем (около 40 млн. лв.), но за сметка на това пък средната доходност бе 20.7%. При неликвидните компании обаче веднага трябва да се отчете, че освен по-слабо търгувани и дивидентната им политика е сравнително спорадична - или по-скоро подвластна на еднократни практики, а не базирана на последователност. Това съответно води до резки движения в дивидентната им доходност.

При ликвидните компании доходността последните години показва една прилична последователност и изглаждане (виж графиката). Това може да се дължи отчасти на трудностите на пазара и ниските пазарни оценки, които отчасти мотивират мениджърите на публичните компании да споделят част от печалбите с дребните акционери, за да си върнат доверието в дружествата.

Други обаче по закон са задължени да разпределят печалбата си като дружествата със специална инвестиционна цел. Конкретно при тези за имоти последните няколко години се наблюдава активно реализиране на активите, които придобиха и след това развиваха в периода между 2006 и 2011 г., вследствие на което те започнаха активно и да връщат част от спечеленото на акционерите си. Преди кризата те активно увеличаваха капитала си, като издаваха акции, за да финансират дейността си. Съответно към тях бе насочена голяма част от ресурса на инвеститорите на Българската фондова борса. Сега тези дружества, реализирайки възвращаемост, с дивидентите я прехвърлят обратно на доверители им се инвеститори. Типичен пример за това са дружествата за земеделска земя като "Адванс терафонд". Фондът е сред най-активно разпределящите дивиденти при много прилична доходност - почти 19%, спрямо пазарната цена на акция на фонда. Миналата година той разпредели над 42 млн. лв. между акционерите си, или около 49 стотинки на акция.

Важна победа

Ако при някои законът задължава разпределянето на дивидент, при други компании отне доста време и усилия на акционерите да си извоюват възможността да споделят част от натрупаните печалби. Най-яркият пример за това е битката за дивидент от електроразпределителните компании на борсата. Дружествата станаха публични в края на 2012 г. не по собствено желание, а по волята на държавата като акционер със значителен дял. Продажбата на последния през борсата даде възможност на множество малки и големи инвеститори на Българската фондова борса да се присъединят към семейството на дружествата. Някои от тях, като например компаниите на EVN, слязоха от борсата след съответните търгови предложения. Компаниите на CEZ и Energo-pro обаче останаха публични и вече са отговорни не само пред мажоритарните си собственици, но и пред миноритарните.

Най-ожесточена битка се води между миноритарните акционери и "ЧЕЗ Разпределение България". Причините са две - компанията има натрупани големи резерви от неразпределени печалби и освен това сключва сделки със свързани лица над законово установения праг, без да иска санкцията на малките си акционери. Така миналото лято дребните акционери поставиха исканията си и започнаха открита битка за повече прозрачност и отговорност пред тях.

Ето че тази пролет те си извоюваха малка победа - в края на април "ЧЕЗ Разпределение" обяви, че ще предложи на предстоящото си общо събрание да разпредели дивидент от 250 лв. на акция, или общо 48 млн. лв. Макар това да е само една малка част от резервите на дружеството, всъщност е сериозна крачка напред за дребните инвеститори. Ако предложението бъде гласувано и одобрено на общото събрание, акционерите ще получа една изключително добра възвращаемост за търпението си. Дивидентната доходност спрямо цената на акция на "ЧЕЗ Разпределение" преди новината е почти 16%, или почти половината от капиталовата печалба от акциите на дружеството за последните 12 месеца до края на април 2013 г.

6.3% е средната дивидентна доходност на ликвидните компании на борсата през 2013 г.

Макар и по-слабо развит от други пазари и със сравнително скромни традиции в дивидентната политика, българския капиталов пазар всъщност започва да носи и повече от прилична дивидентна доходност. Миналата година общо компаниите, търгуващи се на Българската фондова борса, разпределиха около 214 млн. лв. под формата на дивидент от печалбите си за 2012 г. според обявените им планове.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  gimi avatar :-|
  Мавродинов

  Дивиденти? Забравил съм какво е това! Моето семейство имаме акции в петнадесетина компании - пряко, чрез масовата приватизация. Не чрез фондове. И то в най-перспективни! И дивиденти няма! Щом е възможно "Нефтохим" да е на загуба и да не дава дивиденти! Там печалбите се преразпределят чрез договори с трети компании, които са контролирани от собствениците и не са публични и задължени да разпределят дивидент.

 • 2
  veselin1234 avatar :-|
  Веселин

  Капитализъм по български!

 • 3
  sjf18531334 avatar :-|
  Чоко

  До коментар [#1] от "gimi":

  Кофти избор сте направили, аз лично съм доволен засега от дивидентите които взимам. Може и още, но като миноритар мога само да чакам.

 • 4
  frank_ninov avatar :-|
  Нинов

  До коментар [#1] от "gimi":

  Когато човек не е доволен от определена акция - продава я и купува друга....

 • 5
  gimi avatar :-|
  Мавродинов

  Продавам 10 акции в Нефтохим!

 • 6
  frank_ninov avatar :-|
  Нинов

  До коментар [#5] от "gimi":

  Значи трябва да кажеш и цената за която ги продаваш.

  Ако се намери купувач за тази цена, неговия брокер казва "От теб!" ...и сделката е сключена.

 • 7
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Когато БФБ се изчисти от фиктивните публични компании.. ще има и дивиденти. Вярно ще има само десетина листнати компании...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал