К50: Далече от очаквания растеж

Положителен фактор за българските производители, който се очаква да окаже влияние в тази посока, е по-скъпият долар.

К50: Далече от очаквания растеж

Повечето от публичните компании повишават приходите си, но това не е достатъчно за нови инвестиции и работни места

2199 прочитания

Положителен фактор за българските производители, който се очаква да окаже влияние в тази посока, е по-скъпият долар.


Перспективите за тази година изглеждат малко по-добри.

Миналата 2014 беше поредната тежка година за икономиката, а за това повлия още един фактор - конфликтът в Украйна и санкциите срещу Русия. И макар експортът към тези две държави да не е структуроопределящ за българския износ, това влияе на някои отделни компании - основно във фармацевтиката и козметиката.

Положителен фактор за българските производители, който се очаква да окаже влияние в тази посока, е по-скъпият долар. Като цяло обаче различни фактори въздействат разнопосочно върху представянето на българските компании. Това личи и от резултатите в К50. Повечето от компаниите отчитат ръст, но ако се махнат еднократните ефекти, малко от тях се радват на двуцифрен растеж. Не са малко и тези, които губят позиции.

Труден растеж

"Химимпорт" остава компанията с най-големи приходи - през миналата година тя отчита повишение на постъпленията от финансовия си бизнес – Централна кооперативна банка, застрахователят "Армеец" и други. В края на декември приходите от застраховане в групата надминават 500 млн. лв., с 30% ръст за година. Миналата година "Химимпорт" придоби контрол и над руския застраховател "ОАО Итил Армеец", като цената на сделката е 12.13 млн. лв. според доклада на компанията.

Въпреки влиянието на фактора Русия и Украйна "Софарма" също успя да повиши приходите си през 2014 г. с малко над 10%. Какъв продължава да е ефектът от санкциите обаче ще си проличи с първите отчети на компанията за тази година. Макар и с едноцифрен ръст, "Трейс груп холд" продължава по пътя на растежа - освен че печели нови поръчки, компанията се разширява и с придобивания на нови компании в Сърбия, което също влияе положително на дейността й.

От пътностроителното дружество са заложили ръст на нетните приходи от продажби за тази година – според прогнозите те ще достигнат около 350 млн. лв. Причините ще са участията в търгове в България и държавите, в които "Трейс" е заявила намерение да строи. Става въпрос основно за балкански страни и такива от бившия социалистически лагер.

Макар и с едноцифрен ръст, компаниите от групата на "Стара планина холд" - "М+С хидравлик" и ХЕС, продължават да подобряват резултатите си, подкрепени от износа за държави от Европейския съюз. Всъщност именно тези дестинации продължават да са основният пазар за българските износители според последите данни на НСИ. Най-голям ръст на приходите отчита "Слънчев ден" - това се дължи изцяло на еднократен ефект, който идва от продажба на имоти на дружеството извън курорта.

И малко неприятни фактори и изненади

Донякъде неприятна изненада е спадът в приходите на "Монбат". Това се дължи и на промяна на структурата на продажбите на производителя на акумулатори и батерии в чужбина, където се продават близо 90% от продукцията. Например делът й в доскоро основния пазар Гърция се е понижил, за сметка на това са се увеличили продажбите за Франция, която вече заема почти 13% от оборота за износ.

Лек спад има при германския пазар на групата, докато делът на испанския расте. Все пак компанията успява да повиши консолидираната си печалба заради оптимизация на разходите - основно тези за външни услуги и финансовите.

Понижение отчита и друг син чип - "Албена". Лошото време, изненадващите наводнения в началото на лятото на миналата година, които разрушиха част от инфраструктурата в курорта, и отливът на руснаци и украинци удариха резултатите на компанията, а още в края на сезона от ръководството съобщиха, че няма да изпълнят плана за 2014 г. Очакванията бяха за 10% спад в нощувките.

И малко оптимизъм

Очакванията за тази година изглеждат по-оптимистични за икономиката и компаниите като цяло. Износът извън ЕС започна да се повишава, а този за съюза расте устойчиво. Известно подобрение има и при вътрешното потребление в България. Растежът, който успяваше да постига бизнесът през следните години, обаче не бше достатъчен за инвестиции и създаване на нови работни места. Предизвикателства, които ще са валидни и за тази година.

Перспективите за тази година изглеждат малко по-добри.

Миналата 2014 беше поредната тежка година за икономиката, а за това повлия още един фактор - конфликтът в Украйна и санкциите срещу Русия. И макар експортът към тези две държави да не е структуроопределящ за българския износ, това влияе на някои отделни компании - основно във фармацевтиката и козметиката.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал