С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
10 25 юни 2010, 16:00, 33096 прочитания

Най-големите български компании - година на смаляването

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Същите числа, но с негативен знак. Така най-кратко може да се опише какво се случи през 2009 г. с най-големите сто български компании. Ето и конкретиката - спад на приходите от 17%. Точно с толкова пораснаха оборотите на най-големите 100 компании през 2008 г. Така излиза, че фирмите са се върнали поне две години назад в развитието на бизнеса си. И че големите растат бързо, но и падат със същия темп.

Близо 9 милиарда лева са се изпарили от отчетите на местните гиганти. Данните копират тенденциите при промяната на БВП - спад от 5% за миналата година и ръст от 6% година по-рано, но представянето на фирмите е в пъти по-екстремно.


И докато за 2008 г. високата инфлация топеше голяма част от разликата, то през миналата амплитудата си има просто обяснение - кризата удари почти всеки бизнес. Точно 60% от най-големите сто дружества имат по-малки приходи в сравнение с година по-рано, а спадовете най-често са двуцифрени проценти.

Смаляване

Инерцията от годините на ръст подкрепи 2008 г. и резултатите не изглеждаха никак кризисни с отчетения ръст от 17%. Тогава попитахме и мениджърите каква ще е 2009 г. Очакванията им за среден спад от 9% на приходите се оказаха консервативни.Данните показват по-черна година: осем от първите десет имат по-ниски приходи, а при водещите сто числото е малко по-добро - 60% от компаниите имат по-свит бизнес. Почти сходна е картината и при компаниите от 100 до 200 - седем от всеки десет фирми отчитат спад на оборота. Летвата за влизане в клуба на големите сто фирми също пада - сега е 114 млн. лв. при 138 млн. година по-рано.

Двадесет компании работят на загуба. Което е дори по-добър резултат от предходната година, когато 22 фирми са били на червено. Печалбите всъщност са по-високи в сравнение с 2008 г. - средно на компаниите от топ 100 се падат по 7.3 млн. лв., като показателят година по-рано е бил по 2 млн. лв. загуба на фирма.

Ако обаче се изключат данните за трите компании с най-големи минуси - "Кремиковци", "Лукойл Нефтохим" и БМФ, положителният финансов резултат скача на 16.5 млн. лв.

В групата на непечелившите дружества са най-вече държавните - една четвърт. Губещите по сектори не са изненада - металургия, търговци на автомобили, транспортни и строителни компании.

Спадналият бизнес доведе и до съкращения на персонал - средно с почти 5%, но всъщност, ако се изключат развиващите се търговски вериги и новите индустриални фабрики, които наемаха служители, и устойчивите компании за комунални услуги - освободените служители са значително по-голям процент.

Дори компаниите, които имат растящи приходи като "Белла", "Терна", "Пикадили", "Софарма", са оптимизирали персонала си.

Разместване

Всяка пета компания в класацията не присъстваше преди година. Причините са различни - бизнесът на някои дружества рязко е нараснал, на други пък е спаднал. Има и един по-технически детайл - през пролетта на 2009 г. някои фирми не предоставиха финансови данни заради масовите отвличания, тази пък други се въздържаха да покажат отчетите си вероятно заради силния ефект от кризата.

По-силният удар на кризата върху някои сектори изважда компании, които от години са традиционни членове на топ 100. Такива са строителната фирма "Балканстрой", торовият завод "Неохим", "Златна Панега цимент" и други. Затова пък влизат нови, като например доставчикът на авточасти "Язаки", която е и най-бързо растящата компания през 2009 г.

Произход

Да си голям в повечето случаи означава да си чужд - 60 от стоте най-големи дружества са собственост на чуждестранни инвеститори. Държавните компании са 14 и повечето са от енергийния сектор, има и няколко транспортни. Концентрирани са в първата 30-ица.

Много от най-големите сто фирми обаче имат връзка със старата държавна икономика - това са над 35 заводи или търговци, които са били приватизирани преди години и са станали гръбнака на сегашните корпоративни шампиони.

Има и една неприятна новина, която няма нищо общо с кризата. Приватизацията спря и нито една голяма държавна компания не беше продадена през миналата година, докато през 2008 г. собствеността стана частна в БМФ и ТЕЦ "Бобов дол".

Тази година единствената подготвяна приватизационна сделка е за "Булгартабак холдинг", но е много вероятно тя да приключи през 2011 г.

Промяна в собствеността на стоте най-големи нямаше вероятно защото пазарът на сливания и придобивания беше слаб на глобално ниво. Все пак сделки не липсваха и сред 200-те най-големи има три - за двата кабелни оператора "Евроком" и "Кейбълтел" и за "Девин".

Тази година може да се очакват няколко големи сделки - за "Софийска вода", за топлоцентралите на Enel в Гълъбово и на CEZ във Варна, за БТК. Всъщност една фирма от топ 100 вече смени собственика си - дистрибуторът на лекарства "Хигия" излезе от исландската група на Actavis и беше купена от местния представител на аптечния сектор Веселин Марешки.

Фондовата борса не е изкушила нито една нова компания от групата на големите. Спадът на интереса към капиталовия пазар логично отказва компаниите да търсят изгодно финансиране чрез продажба на акции.

Това, при положение че и банките почти спряха да кредитират бизнеса. Тази година в класацията има 15 публични компании, като заради ръст на приходите по-нагоре в класирането се изкачват "Биовет", "Енергоремонт холдинг" и "Химимпорт". Затова пък предишните участници в стотицата "Неохим" и "Оргахим" се преместват няколко места назад и попадат в подреждането между 100 и 200.

Милиардерите

Групата на компаниите с приходи над един милиард лева оредява с един представител и те остават девет. Всъщност падналите под престижната граница са две - "Овергаз" и "Стомана индъстри". Затова пък в отбора на корпоративните гиганти се завръща БТК.

Причината е, че в компанията се вля мобилното й звено "Вивател", което преди беше отделно дружество. Един от бившите големи, "Кремиковци", вече втора поредна година е извън подреждането и заради процедурата по фалит няма никакъв шанс да се появи отново в нея.

Приходите на топ 10 компаниите падат с повече от 5 млрд. лв., което е над 20%. Причината обаче е далеч извън българската икономика - най-голям спад имат фирмите, които се занимават с горива. Само ЧЕЗ и БТК имат по-добра година.

При печалбите ситуацията при гигантите е доста по-приятна: през 2008 г. точно половината от десетте фирми са работили на загуба, докато миналата година единствената компания "на червено" е "Лукойл Нефтохим Бургас".

Печалбите не са грандиозни (с изключение на "Аурубис" и "Мобилтел"), но пък поне ги има. Резултатът си има и обяснение - големите частни компании знаеха, че рецесията се задава, усетиха я още през 2008 г. и бързо започнаха да се реорганизират.

Пътят беше почти един и същ и минаваше през свиване на персонал и заплати, отрязване на губещи дейности, спиране на експанзията.

Върхът на класацията от години е окупиран от рафинерията на "Лукойл" - Бургас. Традиционно в комплект с нея върви и втората позиция - българското търговско дружество на руската компания. Тук размествания едва ли ще настъпят скоро, особено след като през април ръководството на "Лукойл" обави, че ще инвестира 1 млрд. долара в нов завод за котелно гориво в Бургас.

Рязка промяна


Компаниите, които имат най-голям спад на приходите, не са изненада, защото работят в най-силно засегнатите от кризата сектори: металургия, строителство, горива, транспорт, химия, цимент, машиностроене, търговия с автомобили.

Част от тях, които са свързани с експорт или с международни борсови цени на стоки, започват да се оттласкват от дъното и са умерени оптимисти за бъдещето. При други обаче няма признаци на съживяване. Пример за такъв сектор е строителството, където липсата на нови проекти за жилищни и търговски сгради е факт и през 2010 г.

Силен удар по сектора е неплащането по договори от страна на държавата. Трудностите на големите строителни компании се пренасят по веригата и към други големи, средни и малки фирми - например производители на мебели, цимент и т.н.

Групата на растящите компании тази година е различна. Първо, темповете на растеж са много по-умерени. И второ, сред 50-те най-динамични фирми тази година почти липсват шампионите по ръст от предходни години.

Най-многобройни в щастливата класация са фармацевтичните дружества - цели седем. Това е един от класическите антициклични сектори, който се представя добре в кризисни времена. Други подобни сектори, запазили стабилното си присъствие, са енергетиката, комуналните услуги, както и търговията.

Прогнозите

За втора поредна година поканихме мениджърите на най-големите фирми да прогнозират как ще се развива управляваният от тях бизнес. Резултатът изглежда сравнително оптимистичен, защото 2/3 от отговорилите планират приходите да нараснат през 2010 г.

Анкетата показва, че средно за 53-те компании с прогнозни данни очакваният ръст на оборота е 12.4%. Същата е и прогнозата за печалбата - две от всеки три запитани фирми смятат, че ще подобрят финансовия си резултат.

Ясно е, че дъното и измъкването от рецесията се прогнозират трудно. А и всеки случай е индивидуален. Но изглежда, че поне за фирмите износители 2010 г. ще е по-добра. Да си пожелаем всички да сме били черногледи и краят на годината да ни изненада приятно.

Топ 100 по приходи за 2009 в хил.лв
2009 2008 Компания Сектор Продажби 08 Продажби 09 Печалба 08 Загуба 09
1 1 ЛУКОЙЛ НЕФТОХИМ БУРГАС горива 6,874,618 4,168,029 -473,402 -176,068
2 2 ЛУКОЙЛ-БЪЛГАРИЯ горива 4,821,744 3,178,158 -1,645 6,692
3 3 НАЦИОНАЛНА ЕЛЕКТРИЧЕСКА КОМПАНИЯ енергетика 2,951,333 2,805,546 40,075 8,533
4 4 АУРУБИС БЪЛГАРИЯ металургия 2,559,196 2,380,957 -169,065 209,880
5 5 ОМВ БЪЛГАРИЯ горива 1,575,682 1,255,466 8,419 21,965
6 7 МОБИЛТЕЛ телекомуникации 1,327,089 1,202,960 325,373 262,340
7 6 БУЛГАРГАЗ енергетика 1,433,104 1,182,583 -90,543 27,052
8 8 ЧЕЗ ЕЛЕКТРО БЪЛГАРИЯ енергетика 1,076,811 1,154,318 14,372 5,528
9 12 БЪЛГАРСКА ТЕЛЕКОМУНИКАЦИОННА КОМПАНИЯ телекомуникации 900,422 1,036,237 -197,041 86,468
10   МЕТРО КЕШ ЕНД КЕРИ БЪЛГАРИЯ** търговия 975,589 905,549 81,758 н.д.
11 9 ОВЕРГАЗ ИНК. енергетика 1,168,147 896,323 11,147 8,004
12 13 КОСМО БЪЛГАРИЯ МОБАЙЛ телекомуникации 899,775 876,513 162,695 132,342
13 14 АЕЦ КОЗЛОДУЙ енергетика 835,564 829,116 70,110 65,042
14 15 К ЕНД К-ЕЛЕКТРОНИКС търговия 829,176 782,282 26,369 10,025
15   Е.ОН БЪЛГАРИЯ ПРОДАЖБИ* енергетика 683,000 719,000 -5,425 1,900
16 17 ЕВН БЪЛГАРИЯ ЕЛЕКТРОСНАБДЯВАНЕ енергетика 634,536 699,121 73 -1,408
17 22 ТЕЦ МАРИЦА ИЗТОК 2 енергетика 522,018 581,574 32,999 44,738
18 23 КАВЕН ОРБИКО търговия 494,398 565,471 4,489 5,016
19   КАУФЛАНД БЪЛГАРИЯ* търговия 425,000 545,000 -2,900 500
20 8 СТОМАНА-ИНДЪСТРИ металургия 1,128,934 497,039 95,712 -52,895
21 11 ПЕТРОЛ горива 952,885 488,880 203,203 7,082
22 16 ШЕЛ БЪЛГАРИЯ горива 668,353 478,150 16,866 13,104
23   БИЛЛА БЪЛГАРИЯ** търговия 426,406 451,903 22,274 н.д.
24 32 ТОПЛОФИКАЦИЯ СОФИЯ енергетика 394,188 451,760 -38,607 -24,757
25 28 ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЕН СИСТЕМЕН ОПЕРАТОР енергетика 453,070 447,921 6,567 -42,715
26 19 БЪЛГАРСКИ ДЪРЖАВНИ ЖЕЛЕЗНИЦИ транспорт 567,788 442,102 25,854 -19,847
27 29 МИНИ МАРИЦА - ИЗТОК добивна промишленост 416,807 418,361 1,648 1,592
28 41 ЕНЕЛ МАРИЦА ИЗТОК 3 енергетика 314,504 408,954 20,030 84,422
29 20 КРЕМИКОВЦИ металургия 829,404 400,638 -977,381 -572,468
30 34 ЧЕЗ РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ БЪЛГАРИЯ енергетика 389,630 393,105 56,586 35,104
31 35 ЕВН БЪЛГАРИЯ ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ енергетика 368,487 374,830 33,351 52,505
32 26 КЦМ металургия 465,757 370,507 -101,848 2,539
33 39 СОФАРМА ТРЕЙДИНГ фармация 335,332 363,101 5,281 5,334
34   ХИГИЯ* фармация 272,740 332,036 -18,355 -29,051
35 37 КОКА-КОЛА ХЕЛЕНИК БОТЪЛИНГ КЪМПАНИ БЪЛГАРИЯ храни и напитки 357,738 326,359 68,658 65,884
36 43 ЛИБХЕР - ХАУСГЕРЕТЕ МАРИЦА машиностроене 306,440 320,775 7,605 н.д.
37   ЛИБРА* фармация 290,322 313,826 255 4,627
38 48 НАЦИОНАЛНА КОМПАНИЯ "ЖЕЛЕЗОПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА" транспорт 273,822 295,365 -110,006 -38,525
39 56 ЕКО БЪЛГАРИЯ горива 234,388 294,615 -8,817 -5,258
40 54 СТИНГ фармация 238,400 288,458 -1,024 1,415
41 38 БЪЛГАРИЯ ЕР транспорт 335,512 282,248 -59 1,698
42 25 РОМПЕТРОЛ БЪЛГАРИЯ горива 470,586 274,800 -25,163 -2,404
43 31 НАФТА-ТРЕЙДИНГ горива 412,625 272,765 1,644 1,534
44 92 БУЛГАРТРАНСГАЗ енергетика 148,418 269,710 15,618 85,320
45 18 СОФИЯ МЕД металургия 618,973 267,567 -56,248 -12,266
46 50 НЕСТЛЕ БЪЛГАРИЯ храни и напитки 266,803 254,884 23,689 5,597
47 40 САКСА горива 327,050 249,787 824 3,811
48   Е.ОН БЪЛГАРИЯ МРЕЖИ* енергетика 260,000 247,000 34,472 22,900
49   ТЕЦ ВАРНА* енергетика 319,019 239,478 -11,110 10,194
50 67 БЕЛЛА БЪЛГАРИЯ храни и напитки 202,216 234,480 2,335 3,140
51   ТЕРНА АТТКД-КЛОН БЪЛГАРИЯ* строителство 192,628 230,455 24,020 20,225
52 66 ПИКАДИЛИ търговия 204,871 228,946 3,803 1,337
53 73 ТАБАК ТРЕЙДИНГ ПАРТНЪР цигари 189,848 226,757 7,290 6,844
54 33 АГРОПОЛИХИМ химия 394,000 221,163 -34,000 -37,192
55 46 СОЛВЕЙ СОДИ химия 286,600 221,000 26,800 12,200
56 51 ЕПИК ЕЛЕКТРОНИК АСЕМБЛИ машиностроене 265,466 220,211 12,678 10,406
57 49 ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ строителство 283,138 217,153 13,762 10,775
58 58 ТРАКИЯ ГЛАС БЪЛГАРИЯ други 230,449 214,230 30,459 7,317
59 84 СОФАРМА фармация 196,436 213,379 19,295 33,497
60   ТОЙОТА БАЛКАНС* търговия с автомобили 243,370 204,921 12,843 -4,532
61 70 КРАФТ ФУУДС БЪЛГАРИЯ храни и напитки 192,463 203,925 21,672 25,552
62 68 ЗЪРНЕНИ ХРАНИ БЪЛГАРИЯ селско стопанство 196,105 203,579 7,885 8,220
63   КАРГИЛ БЪЛГАРИЯ* селско стопанство 99,338 202,773 3,943 963
64 71 АМИЛУМ-БЪЛГАРИЯ храни и напитки 192,348 194,007 10,647 20,680
65 27 ПАРАХОДСТВО БЪЛГАРСКИ МОРСКИ ФЛОТ транспорт 460,935 190,126 58,020 -109,159
66 115 ЧЕЛОПЕЧ МАЙНИНГ добивна промишленост 117,863 175,831 4,201 34,900
67 64 БЛАГОЕВГРАД-БТ цигари 207,468 168,290 11,230 2,209
68 60 АЛКОМЕТ металургия 227,298 164,604 1,116 856
69 78 ДП "РЪКОВОДСТВО НА ВЪЗДУШНОТО ДВИЖЕНИЕ" транспорт 180,387 164,043 26,510 18,726
70 61 ДРУЖБА СТЪКЛАРСКИ ЗАВОДИ други 209,475 163,781 28,528 11,849
71 42 ТОПЛИВО горива 313,772 162,674 1,802 437
72 77 Е.МИРОЛИО облекло и текстил 181,445 159,553 24,386 8,233
73   СОФИЙСКА ВОДА* други 116,391 157,323 14,273 11,723
74   БЪЛГАРСКИ ПОЩИ* други 163,967 154,032 3,039 -2,874
75   ЗАГОРКА* храни и напитки 151,018 150,872 16,820 22,153
76 69 ПАПАС-ОЛИО храни и напитки 199,649 149,382 13,630 399
77 76 КРОНОШПАН БЪЛГАРИЯ други 181,010 148,453 -189 3,786
78   ЛУКОЙЛ ЕЙВИЕЙШЪН БЪЛГАРИЯ* горива 295,463 147,895 5,659 4,990
79 52 ДЕВНЯ ЦИМЕНТ добивна промишленост 261,972 146,821 40,388 18,367
80   ДИЛ ТУР - ПЛОВДИВ* храни и напитки 103,836 143,568 4,095 4,585
81 74 СЕНЗОР-НАЙТ ИНДАСТРИЪЛ машиностроене 187,182 143,461 11,449 -4,202
82 82 БОЛКАН НЮЗ КОРПОРЕЙШЪН други 173,585 137,924 62,375 31,584
83   ПРАКТИКЕР* търговия 183,812 137,256 9,877 -981
84 143 ЕНЕРГОРЕМОНТ-ХОЛДИНГ други 85,666 136,524 10,322 10,519
85 99 ПИК-КО търговия 138,906 136,376 3,323 2,704
86 95 ЧИПИТА БЪЛГАРИЯ храни и напитки 143,011 133,854 13,710 14,920
87   ТЪРГОВСКА ЛИГА - НАЦИОНАЛЕН АПТЕЧЕН ЦЕНТЪР* фармация 173,425 133,645 1,802 1,120
88 87 ОЦК металургия 164,610 129,145 -37,598 6,502
89   ХЮВЕФАРМА* фармация 112,405 128,737 9,744 16,593
90   ЯЗАКИ БЪЛГАРИЯ* машиностроене 33,581 128,413 -25,225 -14,011
91 119 СИМЕНС други 109,519 128,076 1,634 8,321
92   ИНСА ОЙЛ* горива 126,202 127,263 6,258 18,520
93 62 МОТО-ПФОЕ търговия с автомобили 209,051 125,371 4,482 3,286
94 55 ХОЛСИМ БЪЛГАРИЯ добивна промишленост 235,709 123,187 66,951 22,359
95 113 ХИМИМПОРТ други 119,760 122,476 86,011 90,429
96 100 ДОВЕРИЕ-БРИКО търговия 138,041 118,423 6,905 206
97 125 БИОВЕТ фармация 104,044 117,933 527 4,879
98   СОМАТ* транспорт 147,280 117,166 -1,612 н.д.
99 86 МОНБАТ машиностроене 165,266 115,958 26,229 15,546
100 118 БЪЛГАРСКИ СПОРТЕН ТОТАЛИЗАТОР други 113,420 114,153 655 -159
    Средно за компаниите от топ 100
534,373 446,207 -1,959 7,310

* Компаниите не са участвали в "Капитал 100" през миналата година
** Източник на данните е анализаторската компания ICAP

Методология
Данните в "Капитал 100" са събрани от публични източници на информация, регулаторните органи и по доброволно предоставени данни от самите фирми. Класацията обхваща нефинансови дружества, регистрирани в България, и не включва банки, застрахователи, лизингови компании, инвестиционни посредници и дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ).

Финансовата информация за публичните дружества е от Българската фондова борса, Комисията за финансов надзор и други. Част от отчетите са взети и от Търговския регистър. Събраните по този начин данни правят класацията представителна за над 80% от големите български дружества с годишни приходи над 100 млн. лева. Това изчисление е направено на базата на справка за най-големите 200 компании по общо приходи от продажби за 2008 г.

Основен критерий на класацията "Капитал 100" е общият размер на приходите от дейността за 2009 г. Този показател беше избран поради факта, че в него се включват не само приходите от продажби, но и формираните през годината финансови приходи (например от валутни разлики), които са важна част от постъпленията в секторите с активен внос и износ на стоки и услуги. Приходите от дейността са и единственият засега възможен и коректен начин за измерване и сравняване на мащаба на дейността на една българска компания.

За класация по пазарна капитализация в България засега е рано да се говори поради малкия брой търгувани на фондовата борса дружества. Активите на една компания също трудно могат да се приемат за достоверен измерител, тъй като в много случаи се появяват разлики между счетоводните и пазарните стойности на притежаваните активи (най-вече земя и сгради).

В таблиците е включен и втори показател за дейността на фирмата през годината - нетен финансов резултат (т.е. след данъчно облагане). На базата на тази информация е изработена класацията на най-печелившите компании.

Някои от отчетите на дружествата са неодитирани заради все още неизтеклия законов срок за заверка. В основните класации на "Капитал 100" влизат само неконсолидирани данни поради доста по-късния срок на изготвяне и публикуване на консолидираните финансови отчети за непубличните дружества. Въпреки това сме опитали да съставим и отделна класация с консолидирани данни за групите, които съставят такива отчети и успяха да ги предоставят до май 2010 г.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

"Дневник": Съдебните заседания вече няма да се засекретяват заради СРС-та "Дневник": Съдебните заседания вече няма да се засекретяват заради СРС-та

Тълкувателно решение на ВКС прекрати дългогодишната порочна практика

4 дек 2014, 1 прочитания

Фармацевтична индустрия К100: Абонирани за ръст 10 Фармацевтична индустрия К100: Абонирани за ръст

Продажбите на лекарства нарастват, въпреки че цените им намаляват

7 сеп 2014, 19855 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Капитал Топ 100" Затваряне
Горива - криза в резервоара

Приходите на компаниите в сектора спаднаха с 35%

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10