Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
45 4 юли 2011, 12:00, 37594 прочитания

Най-големите български компании - вносен растeж

Приходите на стоте местни гиганта растат с над 16%. Двигател са износът и поскъпващите стоки

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Почти възстановяване – това е най-краткото описание на годината за големите фирми в страната. Приходите на стоте растат с над 16%. Почти същото средно увеличение има и ако се погледне групата на подгласниците на големите от 101 до 200 - 14%. Годината е успешна за повечето компании на фона на предишната, но кризата не е изцяло в миналото, макар и за малка група фирми.

Представянето на стоте местни гиганта е значително по-добро от това на икономиката, която порасна с миниатюрните 0.2% при инфлация от 4.4% през миналата година. Явно екстремностите при фирмите са по-големи, защото БВП падна с 5.5% през 2009, а оборотите на компаниите от миналогодишния топ 100 се свиха с почти 17%.


Обясненията за подема в приходите на фирмите неизменно са външни фактори. На първо място, това е износът, който през 2010 скочи с грандиозните 33%, като в повечето сектори отбеляза ръст и в количество. А на второ са цените, които чувствително се покачиха за повечето суровини и храни. И макар че няма точни данни кои от стоте фирми в класацията работят основно за чужди пазари, за около четвърт от тях това може да се твърди със сигурност. В експортната група са основно металургични заводи, машиностроителни предприятия, търговци на зърно и компании за международен транспорт.

Повече горе, по-малко долу

Годината със сигурност изглежда по-добра от предходната - 83 от топ 100 имат повече приходи. А 17-те, които се свиват, са свързани основно с пониженото вътрешно потребление – на храни и напитки, на техника, автомобили, електрическа eнергия, строителство. За сравнение, през 2009 г. 60% от компаниите в топ 100 имаха по-свит бизнес. Годината беше дори по-лоша за компаниите от 100 до 200, където седем от всеки десет фирми отчетоха спад на оборота. Сега при подгласниците на стоте гиганта ситуацията също е по-приятна, всъщност е точно обратната: седем от десет имат повече приходи.Летвата за влизане в клуба на големите сто фирми е по-висока дори от най-силната 2008 г. Сега тя е 141 млн. лв., докато през 2009 г. беше паднала от 138 на 114 млн. лв.

Придобилият вече известност термин за "възстановяване на две скорости" за икономиките на евросъюза с пълна сила важи и за компаниите от "Капитал 100". Вече стана въпрос за индустриалните шампиони, които скоростно се съживиха благодарение на външните си пазари. Почти една трета са представителите на леката и тежката индустрия - 31, като само няколко предприятия от сектора на храни и напитки работят за местния пазар и имат по-слаба година.

Причината е в спадналото вътрешно потребление - много хора загубиха работата и доходите си през последните две кризисни години, а останалите пък имат по-консервативно харчене и предпочитат да пестят. От тази ситуация най-губещи са търговците и производителите с фокус върху българския пазар. По тази причина падат оборотите на вериги за храни и техника, търговци на автомобили и строителни компании. Втора поред по-слаба година имат и мобилните оператори, като тук освен спадналото потребление влияние оказват и леко намалените цени (под натиск на регулатора и конкуренцията).

Пак с цените може да се обясни и рязкото движение нагоре в приходите на търговците на скрап, зърно и горива. В първите два случая освен по-високите международни котировки говорим и за растеж в количества. Нещо, с което няма как да се похвалят търговците на горива, които отчитат спад във вътрешната консумация.

Ново трио

Традиционният лидер "Лукойл Нефтохим" и вече класическият му подгласник - търговецът от руската група "Лукойл България", естествено порастват заедно със скокът на международните котировки на петрола. Увеличението при приходите на рафинерията е сходно на ръста на цените за разлика от търговеца на едро и дребно, чийто оборот расте само с 5%. Затова пък преработвателят продължава да отчита загуба, макар и малко по-малка от предходната година. Докато търговецът работи на малка печалба - според отчета печели по под 0.2 стотинки на всеки лев приходи.

Новият гигант се казва "Аурубис" – това е медодобивният комбинат в Пирдоп. Преди 10 години дружеството имаше почти 10 пъти по-ниски приходи. Тази година, не без помощта и на скока на борсовите цени на медта, за пръв път компанията се изкачва до трето място, като детронира оттам държавната НЕК, а и почти докосва втория в класирането - "Лукойл България".

Другото по-едро разместване е отпадането на един соцмастодонт от класацията. "Кремиковци", което с милиардния си оборот беше неотлъчно сред най-големите 10 фирми в страната, вече никога няма да присъства, защото фалира. През пролетта на тази година активите на комбината бяха купени от фирми от групата на "Надин" и според засега обявените планове бъдещето на завода е в нарязване на скрап. Затова пък дружество на купувача - "Надин комерс", намира за пръв път място сред стоте големи, след като високите цени на металните отпадъци изстрелват приходите му от 76 млн. лв. на 172 млн.

Добре дошли сред големите

В стотицата се завръщат някои пострадали, а сега възстановили се, от кризата предприятия като производителя на акумулатори "Монбат", на торове "Неохим", за цветни метали ОЦК, германското предприятие за автомобилни кабели "СЕ Борднетце" - Бургас, транспортната компания СОМАТ и др.
Останалите нови членове на клуба на големите са относително нови инвестиции, разширили бизнеса си през 2010 г. Такива са ритейл веригата Carrefour, японският производител на кабели за автомобили "Язаки" - Ямбол, търговецът на медни отпадъци "Копервалиус" (част от гръцката индустриална група Viohalco). Заради многото спечелени държавни инфраструктурни поръчки в "Капитал 100" влиза и строителната компания "Трейс груп холд".

Още отсега може да се прогнозира, че две фирми, които сега са много близо до влизане в стотицата, догодина ще присъстват в класацията. Това са дискаунт веригата "Лидл", която агресивно се разраства през тази година, и "Хюлет-Пакард глоубъл деливъри център". Заради изнасянето на все повече услуги към българското дружество от компанията планират през 2011 г. приходите да достигнат 220 млн. лв., а персоналът да се увеличи с още 1000 човека и да стане 3200.

Преди пробуждането на пазара

Само една от фирмите от "Капитал 100" смени собственика си през миналата година - "Софийска вода". Тя беше купена от френската Veolia на цена от около 150-160 млн. лв. за дела от 57.8% в българското дружество. Друга корпоративна сделка, свързана с компания от топ 100, беше покупката от страна на "Мобилтел" на интернет доставчиците "Спектър нет" и "Мегалан" за общо 72 млн. евро.

В топ 200 пък влиза "Фармнет", към която се преля бизнесът на "Хигия". Дистрибуторът на лекарства излезе от исландската група на Actavis и беше купена от местния представител на аптечния сектор Веселин Марешки през миналата година. Френският собственик на "Витогаз" също излезе от българската си инвестиция и тя беше придобита от свързана с "Топливо" компания.

2011 г. се очертава като още по-активна откъм сделки. Вече беше обявено, че сръбският собственик на "Пикадили" продава на белгийската Delhaize, а италианската Enel се разделя с българската си топлоцентрала. Американският фонд Contour купува ТЕЦ "Енел Марица-изток 3" за 230 млн. евро. Нови собственици чакат и БТК, "К енд К електроникс", "Петрол".

И тази година повечето представители на големите фирми са с чужди собственици - 54. Държавните компании са точно колкото предходната година - 14. И това не е странно, след като вече четири години няма приватизация. В групата отново са основно енергийни и транспортни фирми. Ако приватизацията на "Булгартабак холдинг" приключи със сделка, догодина участниците на държавата в топ 200 ще са с две по-малко - софийската и благоевградската цигарена фабрика. Има и миниатюрен шанс да се случи и концесия на "Летище София", но е по-вероятно дружеството да има нов стопанин чак през 2012 г.

Борсата продължава да не е представителна за големия бизнес в страната - едва 14 са публичните компании в топ 100, като повечето от тях са в долната половина. През последните две години нито едно голямо дружество не е избрало пътя към капиталовия пазар. Предстои обаче държавата да предложи дяловете си в електроразпределителните дружества на борсата, което означава, че дъщерните компании на EON, CEZ, EVN ще увеличат броя на публичните компании с шест.

На загуба завършват 13 от компаниите в топ 100, но за още 6 няма данни. Годината изглежда доста по-силна от предишната, когато 20 от стоте са на минус. Средна печалба на фирмите от стотицата е 17.7млн. лв., което е направо постижение, защото през 2009 г. заради огромни загуби на няколко компании средният резултат беше минус 2 млн.

Почти половината фирми имат по-добър резултат през 2010 г. - в това число влизат както излезлите от зоната на загубите фирми, така и тези с увеличена печалба. Но радостта е умерена, защото темпът на ръст при финансовия резултат е по-бавен в сравнение с увеличението на приходите. Губещи са най-вече държавните компании от системата на железниците, но пък енергийните й фирми са по-здрави финансово. Някои частни дружества също завършват на загуба, но там причините са резките промени на валутните курсове (при КЦМ) или обезценка на инвестиция ("Челопеч майнинг").

При персонала картината е смесена: точно половината фирми наемат и толкова - съкращават служители. Това означава, че компаниите още са предпазливи и несигурни в растежа си. Затова пък отговорилите на анкетата близо 30 предприемачи планират ръст на приходите. Негативно са настроени мениджърите само на две компании. През първата половина на 2011 г. статистиката продължава да отчита ръст на износа, което е сигнал, че мениджърският оптимизъм може и да е оправдан. Особено ако през втората половина на годината видим и съживяване на потреблението.

Методология

Данните в "Капитал 100" са събрани от публични източници на информация, регулаторните органи и по доброволно предоставени данни от самите фирми. Част от отчетите са взети и от Търговския регистър. За първа година ексклузивни данни са подадени и от международната компания за застраховане и управление на риска Coface. Източник на информация е и анализаторската фирма ИКАП.

Финансовата информация за публичните дружества е от Българската фондова борса, Комисията за финансов надзор и други.  Събраните по този начин данни правят класацията представителна за над 80% от големите български дружества с годишни приходи над 100 млн. лева. Това изчисление е направено на базата на справка за най-големите 200 компании по общо приходи от продажби за 2009 г.

Класацията обхваща нефинансови дружества, регистрирани в България, и не включва банки, застрахователи, лизингови компании, инвестиционни посредници и дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ).

Основен критерий в "Капитал 100" е общият размер на приходите от дейността за 2010 г. В таблиците е включен и втори показател за дейността на фирмата през годината - нетен финансов резултат (т.е. след данъчно облагане). На базата на тази информация е изработена класацията на най-печелившите компании.

Някои от отчетите на дружествата са неодитирани заради все още неизтеклия законов срок за заверка. В основните класации на "Капитал 100" влизат само неконсолидирани данни поради доста по-късния срок на изготвяне и публикуване на консолидираните финансови отчети за непубличните дружества. Въпреки това сме опитали да съставим и отделна класация с консолидирани данни за групите, които съставят такива отчети и успяха да ги предоставят.

               

               

Топ 100 по приходи за 2010 г. в хил. лв.
Позиция Компания Сектор Приходи Печалба/Загуба
2010 2009     2009 2010 2009 2010
    Средно за компаниите от топ 100
442837 515154 11729 17687
    * компаниите не са участвали в "Капитал 100" през миналата година
    ** източник на данните е анализаторската компания ICAP
1 1 ЛУКОЙЛ НЕФТОХИМ БУРГАС горива 4168029 5464168 -176038 -120463
2 2 ЛУКОЙЛ-БЪЛГАРИЯ горива 3190554 3349448 6692 5910
3 4 АУРУБИС БЪЛГАРИЯ метали 2380957 3215793 209880 61994
4 3 НАЦИОНАЛНА ЕЛЕКТРИЧЕСКА КОМПАНИЯ енергетика 2805546 3087083 8533 102570
5 5 ОМВ БЪЛГАРИЯ горива 1255466 1621995 21965 33501
6 7 БУЛГАРГАЗ енергетика 1182583 1265973 27052 н.д.
7 8 ЧЕЗ ЕЛЕКТРО БЪЛГАРИЯ енергетика 1159030 1169979 5528 3051
8 6 МОБИЛТЕЛ телекомуникации 1202960 1103610 262340 220248
9 9 БЪЛГАРСКА ТЕЛЕКОМУНИКАЦИОННА КОМПАНИЯ телекомуникации 1036237 1101284 86468 113676
10 * НАФТЕКС ПЕТРОЛ горива 885308 1083733 -203396 22916
11 11 ОВЕРГАЗ ИНК. енергетика 802034 966766 8004 13813
12 12 КОСМО БЪЛГАРИЯ МОБАЙЛ телекомуникации 903000 827900 132342 н.д.
13 10 МЕТРО КЕШ ЕНД КЕРИ БЪЛГАРИЯ търговия 906750 816849 79315 68974
14 13 АЕЦ КОЗЛОДУЙ енергетика 748472 749557 65042 60437
15 15 Е.ОН БЪЛГАРИЯ ПРОДАЖБИ енергетика 719000 730807 1900 -220
16 20 СТОМАНА-ИНДЪСТРИ метали 497039 709946 -52895 2765
17 19 КАУФЛАНД БЪЛГАРИЯ ЕООД търговия 545000 700000 500 н.д.
18 16 ЕВН БЪЛГАРИЯ ЕЛЕКТРОСНАБДЯВАНЕ енергетика 699121 652288 -1408 8097
19 14 К ЕНД К ЕЛЕКТРОНИКС търговия 762483 608218 10025 н.д.
20 21 ПЕТРОЛ горива 524889 557745 6538 13092
21 * БЕНТ ОИЛ горива 324916 544994 954 3044
22 32 КЦМ метали 370507 530972 2539 -8191
23 17 ТЕЦ МАРИЦА ИЗТОК 2 енергетика 581574 523847 44738 12724
24 22 ШЕЛ БЪЛГАРИЯ горива 478150 511176 13104 17882
25 48 СОФИЯ МЕД метали 267567 498577 -12266 -13147
26 46 НАФТА-ТРЕЙДИНГ горива 272765 493927 1534 2528
27 25 ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЕН СИСТЕМЕН ОПЕРАТОР енергетика 439387 484034 -42715 77155
28 23 БИЛЛА БЪЛГАРИЯ ** търговия 469202 483478 20710 10754
29 24 ТОПЛОФИКАЦИЯ СОФИЯ енергетика 454633 467851 -43060 -10046
30 27 МИНИ МАРИЦА - ИЗТОК добивна промишленост 418361 448080 1592 9350
31 28 ЕНЕЛ МАРИЦА ИЗТОК 3 енергетика 408954 431604 84422 86640
32 33 СОФАРМА ТРЕЙДИНГ фармация 355488 406718 3858 6289
33 50 САКСА горива 250786 404077 4252 7443
34 41 ЕКО БЪЛГАРИЯ горива 295964 391864 -5258 -624
35 * ИДЕАЛ СТАНДАРТ-ВИДИМА машини и оборудване 355409 386654 2784 5947
36 38 ЛИБРА фармация 314839 379534 4627 3632
37 68 ПАРАХОДСТВО БЪЛГАРСКИ МОРСКИ ФЛОТ транспорт 251918 371883 -61798 30280
38 30 ЧЕЗ РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ БЪЛГАРИЯ енергетика 360949 364119 35104 17027
39 42 СТИНГ фармация 288458 350537 1415 2482
40 31 ЕВН БЪЛГАРИЯ ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ енергетика 374830 347750 52505 39921
41 44 РОМПЕТРОЛ БЪЛГАРИЯ горива 274800 337304 -2404 1870
42 57 АГРОПОЛИХИМ химия 273666 332226 -37192 15288
43 56 ТАБАК ТРЕЙДИНГ ПАРТНЪР цигари 226757 330724 6844 4278
44 43 БЪЛГАРИЯ ЕР транспорт 282248 313085 1698 157
45 40 НК ЖЕЛЕЗОПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА транспорт 292291 312188 -38525 -11010
46 58 СОЛВЕЙ СОДИ химия 220959 297773 12152 11200
47 37 ЛИБХЕР - ХАУСГЕРЕТЕ МАРИЦА машини и оборудване 320775 293832 22046 н.д.
48 36 КОКА-КОЛА ХЕЛЕНИК БОТЪЛИНГ КЪМПАНИ БЪЛГАРИЯ храни и напитки 326359 291022 65884 52636
49 83 ПАПАС-ОЛИО храни и напитки 149382 287866 399 5367
50 47 БУЛГАРТРАНСГАЗ енергетика 269710 287367 87036 112979
51 59 ЕПИК ЕЛЕКТРОНИК АСЕМБЛИ машини и оборудване 219900 285800 10406 17700
52 64 КРАФТ ФУУДС БЪЛГАРИЯ храни и напитки 203925 278691 25552 26296
53 45 ТЕХНОПОЛИС БЪЛГАРИЯ търговия 272098 277413 16564 16150
54 58 ТРАКИЯ ГЛАС БЪЛГАРИЯ други 214230 262812 7317 34302
55 49 НЕСТЛЕ БЪЛГАРИЯ храни и напитки 254884 260033 5597 19904
56 * БДЖ-ПЪТНИЧЕСКИ ПРЕВОЗИ транспорт 205775 258134 -11460 -15622
57 66 КАРГИЛ БЪЛГАРИЯ селско стопанство 202773 245816 963 422
58 * ЕВРОФУТБОЛ други 364107 240972 54796 30108
59 62 СОФАРМА фармация 213379 238492 33497 40544
60 52 ТЕЦ ВАРНА енергетика 266066 231373 10194 345
61 74 АЛКОМЕТ метали 164605 230618 846 7612
62 53 БЕЛЛА БЪЛГАРИЯ храни и напитки 236944 227218 2915 3980
63 51 Е.ОН БЪЛГАРИЯ МРЕЖИ енергетика 247000 225937 22900 -902
64 55 ПИКАДИЛИ търговия 228946 222995 1337 60
65 109 ЛУКОЙЛ - БЪЛГАРИЯ БУНКЕР горива 126234 221070 378 456
66 67 АМИЛУМ-БЪЛГАРИЯ храни и напитки 194007 220814 20083 23855
67 88 СЕВАН селско стопанство 147213 213365 7056 7142
68 * ОЕТ-ОБЕДИНЕНИ ЕНЕРГИЙНИ ТЪРГОВЦИ енергетика 45078 211866 313 4404
69 118 МОНБАТ машини и оборудване 127455 207613 16325 14606
70 65 ЗЪРНЕНИ ХРАНИ БЪЛГАРИЯ храни и напитки 199420 204435 9734 10138
71 * ГЛЕНКОР ГРЕЙН БЪЛГАРИЯ селско стопанство 100955 192081 н.д. 2562
72 91 СЕНЗОР-НАЙТ ИНДАСТРИЪЛ машини и оборудване 143241 188384 -4196 18175
73 110 ЛИТЕКС горива 123408 187822 1370 369
74 117 СОМАТ транспорт 117166 187731 320 421
75 73 БЛАГОЕВГРАД - БТ цигари 168380 186970 1533 9867
76 97 ПИК-КО търговия 136057 186467 2704 7227
77 * КОПЕРВАЛИУС метали 75565 183829 170 976
78 * БЕХ енергетика 85799 183383 72531 115295
79 160 ЗАРА - Е горива 90354 182017 433 3011
80 66 ЧЕЛОПЕЧ МАЙНИНГ метали 175831 180392 34900 -22258
81 * КМБ БЪЛГАРИЯ търговия 33782 180000 -41621 н.д.
82 77 ТОПЛИВО горива 160600 178973 -55 -1297
83 105 ЯЗАКИ БЪЛГАРИЯ машини и оборудване 132912 174684 -9114 6827
84 76 ДРУЖБА СТЪКЛАРСКИ ЗАВОДИ други 169930 172674 11849 13452
85 * НАДИН-КОМЕРС метали 75881 171674 11557 8923
86 80 СОФИЙСКА ВОДА други 157400 170700 16200 14500
87 75 РВД транспорт 164043 164745 18726 4641
88 189 РИТЪМ-4-ТБ търговия 79169 164438 -11663 3796
89 60 ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ строителство 212584 163656 10775 7397
90 126 НЕОХИМ химия 104530 161418 -17849 -9780
91 78 Е.МИРОЛИО облекло и текстил 159553 161005 8233 4383
92 106 СИМЕНС други 128076 159632 8321 4249
93 122 СЕ БОРДНЕТЦЕ-БЪЛГАРИЯ машини и оборудване 115572 155308 151 2699
94 * БДЖ-ТОВАРНИ ПРЕВОЗИ транспорт 137078 153772 -26091 -12841
95 146 ТРЕЙС ГРУП ХОЛД строителство 96151 149185 5556 13654
96 81 БЪЛГАРСКИ ПОЩИ други 162731 149023 -2874 446
97 * ТИСЕНКРУП-ЮПИТЕР СТОМАНА метали 95146 145336 -10434 5561
98 82 ЗАГОРКА храни и напитки 150133 143809 22153 22102
99 114 ХИМИМПОРТ други 122476 141549 90429 91822
100 103 ОЦК метали 129145 141083 6502 642

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

"Дневник": Съдебните заседания вече няма да се засекретяват заради СРС-та "Дневник": Съдебните заседания вече няма да се засекретяват заради СРС-та

Тълкувателно решение на ВКС прекрати дългогодишната порочна практика

4 дек 2014, 1 прочитания

Фармацевтична индустрия К100: Абонирани за ръст 10 Фармацевтична индустрия К100: Абонирани за ръст

Продажбите на лекарства нарастват, въпреки че цените им намаляват

7 сеп 2014, 20744 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Капитал Топ 100" Затваряне
Строителство - по пътя на оцеляването

Фирмите масово се преориентират към инфраструктура, което прави конкуренцията за обекти жестока

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10