Най-големите български компании - вносен растeж
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Най-големите български компании - вносен растeж

Най-големите български компании - вносен растeж

Приходите на стоте местни гиганта растат с над 16%. Двигател са износът и поскъпващите стоки

Теодора Василева
38228 прочитания

© Елена Дочева


Почти възстановяване – това е най-краткото описание на годината за големите фирми в страната. Приходите на стоте растат с над 16%. Почти същото средно увеличение има и ако се погледне групата на подгласниците на големите от 101 до 200 - 14%. Годината е успешна за повечето компании на фона на предишната, но кризата не е изцяло в миналото, макар и за малка група фирми.

Представянето на стоте местни гиганта е значително по-добро от това на икономиката, която порасна с миниатюрните 0.2% при инфлация от 4.4% през миналата година. Явно екстремностите при фирмите са по-големи, защото БВП падна с 5.5% през 2009, а оборотите на компаниите от миналогодишния топ 100 се свиха с почти 17%.

Обясненията за подема в приходите на фирмите неизменно са външни фактори. На първо място, това е износът, който през 2010 скочи с грандиозните 33%, като в повечето сектори отбеляза ръст и в количество. А на второ са цените, които чувствително се покачиха за повечето суровини и храни. И макар че няма точни данни кои от стоте фирми в класацията работят основно за чужди пазари, за около четвърт от тях това може да се твърди със сигурност. В експортната група са основно металургични заводи, машиностроителни предприятия, търговци на зърно и компании за международен транспорт.

Повече горе, по-малко долу

Годината със сигурност изглежда по-добра от предходната - 83 от топ 100 имат повече приходи. А 17-те, които се свиват, са свързани основно с пониженото вътрешно потребление – на храни и напитки, на техника, автомобили, електрическа eнергия, строителство. За сравнение, през 2009 г. 60% от компаниите в топ 100 имаха по-свит бизнес. Годината беше дори по-лоша за компаниите от 100 до 200, където седем от всеки десет фирми отчетоха спад на оборота. Сега при подгласниците на стоте гиганта ситуацията също е по-приятна, всъщност е точно обратната: седем от десет имат повече приходи.

Летвата за влизане в клуба на големите сто фирми е по-висока дори от най-силната 2008 г. Сега тя е 141 млн. лв., докато през 2009 г. беше паднала от 138 на 114 млн. лв.

Придобилият вече известност термин за "възстановяване на две скорости" за икономиките на евросъюза с пълна сила важи и за компаниите от "Капитал 100". Вече стана въпрос за индустриалните шампиони, които скоростно се съживиха благодарение на външните си пазари. Почти една трета са представителите на леката и тежката индустрия - 31, като само няколко предприятия от сектора на храни и напитки работят за местния пазар и имат по-слаба година.

Причината е в спадналото вътрешно потребление - много хора загубиха работата и доходите си през последните две кризисни години, а останалите пък имат по-консервативно харчене и предпочитат да пестят. От тази ситуация най-губещи са търговците и производителите с фокус върху българския пазар. По тази причина падат оборотите на вериги за храни и техника, търговци на автомобили и строителни компании. Втора поред по-слаба година имат и мобилните оператори, като тук освен спадналото потребление влияние оказват и леко намалените цени (под натиск на регулатора и конкуренцията).

Пак с цените може да се обясни и рязкото движение нагоре в приходите на търговците на скрап, зърно и горива. В първите два случая освен по-високите международни котировки говорим и за растеж в количества. Нещо, с което няма как да се похвалят търговците на горива, които отчитат спад във вътрешната консумация.

Ново трио

Традиционният лидер "Лукойл Нефтохим" и вече класическият му подгласник - търговецът от руската група "Лукойл България", естествено порастват заедно със скокът на международните котировки на петрола. Увеличението при приходите на рафинерията е сходно на ръста на цените за разлика от търговеца на едро и дребно, чийто оборот расте само с 5%. Затова пък преработвателят продължава да отчита загуба, макар и малко по-малка от предходната година. Докато търговецът работи на малка печалба - според отчета печели по под 0.2 стотинки на всеки лев приходи.

Новият гигант се казва "Аурубис" – това е медодобивният комбинат в Пирдоп. Преди 10 години дружеството имаше почти 10 пъти по-ниски приходи. Тази година, не без помощта и на скока на борсовите цени на медта, за пръв път компанията се изкачва до трето място, като детронира оттам държавната НЕК, а и почти докосва втория в класирането - "Лукойл България".

Другото по-едро разместване е отпадането на един соцмастодонт от класацията. "Кремиковци", което с милиардния си оборот беше неотлъчно сред най-големите 10 фирми в страната, вече никога няма да присъства, защото фалира. През пролетта на тази година активите на комбината бяха купени от фирми от групата на "Надин" и според засега обявените планове бъдещето на завода е в нарязване на скрап. Затова пък дружество на купувача - "Надин комерс", намира за пръв път място сред стоте големи, след като високите цени на металните отпадъци изстрелват приходите му от 76 млн. лв. на 172 млн.

Добре дошли сред големите

В стотицата се завръщат някои пострадали, а сега възстановили се, от кризата предприятия като производителя на акумулатори "Монбат", на торове "Неохим", за цветни метали ОЦК, германското предприятие за автомобилни кабели "СЕ Борднетце" - Бургас, транспортната компания СОМАТ и др.

Останалите нови членове на клуба на големите са относително нови инвестиции, разширили бизнеса си през 2010 г. Такива са ритейл веригата Carrefour, японският производител на кабели за автомобили "Язаки" - Ямбол, търговецът на медни отпадъци "Копервалиус" (част от гръцката индустриална група Viohalco). Заради многото спечелени държавни инфраструктурни поръчки в "Капитал 100" влиза и строителната компания "Трейс груп холд".

Още отсега може да се прогнозира, че две фирми, които сега са много близо до влизане в стотицата, догодина ще присъстват в класацията. Това са дискаунт веригата "Лидл", която агресивно се разраства през тази година, и "Хюлет-Пакард глоубъл деливъри център". Заради изнасянето на все повече услуги към българското дружество от компанията планират през 2011 г. приходите да достигнат 220 млн. лв., а персоналът да се увеличи с още 1000 човека и да стане 3200.

Преди пробуждането на пазара

Само една от фирмите от "Капитал 100" смени собственика си през миналата година - "Софийска вода". Тя беше купена от френската Veolia на цена от около 150-160 млн. лв. за дела от 57.8% в българското дружество. Друга корпоративна сделка, свързана с компания от топ 100, беше покупката от страна на "Мобилтел" на интернет доставчиците "Спектър нет" и "Мегалан" за общо 72 млн. евро.

В топ 200 пък влиза "Фармнет", към която се преля бизнесът на "Хигия". Дистрибуторът на лекарства излезе от исландската група на Actavis и беше купена от местния представител на аптечния сектор Веселин Марешки през миналата година. Френският собственик на "Витогаз" също излезе от българската си инвестиция и тя беше придобита от свързана с "Топливо" компания.

2011 г. се очертава като още по-активна откъм сделки. Вече беше обявено, че сръбският собственик на "Пикадили" продава на белгийската Delhaize, а италианската Enel се разделя с българската си топлоцентрала. Американският фонд Contour купува ТЕЦ "Енел Марица-изток 3" за 230 млн. евро. Нови собственици чакат и БТК, "К енд К електроникс", "Петрол".

И тази година повечето представители на големите фирми са с чужди собственици - 54. Държавните компании са точно колкото предходната година - 14. И това не е странно, след като вече четири години няма приватизация. В групата отново са основно енергийни и транспортни фирми. Ако приватизацията на "Булгартабак холдинг" приключи със сделка, догодина участниците на държавата в топ 200 ще са с две по-малко - софийската и благоевградската цигарена фабрика. Има и миниатюрен шанс да се случи и концесия на "Летище София", но е по-вероятно дружеството да има нов стопанин чак през 2012 г.

Борсата продължава да не е представителна за големия бизнес в страната - едва 14 са публичните компании в топ 100, като повечето от тях са в долната половина. През последните две години нито едно голямо дружество не е избрало пътя към капиталовия пазар. Предстои обаче държавата да предложи дяловете си в електроразпределителните дружества на борсата, което означава, че дъщерните компании на EON, CEZ, EVN ще увеличат броя на публичните компании с шест.

На загуба завършват 13 от компаниите в топ 100, но за още 6 няма данни. Годината изглежда доста по-силна от предишната, когато 20 от стоте са на минус. Средна печалба на фирмите от стотицата е 17.7млн. лв., което е направо постижение, защото през 2009 г. заради огромни загуби на няколко компании средният резултат беше минус 2 млн.

Почти половината фирми имат по-добър резултат през 2010 г. - в това число влизат както излезлите от зоната на загубите фирми, така и тези с увеличена печалба. Но радостта е умерена, защото темпът на ръст при финансовия резултат е по-бавен в сравнение с увеличението на приходите. Губещи са най-вече държавните компании от системата на железниците, но пък енергийните й фирми са по-здрави финансово. Някои частни дружества също завършват на загуба, но там причините са резките промени на валутните курсове (при КЦМ) или обезценка на инвестиция ("Челопеч майнинг").

При персонала картината е смесена: точно половината фирми наемат и толкова - съкращават служители. Това означава, че компаниите още са предпазливи и несигурни в растежа си. Затова пък отговорилите на анкетата близо 30 предприемачи планират ръст на приходите. Негативно са настроени мениджърите само на две компании. През първата половина на 2011 г. статистиката продължава да отчита ръст на износа, което е сигнал, че мениджърският оптимизъм може и да е оправдан. Особено ако през втората половина на годината видим и съживяване на потреблението.

Методология

Данните в "Капитал 100" са събрани от публични източници на информация, регулаторните органи и по доброволно предоставени данни от самите фирми. Част от отчетите са взети и от Търговския регистър. За първа година ексклузивни данни са подадени и от международната компания за застраховане и управление на риска Coface. Източник на информация е и анализаторската фирма ИКАП.

Финансовата информация за публичните дружества е от Българската фондова борса, Комисията за финансов надзор и други.  Събраните по този начин данни правят класацията представителна за над 80% от големите български дружества с годишни приходи над 100 млн. лева. Това изчисление е направено на базата на справка за най-големите 200 компании по общо приходи от продажби за 2009 г.

Класацията обхваща нефинансови дружества, регистрирани в България, и не включва банки, застрахователи, лизингови компании, инвестиционни посредници и дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ).

Основен критерий в "Капитал 100" е общият размер на приходите от дейността за 2010 г. В таблиците е включен и втори показател за дейността на фирмата през годината - нетен финансов резултат (т.е. след данъчно облагане). На базата на тази информация е изработена класацията на най-печелившите компании.

Някои от отчетите на дружествата са неодитирани заради все още неизтеклия законов срок за заверка. В основните класации на "Капитал 100" влизат само неконсолидирани данни поради доста по-късния срок на изготвяне и публикуване на консолидираните финансови отчети за непубличните дружества. Въпреки това сме опитали да съставим и отделна класация с консолидирани данни за групите, които съставят такива отчети и успяха да ги предоставят.

Топ 100 по приходи за 2010 г. в хил. лв.
ПозицияКомпанияСекторПриходиПечалба/Загуба
20102009  2009201020092010
  Средно за компаниите от топ 100
4428375151541172917687
  * компаниите не са участвали в "Капитал 100" през миналата година
  ** източник на данните е анализаторската компания ICAP
11ЛУКОЙЛ НЕФТОХИМ БУРГАСгорива41680295464168-176038-120463
22ЛУКОЙЛ-БЪЛГАРИЯгорива3190554334944866925910
34АУРУБИС БЪЛГАРИЯметали2380957321579320988061994
43НАЦИОНАЛНА ЕЛЕКТРИЧЕСКА КОМПАНИЯенергетика280554630870838533102570
55ОМВ БЪЛГАРИЯгорива125546616219952196533501
67БУЛГАРГАЗенергетика1182583126597327052н.д.
78ЧЕЗ ЕЛЕКТРО БЪЛГАРИЯенергетика1159030116997955283051
86МОБИЛТЕЛтелекомуникации12029601103610262340220248
99БЪЛГАРСКА ТЕЛЕКОМУНИКАЦИОННА КОМПАНИЯтелекомуникации1036237110128486468113676
10*НАФТЕКС ПЕТРОЛгорива8853081083733-20339622916
1111ОВЕРГАЗ ИНК.енергетика802034966766800413813
1212КОСМО БЪЛГАРИЯ МОБАЙЛтелекомуникации903000827900132342н.д.
1310МЕТРО КЕШ ЕНД КЕРИ БЪЛГАРИЯтърговия9067508168497931568974
1413АЕЦ КОЗЛОДУЙенергетика7484727495576504260437
1515Е.ОН БЪЛГАРИЯ ПРОДАЖБИенергетика7190007308071900-220
1620СТОМАНА-ИНДЪСТРИметали497039709946-528952765
1719КАУФЛАНД БЪЛГАРИЯ ЕООДтърговия545000700000500н.д.
1816ЕВН БЪЛГАРИЯ ЕЛЕКТРОСНАБДЯВАНЕенергетика699121652288-14088097
1914К ЕНД К ЕЛЕКТРОНИКСтърговия76248360821810025н.д.
2021ПЕТРОЛгорива524889557745653813092
21*БЕНТ ОИЛгорива3249165449949543044
2232КЦМметали3705075309722539-8191
2317ТЕЦ МАРИЦА ИЗТОК 2енергетика5815745238474473812724
2422ШЕЛ БЪЛГАРИЯгорива4781505111761310417882
2548СОФИЯ МЕДметали267567498577-12266-13147
2646НАФТА-ТРЕЙДИНГгорива27276549392715342528
2725ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЕН СИСТЕМЕН ОПЕРАТОРенергетика439387484034-4271577155
2823БИЛЛА БЪЛГАРИЯ **търговия4692024834782071010754
2924ТОПЛОФИКАЦИЯ СОФИЯенергетика454633467851-43060-10046
3027МИНИ МАРИЦА - ИЗТОКдобивна промишленост41836144808015929350
3128ЕНЕЛ МАРИЦА ИЗТОК 3енергетика4089544316048442286640
3233СОФАРМА ТРЕЙДИНГфармация35548840671838586289
3350САКСАгорива25078640407742527443
3441ЕКО БЪЛГАРИЯгорива295964391864-5258-624
35*ИДЕАЛ СТАНДАРТ-ВИДИМАмашини и оборудване35540938665427845947
3638ЛИБРАфармация31483937953446273632
3768ПАРАХОДСТВО БЪЛГАРСКИ МОРСКИ ФЛОТтранспорт251918371883-6179830280
3830ЧЕЗ РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ БЪЛГАРИЯенергетика3609493641193510417027
3942СТИНГфармация28845835053714152482
4031ЕВН БЪЛГАРИЯ ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛЕНИЕенергетика3748303477505250539921
4144РОМПЕТРОЛ БЪЛГАРИЯгорива274800337304-24041870
4257АГРОПОЛИХИМхимия273666332226-3719215288
4356ТАБАК ТРЕЙДИНГ ПАРТНЪРцигари22675733072468444278
4443БЪЛГАРИЯ ЕРтранспорт2822483130851698157
4540НК ЖЕЛЕЗОПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРАтранспорт292291312188-38525-11010
4658СОЛВЕЙ СОДИхимия2209592977731215211200
4737ЛИБХЕР - ХАУСГЕРЕТЕ МАРИЦАмашини и оборудване32077529383222046н.д.
4836КОКА-КОЛА ХЕЛЕНИК БОТЪЛИНГ КЪМПАНИ БЪЛГАРИЯхрани и напитки3263592910226588452636
4983ПАПАС-ОЛИОхрани и напитки1493822878663995367
5047БУЛГАРТРАНСГАЗенергетика26971028736787036112979
5159ЕПИК ЕЛЕКТРОНИК АСЕМБЛИмашини и оборудване2199002858001040617700
5264КРАФТ ФУУДС БЪЛГАРИЯхрани и напитки2039252786912555226296
5345ТЕХНОПОЛИС БЪЛГАРИЯтърговия2720982774131656416150
5458ТРАКИЯ ГЛАС БЪЛГАРИЯдруги214230262812731734302
5549НЕСТЛЕ БЪЛГАРИЯхрани и напитки254884260033559719904
56*БДЖ-ПЪТНИЧЕСКИ ПРЕВОЗИтранспорт205775258134-11460-15622
5766КАРГИЛ БЪЛГАРИЯселско стопанство202773245816963422
58*ЕВРОФУТБОЛдруги3641072409725479630108
5962СОФАРМАфармация2133792384923349740544
6052ТЕЦ ВАРНАенергетика26606623137310194345
6174АЛКОМЕТметали1646052306188467612
6253БЕЛЛА БЪЛГАРИЯхрани и напитки23694422721829153980
6351Е.ОН БЪЛГАРИЯ МРЕЖИенергетика24700022593722900-902
6455ПИКАДИЛИтърговия228946222995133760
65109ЛУКОЙЛ - БЪЛГАРИЯ БУНКЕРгорива126234221070378456
6667АМИЛУМ-БЪЛГАРИЯхрани и напитки1940072208142008323855
6788СЕВАНселско стопанство14721321336570567142
68*ОЕТ-ОБЕДИНЕНИ ЕНЕРГИЙНИ ТЪРГОВЦИенергетика450782118663134404
69118МОНБАТмашини и оборудване1274552076131632514606
7065ЗЪРНЕНИ ХРАНИ БЪЛГАРИЯхрани и напитки199420204435973410138
71*ГЛЕНКОР ГРЕЙН БЪЛГАРИЯселско стопанство100955192081н.д.2562
7291СЕНЗОР-НАЙТ ИНДАСТРИЪЛмашини и оборудване143241188384-419618175
73110ЛИТЕКСгорива1234081878221370369
74117СОМАТтранспорт117166187731320421
7573БЛАГОЕВГРАД - БТцигари16838018697015339867
7697ПИК-КОтърговия13605718646727047227
77*КОПЕРВАЛИУСметали75565183829170976
78*БЕХенергетика8579918338372531115295
79160ЗАРА - Егорива903541820174333011
8066ЧЕЛОПЕЧ МАЙНИНГметали17583118039234900-22258
81*КМБ БЪЛГАРИЯтърговия33782180000-41621н.д.
8277ТОПЛИВОгорива160600178973-55-1297
83105ЯЗАКИ БЪЛГАРИЯмашини и оборудване132912174684-91146827
8476ДРУЖБА СТЪКЛАРСКИ ЗАВОДИдруги1699301726741184913452
85*НАДИН-КОМЕРСметали75881171674115578923
8680СОФИЙСКА ВОДАдруги1574001707001620014500
8775РВДтранспорт164043164745187264641
88189РИТЪМ-4-ТБтърговия79169164438-116633796
8960ГЛАВБОЛГАРСТРОЙстроителство212584163656107757397
90126НЕОХИМхимия104530161418-17849-9780
9178Е.МИРОЛИОоблекло и текстил15955316100582334383
92106СИМЕНСдруги12807615963283214249
93122СЕ БОРДНЕТЦЕ-БЪЛГАРИЯмашини и оборудване1155721553081512699
94*БДЖ-ТОВАРНИ ПРЕВОЗИтранспорт137078153772-26091-12841
95146ТРЕЙС ГРУП ХОЛДстроителство96151149185555613654
9681БЪЛГАРСКИ ПОЩИдруги162731149023-2874446
97*ТИСЕНКРУП-ЮПИТЕР СТОМАНАметали95146145336-104345561
9882ЗАГОРКАхрани и напитки1501331438092215322102
99114ХИМИМПОРТдруги1224761415499042991822
100103ОЦКметали1291451410836502642

Прикачен файл

Прикачен файл

Прикачен файл

Почти възстановяване – това е най-краткото описание на годината за големите фирми в страната. Приходите на стоте растат с над 16%. Почти същото средно увеличение има и ако се погледне групата на подгласниците на големите от 101 до 200 - 14%. Годината е успешна за повечето компании на фона на предишната, но кризата не е изцяло в миналото, макар и за малка група фирми.

Представянето на стоте местни гиганта е значително по-добро от това на икономиката, която порасна с миниатюрните 0.2% при инфлация от 4.4% през миналата година. Явно екстремностите при фирмите са по-големи, защото БВП падна с 5.5% през 2009, а оборотите на компаниите от миналогодишния топ 100 се свиха с почти 17%.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

45 коментара
 • 1
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Добра, позитивна новина...... крайно време беше да се случи и нещо позитивно в нашата икономика....

 • 2
  stefan_b avatar :-?
  stefan_b

  Капитал, не можете ли да направите таблицата да се сортира правилно?

 • 3
  petya_raykovska avatar :-|
  Петя Райковска

  До коментар [#2] от "stefan_b":

  Благодаря за сигнала, ще изчистим проблема до края на деня.

  Поздрави!

 • 4
  chimi_frog avatar :-|
  Чимиджимичамиджоми

  Боби, не е позитивна. Ако забелязваш първите двадесетина места на на монополисти или картели... това е МНОГО ЛОША новина!

 • 5
  pavlin0511 avatar :-|
  pavlin0511

  Като гледам възхода на металургичните компании все си мисля че Кремиковци умишлено го фалираха.

 • 6
  kaisers0ze avatar :-?
  Kaiser Soze

  Щеше да е интересно да се види в кой град са регистрирани фирмите. Иначе за М-тел след тази издънка с новата система само две позиции назаде са дори малко според мен...

 • 7
  maria_ivanova avatar :-|
  Мария Иванова

  До коментар [#6] от "Kaiser Soze":

  Привет, можете да видите географското разположение на най-големите компании на този адрес
  http://www.capital.bg/klasacii/kapital_top_100/2011/07/04/1117073_geografiia_na_golemite/

  Мария

 • 8
  rouri avatar :-(
  rouri

  Само погледнете коя компания е на първо място по печалба, а не по приходи. Мтел, разбира се. То с това надписване всеки ще излезе на печалба.

 • 9
  juukkk avatar :-?
  juukkk

  Благодаря за класацията, ще може ли само занапред да слагате точки/запетайки/разстояния между цифрите за по-добра прегледност, защото да прочетеш 4168029 отнема много повече време/усилия от 4,168,029.00 лв. (или както всъщност е българският стандарт - 4 168 029,00 лв.).

  Все пак благодаря за Еxcel таблиците, където можем бързо да поправим тези недоразумения и също може да се ползват филтрите.

  +1

 • 10
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#5] от "pavlin0511": не бе умишлено фалиран Кремиковци, напротив "фалираха" го от глупост, рестипутите и лостоваците, либерални икономисти, толкова могат.......

  На тях индустрия не им трябва, трябва им гаражче, хотелче, да режат купони, някоя врътка с фондацийка, някоя далаверка като кметче или министърче и на това берекет вересин....

  Индустрия, къде ти..... трябва да се бачка и да се мисли, а рестипута най-мрази да мисли.....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.