Метали - на повърхността
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Метали - на повърхността

Метали - на повърхността

Металургията започна да изплува от кризата заради силния експорт и високата цена на суровината

Вера Денизова
5975 прочитания

© Красимир Юскеселиев


Ако има индустрия, за която може да се твърди, че вече се е отлепила от дъното, то това е металургията.

През миналата година компаниите от сектора отчетоха ръст на продажбите зад граница като реализираха продукция за почти 6 млрд. лв. Износът на черни и цветни метали нарасна с 46% в стойност и с 22% в обем, сочат данните на статистиката. Причините за по-добрите резултати са започналото съживяване на големите икономики. Логично то доведе и до увеличение на цените на металите на международните борси (с между 30 и 50% за различните метали), тъй като те са необходими в почти всички производства. По-добрата година може да се "прочете" и в отчетите на дружествата – приходите на първите десет в сектора се увеличават средно с 42%. И за разлика от миналата година, в която спадовете бяха повсеместни, сега ръстовете на почти всички са двуцифрени. Някои от тях все пак не постигат абсолютно щастие, защото не могат да достигнат оборотите си от предходната пикова година за сектора - 2008 г.

Въпреки че увеличават оборотите обаче, на компаниите от металургията все още им е трудно да се върнат към по-високи норми на печалба. От една страна, това се дължи на факта, че ръстът в цените на суровините изпреварва увеличението в крайната цена на продукцията им, а от друга – на започнати и отписани инвестиции или валутни разлики.

И докато поръчките на външните пазари се стабилизират, вътрешният все още е замръзнал. Показват го и макроикономическите данни – местното потребление през първите три месеца на 2011 г. помръдва едва забележимо, строителният сектор също е още в рецесия.

42%

е средният ръст на приходите на компаниите от топ 10 в сектора

Силно горе и мощно долу

В секторната класация безспорен лидер отново е медодобивният завод "Аурубис" (бившият МДК в Пирдоп) с ръст на приходите от малко над 35% до 3.2 млрд. лв. Сума, която е повече от половината от стойността на общия износ на метали през миналата година. Втори отново е пернишкия завод "Стомана индъстри".

От класацията обаче окончателно отпадна фалиралият "Кремиковци", след като стана ясно, че комбинатът ще бъде нарязан на скрап и електропещта евентуално ще претопи част от металните отпадъци. Фирмата купувач на "Кремиковци" - "Елтрейд къмпани", е свързана с компанията за преработка на скрап "Надин комерс". Сделката от тази пролет беше за 316 млн. лв. и се финансира от Първа инвестиционна банка.

В тазгодишния топ 10 се завръща минно-добивното предприятие "Челопеч майнинг", а има и  няколко дебютанта. Това са  две компании за преработка на скрап - "Надин Комерс" и "Копервалиус", както и търговецът на метали и метални изделия "ТисенКруп Юпитер стомана".

От черно

"Най-тежко беше в края на 2009 г. и началото на 2010 г. Първите сигнали на кризата обаче се усетиха още през август 2008 г.", разказва Антон Петров, регионален мениджър на гръцката Viohalco за България, която има три производствени предприятия -"Стомана индъстри", "Стилмет" и "София мед". По негови наблюдения нарастване на поръчките от външните пазари е имало най-вече през последното тримесечие на 2010 г.

Годината, която служи като база за индустрията, е 2008 – последната, преди компаниите да се потопят в кризата. И докато обемите в общото производство при цветните метали вече надхвърли базата, при черната металургия това засега е непосилно. Обяснението е спирането на "Кремиковци".

"Черната металургия скоро няма да стигне предкризисните обеми на производство, след като "Кремиковци" спря. България и без това произвежда нищожни количества от стоманата в ЕС. Сега продукцията ни е само една четвърт от средното за ЕС ниво", твърди Политими Паунова, директор на Българската асоциация на металургичната индустрия. Тя обяснява, че основното, което произвежда България в подсектор черна металургия, е обикновена стомана и валцувани продукти, но не и крайни изделия.

"Високите цени на стоманата и търсенето в Германия държат предприятията на повърхността. Все още обаче тенденцията на възстановяване не е трайна, а и последните данни показват спад в промишленото производство на Германия", допълва Паунова.

Към цветно

Изминалата година беше добра за производителите на цветни метали. От Българската асоциация на металургичната индустрия твърдят, че има ръст в обемите на почти всички продукти, като най-голям (52%) е при произведеният прокат от тежки цветни метали. Донякъде той може да се обясни и с ниската база от предходната година, когато спадът беше голям. При останалите производства обемите през 2010 г. вече надхвърлят предкризисните нива, като при най-голямото по обем – това на електролитна мед, ръстът е с 9.5% до 215 хил. тона, или почти двойно повече в сравнение с 2008 г. Логично растат и приходите на предприятията в цветната металургия.

"Увеличението на приходите от продажби през миналата година на "Аурубис България" се дължи преди всичко на по-високата цена на медта и благородните метали, но и на лекото повишение на обема на реализираните продажби", обяснява Никола Треан, изпълнителен директор на медодобивния завод. Той допълва, че за по-високите приходи са допринесли и продажбите на сярна киселина, а повишено търсене е довело и до увеличение на продажната цена на този продукт.

"Финансовият резултат се повлия също така от динамиката на пазара на медни концентрати - отбелязан бе дефицит на предлагането и влошаване на търговските условия за нас като купувачи през първата половина на годината. Тези тенденции се обърнаха през второто полугодие. Това обаче повлия негативно на печалбата на компанията през първата половина на годината, което беше отчасти компенсирано от благоприятното развитие на пазара за меден скрап", разказва Треан. Той държи да отбележи, че "Аурубис" е най-голямата компания за рециклиране на скрап на Балканите и целта им е да запазят активната си позиция в този сегмент и занапред. Дружеството бе едно от малкото, което продължи инвестиционната си програма и по време на криза. Общият размер на направените от него вложения през миналата година възлизат на приблизително 10 млн. евро. Те бяха предназначени основно за приключването на разширението на шлаковата им фабрика. Треан обяснява, че този проект им позволява да преработват по-големи обеми медна шлака, което има положителен ефект върху паричния поток на компанията. Останалите инвестиции включват проекти, свързани със защита на околната среда и поддържане на дейността.

Друга компания от десетката с инвестиционна програма е пловдивската КЦМ. През 2010 г. тя стартира реализацията на проект за технологично обновление и разширение на производството, който е на стойност 95 млн. евро. Финансирането е осигурено от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и УниКредит Булбанк. А целта на инвестицията е да бъде намалена енергоемкостта при производството на олово до 2 пъти, а при производството на цинк – с 30%.

Алуминиевият преработвател "Алкомет" - Шумен, също има силна година, като дори надминава резултата си от 2008 г. Ръстът от 40% в приходите и тук има две обяснения: първо - цените на алуминия са нараснали с 24% през годината, но и произведените количества са се увеличили със 17%. Огромната част от продукцията (топ продуктът е домакинското фолио) е за износ, като продажбите на вътрешния пазар са били само за 15 млн. лв. Тук е и голямото изключение - шуменският завод отчита най-висока печалба за последните четири години.

Фотограф: Надежда Чипева

Защо има минуси

Въпреки съживяващия се бизнес, част от дружествата в секторната класация отчитат отрицателен финансов резултат през миналата година или пък по-ниска печалба при растящи приходи. Причините са различни.

"Печалбата на компанията за 2010 г. преди облагане с данъци е на стойност 68.6 млн. лева и е по-ниска от тази за 2009 г., която възлизаше на 235.6 млн. лв. Това се дължи основно на ефекта от реинтегриране на провизия за обезценка на материални запаси през 2009 г. в размер на 225 млн. лв. Ако нормализираме резултата за 2009 г. с ефекта от този непаричен фактор, печалбата за 2010 г. е значително по-висока от тази през 2009 г.", обяснява Треан.

Въпреки че цените на златото от началото на кризата вървят силно нагоре, "Челопеч майнинг", която експлоатира златната мина в Челопеч, завърши годината на минус от 22 млн. лв. От минно-добивното предприятие обясняват, че отрицателният финансов резултат през 2010 г. се дължи на отписването на инвестиции в размер на 74.7 милиона лева, направени през предходни години, за да бъде построенa нова хидрометалургична инсталация за преработка на златния концентрат от рудника в Челопеч. Решение на Върховния административен съд обаче отмени положителната оценка за въздействие върху околната среда на завода и така върна процеса на изходна позиция – повторно издаване на разрешителни. След съдебното решение не е вероятно проектът за инсталацията за производство на метали да продължи. Плановете на компанията са да се фокусира върху разширението и модернизацията на рудника в Челопеч, a концентрата се преработва в металургичния завод Namibian Customs Smelter, който се притежава от дружеството майка Dundee Precious Metals Inc.

С отрицателен резултат тази година е и пловдивският комбинат за цветни метали КЦМ. "Компанията приключи 2010 г. с положителен резултат от основната си дейност в размер на 21.6 млн. лв., но поради поскъпване на йената и щатския долар и увеличение на левовата равностойност на задълженията по обслужване на кредити бе отчетена загуба в размер на 8 млн. лв.", обясняват от компанията. И допълват, че темповете на нарастване на енергоресурсите през миналата година са били много високи и това също е повлияло: коксът расте със 72%, мазутът - с 33%, електроенергията - с 2%. "Високите цени на енергоносителите се отразиха негативно върху формирането на резултатите от дейността, тъй като фирмата се характеризира с висока капиталоемкост и енергоемкост", допълват от КЦМ.

Светлото бъдеще

"До края на 2011 г. очакваме по-добър пазар и по-добри количества", твърди Антон Петров. Мнението му се споделя и от повечето дружества в сектора. "Кризата ни даде по-добри пазарни позиции", твърдят от ОЦК и допълват, че през тази година вече имат сключени годишни договори за продажба на метали и доставка на суровини. От предприятието остават оптимисти дори и след като по екологични причини през април 2011 г. се наложи да свият значително оловното си производство.

И въпреки че голяма част от продукцията на металургичните дружества е предназначена за износ, сега големият въпрос е кога ще могат да разчитат и на вътрешния пазар.

Метали - топ 10 в отрасъла
ПозицияКомпанияПриходи (в хил. лв.)Изменение %Печалба/Загуба (в хил. лв.)Рентабилност %
20102009 2008200920102010/20092008200920102010
  Средно за топ 10585,911423,224600,82241.96-24,87319,0804,4880.75
11АУРУБИС БЪЛГАРИЯ2,559,1962,380,9573,215,79335.06-169,065209,88061,9941.93
22СТОМАНА-ИНДЪСТРИ1,128,934497,039709,94642.8495,712-52,8952,7650.39
34КЦМ465,757370,507530,97243.31-101,8482,539-8,191-
45СОФИЯ МЕД618,973267,567498,57786.34-56,248-12,266-13,147-
56АЛКОМЕТ227,298164,605230,61840.101,1168467,6123.30
6-КОПЕРВАЛИУС ЕООД2,34375,565183,829143.271181709760.53
7-ЧЕЛОПЕЧ МАЙНИНГ117,863175,831180,3922.594,20134,900-22,258-
8-НАДИН-КОМЕРС324,09275,881171,674126.2413,27111,5578,9235.20
97ТИСЕНКРУП-ЮПИТЕР СТОМАНА250,04695,146145,33652.751,616-10,4345,5613.83
10-ОЦК164,610129,145141,0839.24-37,5986,5026420.46

Ако има индустрия, за която може да се твърди, че вече се е отлепила от дъното, то това е металургията.

През миналата година компаниите от сектора отчетоха ръст на продажбите зад граница като реализираха продукция за почти 6 млрд. лв. Износът на черни и цветни метали нарасна с 46% в стойност и с 22% в обем, сочат данните на статистиката. Причините за по-добрите резултати са започналото съживяване на големите икономики. Логично то доведе и до увеличение на цените на металите на международните борси (с между 30 и 50% за различните метали), тъй като те са необходими в почти всички производства. По-добрата година може да се "прочете" и в отчетите на дружествата – приходите на първите десет в сектора се увеличават средно с 42%. И за разлика от миналата година, в която спадовете бяха повсеместни, сега ръстовете на почти всички са двуцифрени. Някои от тях все пак не постигат абсолютно щастие, защото не могат да достигнат оборотите си от предходната пикова година за сектора - 2008 г.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK