С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация
2 4 юли 2011, 12:00, 4664 прочитания

Енергетика - малко по-големи и печеливши

Секторът все още зависи основно от държавата

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Трайков отново дава надежди за нов блок в АЕЦ "Козлодуй"

През 2013 г. ще бъде увеличена мощността на пети и шести блок

20 дек 2011

ТЕЦ "София" ще се оборудва с нова турбина за ток и топлина

Инсталацията ще заработи през 2014 г.

12 дек 2011

Най-големите български компании - вносен растeж

Приходите на стоте местни гиганта растат с над 16%. Двигател са износът и поскъпващите стоки

4 юли 2011

Енергетика - време разделно

Секторът остава доминиран от държавата

25 юни 2010
Световна тенденция е най-печелившите държавни компании да работят в сектора на енергетиката. България не е изключение от правилото, особено през 2010 г., която се оказа добра за повечето дружества на пазара, като все още голяма част от тях остават държавни. За това спомогна и националната политика, която се прилага от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Ведомството определя цените на тока, газа и парното на защитените потребители (битови абонати и малки фирми с под 50 души персонал и под 10 млн. лева оборот), които заемат 70 на сто от пазара на електроенергия. Има и късче свободен пазар – разпределението на електричеството с високо напрежение. В него попадат преките клиенти на Националната електрическа компания (НЕК), които са големите индустриални заводи в страната (66 на брой). Последни по енергийната верига са частните електроразпределителни компании на ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН, които всяка година се оплакват, че поемат разминаването между цената, по която НЕК им продава тока, и цената, по която те продават на битовите си абонати.

Не е случайно, че през миналата година компанията с най-голям ръст на печалбата сред енергийните дружества е НЕК. Само за една година нетният положителен резултат на компанията е с 12 пъти по-висок от този през 2009 г. и достига до 102.5 млн. лева. Причина за това е увеличението на приходите от продажба на електрическа енергия през годината, които са с около 300 млн. лева повече и възлизат на 3 млрд. лева. Основна част от приходите се дължат на продажбата на ЕРП-та (2 млрд. лева). От износ дружеството е реализирало 663 млн. лева. Годината дори е обявена като една от най-добрите за експорт (изпреварва я само 2006 г.). Около 118 млн. лева приходи от продажби се дължат на големите промишлени предприятия в България.

Месеци преди ЕСО (Електроенергиен системен оператор) официално да излезе от НЕК, компанията отчита с 44.6 млн. лева повече приходи спрямо 2009 г. Печалбата на оператора възлиза на 77.15 млн. лева за разлика от 2009 г. когато дружеството е приключило периода със загуба от 42.7 млн. лева. Една от основните причини беше включването на таксата за пренос на електроенергията на AES "Гълъбово", която обаче започна работа едва през юни тази година. От следващия регулаторен период се очаква ДКЕВР да намали основната такса, която дружеството събира – до 6.99 лв. за мегаватчас при 8.89 лв. година по-рано. "Предстои ни отделяне от НЕК и трябва да бъдем финансово независими", обясняват от дружеството. Компанията подобно на ЕРП-та също иска компенсация за много нови възобновяеми мощности, които трябва да присъедини.

4% е средният ръст на приходите на енергийните фирми през 2010 г.
Холдингът майка

Основната структура, която управлява енергетиката в страната, е Българският енергиен холдинг (БЕХ), в който влизат големите играчи на пазара – Националната електрическа компания с дъщерното си дружество ЕСО, "Булгаргаз", "Булгартрансгаз", "Мини Марица-изток 2", АЕЦ "Козлодуй" и къде къде по-неизвестната "Булгартел". До последно съдбата на холдинга беше под въпрос. С идването си на власт правителството обеща, че ще премахне създадената в края на 2008 г. структура. Последната идея на икономическият министър Трайчо Трайков, обявена в края на май, е структурата да се запази като "контрольор от втора инстанция", който да следи какви инвестиционни решения се взимат от подопечните му компании.В същото време изискванията на Европейският съюз предполагат в страната да бъде въведен третият либерализационен пакет, според който цялата енергийна инфраструктура трябва да бъде отделена от продажбата на ток. Така ЕСО трябва да излезе от НЕК, а "Булгартрансгаз" - от БЕХ. Очакванията са това да се случи до края на март 2012 г.

Приходите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) през 2010 г. възлизат на 168 млн. лв. при 58 млн. лв. година по-рано. Компанията е намалила двойно разходите си за външни услуги и за персонал, както и повечето държавни компании в енергетиката. Неконсолидираната годишна печалба на холдинга възлиза на 115 млн. лева при 72 млн. лв. през 2009 г. Затова пък шапката прави все повече финансови операции - взима пари от платежоспособните си дъщерни дружества, а отпуска заеми на други.

Приходите на АЕЦ "Козлодуй" за изминалата 2010 г. са се увеличили едва с 1 млн. лева на годишна база. Оборотът на компанията за изминалата година е 749.5 млн. лева. Причина за малкия ръст е, че новите цени на тока са влезли едва в средата на годината (ДКЕВР даде с 8% по-скъп ток на производителите и НЕК) и че надплановото производство на електроенергия през периода е 2.41 на сто. Един от основните проблеми пред централата остава финансирането на извеждането от експлоатация на първите четири затворени блока в АЕЦ. Необходимите средства за това са 1 млрд. евро според един от консултантите по проекта "ЕНПРО консулт". Средствата до момента са около 500 млн. евро и са набрани от Международния фонд "Козлодуй" и от вноски на самата компания. В края на май от икономическото министерство поискаха още пари от международния фонд. През миналата година приходите на централата от фонда са с 30 млн. лева по-малко. Печалбата на компанията през 2010 г. възлиза на 60.4 млн. лева, което с 5 млн. лева по-малко в сравнение с предходната 2009 г.
Тази година от централата отново поискаха увеличение на цената на тока, който за момента е най-евтиният в България (0.015 лв. за киловатчас), но предложението им не беше одобрено от ДКЕВР.

"Намалили сме разходите си за ядрено гориво с 2 до 3%, но имаме други разходи, които регулаторът не е взел под внимание. Не са признати парите, които ще платим за електроенергия на спрените блокове, ремонтната ни програма, както и стрес тестовете. Също така ДКЕВР е пропуснала и стойността на горивото, което ще платим по стари цени", обясни изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Костадин Димитров. Централата настоява вместо 70% от електроенергията й да бъде продавана на регулирания пазар, процентът да се намали, така че тя да може да реализира колкото се може повече от тока зад граница. Цените му са по-високи от нормативно определените.

Една от енергийните компании, която отчита загуба през миналата година, е електроразпределителното дружество Е.ОН. От фирмата дори прогнозираха, че "финансовите ни резултати няма да се променят и през следващата година осезаемо, защото не е покрит целият разход за закупуване на електроенергия". От дружеството също така обясниха, че в новите цени на тока, които са предложени от ДКЕВР за следващия регулаторен период от юли 2011 г. до юли 2012 г., не е отчетен ефектът от коригираните суми за зелена енергия и когенерация, а в същото време от НЕК ще получат тези добавки.

С по-ниски приходи и печалба през 2010 г. е и най-голямата въглищна централа в България – ТЕЦ "Марица-изток 2". За изминалата година приходите на дружеството са 523 млн.лв. при 581 млн. лв. година по-рано. Причина за по-малкото приходи е запазването на разходите за основно гориво – лигнитни въглища (233.4 млн. лева), при падаща цена на тока от централата. Цената на регулирания пазар беше свалена от 40.50 лв./мвтч до 38.35 лв./мвтч. ДКЕВР направи и второ намаление от юли, когато стойността на тока от централата пада до 35.01 лв./мвтч. Печалбата на ТЕЦ "Марица-изток 2" е 12 млн. лева при 44 млн. лева година по-рано, показва неодитираният отчет на централата.

По тръбата

Въпреки че непрекъснато обжалват решенията на ДКЕВР за цена на газа, както и че имат да прибират много пари от клиентите си, от общественият доставчик "Булгаргаз" отчитат повишаване на приходите си. Подобна е и ситуацията с "Булгартрансгаз", където обаче може да бъде сравнявана единствено нетната печалба на дружеството заради променения метод на пресмятане. За 2010 г. печалбата на компанията е 112.9 млн. лева и се дължи основно на преноса на газ до Турция, Гърция и Македония. Дружеството от години не е изграждало нова преносна мрежа.

Своето положение на пазара подобрява и частната "Овергаз", която отчита ръст на приходите за предходната година от 7.86% до 967 млн. лева, което е със 100 млн. лева повече от миналата година. Компанията, която е на 50% собственост на руската "Газпром" (и чрез дъщерното й дружество "Газпром експорт"), е основен доставчик на природен газ за страната. България има сключени дългосрочни договори с "Овергаз" до края на 2012 г. От началото на тази година дружеството се опитва безуспешно засега да стане и конкурент на обществения доставчик "Булгаргаз", като внесе в страната около 1 млрд. куб. метра газ. Липсва разрешение за пренос по тръбите от държавната "Булгартрансгаз". Идеята на компанията е все пак да заобиколи инфраструкурното дружество и да сключи директни договори с индустриалните предприятия за доставката на газ. Освен доставчик "Овергаз" е и газоразпределителна компания, която в страната има 26 дъщерни дружества и продава синьо гориво на битовите потребители.

Енергетика - топ 15 в отрасъла
Позиция Компания Приходи (хил. лв.) Изменение % Печалба/Загуба (хил. лв.) Рентабилност %
2010 2009   2008 2009 2010 2010/2009 2008 2009 2010 2010
    Средно за топ 15 779455 757554 786031 3.76 10350 22873 38755 4.93
1 1 НАЦИОНАЛНА ЕЛЕКТРИЧЕСКА КОМПАНИЯ 2951333 2805546 3087083 10.04 40075 8533 102570 3.32
2 2 БУЛГАРГАЗ 1433104 1182583 1265973 7.05 -90543 27052 н.д. -
3 3 ЧЕЗ ЕЛЕКТРО БЪЛГАРИЯ 1076811 1159030 1169979 0.94 14372 5528 3051 0.26
4 4 ОВЕРГАЗ ИНК. 1168147 896323 966766 7.86 11147 8004 13813 1.43
5 5 АЕЦ КОЗЛОДУЙ 835564 748472 749557 0.14 70110 65042 60437 8.06
6 6 Е.ОН БЪЛГАРИЯ ПРОДАЖБИ 683000 719000 730807 1.64 -5425 1900 -220 -
7 7 ЕВН БЪЛГАРИЯ ЕЛЕКТРОСНАБДЯВАНЕ 634536 699121 652288 -6.70 73 -1408 8097 1.24
8 8 ТЕЦ МАРИЦА ИЗТОК 2 522018 581574 523847 -9.93 32999 44738 12724 2.43
9 10 ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЕН СИСТЕМЕН ОПЕРАТОР 453070 439387 484034 10.16 6567 -42715 77155 15.94
10 9 ТОПЛОФИКАЦИЯ СОФИЯ 394188 451760 468926 3.80 -38607 -24757 -10046 -
11 11 ЕНЕЛ МАРИЦА ИЗТОК 3 314504 408954 431604 5.54 20030 84422 86640 20.07
12 12 ЧЕЗ РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ БЪЛГАРИЯ 389630 360949 393105 8.91 56586 17027 35104 8.93
13 13 ЕВН БЪЛГАРИЯ ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ 368487 374830 347750 -7.22 33351 52505 39921 11.48
14 14 БУЛГАРТРАНСГАЗ 148418 269710 287367 6.55 15618 87036 112979 39.32
15 - ТЕЦ ВАРНА 319019 266066 231373 -13.04 -11110 10194 345 0.15

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Крайният срок е
27 май!


Повече подробности на capital.bg/next

Остават броени дни до крайния срок за участие в конкурса за млади бизнес лидери Next Generation 2018!“Капитал” и “Кариери” търсят активните, вдъхновени и вдъхновяващи мениджъри и предприемачи.

За да разкажем историите им.
И да ги наградим с EMBA стипендии от City College - международния факултет на The University of Sheffield.

Кандидатствай или номинирай Next Generation мениджър или предприемач!


Конкурсът се провежда с подкрепата на Trelleborg.

Прочетете и това

"Дневник": Съдебните заседания вече няма да се засекретяват заради СРС-та "Дневник": Съдебните заседания вече няма да се засекретяват заради СРС-та

Тълкувателно решение на ВКС прекрати дългогодишната порочна практика

4 дек 2014, 1 прочитания

Фармацевтична индустрия К100: Абонирани за ръст 10 Фармацевтична индустрия К100: Абонирани за ръст

Продажбите на лекарства нарастват, въпреки че цените им намаляват

7 сеп 2014, 16805 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Капитал Топ 100" Затваряне
Най-големите български компании - вносен растeж

Приходите на стоте местни гиганта растат с над 16%. Двигател са износът и поскъпващите стоки

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 21

Капитал

Брой 21 // 26.05.2018 Прочетете
Капитал PRO, Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 26.05.2018 Прочетете