"Сензор-Найт индастриъл": От ръчен труд до най-големите 100

Белгийската компания не е сред най-познатите на потребителите и произвежда основно един продукт, но пък клиенти й са едни от най-големите автомобилни гиганти в света

"Сензор-Найт" доскоро използваше сграда на "ЕПИК електроник асембли"
"Сензор-Найт" доскоро използваше сграда на "ЕПИК електроник асембли"    ©  Капитал
"Сензор-Найт" доскоро използваше сграда на "ЕПИК електроник асембли"
"Сензор-Найт" доскоро използваше сграда на "ЕПИК електроник асембли"    ©  Капитал

По света има безброй примери за компании, коите не са известни на обикновения потребител колкото са познати гиганти като Microsoft или Coca-Cola, но са не по-малко успешни. Много хора не са чували за Glencore или за Cargill, но приходите на тези групи са за десетки милиарди долари. И в България има подобни компании.

Една от тях е белгийската "Сензор-Найт индастриъл". И произвежда основно един продукт. Но пък клиенти й са едни от най-големите автомобилни гиганти в света. Белгийската фирма е част от холдинга Elex и вече седем години прави в Ботевград температурни сензори за водещи производители като Volkswagen Grоup. Трите предприятия на белгийската компания - "ЕПИК електроник асембли", "Сензор-Найт" и "Мелексис", заедно оформят най-голямата високотехнологична група в България с приходи от почти 600 млн. лв. Те са в страната по една чиста случайност - в средата на 90-те български емигрант, бивш служител на ботевградската "Микроелектроника", съветва собственика Роланд Дюшатле, вместо да инвестира в Белгия, да дойде в България. Първо основава ЕПИК.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал