С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
1 1 авг 2012, 11:34, 10912 прочитания

Най-големите работодатели за 2011 г.: Вторични трусове

Частният сектор реагира гъвкаво на продължаващата несигурност. Най-после и големи държавни компании започнаха съкращения

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Поредица от вторични трусове продължиха да наместват пазара на труда в частния сектор след големите удари през 2009 и 2010 г. Сеизмичната активност не затихна съвсем, но предизвикваше по-скоро паника, отколкото сериозни движения. Сътресенията най-после засегнаха и отделни държавни компании, но бяха сравнително слаби. Така може да се обобщи 2011 г. за стоте най-големи работодатели в България.

През миналата година мащабното освобождаване на хора от фирмите с най-многоброен персонал беше по-скоро изключение и не се отрази значимо върху общата картина на пазара. Според статистиката на Агенцията по заетостта масовите съкращения през 2011 г. са намалели с около 25% спрямо 2010 г. и с 3.3 пъти в сравнение с 2009 г. Основният поток от нови клиенти на бюрата по труда е дошъл не от големите компании, а от периодично освобождавани работници и служители на малки и средни фирми. Тъкмо те са причината през по-голямата част от годината безработицата да остане сравнително висока - между 10 и 11%, както и за това 2011 г. да завърши с по-лоши показатели в сравнение с 2010 г.


Обаждане за работа

Динамиката на пазара миналата година достигна телекомите. Силните години са в миналото, а техните приходи намаляват не само заради свитото потребление, но и заради силния европейски натиск за сваляне на цените.

След голямото прехвърляне на хора към "Алкател Лусент" през 2010 г. Българската телекомуникационна компания започна отново да назначава, но предпазливо. Още по-внимателни са в "Мобилтел", където миналата година броят на наетите се е увеличил съвсем незначително. На фона на продължаващото свиване в сектора в момента тенденцията е обратна и компанията вече съкращава служители."Космо България мобайл" ("Глобул") започна да оптимизира персонала си постепенно още през 2011 г. От компанията отрекоха да са провеждани кампании за масови съкращения. Те обясняват намалението с 291 души в "Космо България мобайл" и с 47 - в дъщерното дружество "Германос телеком България", с "естествени процеси в движението на персонала" и с "възможността в някои случаи доброволно напуснали служители да не бъдат замествани с нови благодарение на оптимизацията на магазинната мрежа и разширяването на мрежата от франчайз магазини на компанията".

Сериозен скок на персонала се наблюдава при големите сателитни и кабелни оператори. Притиснати от намаляващи заради стагнацията приходи и засилваща се регулация, те се стремят към допълнителни източници на средства, като навлизат в нови сегменти на пазара. По този начин компаниите отговарят и на засиленото потребителско търсене на пакетна услуга - телевизия заедно с интернет. Поради тези причини през последните две години "Булсатком" и "Близу медиа енд броудбенд" активно пазаруваха малки интернет доставчици, техните мрежи или части от мрежите и съоръженията им.

"Само за 2011 г. сме инвестирали между 10 и 12 млн. лв. в изкупуване на интернет мрежи", каза търговският директор на "Булсатком" Тинко Тотев пред "Капитал". По думите му компанията е погълнала досега мрежите на около 15 кабелни оператора в страната. Нищо чудно, че през миналата година броят на наетите в сателитния оператор е скочил с 380 души.

Подобни процеси текат и при конкурента "Близу медиа енд броудбенд". По думите на техническия директор на компанията Васил Щонов през последните две години фирмата е инвестирала по над 25 млн. евро в интернет достъп. Само за 2011 г. тези сделки са добавили в списъците със служители нови 235 имена. По неофициална информация обаче през последните месеци експанзията е спряла. "Близу медиа енд броудбенд" дори е продала част от съоръженията, купени преди време, и е съкратила персонал. Причината: броят на клиентите на компанията не се увеличава с очакваната скорост.

Турбуленции в транспорта

Процесите в "Параходство български морски флот" са отражение на ситуацията в транспортния бранш. Там през миналата година наетите са намалели с над 400 души. Собственикът на компанията Кирил Домусчиев обясни този факт с подмяната на по-големия брой по-малки кораби с по-малко, но по-големи като тонаж съдове, които съответно се обслужват от по-малко хора. Според неофициална информация част от освободените са моряци, преминали заедно с корабите под чужд флаг с цел данъчна оптимизация. Фактор естествено е и световният тренд за спад на товарите.

Все пак свиването на персонала невинаги означава съкращения. Такъв е случаят с повечето от 252-ата служители на "България ер" през 2011 г. Част от тях са прехвърлени в "Луфтханза техник", която е увеличила заетите на годишна база със 112 души. "Все пак не бива да се пропуска и фактът, че в авиокомпанията има и сезонен персонал, който се назначава в летните месеци заради чартърната програма, а след края на сезона се освобождава. Отделно от това има служители, които са напуснали или са се пенсионирали", обясниха от авиопревозвача. Причина за кадровите промени там е също подмяната на самолетния флот с нов тип машини, които изискват пилоти и технически персонал с компетенции, различни от досегашните. Има и служители, преназначени в новосъздаденото дружество "България ер техник".

Съживяване в индустрията

След спада в началото на кризата повишаването на износа през последните две години раздвижи индустрията. Заводите започнаха да връщат обратно съкратените през 2009 и 2010 г. Примери в това отношение могат да се видят в различни сектори. Трицифрен брой нови работници и служители са наели през 2011 г. например "Спарки Еелтос", "Балканфарма Дупница", "М+С хидравлик", "Палфингер продукционстехник България", "Калинел", "Дружба стъкларски заводи", "Асарел Медет", "Неохим" и др.

Лидер в класацията като процент новоназначени е "Унибел" с 88.29% увеличение на персонала. Фирмата произвежда тестените продукти на "Белла България" - бутер тесто, кори, баници. Ръстът се дължи на повишеното търсене на тези изделия зад граница, обясниха от холдинга, собственик на компанията. Слагайки акцент върху тестени изделия, холдингът е оптимизирал процесите в производителя на своите месни продукти "Фермата". Оттам са си тръгнали повече от 400 работници. Като цяло обаче обемът на производството и приходите са запазени, посочиха от "Белла". Близо 200 души са освободени и от самата "Белла България".

Оръжейният завод "Аркус" е изпратил на трудовата борса 330 работници вероятно заради намаляване на поръчките. Сериозно свиване на персонала през миналата година се наблюдава и при производителя на автомобилни компоненти и оборудване "Язаки България". Според статистиката от там са излезли 405 човека. От началото на тази година обаче тенденцията е обратна - "Язаки" набира персонал за новия си завод в Сливен. На първо време там ще са ангажирани 500 души. През следващата година се очаква броят на заетите да се увеличи до 1200-1500 души.

Производителят на ветеринарно-фармацевтични продукти "Биовет" вече откри втори завод през юни 2012 г. След като увеличи слабо броя на наетите през миналата година, предприятието има намерение да назначи още около 200 души в новото си предприятие в Разград, съобщи изпълнителният директор Ангел Желязков.

За поредна година ситуацията на трудовия пазар продължава да е най-оптимистична в аутсорсинга. Най-показателен в това отношение е скокообразният растеж на контакт центъра на Hewlett-Packard - "Хюлет пакард глоубъл деливъри България сентър". При откриването му през 2008 г. там работеха 803 служители. През 2009 г. те набъбнаха до 1214, а през 2010 г. почти се удвоиха. След нова мощна вълна от назначения през миналата година в дружеството вече работят 3275 души.

Движение по веригата

Преливане на хора между конкурентни вериги се наблюдава в сектора на бързооборотните стоки. Бързата експанзия на "Лидл" и продължилото разширяване на мрежата на "Кауфланд", "Билла", "КМБ България" ("Карфур") и "Пени маркет България" многократно компенсират съкращенията в "Метро кеш енд кери България" и "Пикадили".

Освобождаването на 344 служители от "Метро" е логично следствие от спада в приходите на компанията и слабата активност по отношение на новите обекти - през 2011 г. са открити само три магазина от типа "Метро компакт", които осигуряват съвсем малко работни места. След като през 2010 г. назначи цели 767 нови служители, през миналата година веригата "Пикадили" направи някои козметични съкращения.

Кризата във вътрешното потребление се отрази и на вносителите и търговците на битова електроника. "Технополис България" успя да запази персонала си, но "К енд К електроникс" се раздели със 117 свои служители.

Държавно съкращение

Може би най-добрата новина за миналата година е пробуждането на държавните мастодонти, които са губещи от десетилетия, но продължават да поддържат старите структури с многохиляден персонал. "БДЖ - пътнически превози" води класацията по съкращения за 2011 г. и като абсолютен брой освободени (1457), и като дял от общия брой заети в компанията (30.85%). Над 1100 души съкрати и другата държавна фирма в жп транспорта - НК "Железопътна инфраструктура". Дълго отлаганата оптимизация в двете дружества беше направена въпреки стачките и синдикалните ултиматуми. Надеждата е процесът да продължи и през тази година, макар и не в такива мащаби.

През 2011 г. започна реформа и във втория по големина работодател в страната - "Български пощи". Макар и твърде плахи, първите действия в посока на преструктуриране са положителна индикация, че тази година работата в тази посока ще продължи. Миналата година от дружеството си тръгнаха над 600 души. Според неофициални източници в момента тече кампания по доброволно напускане на още около 900 души.

Няма как да е иначе, при положение че по думите на транспортния министър Ивайло Московски "Български пощи" е компанията с най-ниска производителност, най-голяма мрежа и най-много губещи клонове". Финансовите резултати на дружеството се свиват драстично. Пощите отчитат над 9 млн. лв. загуба за цялата 2011 г. при около половин милион печалба година по-рано. Оперативната печалба е около 50 хил. лв. спрямо 10 млн. лв. година по-рано. Ситуацията става още по-сложна през първото тримесечие на тази година, когато минусът е вече и на оперативно ниво. Нетната загуба пък набъбва три пъти от 1.2 на 3.6 млн. лв. В голямата си част тя се дължи на по-високите обезщетения за съгласилите се да напуснат по желание. Програмата е започнала в началото на 2012 г., като през първото тримесечие е струвала почти 3 млн. лв. от всичките 3.3 млн. лв. обезщетения на компанията.

Вторичните трусове на пазара на труда се усещат и през тази година. През първите месеци безработицата растеше и няма ясна индикация за рязка промяна на посоката. Дано не познаем.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

"Дневник": Съдебните заседания вече няма да се засекретяват заради СРС-та "Дневник": Съдебните заседания вече няма да се засекретяват заради СРС-та

Тълкувателно решение на ВКС прекрати дългогодишната порочна практика

4 дек 2014, 1 прочитания

Фармацевтична индустрия К100: Абонирани за ръст 10 Фармацевтична индустрия К100: Абонирани за ръст

Продажбите на лекарства нарастват, въпреки че цените им намаляват

7 сеп 2014, 18959 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Капитал Топ 100" Затваряне
Най-големите холдинги - между чука и наковалнята

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 11

Капитал

Брой 11 // 16.03.2019 Прочетете
Капитал PRO, "Еврохолд" ще търси 156 млн. лв. през борсата, хотел "България" няма да се надстроява, сливане на пазара на пропан-бутан

Емисия

DAILY @7AM // 20.03.2019 Прочетете