Метали: В желязно здраве
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Метали: В желязно здраве

Никола Треан, изпълнителен директор на компанията лидер в сектора "Аурубис България", обясни, че нарастването на приходите се дължи най-вече на по-високата цена на медта

Метали: В желязно здраве

Секторът отчете силна година благодарение на износа

10347 прочитания

Никола Треан, изпълнителен директор на компанията лидер в сектора "Аурубис България", обясни, че нарастването на приходите се дължи най-вече на по-високата цена на медта

© Георги Кожухаров


14%

от промишленото производство в България през 2011 г. се дължи на металургичните компании

Сигналите за възстановяване на металургичната индустрия след кризисната 2009 г. явно не са били фалшиви и през 2011 секторът успя да отчете силна година. Въпреки че продажбите в страната като цяло също се повишиха, добрите резултати на компаниите дойдоха главно от увеличения износ. Анализаторите тълкуват това като добър сигнал.

"И през 2011 г., и през тази година ръстът е основно при износа. Това показва, че металургията е конкурентоспособна на европейските пазари", каза изпълнителният директор на Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ) Политими Паунова. За миналата година обемът на изнесените черни и цветни метали се увеличи с 16%, а в стойностно изражение продажбите извън страната се повишиха с около 40%, достигайки 7.6 млрд. лв, показват данните на НСИ и асоциацията.

Зелено

Продажбите в чужбина нарастват по-бавно, отколкото през 2010 г. Причината за това обаче е ниската база от 2009 г., когато секторът отбеляза рязък спад. По данни на БАМИ около 14% от промишленото производство в България през 2011 г. заедно с местното потребление се дължат именно на металургичните компании.

В десетте компании от секторната класация са съсредоточени над 8 млрд. лева приходи, което нарежда бранша сред трите с най-високи обороти (след горива и енергетика).

Черно

Фалитът на "Кремиковци" през 2010 г. се отрази на резултатите на цялата черна металургия, а "Стомана индъстри" остана единственият производител на стомана в България. Увеличи се обаче бизнесът със скрап, след като през миналата година металургичният гигант беше купен от "Елтрейд къмпани" - фирма, свързана с преработвателя на метални отпадъци "Надин комерс". По груби изчисления на площадката на софийския завод има около 2 млн. т отпаден метал, а новият собственик реже месечно около 10 хил. т.

След като кризата превърна България в нетен вносител на продукти и изделия от черни метали, през 2010 г. тенденцията се обърна и износът превиши вноса с 209 млн. лв., показват данни на БАМИ. През миналата година разликата между продажбите на българските производители навън и тези на чуждите металургични предприятия в България намаля близо шест пъти до 36 млн. лв. Това обаче се дължи единствено на засиления внос, тъй като компаниите в сектора запазиха ръста на износа си от предходната година (около 55%) и така обемът му достигна 2.1 млрд. лв.

"България по принцип е малък пазар, а освен това кризата накара компаниите да свият инвестиционната си дейност, което допълнително се отрази на черната металургия", коментира Антон Петров, председател на управителния съвет на БАМИ и представител на гръцката Viohalco, която е собственик на "Стомана индъстри", "София мед", "Етем България" ("Стилмет") и "Металвалиус".

И цветно

Доста по-добро е положението при цветните метали, където работи най-голямото металургично предприятие в страната "Аурубис България". Заводът в Пирдоп е дъщерно дружество на европейския производител на мед - германската Aurubis.

Именно производството на електролитна мед в България като че ли остана незасегнато от кризата. То нараства стабилно от 2008 г. насам и през миналата година достига 226 хил. т. Двуцифрен ръст има в продукцията на прокат от тежки цветни метали като мед, цинк и олово (33%), която дори леко изпреварва предкризисните обеми от 2008 г. и е двойно повече, отколкото през 2009 г. Макар и по-слабо, увеличение се отчита и при алуминиевия прокат (4%).

Намалява обаче производството на олово на блок - с 12%. Това е суровината, от която след преработка се правят листове и профили. Леко понижение има и при цинка. Основната причина за това е спирането на работа в ОЦК - Кърджали, в резултат на което заводът произведе половината от планираното количество. Още през април оловният цех беше затворен заради екологични проблеми, а в края на годината спряха и мощностите за цинк. Засега възстановяването на работа изглежда трудно постижимо, а обсъжданите възможности варират от отдаване под наем (за което кандидат е полската Silesia) до откриване на процедура по несъстоятелност заради неизплатени дългове на мажоритарния собственик "Интертръст холдинг" на Валентин Захариев. Така на практика единственият производител на олово и цинк в България остана КЦМ - Пловдив.

Като обем износът на цветни метали през миналата година нарасна със 7%. Заради високите цени на международните пазари обаче в стойностно изражение скокът е 39%. Нещо повече, данните показват близо четирикратен превес на износа над вноса, а положителното салдо нараства до 4 млрд. лв. от 2.9 млрд. лв. през 2010 г.

В огледалото на резултатите

Добрата година за металургията се вижда и от резултатите на компаниите в секторната класация. С над 40% нараснаха приходите на фирмите в топ 10, достигайки близо 8 млрд. лв. С изключение на ОЦК (на 11 позиция) и "Етем", чиито резултати намаляват, почти всички други отчитат двуцифрен ръст на продажбите за миналата година. За завода в Кърджали причините са повече от ясни - той просто не работи. При "Етем", която произвежда алуминиеви профили, продажбите и печалбата й бяха засегнати от срива в строителството. Компанията пласира 30-35% от продукцията си на българския пазар.

Безспорен лидер в металургичния сектор остава "Аурубис България". През 2011 г. приходите на компанията нараснаха с 45% и достигнаха 4.7 млрд. лв. благодарение главно на поскъпването на металите. "Около 90% от повишението се дължи на по-високата цена на медта, въпреки че произведените обеми също бяха малко по-големи", посочи изпълнителният директор Никола Треан. Във финансово изражение продажбите на "Аурубис" са повече от целия износ на мед и медни продукти от България през миналата година и над половината от този на метали. Печалбата на "Аурубис" пък се е увеличила 3.5 пъти. И тук основна роля играе цената на метала, макар че по думите на Треан влияние са оказали също подобреният производствен процес и благоприятните условия на всички основни пазари на компанията.

С 937.1 млн. лв. приходи на второ място се нарежда "Стомана индъстри". Заводът в Перник увеличава продажбите си с 32%, но въпреки това излиза на загуба от 4.8 млн. лв. "Това се дължи на ниските цени на готовата продукция, особено на вътрешния пазар", уточни Антон Петров.

В челната тройка с 650.9 млн. лв. продажби попада и "София мед". В резултат на значителните инвестиции в завода през последните години са се увеличили произведените обеми и предлаганите продукти. Въпреки че за поредна година компанията отчита загуба, размерът й намалява с 25%. "В металургията възвращаемостта е по-бавна, но промените вече дават резултат. Разширяването на продуктовата гама ни дава възможност да засилим пазарните си позиции", коментира Антон Петров.

Едно впечатляващо завръщане

За втора година след кратко отсъствие сред класираните е и добивната компания "Челопеч майнинг" с 299 млн. лв. продажби за 2011 г. След като през 2010 г. дъщерното дружество на канадската Dundee Precious Metals отчете загуба заради отписването на инвестиции в нова инсталация за производство на злато, която така и не получи разрешение да заработи, за миналата година фирмата не само е на зелено, но и отбелязва втората най-голяма печалба в топ 10 - 158.6 млн. лв. "Челопеч майнинг" се отличава и с най-високата рентабилност - 53%.

КЦМ - Пловдив, въпреки че расте с 9%, не отчита най-силната си година. Като такова обаче се очертава бъдещето: този март компанията започна изграждането на завода за олово, който ще е готов до септември 2013 г. и е част от програма за модернизация за над 100 млн. евро. Със средствата от част ще бъде обновен и цинковият завод.

Бургаският "Промет стиил" отбелязва впечатляващ скок на продажбите от близо 90%, както и понижаване на загубата. Компанията е част от украинската добивна и металургична група Metinvest.

С малка разлика по продажби след нея се нарежда "Алкомет" с резултат от 273.8 млн. лв. Въпреки че през миналата година в шуменския завод не са въвеждани нови мощности, общото производство се е увеличило заради подобрената организация на работа, става ясно от отчета на дружеството. През 2011 г. алуминиевият преработвател забавя ръста на печалбата си до 3.9% след 800-процентовия скок през 2010 г., но въпреки това отчита най-добрата си печалба за последните пет години.

За втора поредна година в топ 10 участват и компанията за преработка на скрап "Металвалиус" ("Копервалиус") и търговецът на метали и метални изделия "ТисенКруп Юпитер стомана". Първото дружество е собственост на гръцката фирма за рециклиране на метали Anamet, а второто е част от бизнес групата ThyssenKrupp Materials International.

Компас, който сочи юг

Представителите на сектора обаче не са убедени, че добрите резултати от 2011 г. ще се пренесат и в тази година. "Цветната металургия ще запази нивата си, тъй като основните клиенти са страни, не силно засегнати от кризата като Германия, Турция и Северна Африка. Заради засиления внос на черни метали извън правилата обаче този сектор може да завърши много трагично", казва Политими Паунова. По думите й за първото тримесечие на 2012 г. вече се наблюдава спад в черната металургия.

Представителите на бизнеса също са резервирани в прогнозите си. "В началото на годината бях по-голям оптимист, но сега и като цени, и като запитвания търговците са доста умерени заради голямата несигурност на пазара", посочи Антон Петров. "Въпреки че през първите шест месеца на финансовата година (до края на март - бел. авт.) не бяхме засегнати от кризата в Европа, не мога да кажа какво ще стане до края на годината", коментира и Никола Треан. И двамата са единодушни, че всичко ще зависи от това как ще се развие ситуацията в Гърция, Испания и Португалия.

14%

от промишленото производство в България през 2011 г. се дължи на металургичните компании

Сигналите за възстановяване на металургичната индустрия след кризисната 2009 г. явно не са били фалшиви и през 2011 секторът успя да отчете силна година. Въпреки че продажбите в страната като цяло също се повишиха, добрите резултати на компаниите дойдоха главно от увеличения износ. Анализаторите тълкуват това като добър сигнал.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.