Фармация: Непрекъснато нагоре

Секторът е от малкото, незасегнати от кризата

   ©  Красимир Юскеселиев
   ©  Красимир Юскеселиев

В България във всички сектори на икономиката очакванията винаги са били цените на продуктите да намаляват. Независимо от икономическата логика, инфлацията, цената на работната ръка и суровините. В най-голяма степен това важи за нещата, които всички потребяваме – например лекарства.

Логиката на пациентите, подхранвана от непрофесионално политическо говорене, е, че българите са бедни и всичко в здравеопазването трябва да бъде безплатно. Истериите колко са високи цените на лекарствата при всяко правителство подменят дебата колко струва здравето, каква е цената на лекарския труд, какво качество предлагат болниците, защо не се прави никаква реформа и колко пари трябва да плащаме общо за по-добро здравеопазване.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


17 коментара
 • 1
  svoboden_udar avatar :-|
  мрачен интелектуалец

  Ода за възхвала на Софарма и техните несметни печалби :) А в края на последния абзац останах с впечатлението, че искате цените на лекарствата да не се намаляват, защото това щяло да навреди на пазара?! Ами тогава хората ще ходят до съседните държави да си купуват лекарства! Това няма ли пак да навреди на пазара? Хубаво да си преразгледат тези въпроси фирмите-доставчици, защото и сега губят много като карат хората да пътуват до Гърция и Македония за лекарства!

 • 2
  tutti_frutti avatar :-|
  tutti_frutti

  Твърдо не мога да се съглася с тезата, която авторът се опитваа да прокара. Т.нар. медийни истерии щяха да се осъществят с или без помощта на въпросната телевизия инициатор на скандала. Хората не са слепи и виждат, че родните фармацевтични производители ги цакат с цените на медикаментите и още преди да се разрази ценовата буря много болни отскачаха системно до съседни държави, за да си набавят животоподдържащи лекарства на нормална цена. Именно тук се корени проблемът. Потребителят не роптае за евтини лекарства, а за такива на нормална цена! А съгласете се, че изобщо не е нормално една и съща фирма да продава у нас дадено лекарство с неприлично висока надценка, а в съседна нам държава същото на върви на „народна“ цена.

 • 3
  alexxandra avatar :-|
  Alexx

  Аз отказвам да вярвам на резултатите представяни от анализаторската компания IMS Health, защото неофициално, тя се намира в преки връзки с не кой да е а със "Софарма". IMS винаги са изкарвали Софарма лидери и отлично развиващи се във всяко отношение, дори когато финансовите резултати на фармацевтичната компанията показват друго. И това няма как да не породи съмнения.

 • 4
  kalina_v avatar :-|
  kalina_v

  Нима българите не сме най-бедната страна в ЕС и в този ред на мисли всякакви сравнения с останалите страни в съюза, дори Гърция, създават меко казано изкривена представа. Всички сме съгласни, че трябва да има повече пари за лекарите и болниците, но как това да стане, когото вноските ни биват системно източвани и отиват за илачи продавани на цени в пъти себестойността. Плюс това как въпреки тези "ниски" според авторката цени на лекарствата фармахимите реализират повече от добри печалби?! Хайде да не робуваме на старата нашенска максима за големите надценки - тактика, която предлагат таргашите на махленските пазари за сметка на оборота.

 • 5
  monika_ avatar :-|
  monика

  До коментар [#1] от "мрачен интелектуалец":

  Да де, ама според логиката на октопода Донев, този чаровник, именно у нас се продават лекарствата на най-високи цени, защото пазара ни бил такъв и нямало как повече да се занижат?! Все още осмислям отговора му! А да, понеже тепърва навлизали (от няколко години вече) на чуждестранните пазари, за това там лековете са му в пъти по-евтини отколкото у нас! Нищо, че пазара и доходите на всички останали държави в Европа са доста по-добри и "европейски". Дои здраво държавата ни от всички страни - болници, здравно законодателство, манипулира обществено мнение, че дори е председател на КРИБ. Еми как няма да му върви бизнеса бре?

 • 6
  kikka_ avatar :-|
  kikka_

  Всички ще се съгласим, че сме сред нациите, които дават най-малко пари за здраве и почти не ходим на профилактични прегледи. Това е въпрос и на манталитет, и на финансови възможности. Но когато разберем и че някой се опитва да печели луди пари на наш гръб, как да не изгубим още по-голямо доверие в здравеопазването и съвсем да ограничим посещението си до аптеката? Фармацевтичните компании и дистрибутори толкова ли не можаха да проумеят, че ако искат стабилни печалби трябва да заложат на лоялност към клиента – да го предразположат да влезе в аптеката, а не да се държат с него като с роб, длъжен да им налива огромни суми в гърлата. Въпросът е от морално естество. А когато бизнесът тъпче морала за едните финикийски знаци изходът е един – шут отзад, както се случи с така коментираната в последно време Софарма АД и Софарма Трейдинг. Между впрочем бях попаднала на информация, че от февруари приходите им от търговия на дребно са паднали на половина. Но не ги мисля. Те си имат своите механизми, които да ги задържат на върха още дълги години.

 • 7
  zanzibar87 avatar :-|
  zanzibar87

  Ей сега като осъдят Донев и ще видите как ще паднат цените на лекарствата. Здравната каса няма да е задължена да купува само през "Софарма", а ще избира далеч по-изгодни оферти на други фармацевтични компании.

 • 8
  alexan1234 avatar :-|
  alexan1234

  Как няма да направят печалба тия от "Софарма" при положение, че у нас продават с тройна надценка спрямо другите Балкански страни. Наглостта им край няма и заради това Огнян Донев е разследван в момента за пране на пари и укриване на данъци. Може и да не го осъдят, но ще го накарат да намали цените на лекарствата.

 • 9
  pipistrella avatar :-|
  pipistrella

  Хората става все по-болни, за съжаление. Това от една страна, а от друга порочните практики, които са обичайни в този сектор. Преди конкуренцията бе голяма и цените се определяха на пазарен принцип, но сега компаниите на Донев са обсебили пазара и дори си позволяват да извиват ръцете на болниците, да поставят условия, дори и да пропускат доставки на жизненоважни лекарства за деца с нелепи оправдания... Макар че като гледа човек за какви крупни суми укрита печалба в "Софарма" става въпрос, то човек може да си помисли, че започват да затъват.

 • 10
  alexxandra avatar :-|
  Alexx

  Само да понижат цените на лекарствата , както обещаха , ще ми бъде интересно да следя развитието на цените на акциите на Софарма на борсата. Бас държа че няма начин финансовите резултати да не покажат спад на печалбата , ще има разтърсване в отчетите на компанията, което няма как да не рефлектира на търсенето на акции и техните стойности.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал