Земеделие: Силна корпоративна реколта
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Земеделие: Силна корпоративна реколта

Капитал

Земеделие: Силна корпоративна реколта

Най-големите компании отново са от зърнопроизводството. Но ръстът се забавя

Деница Ватева
8820 прочитания

Капитал

© Цветелина Белутова


Сравнително добра година, успешен износ, стабилни цени. Така най-общо в земеделския сектор определят миналата година. След рекордната 2010 г., която донесе много постъпления в зърнопроизводството заради сушата в другите страни от Черноморския басейн през миналата бе забавено темпото. Въпреки това обаче също бе отчетена добра реколта и износ, сочат данните на фирмите. От данните в класацията обаче ясно се вижда, че все още селското стопанство се развива на две скорости. Факт е, че сред големите компании присъстват само производители и търговци на зърно, които отчитат растеж и в кризисните години. Факт е обаче и че няма работещ в друг агроотрасъл, който да се доближава до резултатите на лидерите в сектора.

Какво показват числата

През 2011 г. по данни на земеделското министерство реколтата от пшеница е била малко над 4 млн. тона. Търговците на зърно са се радвали и на добър износ - на около 2.5 млн. тона по данни от сектора. Нивата са съпоставими с предходната година, когато обаче бяха реализирани по-високи цени заради спрения на практика износ от Русия и Украйна, което повиши данните на международните пазари.

Първите 10 компании и през тази година реализират растеж, който е средно 18%. Почти феноменален ръст в приходите отчитат "Севан" (73%) и "Агроком" (66%). От отчетите се вижда и друго - всички дружества са работили на печалба. Маржовете обаче са ниски и средни.

Общите данни и от класацията, и от данните на земеделското министерство потвърждават и друга тенденция - че продължава окрупняването на сектора. Според поисканите субсидии за 2010 и за 2011 г. има увеличение на обработваемите площи със средно около 4%, като обаче има намаления на броя кандидатстващи стопанства, т.е. обработваемата земя на един субект се увеличава.

Големите са местни

За разлика от други сектори преобладаващата част от средния и едрия бизнес в селското стопанство е с изцяло български капитал. И в тазгодишната класация, която се доминира от производители и търговци на зърно, по-голямата част от фирмите са български. Базираната в Бургас компания "Севан", която е лидер в "Капитал 100" с приходи от 369 млн. лв. за миналата година, се занимава основно с търговия със зърнени култури -  пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, както и с торове и препарати за растителна защита. Компанията е основана през 1993 г., като според Търговския регистър съдружници в нея са Артур Акопян, Армен Акопян и Азатуи Погосян.

Второ и трето място в класацията също се заемат от български компании - "Октопод инвест холдинг" и "Октопод-С", и двете с мажоритарен собственик Светлозар Дичевски. Фирмите също се занимават основно с производство и търговия на зърнени продукти, а през годините винаги са били сред лидерите по усвоени европейски субсидии на площ заедно с другите две компании от същата група - ЕТ "Агро- Светлозар Дичевски" и "Сортови семена- Вардим".

Забавяне на темпото през 2012 г.

След две доста успешни години за зърнопроизводството през тази се очаква забавяне на темпото. Причината според фирмите от бранша е в неподходящите климатични условия през есента, което е затруднило максимално сеитбата. От сектора казват, че след серия от горещи седмици през септември октомври е започнал със силни дъждове, което е попречило на голяма част от фирмите да засеят площите си в оптималните срокове.

Въпреки че вече жътвата започна, все още производителите на зърно и земеделското министерство се разминават в прогнозите си. От асоциацията на зърнопроизводителите казват, че ще има намаление на реколтата. По тяхна оценка произведените количества пшеница ще достигнат между 3 и 3.5 млн. тона при малко над 4 млн. тона година по-рано. Земеделското министерство обаче твърди, че реколтата ще е 3.7-3.8 млн. тона, т.е. на практика ще се достигнат съпоставими с предходната година количества.

На този етап зърнопроизводителите твърдят, че и трудно може да се прогнозира какви ще бъдат износът и цените на продукцията. Очакванията са другите държави в региона да постигнат добри реколти, като съобщенията на Русия и Украйна са за ръст на износа с между 10 и 15%.

Трудните изводи

Въпреки очевидното развитие на зърнопроизводството през последните години все още има сериозни въпросителни около коректността на данните за отрасъла. От изказвания на официалните власти през последните месеци става ясно, че има проблеми с отчетността и публичността в сектора и хипотези за немалка част работещи "на тъмно" фирми. В началото на юни финансовият министър Симеон Дянков съобщи, че започват масови проверки в зърнопроизводството, а земеделският Мирослав Найденов - че се очакват арести за измами с ДДС. В момента дори се работи по промяна, която ще въведе обратно начисляване на този данък, като такъв механизъм не се прилага за нито един друг отрасъл в икономиката и няма информация да се планира въвеждането му за сектор извън зърнопроизводството. Факт е и също, че много рядко големите компании в този сегмент дават изявления за резултатите и плановете си. Много от данните в класацията не са подадени в резултат на покана, а са от публичните отчети в Търговския регистър. От класацията отсъстват и местните дружества на чуждите търговци като "Каргил" и "Гленкор".

Земеделие на две скорости

Официалните и неофициалните данни показват и друга картина за земеделието - на фона на развитието на зърнопроизводството останалите отрасли в селското стопанство се свиват през последните години. Най-големите компании в земеделието се доминират от производителите и търговците на зърно, а данните от официалните статистики показват, че сектори като животновъдство, производство на плодове и зеленчуци и други отчитат спад през последните 10 години.

Така например според последния аграрен доклад за 2011 г. на земеделското министерство площите с плодове и зеленчуци са е свили с близо 10 на сто за година, няма и особено развитие и в животновъдството. Макар през последните две години почти всяка чуждестранна бизнес делегация да заявява интереса си към инвестиции именно в тези два отрасъла, все още не се отчита някакво раздвижване. Фирмите от секторите казват, че основният проблем е в постоянно растящата себестойност на продукцията най-вече заради нуждата от покриване на изисквания на ЕС. Това се случва и на фона на доскорошната липса на целенасочено субсидиране за тези подотрасли. Пак в аграрния доклад на земеделското министерство се казва, че "производството на зеленчуци е свързано с високи разходи, което определя и по-висока себестойност на готовите продукти, водеща до затруднение при тяхната реализация''. ''На този процес негативно влияе и възприетият начин на пряко субсидиране на хектар, което кара земеделските производители да се ориентират към производството на култури с по-ниска себестойност на единица площ'', е записано още в документа. "За един декар плащанията на площ са 32 лв. Ако отглеждаш зеленчуци обаче, разходът ти за него е над 1000 лв, а ако отглеждаш зърно -  около 120 лв.", коментира Валентин Стойков, който отглежда зеленчуци в Старозагорско. По думите му тези сериозни разлики в дела на субсидиите от общата себестойност логично са довели до решението на много производители да засеят площите си със зърно вместо с други култури. "Справедливото решение е да се плащат субсидии за количество продукция, така ще се стимулира и декларирането на целия добив", коментира още той.

Сравнително добра година, успешен износ, стабилни цени. Така най-общо в земеделския сектор определят миналата година. След рекордната 2010 г., която донесе много постъпления в зърнопроизводството заради сушата в другите страни от Черноморския басейн през миналата бе забавено темпото. Въпреки това обаче също бе отчетена добра реколта и износ, сочат данните на фирмите. От данните в класацията обаче ясно се вижда, че все още селското стопанство се развива на две скорости. Факт е, че сред големите компании присъстват само производители и търговци на зърно, които отчитат растеж и в кризисните години. Факт е обаче и че няма работещ в друг агроотрасъл, който да се доближава до резултатите на лидерите в сектора.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    mila34 avatar :-|
    mila34

    Нашето производство винаги е било сила, но последно време не се менажира добре, става въпрос за простичко управление, което повечето от хората не успяват да осъществят. Може би и в тази посока трябва да се поработи, защото относно субсидиите и помощите определено няма разминаване.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK