К100 Най-печелившите: Спокойствие на повърхността
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

К100 Най-печелившите: Спокойствие на повърхността

К100 Най-печелившите: Спокойствие на повърхността

Рентабилността на големите петдесет на пръв поглед се подобрява, но в дълбочина резултатите са нестабилни

Татяна Пунчева-Василева
15855 прочитания

© Капитал


Да изкараш допълнителен лев чиста печалба в трудна икономическа среда е предизвикателство. Още повече, че всеки лев идва в резултата на свиване на някой разход, отколкото на припечелването на допълнителни приходи. Такава по-скоро изглежда годината за най-рентабилните петдесет големи български компании (сред топ 250).

На повърхността

Приходите и маржа на печалбата на 50-те дружества се увеличават през изминалата година и на повърхността всичко изглежда спокойно. По-внимателен поглед в дълбочина обаче показва наличието на доста подводни течения, които могат бързо да изменят картината.

В няколко изречения общата печалба на големите компании расте в абсолютна стойност от 1.5 млрд. лв. на 2 млрд. лв., а рентабилността - от 16% на 20%. Т.е. за всеки един лев приход, дружествата са постигнали 20 ст. чиста печалба миналата година. Тук обаче веднага трябва да поясним, че класацията вади шампионите напред, но не дава цялостна картина на икономиката и секторите.

Отделно от това лидер по рентабилност за втора поредна година е "Държавната консолидационна компания", която в действително не е нищо друго освен държавна касичка за парите от приватизация, т.е. дружеството не развива дейност и съответно не следва да се разглежда в съпоставка с действително работещ бизнес. Само такива "касички" постигат бленуваните от всички 1 лев печалба на всеки 1 лев приход. Ако изчистим изкривяването на средния резултат от високата рентабилност на ДКК, то средната норма на печалба на големите компании през 2012 г. пада на около 17% или 17 ст. на всеки лев приход.

И в дълбочина

С тези условности вече можем да погледнем по-дълбоко в резултатите на най-рентабилната петдесетица в България през 2012 г. Веднага прави впечатление, че силно регулираният и значително нестабилен енергиен сектор изпъква по норма на печалба. Първи е "Българският енергиен холдинг" с индивидуалните си резултати, но те са факт благодарение на добрите дивиденти от компании като АЕЦ "Козлодуй". До колкото тези резултати на холдинга са разпределими обаче е под въпрос, заради финансовите ангажименти на холдинга по-различните задължения в структурата на държавната енергийна група.

Държавният дистрибутор на газ "Булгартрансгаз" се нарежда втори по рентабилност, следван от частната ТЕЦ "Ей И ЕС – 3С Марица Изток I". Картната отнасящата се до електроцентралата, собственост на американската AES, е доста интересна, защото на пръв поглед тя отчита доста силна 2012 г., след като приключи тежката си модернизация година по-рано. Рентабилността й достига до завидната една четвърт от годишните постъпления. Тя оперира на базата на 15 годишни договори за изкупуване на енергията й от НЕК, което би следвало да е положителен знак. По-внимателен поглед обаче показва, че тези дългосрочни договори са застрашени от проучването на Европейската комисия на НЕК във връзка с това колко конкурентни са договорите, които държавната компания е сключвала. Съответно самите AES определят това като значителен риск за операциите си в страната, според годишния финансов отчет на американската компания за 2012 г. Допълнително в него се посочва, че в края на годината компанията е събрала над 70 млн. долара просрочени вземания от НЕК, което е допринесло за по-осезаемият ръст на постъпленията й през годината. Това само по себе си е значително еднократно събитие, което не следва да се приема като част от устойчивите приходи и съответно рентабилност на централата. Разбира се, то е доказателство за неефективността и сериозна междуфирмена задлъжнялост в енергийната система, тъй като тя работи на базата на скачените съдове, ключов съд от която е държавната НЕК.

Ако трябва все пак да отличим с позитивен тон някои друг сектор представен в класацията тази година, то това определено ще са фармацията и хранително-вкусовия сектор. Първият има поредната си силна година. Производителят на генерични лекарства "Софарма" затвърждава нормата си на печалба от около 20%. Производителят на продукти за ветеринарната медицина "Хювефарма" пък устремено догонва рентабилността на "Софарма" със значителният ръст на постъпленията си, а от там на печалбата си. И двете компании са продават активно на външни пазари, като при "Софарма" все пак има и голям дял продажби вътре в страната.

Хранително-вкусовият сектор пък поставя средна рентабилност на приходите си в рамките на 11%. Тук влизат резултатите както на производителите на алкохолни и безалкохолни напитки, така и представители от бизнеса със захарни изделия. Най-силни резултати като рентабилност демонстрира производителят на твърд алкохол и вино "Винпром Пещера", докато по-силен ръст на постъплениятa отчита производителят на бира "Загорка". Силна година има и производителят на захарни изделия "Престиж 96", който при около 21% ръст на приходите си през изминалата година успява да повиши леко нормата си на печалба до около 13.5%. Всъщност почти всички представители на сектора подобряват рентабилността си през годината, изключение е "Кока Кола Хеленик Ботълинг Къмпани България", която обаче е и най-голяма от всички в представители на бранша в класацията. Дистрибуторът на безалкохолни напитки обаче увеличава приходите си с близо 4%.

Няма как да се пропусне и фактът, че в класацията има представител и на сравнително младата за България индустрия на автомобилни компоненти, който се предстaвя изключително силно през 2012 г. Това е заводът на френската компания "Монтюпе", който произвежда алуминиеви изделия за автомобилния сектор. През изтеклата година приходите му се увеличават с една четвърт, а рентабилността с една трета.

Разбира се, тук трябва да се отчете че най-вероятно част от компаниите са продължили да оптимизират разходната част на балансите си, за да почерпят максимално от постиженията си през годината. Това личи от резултатите например на машиностроителната компания "М+С Хидравлик". 

Така макар макар на повърхността ситуацията да изглежда спокойна, бизнесът със сигурност е имал редица предизвикателства, с които да се справя през миналата година. Те изглеждат не по-малко и през 2013 г., което вещае още по интересни месеци от тук нататък.

Да изкараш допълнителен лев чиста печалба в трудна икономическа среда е предизвикателство. Още повече, че всеки лев идва в резултата на свиване на някой разход, отколкото на припечелването на допълнителни приходи. Такава по-скоро изглежда годината за най-рентабилните петдесет големи български компании (сред топ 250).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  zae10366921 avatar :-?
  zae10366921

  Освен че е безмислена, тази класация има грешки. И това от уж икономически вестник с големи претенции !?

  Ето това което открих на пръв поглед:
  Печалбата на М+С хидравлик за 2012г не е 30330 хил.лв и това много лесно може да се провери, тъй като е публично дружество .Печалбата му е 12702 хил лв.
  http://www.ms-hydraulic.com/annual_reports.php
  При Албена също има грешка неконсол. печалба (ако примем че сте гледали това) е по висока към 18 мил .

  Абе вие въобще проверявате ли си данните ? И това в официозна класация с големи претенции ?

 • 2
  sheldoncooper avatar :-|
  sheldoncooper

  Данните наистина са странни. Жалко.

  На М+С хидравлик според този файл от сайта им
  http://www.ms-hydraulic.com/downloads/MSH_MSS032012_eu.pdf
  излиза че за 2012 печалбата им е 10894 хил. лв. (в таблицата на Капитал в колонката за 2011 е написана печалбата след данъци)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK