K100 Софтуер: Програмисти на успешни истории

K100 Софтуер: Програмисти на успешни истории

Компаниите от IT сектора са с най-висок потенциал за растеж. Спирачка е единствено липсата на достатъчно специалисти

Юлиян Арнаудов, Константин Николов
27266 прочитания

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Те са млади, растат, пазарите им са навън, продуктите им са иновативни и с висока добавена стойност, а основният им актив са хората. Описанието е на един от най-динамичните сектори в България и макар компаниите да са средни по размер, те са с потенциал да влязат в клуба на големите. Затова и тази година в "Капитал 100" слагаме лупа върху технологичните компании. Първата класация е с фокус върху софтуерните разработчици. Подреждането не включва дистрибуторите на хардуер и софтуер, а само "производителите".

Специалистите в тази сфера от дълги години са едни от най-високоплатените в България (естествено под нивата на колегите си от Западна Европа и САЩ), но същевременно предлагат високо качество на работа. Затова не е изненада, че някои от световните софтуерни гиганти откриха собствени развойни центрове в България. Такива примери са германската SAP и американската VMware, които без изненада са сред водещите компании в първата софтуерна класация на "Капитал 100".

Челната тройка

Първите три софтуерни разработчика в новата класация на "Капитал 100" са звена на големи чуждестранни компании. Разработването на софтуер успя да удържи на натиска на финансовата криза по света и на дълговата в Европа, като секторът отчита стабилен ръст в България през последната година. Общите приходи на топ 7 на софтуерните разработчици са се покачили през 2012 г. с 8% до 173 млн. лв. Данните показват също, че рентабилността в сектора расте и през миналата година е достигнала 19.9%.

Първото място в класацията е за "SAP Labs България". Това е център за производство на софтуер на германската SAP AG, която е сред световните лидери в разработката на специализирани бизнес решения. В българското звено се произвежда основна част от технологичната софтуерна платформа на германската компания, която е в основа на всичките й продукти. В България фирмата обслужва основно големи корпоративни клиенти, някои от които са "Нестле", "Кока-Кола", "Луфтханза Техник" и др.

Ръстът на бизнеса на  "SAP Labs България" е траен. Рентабилността на дружеството е по-ниска от останалите участници в класацията. Но поглед в отчета за 2011 г. показва, че загубата е чисто счетоводна - от него става ясно, че "САП Лабс България" е закупила свързаното дружество "ТехниДата лабс България" за 5.4 млн. лв. и сделката е довела до счетоводни обезценки.

На второ място е "Ем Би България", която е част от британската Skrill, известна допреди две години като Мoneybookers. Българското подразделение произвежда софтуер за системата за електронни разплащания Skrill. През последната година приходите на компанията са намалели с 5%, от 41 на 39 млн. лв., но пък служителите са увеличили от 392 на 395 души. Компанията обяви във финансовия си отчет, че очаква да постигне по-голяма ефективност през тази година чрез съкращаването на 5 до 10% на персонала си. Рентабилността й е най-високата в сектора - феноменалните 43%.

Американската компания VMware заема третата позиция в класацията на IT разработчици. Тя е глобален лидер в сферата на софтуерни решения за виртуализация и облачни инфраструктури. Софийският офис е отворен през октомври 2007 г., когато чуждото дружество закупи 100% от капитала на "Сайънт рисърч" (преди "Уизком"). Местният екип участва в разработката на ключови за VMware продукти, като той има съществен принос към една от основните платформи – vCloud Suite 5.1. Силният растеж на компанията в глобален мащаб се отразява и на българското звено – пет години откакто е открито, то удвоява броя на служителите си на над 500 души и се превръща в регионален развоен център. Основните клиенти в България на VMware са в банковия и държавния сектор.

"Обикновено не се ангажираме с конкретни цифри, но, погледнато исторически, ние сме се разраствали с около 20% на година и смятаме, че това е един разумен темп за развитие", казва в свое интервю от 2012 г. и управителят на българската компания Диана Стефанова.

Още играчи в програмата

На четвърто място в класацията е българската "Станга", която има развойни центрове в София, Пловдив и Ниш с около 250 експерти. Собствеността на дружеството е израелска. Компанията е водеща в дигиталния маркетинг и предлага технологично обслужване на някои от най-известните рекламни агенции като TBWA, Ogilvy, Publicis и др. За последните три години групата е увеличила приходите си почти два пъти и половина, а за 2013 г. също очаква растеж от около 5%, като целта е развитие на американския пазар. Според отчета й за 2012 г. ръстът в оборота се дължи както на увеличението на продажбите към съществуващи клиенти, така и на спечелването на нови.

На пето място е една от малкото средни компании в сектора, която е българска собственост. "Хаос софтуер" е фирма, която за малко над десет години успя да се превърне в един от глобалните играчи в производството на софтуер за рендване на триизмерни изображения. Продуктът на компанията V-ray се използва във филмовата индустрия, създаването на видеоигри и архитектурата. През последната година "Хаос" успя да увеличи оборота си с 30% до 14.5 млн. лв., а само допреди четири години приходите са били 4 млн. лв.  В момента в компанията работят над 100 души. Продуктите й се предлагат от над 250 глобални партньори и има офиси в САЩ, България и Япония.

В компанията на шесто място - "Аксуей България", работят над 150 души. Фирмата е наследник на софтуерната "Тамбълуийд къмюникейшънс". Работи в сферата на прехвърлянето на данни и имейл решенията, а през последната година е увеличила приходите си с над 12%. В същото време печалбата й е нараснала почти двойно при рентабилност от 17%.

На седмо място е един от най-познатите играчи в сектора и второто дружество с българска собственост в класацията - "Мусала Софт". Компанията се занимава основно с разработката на софтуерни решения за управление на бизнес процесите и интеграция на информационни системи. Освен това разчита и на приложения за анализ на бизнес данни. Сред нейните клиенти са IBM, Hewlett-Packard, Cisco, VMware, SAP, както и български корпорации като "Мобилтел", "Виваком", ДСК, а от публичния сектор – НАП, Министерството на вътрешните работи, Гаранционния фонд. Приходите на компанията останаха стабилни на ниво от 11.3 млн. лв.

От класацията отсъства най-голямата софтуерна компания в България - "Телерик", която не предостави данни за "Капитал 100". През последните години тя е една от най-динамично развиващите се не само в страната ни, но и в цял свят. "Телерик" произвежда софтуерни решения за различни платформи, а през 2011 г. консолидираните й приходи достигнаха 59.5 млн. лв. спрямо 45.7 млн. лв. през 2010 г. и се очакваше растеж и през миналата година. "Телерик" се разраства както чрез органичен растеж, така и чрез придобиването на други фирми. В края на 2012 г. компанията купи щатския разработчик NimblePros, а през пролетта на тази година и датската EQATEC. В момента групата има над 700 служители (от които над 580 в България) и офиси в България, САЩ, Канада, Великобритания, Германия, Австралия и Индия. Преди три месеца "Телерик" започна строежа на новата си сграда в "Младост". Тя трябва да бъде завършена през 2015 г. и е с капацитет за 1500 служители. 

Възможности за растеж

IT секторът е един от най-динамично развиващите се в страната, като през изминалата година е генерирал износ за над 2 млрд. лева. Данните са от бившия зам.-министър на транспорта Валери Борисов. Подобни индикации показват и компаниите, които подадоха данни за класацията "Капитал 100". Повечето регистрират ръст на приходите и на заетите работни места. Софтуерният бранш остана сравнително незасегнат от кризата както по света, така и в България, като отчита ръст през последните години. Отчетите на фирмите показват, че 60-70% от разходите са за възнаграждения. Това е и един от малкото сектори, в който служителите често са мотивирани с опцията да придобият акции от компанията, в която работят.

"IT секторът в световен мащаб претърпя по-малки финансови загуби в кризата от останалите сектори на икономиката, като в България остана водещ по ръст и е разглеждан като най-перспективен отрасъл за превеждане на българската икономика през финансовата криза", коментира Пламен Тилев, управляващ директор на "SAP Labs България".

Кризата се усеща под формата на свиване на търсенето с известно закъснение при по-малките разработчици, чиито клиенти са малкият и средният бизнес. "За съжаление кризата, която все повече се задълбочава, свива търсенето от страна на индустрията, малките и средни предприятия", коментира Елена Маринова, президент на "Мусала Софт". Според нея големите традиционни клиенти на софтуерната индустрия в България са държавата, финансовият сектор и телекомите. Ниските разходи за разработване на софтуер е голям фактор, който продължава да ни държи конкуретоспособни спрямо съседите и да бъде предпоставка за бъдещ растеж.

Интересът на чужди фирми към български специалисти в сектора се обяснява именно поради факта, че разходите за труд в страната са сравнително по-ниски от останалите държави в региона.

"Разходите за производство на софтуер в България са с около 25% по-ниски от тези в централноевропейските страни Полша и Унгария и това ни прави атрактивна софтуерна дестинация заедно с други фактори, като членството в Европейския съюз например", казва Пламен Тилев от "SAP Labs България".

Спирачката на сектора

Един от основните фактори, които обаче спират развитието на сектора, е недостигът на квалифицирани кадри. Безработицата в IT индустрията за поредна година е 0%.

"Най-голямото предизвикателство пред софтуерната индустрия в България си остава ограниченият брой квалифицирани кадри на българския пазар", обобщава Диана Стефанова, управляващ директор в регионалния център на VMware. И допълва: "Индустрията продължава да се развива с бързи темпове и нуждите от специалисти нарастват."

Софтуерните компании отдавна алармират за този проблем, но през изминалата 2012 г. започнаха да предприемат и по-смели стъпки в разрешаването му. Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) учреди в края на ноември специален консултативен съвет на IT сектора, който трябва да изготви препоръчителни професионални стандарти и конкретни изисквания на индустрията към образователната система. В него влизат 20 компании от бранша (сред тях са и представители от класацията "Капитал 100" като SAP и "Мусала Софт"), неправителствени организации като БАИТ, представители на министерствата на образованието и на информационните технологии, Националната агенция за професионално образование и обучение, както и на висшите учебни заведения. Работата по съвета обаче тепърва ще набира скорост, както и потенциалната образователна реформа, и затова не се очаква да има видими кратко- и средносрочни резултати.

За да покрият своите нужди, компаниите започват различни инициативи и обучения, с които да си набавят и създадат кадри. "Печеливши ще са компаниите с добро дългосрочно позициониране, силни тренировъчни програми и силно портфолио от проекти", коментира Елена Маринова, президент на "Мусала Софт".

Лидерите в класацията вече имат свои проекти. Най-яркият от тях е академията на "Телерик", а в нея са приети за обучение 2050 курсисти за учебната 2012-2013 г. Успехът на този проект кара компанията да мисли вече за създаването на софтуерен университет. VMware също учредяват собствена академия, като работят съвместно със Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Те са млади, растат, пазарите им са навън, продуктите им са иновативни и с висока добавена стойност, а основният им актив са хората. Описанието е на един от най-динамичните сектори в България и макар компаниите да са средни по размер, те са с потенциал да влязат в клуба на големите. Затова и тази година в "Капитал 100" слагаме лупа върху технологичните компании. Първата класация е с фокус върху софтуерните разработчици. Подреждането не включва дистрибуторите на хардуер и софтуер, а само "производителите".

Специалистите в тази сфера от дълги години са едни от най-високоплатените в България (естествено под нивата на колегите си от Западна Европа и САЩ), но същевременно предлагат високо качество на работа. Затова не е изненада, че някои от световните софтуерни гиганти откриха собствени развойни центрове в България. Такива примери са германската SAP и американската VMware, които без изненада са сред водещите компании в първата софтуерна класация на "Капитал 100".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


39 коментара
 • 1
  poinerciya avatar :-P
  По инерция

  Момчетата и момичетата ни Пишат добър софтуер , няма две мнения

  лошото е , че всичко е на ишлеме.......
  а парите отиват при друг

  трябва да поработят върху Схемата с посредниците

  защо да не са И в първата тройка по Печалби,
  след като са в първата тройка по умения!?

 • 2
  nshopov avatar :-|
  Kobra

  Дигайте заплатите, не ми се оплаквайте че немало кадри!

 • 3
  keipax avatar :-P
  keipax

  До коментар [#1] от "Дневникът":


  [quote#1:"Дневникът"]Момчетата и момичетата ни Пишат добър софтуер , няма две мнения [/quote]

  Абе не е като да няма две мнения. Не сме най-умните + това сме мързеливички....

  [quote#2:"Kobra"]Дигайте заплатите, не ми се оплаквайте че немало кадри! [/quote]

  Заплатите са ОК. Вервай ми! Колкото и да ги дигнеш, максимата "Не може да ми плащат толкова малко колкото аз им работя" важи в пълна сила :)

 • 4
  poinerciya avatar :-P
  По инерция

  До коментар [#3] от "keipax":

  сигурно пишеш от Първо лице !

  няма начин да не си прав , но признай ,
  че ИТ сектора е един от малкото , които работят добре

  а и с много работа Не става .......
  от работлив човек не става Креатор

  трябва да те мързи , за да се напънеш да си улесниш живота
  ...
  "залудо работи-залудо не стой" .....не е работеща формула ;)

  може да не сме ХАЙ но даваме по-ниска себестойност , което е предимство
  .........

  ПП - нямам личен интерес от ИТ сектора , просто страничен наблюдател........без претенции за експертиза

 • 5
  rio_tinto avatar :-|
  rio_tinto

  До коментар [#4] от "Дневникът":

  личи си, че си страничен наблюдател. но офенс.

 • 6
  itoikvoo avatar :-|
  itoikvoo

  Това добре. От друга страна си е яко вместо в подобен бизнес парите да се наливат за субсидии на тютюнопроизводители и в Сопот.

 • 7
  bulair avatar :-|
  Булаир

  До коментар [#6] от "itoikvoo":

  Личи си, че ти липсва глобалният поглед ... Софтер - хубаво, програмисти - хубаво, ИТ фирими - добре ... ама не всичко е ИТ и софтуер ...
  ... Да ти обяснявам ли, какви субсидии дават на немския, холандския, френския селянин ??? И как смяташ да задържиш населението в селата по Родопите, Северозапада, Лудогорието ??? ... И наясно ли си какво правят във ВМЗ Сопот ???
  20+ години затриваме, закриваме и продаваме всичко накуп - и лошото и доброто, и печелившето и губещото, и перспективното и остарялото ... Хайде да спра дотук !

 • 8
  itoikvoo avatar :-|
  itoikvoo

  Да - да не изпадаме в спорове, не всичко е IT, може би и ВМЗ Сопот и Химко и други предприятия са били печеливши някога и унищожени последните 20 години поради лош мениджмънт, целенасочено или по друга причина, но живеем сега, не преди 20 години и не виждам смисъл да се наливат пари, за да се реанимират някакви образувания в клинична смърт. Ако има надежда - ОК, но иначе не. Ако няма шанс нашите фермери да вземат субсидии, колкото немските, френските и други, може би трябва да се ориентираме в други по-печеливши сектори, а не да седим в ъгъла и да ревем как на нас не искат да ни дадат субсидии.

 • 9
  keipax avatar :-P
  keipax

  Хора 'фащайте учете за програмисти, в идните поне 10 години работа ще има, а което е по-хубаво ще има и конкуренция на пазара на труда, от което зависят и заплатите и условията на работа!

  Наистина не достигат кадри и това не е заради заплатите!

 • 10
  bulair avatar :-|
  Булаир

  До коментар [#8] от "itoikvoo":

  Добре, общите приказки си ги усвоил ... Хайде сега стъпка напред - предложИ печеливша алтернатива на тютюнопроизводителите, например.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал