С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
1 15 юли 2013, 12:30, 8592 прочитания

К100 Най-нисък дълг: Между сигурността и възможностите

Големите компании свиват пасивите си през 2012 г. в опит да минимализират риска или просто защото нямат друг избор

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Според финансовата теория стойността на една компания расте с използвания от нея заемен капитал. В идеалния случай тя ще стане максимална, когато се използва само дългов ресурс. Да подчертаем обаче, че говорим на теория и в парникова учебникарска среда, т.е., когато няма данъци и сключването на сделки е напълно безрисково. А и едва ли са много кредиторите, желаещи да поемат целия риск от загуби, а да оставят печалбите за предприемача.

Затова на практика всяка компания има собствена оптимална капиталова структура, при която позитивите от използването на дълг се балансират с негативите от него, т.е. евентуална неплатежоспособност. Балансът зависи от условията, които предлага икономическата среда, а за всеки е ясно, че последните години тя бе тежка. Оттам и балансът бе не просто въпрос на удържане на негативите, а и въпрос на живот или смърт при някои компании.


На този фон фактът, че петдесетте компании в "Капитал 100" с най-ниска задлъжнялост свиват пасивите си през 2012 г., изглежда изключително положителен. Бързият поглед над класацията показва, че през 2012 г. спрямо 2011 г. понижението се равнява на 1.7% до 4.7 млрд. лв., след като година по-рано продължаваха да растат. Леко се понижава самото съотношение дълг спрямо активи от средно 22% на средно 21%.

Да отворим една голяма скоба

Тук веднага трябва да поясним, че извадката е само за компаниите, включили се в класацията през тази година. Тоест картината най-вероятно е позитивно изкривена от факта, че повечето компании разкриват информация, когато тя е благоприятна за тях. Съответно, ако трябва да направим сравнение с общите задължения на 50-ицата отпреди една година, ситуацията изглежда още по-позитивна. Спрямо тогава пасивите на топ компаниите са се свили от 5.7 млрд. лв. на 4.7 млрд. лв., т.е. с близо една пета. Сериозен е спадът и в съотношението дълг/активи от средно 37% през 2011 г. на 21% през 2012 г.Отделно от това "Капитал" класира дружествата във възходящ ред – от компаниите с най-малки пасиви към тези с най-големи, т.е. всички фирми, подали данните си, попадат в класацията на тези с най-нисък дълг само ако той наистина е нисък спрямо общите им активи.

Затваряйки скобата, първият въпрос, който трябва да си зададем, е доколко фактът, че има спад в пасивите на компании, е само положителен както за самите тях, така и за цялата икономика. От една страна, това може да означава, че бизнесът не инвестира в нови проекти и не се възползва от новите инвестиционни възможности, които кризата им поднася. Причината естествено е несигурното бъдещето. Съответно бизнесът не търси нов заемен капитал, с който да се възползва от тези възможности. Спокойно може да се каже дори, че той предпочита да трупа собствен ресурс буфер и да намали дълговете си, за да посрещне по-лесно евентуални нови сътресения в икономиката.
От друга страна, разбира се, не бива да се забравя, че финансиращите институции остават предпазливи и трудно отпускат ресурс на приемлива за компаниите цена.

По-малко бизнес, по-малко търговски задължения

Всъщност в несигурните времена естествено е дейността на самите компании да е по-свита и оттам да се понижават и различните им търговски задължения. Показателен пример за това е средният по големина завод за хидравлични машини от Ямбол – "Хидравлични елементи и системи" (ХЕС). Макар компанията да е почти изцяло експортно ориентирана и износът да бе движеща сила за българската икономика през последните две години, трудностите на европейската икономика естествено се отразиха на работата на дружества. През 2012 г. ХЕС има добра година, както пише в доклада за дейността й към годишния финансов отчет. Въпреки това кризата в Западна Европа има своето отражение, което, от една страна, се изразява в неподновяването на договори с ключови клиенти, а от друга, в продължаващата тенденция останалите клиенти да залагат на краткосрочни поръчки, "което е индикатор за нестабилност и несигурност на пазарите", поясняват от компанията.  Съответно през 2012 г. компанията отчита едноцифрен спад в приходите си, което е съпътствано с над една трета понижение в задълженията й – най-вече в търговските.

Всъщност ХЕС е пример за ситуацията в редица местни експортно ориентирани компании, които са силно зависими от европейския пазар. В същото време и компании като българския завод на германската група "Аурубис" – "Аурубис България", в чиято дейност съществено влияние имат американският и китайският пазар, също свива значително пасивите си през миналата година. Тук отчасти определящ фактор са международните борсови цени на различните метали, които влияят върху разходната част на индустриалния бизнес в страната, а оттам и на търговските им задължения. Миналата година например цената на медта се движеше доста под върховете си през 2011 г., което би следвало да има позитивен ефект върху търговските задължения на компанията.

Без дълг, но само самостоятелно

Прави впечатление, че начело на класацията на най-големите компании с най-нисък дълг отново излизат дружества холдинги, които самостоятелно нямат сериозни задължения. Това обаче изкривява картината, защото подобни компании трябва да се разглеждат в едно с дружествата, които консолидират. Такъв пример е Българският енергиен холдинг (БЕХ), който на индивидуално ниво няма сериозни задължения, реално консолидира сериозна маса дълг. Основна част от дълговете на групата са в дъщерната компания НЕК, която взе външно финансиране за изграждането на АЕЦ "Белене" и хидровъзела "Цанков камък". "Белене" така и не е реализиран, а заемът все пак е изразходван. Тази година той беше рефинансиран, като дългът се премести в компанията майка.
По същия начин "БДЖ - Товарни превози" изглежда сравнително добре капитализирано, тъй като основна част от дълговете на групата БДЖ са на ниво холдинг. Дружеството за товарни превози обаче е утежнено от тези дългове на ниво компания майка, тъй като голяма част от обезпечението по тях са част от най-добрите му товарни вагони. И така макар "БДЖ - Товарни превози" да изглежда добре подкрепено със собствен ресурс, в действителност голяма част от активите му са заложени и съответно дейността му зависи от това как компанията майка ще се справи с изплащането на отдавна просрочените си задължения.

И с повече задължения от преди

От друга страна, класацията показва и доколко непредвидимата регулация в енергийния сектор влияе на структурата на пасива при държавните и част от частните компании в бранша. Прави впечатление, че макар като цяло задълженията на тези компании да са сравнително ниски като дял от активи, това съотношение се увеличава през 2012 г. При електроразпределителните дружества например можем да отдадем това от части на регулацията в сектора на зелената енергия, която миналата година въведе смут в бранша. При по-тежката енергетика пък, като например добива на въглища, междуфирмената задлъжнялост като че ли се задълбочава. Така например растат търговските задължения на държавното дружество "Мини Марица-изток", чиито клиенти са частните и държавните тецовете от Маришкия басейн. Сред тях е отдавна определената като неефективна централа "Брикел", контролирана от бизнесмена Христо Ковачки, чието съществуване може да се отдаде повече на социални, отколкото на пазарни нужни. Съответно подобни контрагенти в системата тежат на останалите участници в нея. Данни за задълженията на самия "Брикел" обаче няма. Представител от групата енергийния дружества на Ковачки в тазгодишната класация е само един от другите му ТЕЦ – "Бобов дол", при който има над четири пъти увеличение на задълженията. Финансовият отчет на компанията обаче не дава обяснение на какво се дължи това увеличение, тъй като те са класифицирани в графата "други задължения" без пояснения откъде идват.

Разбира се, при силно регулираните сектори, какъвто е енергийният, е естествено да има дисбаланси в капиталовата структура на представителите от сектора. Още повече че те са натоварени в момента и с много инвестиционни проекти по модернизацията на тези тежки и сравнително остарели мощности. Където бизнесът се ръководи основно от пазарните принципи на работа, картината, която "Капитал 100" рисува тази година, е на свиване на задълженията в очакване на още несигурност в икономическата среда. Някои анализатори ще приемат това като изключително положителен знак, тъй като понижава риска от проблеми с ликвидността и платежоспособността на бизнеса в трудни икономически време. Други обаче биха го определили и като изпускане на интересни инвестиционни възможности. А такива кризата вероятно предлага в изобилие.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

"Дневник": Съдебните заседания вече няма да се засекретяват заради СРС-та "Дневник": Съдебните заседания вече няма да се засекретяват заради СРС-та

Тълкувателно решение на ВКС прекрати дългогодишната порочна практика

4 дек 2014, 1 прочитания

Фармацевтична индустрия К100: Абонирани за ръст 10 Фармацевтична индустрия К100: Абонирани за ръст

Продажбите на лекарства нарастват, въпреки че цените им намаляват

7 сеп 2014, 20535 прочитания

24 часа 7 дни

28 фев 2020, 7387 прочитания

28 фев 2020, 2817 прочитания

28 фев 2020, 1994 прочитания

28 фев 2020, 1539 прочитания

28 фев 2020, 1402 прочитания

Всички новини
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Капитал Топ 100" Затваряне
К100 Най-динамичните: Забавянето на бързите

Темпът на растеж на приходите се свива почти до нивото на най-кризисната 2009 г.

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10