С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
4 15 юли 2013, 16:30, 10210 прочитания

К100 Най-много активи: Доколко е важен размерът

Над 51 млрд. лв. са активите, които управляват компаниите от класацията

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Въпросът за значението на размера е почти толкова оспорван колкото този дали яйцето или кокошката са се появили първи. И докато при втория търсачите на отговор все пак биха могли да прибегнат до биологията като източник на познание, по отношение на първия позоваването на научни формулировки невинаги може да е от полза. Особено когато става дума за компании и когато за размера им се съди според обема на активите, които управляват.

Сам по себе си този показател не е достатъчен, за да се добие ясна представа за това как се развива бизнесът на дадено дружество. Причината е, че самото число не дава информация например за това дали дадена компания разчита на заеми или финансира дейността си със собствени средства, или пък за това доколко наличието на повече активи реално се капитализира и под формата на повече приходи, а оттам и на печалби. Самата оценка на активите също често може да бъде дискусионна, а ръстът им е труден за тълкуване показател, защото може да се дължи както на капитализиране на печалбата от добра година, така и на мащабна инвестиция или придобивка на друг бизнес. Отделно от това самата специфика на дейността в някои сектори предполага акумулирането и поддържането на повече активи, докато в други ефективността и успешното развитие зависят в много по-голяма степен от фактори като уменията и познанията на служителите, отколкото на значими капиталови вложения. Така, ако за индустриалните предприятия изграждането на достатъчни (и адекватни) мощности е ключово, за много от компаниите, работещи в сферата на услугите, нещата изглеждат по различен начин.


Това до голяма степен определя и облика на класацията на най-големите компании според общите им активи (сред 250-те най-големи дружества по приходи), която правим за втора година в рамките на "Капитал 100". Така например не е изненадващ фактът, че в топ 50 по активи присъстват почти всички  корпоративни гиганти от сектора на енергетиката – от 17-те енергийни дружества в топ 200 по приходи 15 са сред 50-те с най-много активи. Следващата най-многобройна група е тази на транспортните компании. В основната си част тя е съставена от държавните дружества от железопътния и от авиосектора, които поддържат и съответната инфраструктура. По няколко представители в челото имат още металургията, секторът на горивата и на храните и напитките. Очаквано, въпреки някои размествания като цяло компаниите, които попадат в топ 50, са почти същите, както и през миналата година.

Лидерите

Представител на енергийния сектор е и начело на подреждането – Националната електрическа компания, която оглавяваше класацията и през миналата година. Общата стойност на активите й към края на 2012 г. е 6.8 млрд. лв., като за последната година те са нараснали с близо 8%. Държавното дружество е  собственик на около 30 водноелектрически и помпено-акумулиращи централи, както и на електропреносната мрежа в страната и междусистемните електропроводи. Същевременно НЕК осъществява и търговията с ток в България и в чужбина, което обаче е в противоречие с европейските изисквания за либерализация на пазара на електрическа и газова енергия. Според тях не се допуска компаниите, които притежават мрежи за пренос на енергия, да се занимават и с нейната търговия. Заради неспазването на тези правила България е заплашена от съдебно дело от страна на Европейската комисия. Реално още през 2011 г. трябваше да бъде финализирано отделянето на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) от НЕК, при което притежаваната от НЕК електропреносна мрежа да се прехвърли на ЕСО. До момента обаче това така и не се случва, а НЕК остава на върха на подреждането по активи.В сравнение с миналата година компаниите на второ и трето място в класацията разменят позициите си. Така второто място вече е за рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас", която в последните години инвестира в мащабни нови инсталации и отчита ръст на активите си със 17% спрямо 2011 г. до почти 3.4 млрд. лв. До третата позиция отстъпва холдинговото дружество, част от което е и НЕК – "Български енергиен холдинг". Според неконсолидираните му резултати към края на 2012 г. управляваните активите са в размер на 3.1 млрд. лв., което е с близо 5% повече в сравнение с година по-рано.

Годината в числа

За изминалите 12 месеца средното увеличение на активите на дружествата от топ 50 е със 7.6%. Така към края на 2012 г. размерът им достига 51.5 млрд. лв. Отчетеният ръст е близо два пъти по-голям в сравнение с нарастването с 4.6% през 2011 г. спрямо 2010 г. На пръв поглед това повишение би могло да се приеме като индикатор за повече инвестиции на компаниите. На практика обаче до голяма степен резултатът се изкривява от липсата на данни за размера на активите на някои от компаниите, които присъстваха в класацията през миналата година. Сред тях са например "Метрополитен", "Контур глобал Марица-изток 3", "Е.Он България мрежи", "Брикел", "България ер". Междувременно заради преустановяването на дейността си в края на 2011 г. от класацията отпада и Оловно-цинковият комплекс (ОЦК). Така през 2011 г. събраните от "Капитал" данни показваха, че 50-те най-големи дружества по този показател управляват активи за общо 49.7 млрд. лв.

Разбира се, отчетеният ръст не се дължи изцяло на подобни фактори. В сравнение с миналата година например се увеличава броят на компаниите, които управляват активи за над 1 млрд. лв. Към края на 2011 г. в тази група са били 14 дружества, като през 2012 г. към тях се присъединяват "Мини Марица-изток" и "ЕВН България електроразпределение", чиито активи са се увеличили съответно с 41% и 17%.

Въпреки кризата и общия застой в икономиката не липсват и примери за ръст, движен от реални инвестиции на бизнеса. Такъв е случаят с компанията, която отчита най-голямото повишение сред топ 50 – веригата за детски стоки "Джамбо Ес.Б". За изминалата година активите й са нараснали с 81.8% и към края на 2012 г. достигат 371.5 млн. лв. Увеличението е в резултат на експанзията на дружеството, което за последните три години всяка година отваря по два нови магазина в България – през 2012 г. заработиха обекти в Русе и в София. От финансовия му отчет обаче става ясно, че за 2013 г. не се предвиждат нови откривания в страната.

Изграждането на нови мощности е в основата и на нарастването на активите, отчетено от компании като металургичния КЦМ и златодобивното предприятие "Челопеч майнинг" например.

Големите невинаги печелят

Доказателство за това, че размерът не гарантира задължително печеливш бизнес, дава и погледът върху  финансовите резултати на дружествата от топ 50. Общо 13 от компаниите в класацията приключват годината със загуби (през 2011 г. броят им е бил 11). Други 13 пък отчитат свиване на печалбите си през 2012 г. в сравнение с предходната година печалби.

Прочитът на данните показва, че има цели сектори, при които през 2012 г. са намалявали както активите, така и приходите и печалбите. Такъв е например случаят с телекомите – и трите големи играча на този пазар отчитат свиване на бизнеса си през последните 12 месеца. Темповете на намаляване на активите им пък са сред най-високите сред компаниите от топ 50 – съответно 18.4% до 1.4 млрд. лв. за БТК и 13% до 2.5 млрд. лв. за "Мобилтел" (данни за размера на активите на "Космо България мобайл" липсват). Начело по този показател обаче е "Зърнени храни България", която отчита спад с 20.7% до 368.8 млн. лв. В не толкова престижната челна тройка на дружествата, чиито активи са намалели през 2012 г., попада и металургичното дружество "Аурубис България", което е собственик на медодобивния завод в Пирдоп. Отчетеният спад е с 13.8% до 1.3 млрд. лв. Общо 18 компании от топ 50 регистрират свиване на активите си през изминалата година, докато през 2011 г. броят е бил 15.

Показателно за ефективността на мениджмънта е и съотношението на реализираните печалби към управляваните активи. Най-добре по този показател през 2012 г. сред топ 50 се представя "Челопеч майнинг", която през последните две години модернизира производството си и успя да увеличи приходите и печалбите си над два пъти. Коефициентът на възвращаемост на активите на компанията е 33%.

Сред отличниците по този критерий се нареждат още фармацевтичната "Хювефарма" (20.4%) и "Амилум - България" (17.7%), която се занимава с преработка на земеделска продукция. Двуцифрени стойности на показателя отчитат още "Аурубис България" (15.9%), лидерът при безалкохолните напитки "Кока-Кола Хеленик ботълинг къмпани България" (15.2%) и девненският химически завод "Солвей Соди" (12.4%).
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

"Дневник": Съдебните заседания вече няма да се засекретяват заради СРС-та "Дневник": Съдебните заседания вече няма да се засекретяват заради СРС-та

Тълкувателно решение на ВКС прекрати дългогодишната порочна практика

4 дек 2014, 1 прочитания

Фармацевтична индустрия К100: Абонирани за ръст 10 Фармацевтична индустрия К100: Абонирани за ръст

Продажбите на лекарства нарастват, въпреки че цените им намаляват

7 сеп 2014, 20514 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Капитал Топ 100" Затваряне
К100 Ритейл: Една малко по-добра година

Повечето вериги за храни увеличават приходите си

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10