С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
15 юли 2013, 12:30, 10062 прочитания

К100 Най-динамичните: Забавянето на бързите

Темпът на растеж на приходите се свива почти до нивото на най-кризисната 2009 г.

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Осезаема спирачка. С тези две думи може да се опише състоянието в бизнеса не само на най-големите компании в страната като цяло, но и в дейността на групата на най-динамичните дружества.

Забавянето през изминалата година не беше неочаквано – още през втората половина на 2011 г. прогнозите за предстоящ застой в икономиката бяха налице. Последвалата 2012 г. само оправда негативните очаквания на анализаторите, като резултатите на местните гиганти също не бяха пощадени. Действително ръстове все пак има. Те обаче се оказаха доста по-скромни дори и в сравнение с кризисната 2009 г. както по отношение на топ 200 като цяло, така и за най-динамично растящите дружества сред тях.


Погледът към числата е красноречив. За 2012 г. средният ръст на приходите на най-големите 200 компании е със скромните около 6% спрямо близо трикратно по-високите стойности за 2011 г. Групата на 50-те най-динамични дружества (сред топ 200) също се представя много по-умерено. През изминалата година отеченият от тях среден ръст на приходите е едва около 31%. За сравнение, само преди година стойността на показателя беше над два пъти по-висока (около 67%), а ръстът за 2010 г. беше от порядъка на близо 75%. На фона на това рязко забавяне остава малка утеха фактът, че все пак средният резултат е една идея по-силен спрямо отчетените за 2009 г. близо 25%.

Броят на компаниите, които могат да се похвалят с трицифрен ръст на приходите, също се топи. През 2012 г. те са едва пет, което отново прави аналогията по-близка до кризисната 2009 г., когато в елитната група са били пак пет дружества в сравнение с 13 през 2010 г. и 10 за 2011 г. За последната година над два пъти е намаляла и долната граница за влизане в челната петдесетка – от 37% през 2011 г. до под 20% през 2012 г.

Не съвсем светло бъдещеОчакванията за 2013 г. също не могат да бъдат особено обнадеждаващи. Според анализаторите българската икономика ще запази бавните си темпове на възстановяване през следващите поне три години. Факторите са комплексни, но, общо взето, по всичко личи, че в краткосрочен план двигателите на растежа ще продължават да работят на бавни обороти. От една страна, плахото възстановяване в еврозоната, от което до голяма степен зависи и българският износ, за момента продължава да изглежда доста несигурно. А именно експортът беше този, който през последните години, общо взето, теглеше икономиката напред.

От друга страна, прогнозите за местния пазар на труда също не са особено оптимистични. На фона на прогнозите за нулева година за икономиката, трайно високата безработица и ниските доходи няма как да се очаква и някакво съществено активизиране на вътрешното търсене, което да изиграе ролята на двигател за растежа. Всъщност очакванията са не просто за запазване на, а дори за увеличаване на равнището на безработица – според прогнозите на Европейската комисия през 2013 г. тя ще нарасне до 12.5% спрямо 12.3% за 2012 г. Отчитаните от националната статистика числа са още една идея по-тревожни – през първото тримесечие на 2013 г. безработицата достига 13.8%, или най-високите си стойности за последните десет години.

Преките чуждестранни инвестиции също трудно могат да влязат в ролята на локомотив, който да задвижи растежа на икономиката. Макар и данните на статистиката да са доста разнопосочни, през последните месеци прочитът им като цяло оформя по-скоро картина на свиване в обемите на вложенията на чуждите компании на местния пазар.

Измамен ръст

На фона на общото забавяне на икономиката всъщност не е изненада и това, че до голяма степен облика на класацията на най-динамичните компании се оформя от не чисто бизнес фактори. Над една пета от 50-те най-бързорастящи дружества се оказват представителите на секторите горива и енергетика, при които реално съществена част от отчетеният ръст се дължи на увеличаването в цените на суровините в световен мащаб. Показателен в това отношение е и фактът, че именно дружествата от тези сектори доминират и групата на компаниите, които регистрират най-голямо номинално нарастване на приходите си през 2012 г.

Отделно от това около една шеста от най-динамичните дружества пък попадат в челната група благодарение на факта, че са отчели доста слаба 2011 г., като резултатите им за 2012 г. всъщност са по-скоро възстановяване на постигнатите през 2010 г. стойности, отколкото съществен ръст в бизнеса им.

Реално нагоре

Разбира се, не липсват и изключения. Съвсем реален ръст на бизнеса стои например зад повишенията в приходите, отчетени от компании като енергийната "Еи И Ес – 3С Марица-изток I" ("AES Гълъбово"), от металургичните "Хъс" и "Металвалиус", от добивната "Челопеч майнинг" или пък от производителя на машини и оборудване "АББ България". При тях растежът е резултат от разширяване на дейността чрез изграждане на нови мощности.

Експанзия на бизнеса води до подобряването на резултатите и на представителите на големите търговски вериги, като например "Лидл" и "Кауфланд", както и на търговеца на детски стоки "Джамбо ЕС.Б", който е по-познат на пазара с марката си Jumbo. В тази група попада и компанията "Метрополитен", която стопанисва софийското метро – очаквано приходите на дружеството бележат ръст след пускането на втория лъч на подземната железница през лятото на 2012 г.

Сред положителните истории отново има и такива на компании от IT сектора. След като дебютира в класацията на най-порасналите през 2011 г., за втора поредна година място в топ 50 намира дружеството за хардуерни и софтуерни решения "Ханиуел", което е част от групата на глобалната Honeywell. През 2012 г. оборотът на компанията достига 68.7 млн. лв., което вече я нарежда и сред най-големите 200 на българския пазар.

Лидерите

История за растящ бизнес е и тази на компанията, заемаща челната позиция в класацията на най-динамичните през 2012 г. – регистрираната в Балчик "Сън фуудс", която се занимава с производство и преработка на слънчоглед. За 2012 г. приходите й са се увеличили с внушителните 292% до 51.5 млн. лв. Дори и да се отчете свиването на оборота й през 2011 г. почти наполовина спрямо 2010 г. (от 25 млн. лв. до 13 млн. лв.), постигнатият през изминалата година резултат пак е впечатляващ. Подобно на много от дружествата, които работят в сферата на търговията със зърнени култури, "Сън фуудс" също като цяло стои встрани от публичното пространство. От информацията в публикуваните в Търговския регистър финансови отчети обаче става ясно, че през последните години компанията е инвестирала в разширяването на мощностите си, включително чрез използването на средства, получени под формата на субсидия по програма САПАРД през 2008 г.

На второто място сред най-динамично растящите през 2012 г. се класира българското дъщерно дружество на австрийската строителна компания Strabag. Данните от отчета показват, че за последната година приходите на "Щрабаг" са се увеличили със 148.8% до 66.9 млн. лв. Обяснението за този значителен ръст обаче е сериозното свиване на дейността, отчетено от компанията през 2011 г. Тогава приходите й се сринаха над три пъти спрямо реализираните през 2010 г. Така, макар и да регистрира известно увеличаване, за момента дружеството не успява да достигне отчетените преди две години постъпления в размер на 83.7 млн. лв.

Третата позиция е за Българския енергиен холдинг (БЕХ). За изминалата година неконсолидираните приходи на енергийния гигант, който е шапката на най-големите държавни дружества в сектора, са се увеличили с близо 140% до 562.5 млн. лв. В основната си част обаче постъпленията на мегаструктурата са от дивиденти – за изминалата година размерът им е 539 млн. лв. спрямо 213 млн. лв. за 2011 г.

Миналогодишният номер две – енергийната "Ей И Ес – 3С Марица-изток I" ("AES Гълъбово"), този път остава извън челната тройка, макар и да регистрира трицифрено повишение на постъпленията си. За 2012 г. приходите на компанията се увеличават с почти 111% до 538.2 млн. лв. Отчетеният ръст беше очакван, тъй като централата, в която американската AES вложи около 1.3 млрд. евро, реално работи от средата на 2011 г.

Челната петица се допълва от военното дружество "Дунарит". През 2012 г. компанията, която се свързва с мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, беше сред кандидатите за приватизацията и на ВМЗ - Сопот, като купи документи за участие в процедурата, но не беше допусната до конкурса, тъй като не покриваше условието за оборот. Отчетените от дружеството приходи за 2012 г. са в размер на 67.7 млн. лв., което представлява увеличение със 103.6% спрямо резултата за предходната година, но всъщност и тук има възстановяване към нива от предходни години.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

"Дневник": Съдебните заседания вече няма да се засекретяват заради СРС-та "Дневник": Съдебните заседания вече няма да се засекретяват заради СРС-та

Тълкувателно решение на ВКС прекрати дългогодишната порочна практика

4 дек 2014, 1 прочитания

Фармацевтична индустрия К100: Абонирани за ръст 10 Фармацевтична индустрия К100: Абонирани за ръст

Продажбите на лекарства нарастват, въпреки че цените им намаляват

7 сеп 2014, 20536 прочитания

24 часа 7 дни

28 фев 2020, 15936 прочитания

28 фев 2020, 5518 прочитания

28 фев 2020, 3058 прочитания

28 фев 2020, 2797 прочитания

28 фев 2020, 2532 прочитания

Всички новини
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Капитал Топ 100" Затваряне
К100 Най-нисък дълг: Между сигурността и възможностите

Големите компании свиват пасивите си през 2012 г. в опит да минимализират риска или просто защото нямат друг избор

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10