Банани с костюми

Някои от важните теми в броя на "Капитал"

В гладните години на соца бананите бяха толкова голяма рядкост и деликатес, че за много хора се превърнаха в символ на успешната държава. На Запад има винаги банани и ако тук е така, ще сме супер, мислеха си те. И точно като в предупреждението на Гьоте да внимаваме какво си пожелаваме, мечтата за банани се сбъдна по особен начин - днес България изглежда много като бананова република. Жълтите плодове са навсякъде цяла година, но с корупцията и качеството на институциите положението е много повече като в Африка, отколкото като в Западна Европа.

Темата от корицата в този брой на "Капитал" е за това какво струва на всички корупцията и как ГЕРБ само имитира, и то не особено успешно, някаква борба с нея. Говорят се (празни) приказки, приемат се (безсмислени) закони, но осъдените за корупция ги няма и свободата да се създава стойност се измества от различни схеми.

От една страна, това не е точно тема като за лятото - хубавото време и отпуските не предполагат да се говори/пише/чете за проблеми. От друга страна обаче, положението с проядената от рушвети държава отдавна е нетърпимо, непрекъснато става по-сериозно и разваля все повече неща. Включително може да отрови и ваканцията на всеки или поне тази нейна част, която е в България. Движението по българските магистрали често е изключително опасно заради безнаказаните нарушения на закона за движение по пътищата. Катастрофите, предизвикани от това, не само нараняват и убиват невинни хора, но и предизвикват огромни задръствания. Корупцията е и причината българското Черноморие да изглежда по този начин - презастроено и без адекватна инфраструктура, която да отговаря на повечето сгради.

Един от ефектите на годините бездействие е, че фразата "Борба с корупцията" се повтаряше толкова пъти, че се изхаби напълно - тя е вече клише, което отблъсква повечето хора. Последствията от нейната липса обаче стават все по-видими - заради това, че съдебната и политическата власт е в ръцете на една група, която яростно се противопоставя на реформите (защото пази собствените си активи и вероятно свобода), днес България е бедна и изостанала държава. Бананова република.

Един от симптомите на корумпираната държава е, че тя е неефективна. Понеже усилията на политиците и чиновниците в нея са насочени предимно в кражби, не се върши работа от полза за обикновените хора - тези, които плащат само данъци, но не и рушвети. Това може да се види много добре в историята за камерите за наблюдение в София. През последните години голямата част от тях са практически слепи. Те работят - предават някъде образ, но не записват и понеже всички камери се гледат от трима души, ефектът от тях е нулев. Ако някъде стане престъпление, то трудно може да бъде разкрито, просто защото няма запис. Причината за това е немарливост, която може да се проследи от високите нива на властта до чиновниците по-долу, но зад нея стои това, че основната задача на държавата е да управлява активите си в полза на управляващите и групите около тях. От камерите пари не могат да се изкарат и затова те не работят. Сега, вероятно покрай председателството на ЕС, те отново ще записват, а после сигурно пак ще спрат.

Отговорите на въпроса "Защо това се случва в България" са много, но един от важните е, че много от хората са загубили усещането, че могат да променят нещо. Борбата с корупцията в Румъния например се случи след сериозни протести по различни поводи. В момента нещо подобно се случва и в Полша - опитите на управляващите да се намесят в съдебната система изкараха десетки хиляди по улиците.

През последните над 15 години България се управлява от една единствена партия - тази на корупцията, и докато това е така, бизнес новините ще са все по-често подобни на тази за преструктурирането на активите на Пеевски и все по-малко за теми като тази за рекордно ниски лихви по заема на "Бизнес парк София".

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран