Годишният план е само стъпка към дългосрочните цели
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Годишният план е само стъпка към дългосрочните цели

Годишният план е само стъпка към дългосрочните цели

Даниела Петкова, председател на управителния съвет на ПОК "Доверие":

Весела Николаева
2701 прочитания

© Надежда Чипева


За изплащането на пенсиите осигурителните вноски са по-важни от обичайните отклонения на доходността

Бюджет с огромни, но вариращи приходи, при повишен обществен и медиен интерес и "клиенти", на които трябва да доставиш услугата си след десетилетия. Ако повечето компании в България правят годишния си план с поне една от изброените особености, то за пенсионното дружество "Доверие" всички те са базата, от която тръгва годишният план. По време на конференцията Next Year Business Plan главният изпълнителен директор на пенсионната компания Даниела Петкова разказа, че от 20 години нямат неизпълнен бюджет. Просто осигурителното дружество, за да продължи съществуването си, няма много други варианти.

Хората са по-важни от печалбата

Обратно на написаното на теория ПОК "Доверие" не прилага основните цели на едно обикновено търговско дружество – постигането на максимална печалба и увеличаването на стойността на компанията, разказа Даниела Петкова. "Доверие" не е публично дружество, така че няма и натиска за поддържането на висока пазарна стойност. "Ние възприемаме бюджета си като подцел на голямата цел", обясни изпълнителният директор. А тя е компанията да изплаща без проблем пенсиите на осигурените.
Това е и една от особеностите на осигурителните дружества – те имат строго ограничени приходи и огромни резерви, които трябва да управляват според правилата на Кодекса за социално осигуряване. Точно тези резерви са крайъгълният камък на всяка пенсионна компания – именно от тях става изплащането на пенсиите на осигурените. Всъщност към думата "резерви" има условност, защото до изплащането на пенсиите натрупаните от вноски пари не се съхраняват пасивно, а се инвестират в различни активи. Доходността на тези активни операции има пряко значение за пенсионното дружество, тъй като то получава процент от управляваните активи – до 1% годишно от общата им сума. Т.е. колкото по-добра доходност има, толкова повече ще нарастват активите и съответно – приходите за компанията.

При годишното планиране се прави прогноза и за инвестициите, преценява се какво е географското разпределение на активите, в какво, общо погледнато, са вложени парите. Доходността е важна и интересна, но от гледна точка на стратегическата цел – безпроблемно изплащане на заместващ доход, ако няма големи отклонения, малките движения нагоре и надолу не са толкова важни, каза още Петкова.

С намалена събираемост

Бюджетите на ПОК "Доверие" са подчинени на това, че компанията няма право да осъществява друга дейност освен основната си, уточни Петкова. Всъщност общият годишен план се състои от четири отделни, взаимно свързани с бюджета – тези на трите пенсионни фонда (универсален, професионален и доброволен), а този на управляващото дружество е събирателен от тях. Отделно всеки пенсионен фонд е зависим от средната събираемост на вноските, която никак не е висока – в момент е 68%, обясни Петкова.

Тя изчисли, че ако беше 99% като в идеален случай, активите на "Доверие" щяха да бъдат със 100 млн. лв. повече. По последни данни на Комисията за финансов надзор в края на септември "Доверие" управлява активи на стойност 2.18 млрд. лв., а клиентите му са над 1.19 млн. лв. И по двата показателя компанията е най-голямата на пазара, с 28% пазарен дял.

Как се бюджетира в пенсионна компания

"Динамиката в броя осигурени лица влияе и на пенсионната система, и на бюджета на всички пенсионни фондове", коментира Петкова. При бюджетирането експертите от компанията правят прогнози за средния осигурителен доход, времевия лаг, в който ще се получават вноските и броя на осигурените. Последното зависи от демографията в страната и тенденциите там са отрицателни – така например от септември миналата година до същия месец на тази общият брой на осигурените във всички пенсионни фондове се е повишил с едва 2.5%. Преди няколко години ръстът на всеки 12 месеца беше с поне 3-4%, но със застаряването на населението и сивата икономика все по-малко са хората, които започват първа работа на трудов договор.

Задължително при подготовката на годишния бюджет и стратегическите цели се взема предвид и съотношението на мъжете и жените в пенсионните фондове – тъй като жените живеят по-дълго, те получават и пенсия повече време.

Застаряване, безработица, финансова грамотност

Броят на работещите постоянно намалява за сметка на пенсионерите. Извън този известен факт, най-просто казано, не всички работещи са наистина работещи, докато всички пенсионери са си такива. По данни на НОИ, представени от "Доверие", условно работещите са 2.72 млн., но част от тях са платили осигуровки за по-малко от 12 месеца, докато пенсионерите са 2.118 млн. души и вземат пенсия всичките 12 месеца. Негативната тенденция отдавна е известна, но малцина си дават сметка, че ако тя продължи със същите темпове, държавната система няма как да издържи. За частните фондове съотношението също може да е проблем, но не чак толкова голям – то просто ще означава свиване на бизнеса им след известен (дълъг) период. За общо 4.7 млн. българи предстои да влязат в пенсионната система в бъдеще – това са хора между 15 и 64 години, които работят, учат или са безработни. За 1.5 млн. човека, които сa извън работната система, настъпването на възрастта за пенсия ще натовари солидарния осигурителен модел, стана ясно от думите на Петкова. От тях малко над 200 хил. са в недобро здравословно състояние, т.е. те не работят по здравословни причини, но е възможно в бъдеще да започнат работа. Учениците и студентите са 452 хил. души, всички останали са трайно или временно безработни – защото не искат или не могат да си намерят работа.
За тези, които тепърва ще излязат на трудовия пазар – ученици и студенти, липсват основни познания за осигурителната система, каза Петкова. От "Доверие" и други пенсионни компании са се опитвали да работят с правителството за повишаване на образоваността им – безуспешно засега. "Нашата образователна система пуска младежите на пазара на труда, без да знаят основните си права", коментира директорът на "Доверие". По време на конференцията NYBP беше коментирана ролята на държавните институции и при друг проблем – инвестициите на пенсионни фондове в свързани лица.

"Безспорно е лоша практика, до определени нива се забелязва при почти всички", коментира Петкова. Дали тези вложения са над разрешеното по закон – отговорът й беше положителен. Как трябва да се противодейства – има КФН, подчерта Петкова. Всъщност "Доверие" е сред компаниите, които нямат връзки с банки или публични компании, така че не са засегнати от подобни практики. Какво ще е представянето на компанията в бъдеще време ще зависи само от добре подготвените годишни планове и уменията на ръководството да реагира в трудни ситуации. Всичко това – като част от дългосрочни цели.

Солидарни проблеми

По повод осигурителния доход Даниела Петкова представи и статистика, която показа, че през последните години работодателите реално изплащат осигуровки върху доходи, които са по-високи от минимално определените прагове. Данните са осреднени и означават, че осигурителните вноски надхвърлят минималната граница за различните професии, която се определя от социалното министерство след договорка със синдикати и работодатели. Събираемостта на вноските е един от големите проблеми и на държавната система, и на частните дружества, но ако НОИ може да разчита на бюджетни трансфери, за пенсионните фондове няма такава възможност.

И в двата случая важно е да се изчисли за колко време хората ще получават пенсии, обясни Даниела Петкова. Въпреки притесненията за лошото качество на живота, факт е, че продължителността на живота се увеличава. "Това е и една от причините солидарните системи да плащат ниски пенсии", коментира Петкова.

За изплащането на пенсиите осигурителните вноски са по-важни от обичайните отклонения на доходността

Бюджет с огромни, но вариращи приходи, при повишен обществен и медиен интерес и "клиенти", на които трябва да доставиш услугата си след десетилетия. Ако повечето компании в България правят годишния си план с поне една от изброените особености, то за пенсионното дружество "Доверие" всички те са базата, от която тръгва годишният план. По време на конференцията Next Year Business Plan главният изпълнителен директор на пенсионната компания Даниела Петкова разказа, че от 20 години нямат неизпълнен бюджет. Просто осигурителното дружество, за да продължи съществуването си, няма много други варианти.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Плаване в бурни води

Плаване в бурни води

Полетът на карго превозвачите

Полетът на карго превозвачите

Един терминал не стига

Един терминал не стига

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK