След слабата година посредниците очакват и нестабилна 2015 г.

Най-големи размествания има в класацията по оборот от сделки на фондовата борса

В средата на януари ръководството на БФБ отличи най-активните инвестиционни посредници
В средата на януари ръководството на БФБ отличи най-активните инвестиционни посредници
В средата на януари ръководството на БФБ отличи най-активните инвестиционни посредници    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
В средата на януари ръководството на БФБ отличи най-активните инвестиционни посредници    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Когато Българската фондова борса (БФБ) публикува обобщена статистика за търговията през изминалата година, инвеститорите научиха, че е отчетен 35% ръст в броя на сключените сделки спрямо 2013 година, а оборотът се е понижил до близо 775 млн. лв. Пазарната капитализация на борсата се е свила с 204 млн. лв. до 9.7 млрд. лв. към 31 декември, а водещият индекс SOFIX е подобрил нивото си с едва 6.22%, което е твърде незадоволително в сравнение с израстването с повече от 42% през 2013 г. Онова, което сухите цифри не казват, е, че годината започна с ентусиазъм от страна на инвеститорите, които разчитаха, че котировките на борсата ще продължат да се покачват. Политическите сътресения и банковата криза обаче ги изплашиха и така през втората половина на 2014 г. е имало отлив на клиенти. Това обаче не е променило съществено подреждането при най-активните посредници, за 13-а поредна година "Карол" взе награда за посредник, сключил най-много сделки. "София интернешънъл секюритиз" оглавява класацията по реализиран оборот. По този критерий обикновено има по-големи промени през годините, тъй като при него влияят фактори като еднократни сделки, договорени големи пакети или са резултат от голям брой сделки с акции на компании от една група, които минават през определен посредник. По-слабият пазар обаче удря бизнеса на по-малките играчи, част от които през последните години върнаха лицензите си.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
16 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  NikolaK avatar :-|
  Nikola Kalchev

  Бъдете внимателни - Глобал Маркетс отново работят под името Karоll !

  Нередност?
 • 3
  hha06635339 avatar :-|
  Бойко Тодоров

  Съгласен съм с вас. Колко още хора трябва да измамят? Пазете се, ако не искате и вас да опарят.

  Нередност?
 • 4
  dac13635356 avatar :-|
  Данаил Миленов

  Не останаха честни хора … Бях опарен лично от г-н Хаджов. Много добре обещава и омайва клиентите си. Докато се усетиш и вече е късно... Дано бъдат разследвани и никой повече да не се чувства така излъган като мен!

  Нередност?
 • 8
  deqnvasev avatar :-|
  Деян Васев

  Димитър Хаджов и Ангел Рабаджийски трябва да бъдат разследвани и да прекратят дейността си, стотици хора вече бяха измамени. До кога в България измамниците ще стават все по-богати, а обществото жертва на мръсни схеми?

  Нередност?
 • 9
  boo23681102 avatar :-|
  Севда Кротнева

  Изобщо има ли доволен клиент на фирма Karoll? Първите няколко месеца заблуждават и те поддтикват да инвестираш все повече и след това изведнъж всичко се изпарява ... Как не се сетих да се разровя в интернет и да потърся коментари на потребители преди да се вържа на сладкодумните им приказки. Дано поне хората след мен прочетат този коментар на време.

  Нередност?
 • Нейчо Валентинов

  Съгласен съм с вас. Не може да се има никакво доверие на Karoll. Смяната на името не означава,че и репутацията им ще се заличи. Вече са се доказали със стотиците си финансови измами и не мисля,че ще им се довери някой.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал