Без особен оптимизъм
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Без особен оптимизъм

Без особен оптимизъм

Бурният ръст на приходите идва от епизодични поръчки, които може и да не се повторят

Радостина Маркова
4270 прочитания

© Мария Съботинова


Строителната индустрия отбеляза спад през 2013 г. и това за пореден път не бе новина. Секторът продължава да разчита основно на обществени поръчки, финансирани с пари от европейските фондове, но липсват останалите двигатели – частните инвестиции и капиталови разходи на държава и общини. Така накратко звучат заключенията на Камарата на строителите в България (КСБ). Браншовото сдружение  отбеляза, че строителството за поредна година се е свило – през 2013 г. с 12.6%. Факт, който засяга най-сериозно малките и средните компании – хронично потърпевши от проблеми като забавените плащания и практиката за печелене на обществени поръчки на ниски цени.

Въпреки общото състояние на бранша не липсват и компании, за които годината приключва със сериозен ръст на приходите. Сред примерите в секторната класация "Гепард" на най-динамично растящите дружества са основно тези от инфраструктурния сектор - единственият работещ по оценки на самите строители, благодарение основно на поръчките с европейско финансиране. Значително по-малък е броят на компаниите, които успяват да постигнат добри резултати в сферата на промишленото и жилищното строителство.

Неприятна констатация е, че част от дружествата в класацията не очакват да задържат приходите си и тази година, а с някои изключения рентабилността в сектора остава ниска. Сигнали, които не оставят много място за оптимизъм.

Малко жилища, малко индустрия...

Изпълнението на проекти в промишленото строителство и инвестициите в жилищни сгради стоят в основата на ръста през тази и миналата година на част от дружествата в строителната класация "Гепард".

Такъв е случаят с първата компания в нея - "Бългериън билдинг къмпани", чиито приходи през 2013 г. са нараснали повече от 14 пъти до близо 10.7 млн. лв. Според изпълнителния директор на дружеството Георги Йорданов в основата на този ръст са реконструкции и ново строителство на промишлени обекти.

Най-голямата поръчка е за реконструкция на екстракционния цех, също така на пресов и лющачен цех към Завода за маслена екстракция в Полски Тръмбеш. Мощностите бяха купени от фирма "Олива", която инвестира в обновяването им. В края на 2012 г. Европейската банка за възстановяване и развитие отпусна заем от 22 млн. евро за разширяване на производството. Строителните дейности са разделени на две поръчки, възложени на "Бългериън билдинг къмпани" от плевенската компания "Хоризонт Иванов". Според данните от регистъра на КСБ общата им стойност е над 3.8 млн. лв.

Според Георги Йорданов през последните три години има раздвижване в промишленото строителство, главно покрай европейските програми. По тази причина очаква "Бългериън билдинг къмпани"да задържи приходите си около вече достигнатите нива и тази година. Дружеството получи сертификат за 1-ва категория според класификацията на КСБ, който му позволява да изпълнява по-големи обекти и вече е подписало предварителен договор за такъв, чието изпълнение започва през 2015 г. Тази година приключва завода в Полски Тръмбеш, също така строи силозни бази за спиртоварния завод в Ихтиман, както и във варненското село Игнатиево.

За ръста на приходите си компанията разчита и на предприемаческа дейност. В края на годината започва строителство на жилищна сграда с разгъната площ 7 хил. кв.м в район Студентски в София. Според Георги Йорданов на пазара вече се усеща търсене за качествено жилищно строителство, тъй като големите градове се развиват, а през последните години няма много започнати проекти.

В челната десетка на сроителната класация "Гепард" се откроява още едно дружество, при което ръстът на приходите е свързан с високото строителство. На шеста позиция е строително-предприемаческата компания "Грийн лайф", която отбеляза близо шесткратен ръст на приходите си до близо 5.5 млн. лв. миналата година. Печалбата на дружеството е в размер на над 4.45 млн. лв., тъй като приходите му са дивидентни плащания от дъщерни компании. Собственикът на групата Николай Пехливанов поясни, че те са от завършването на голям етап от ваканционния комплекс Green Life Beach Resort в Созопол. Плановете на "Грийн лайф" за тази и следващата година също включват жилищно строителство в София, тъй като анализите показват раздвижване на този сегмент от пазара.

За монтанската компания "Алфасист инженеринг" 2013 г. също премина под знака на сериозен ръст на приходите - те са нараснали до 7.97 млн. лв. при 1.57 млн. лв. година по-рано. Дружеството е специализирано в сградното строителство и през есента на 2012 г. бе в основата на клъстер от фирми с взаимно допълващи се услуги под името "Строителен клъстер" ООД. Сред изпълнявани от него проекти през годината обаче има и инфраструктурно строителство като ремонта на четвъртокласната мрежа в община Брусарци. "Алфасист инженеринг" е собственост на Кирил Рапонски, Кирил Илков и Валентин Димитров, които имат и бизнес с развъждане на риба през компанията "Фиш инвест". От управата на строителното дружество отказаха коментар за дейността и резултатите му през 2013 г.

По релси и път

Средно най-сериозен ръст на приходите през годината обаче са реализирали основно компании, изпълняващи обществени поръчки в инфраструктурното строителство. Според констатации на самите работещи на този пазар той е единственият работещ в строителството. И там обаче има финансови проблеми - основно при разплащането по веригата от подизпълнители и доставчици.

При дружествата от сферата на инфрастурктурното строителство в класацията причините за увеличение на поръчките и постъпленията през годината са най-общо две - или са част от по-голяма структура, или са работили като подизпълнител или доставчик на външна компания при изпълнението на голям инфраструктурен обект. Във втория случай обаче много  дружества не очакват да запазят добрите си резултати след приключването на голямата поръчка.

Подобна е картината при софийската компания "Прайм транс", която за миналата година е отчела шесткратен ръст на приходите - до 11.24 млн. лв. при 1.75 млн. лв. година по-рано. Дружеството е специализирано в инфраструктурното строителство. През 2013 г. то е било ангажирано като подизпълнител в изграждането на разширение към магистрала "Марица", откъдето идва и сериозният ръст в приходите му.

Директорът на горнооряховската компания "Енел строй" Евгений Христов също определя 2013 г. като единична добра година за бизнеса му и очаква тази да е по-слаба. През миналата година приходите на дружеството нараснаха 4 пъти до почти 6.4 млн. лв. главно с изпълнението на проекти за жп инфраструктура. Компанията бе подизпълнител при укрепването на гарата в Плачковци, както и при ремонта на релсовия участък Черниче - Пею Яворов. Притеснението на Евгений Христов обаче е, че в много случаи разплащанията по обществени поръчки не вървят системно и това създава несигурна среда и висока задлъжнялост в сектора. По думите му до момента само управляваното от него дружество има неполучени около 600-700 хил. лв.

Сред динамично растящите компании през годината се нарежда и "Пътстрой Ловеч", чиито приходи са нараснали над четири пъти до 13.6 млн. лв. Дружеството бе част от групата на "Холдинг Пътища", но в момента собственик е кипърската компания "Червинара ентърпрайсиз лимитид". Дейността му през последните години е свързана основно с ремонти и поддръжка на пътната мрежа в Ловешка област, както и с участия като подизпълнител по големи проекти в района.   

Основно от работа по инфраструктурни обекти са приходите и на две други растящи строителни дружества през 2013 г. Става въпрос за варненското "Агро инвест ПП" (близо 7.3 млн. лв. приходи), което бе част от обединение, ангажирано в ремонта на бул. "Владислав Варненчик" в морския град.

Друга компания с осезаем ръст на приходите през годината е софийската "Лесимпорт" (4.9 млн. лв.). През миналата година дружеството е получило основните си постъпления от монтаж на електрически системи. Сред по-големите му поръчки са изграждане на улично осветление със слънчева енергия в силистренския град Главиница, а година по-рано е изпълнило подобен проект и в общна Кайнарджа. Миналата есен "Лесимпорт" подписа и договор за 1.7 млн. лв. за подмяна на уличното осветление с енергоспестяващо в Брезник.

Поръчки в групата

Сред дружествата със сериозен ръст на приходите през миналата година има и такива, които са част от по-големи групи. Увеличението на постъпленията им в тези случаи идва основно от изпълнението на поръчки, спечелени от групата.  

Такъв е примерът със софийското "Еврохидросистеми", което през 2013 г. е увеличило над пет пъти приходите си до 22.54 млн. лв. Дружеството е регистрирано от близката до Делян Пеевски "Водстрой 98" и "Интегрирани пътни системи" и "ИПС инфраструктури" (близки до Цветан Василев) за изпълнението на една голяма поръчка - водния цикъл на Велико Търново. Проектът е на обща стойност 43.9 млн. лв. и най-вероятно ръстът на приходите на "Еврохидросистеми" през миналата година се дължи на факта, че по-голямата част от плащанията са станали тогава.

На втора позиция сред динамично растящите компании през 2013 г. се нарежда и "Крам комплекс инженеринг", свързано с групата "Крам комплекс груп", в която съдружник преди години е бил и автомобилният състезател Пламен Кралев. Дружеството в класацията "Гепард" е увеличило над 10 пъти приходите си през годината до малко под 4.2 млн. лв. От ръководството му не отговориха на въпросите на "Капитал". "Крам комплекс груп" обаче е в процедура по несъстоятелност от май 2012 г. и не е изключено ръстът на свързаното с нея дружество да се дължи на прехвърляне на бизнес и изпълнение на поръчки.

На 15-а позиция в класацията е "Виа конструкт груп" (предишно име "Джи Пи строй"). Дружеството е било собственост на управителите на "Джи Пи груп" и до момента участва в изпълнението на обществени поръчки заедно с компанията. Текущо влиза в обединение от фирми по поръчка за подобряване на водната инфраструктура в община Първомай. Работило е и по водни проекти в обединения с "Понсстройинженеринг" и с "Интерпром". От управата на "Виа конструкт груп" отказаха информация за дейността на компанията и очакванията й за тази година с мотива, че това е търговска тайна и следва да им бъде заплатено.

Общото усещане в сектора обаче е, че и тази година ще премине под знака на описаните в началото фактори и тенденции в строителството. А средата допълнително се усложнява от все още спрените европейски плащания по няколко оперативни програми. Резултатът от всичко това едва ли ще е позитивен.

Фотограф: Мария Съботинова

Строителната индустрия отбеляза спад през 2013 г. и това за пореден път не бе новина. Секторът продължава да разчита основно на обществени поръчки, финансирани с пари от европейските фондове, но липсват останалите двигатели – частните инвестиции и капиталови разходи на държава и общини. Така накратко звучат заключенията на Камарата на строителите в България (КСБ). Браншовото сдружение  отбеляза, че строителството за поредна година се е свило – през 2013 г. с 12.6%. Факт, който засяга най-сериозно малките и средните компании – хронично потърпевши от проблеми като забавените плащания и практиката за печелене на обществени поръчки на ниски цени.

Въпреки общото състояние на бранша не липсват и компании, за които годината приключва със сериозен ръст на приходите. Сред примерите в секторната класация "Гепард" на най-динамично растящите дружества са основно тези от инфраструктурния сектор - единственият работещ по оценки на самите строители, благодарение основно на поръчките с европейско финансиране. Значително по-малък е броят на компаниите, които успяват да постигнат добри резултати в сферата на промишленото и жилищното строителство.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK