Селско стопанство: Крачка напред

В десетте най-динамични селскостопански фирми попадат две дружества от бързоразвиващия се биосектор

Миналата година се оказа благосклонна към фермерите.

Селското стопанство е може би най-трудно предсказуемият бизнес. В една година е възможно природата да бъде най-добрият бизнес партньор на сектора, осигурявайки добри условия за растиеневъдството, а в следващата да му донесе огромни загуби заради природни бедствия или пък тръгнали болести по животните. Това е и основната причина в този сектор огромните ръстове или спадове на приходите година за година да са по-скоро правило, а не изключение.

Миналата година беше благосклонна към фермерите - добрите климатични условия доведоха до сравнително добра реколта от зърно, плодове и зеленчуци, като проблеми имаше само на отделни места. Според официалните данни на земеделското министерство сравнително стабилна е била ситуацията и в животновъдството, в което тече процес на окрупняване в последните няколко години. Данните от класацията "Гепард" показват, че най-динамичните малки и средни фирми в селското стопанство са реализирали през миналата година увеличение на приходите между 36 и 180%. Част от тях работят в най-големия сектор - зърнопроизводството, но сред най-динамичните дружества през тази година се подреждат и фирми от животновъдството и биопроизводството.

Най-динамичните фермери

През миналата година най-динамичната компания в селското стопанство е регистрираната в село Беломорци "Бим агро". Дружеството е отчело ръст на приходите от 181% до 5.47 млн. лв. За компанията няма много публична информация, като се знае, че обработва в района на Търговище около 30 хил. дка земи, засети основно с пшеница, ечемик, царевица и др. "Бим агро" е собственост на Борислав Митов. През миналата година част от дружеството е станал едноличният търговец "Мариан Хараланов", а в началото на 2014 г. в нея се е вляла и нова фирма - "Бим фарм", собственост също на Борислав Митов, се вижда от данните в Търговския регистър.

След него се подрежда дружество "Агримарт", което към 2013 г. притежаваше земи в района на Монтана, Разград, Кнежа и други градове в Северна България. През миналата година компанията беше продадена, като неин собственик в момента според Търговския регистър е дружеството "Агрион инвест". Това е регистрирано на пловдивската улица "Дунав 5", където е и адресът на дружества около "Винпром Пещера". Според публикация в "Капитал" от миналата година преди продажбата на дружеството "Агримарт" е било арендатор на фонда за земи "Агро финанс", а впоследствие извършва сделки за размени на парцели с него. През 2013 г. "Агримарт" увеличава приходите си до 6.4 млн. лв., което е ръст от около 140% на годишна база. Tоп 3 на най-динамичните компании се допълва от фирма в животновъдния сектор - "Херон", която притежава ферма за патици-мюлари в старозагорското село Оризово. През миналата година общите приходи на дружеството са достигнали 5.8 млн. лв., което е увеличение от 97% на годишна база. От отчета на компанията се вижда, че нетните приходи от продажби са били 3.75 млн. лв. при 2.85 млн. лв. година по-рано. Логично голяма част от средствата са от продажба на продукция.

Биопроизводителите - напред

През тази година в десетте най-динамични селскостопански фирми попадат две дружества от бързо развиващия се биосектор. Компанията "Оранжерии Гимел", част от групата "Гимел", които са един от основните производители на биозеленчуци в страната, е реализирала през миналата година приходи от 25.9 млн. лв. Така увеличението на годишна база е от близо 85%. Дружеството е собственик на две оранжерии с обща площ 700 дка, като има допълнително инвестиции в пакетиране на продукцията, отопление, както и производство на материали - например биотор. Компанията реализира продукцията си както на вътрешния пазар, така и в чужбина, като основният износ е за държави от ЕС - Чехия, Германия, скандинавските страни.

Другият биопроизводител, попадащ в групата на най-динамичните компании, е дружеството "Екотерра", което се занимава с биопроизводство на ягоди, малини и други плодове. Компанията е собственост на италианската група Rigoni di Asiago, която е сред най-големите европейски производители на биоконфитюри.

В тазгодишната класация попадат и няколко дружества от животновъдния сектор. Така например компанията "Квинс агро и си-е" регистрира увеличение на приходите от 67% до 4.3 млн. лв. през миналата година. То идва, след като през 2012 г. производителят на яйца увеличи капацитета си, отваряйки втора ферма в района на Търговище. Фирмата е закупила и друга в Поморие, като съобщава в сайта си, че скоро предстои да започне дейност. Сред най-динамичните компании в бранша се подреждат още собственикът на свинеферма в село Попина "Екопродукт", както и производителят на мляко и млечни продукти "Трио милк".

Още от Капитал