Търговия: Разнородни резултати
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Търговия: Разнородни резултати

Търговия: Разнородни резултати

На фона на цялостното задържане в търговския сектор отделни компании успяват да направят пробив

Деница Ватева
3732 прочитания

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


Търговците в селското стопанство са с най-устойчив растеж през последните години.
Веригите за потребителски стоки се разрастват.
Търговците в селското стопанство са с най-устойчив растеж през последните години.

Някои казват, че търговията е едно от огледалата на икономиката. По това какво е движението в сектора - ръст или спад, лесно може да се съди за потребителската и бизнес активност, за ситуацията в страната. През последните години картината не е особено обнадеждаваща - още със започването на кризата в сектора настъпи сериозно свиване на оборотите, а последвалото им плавно тръгване нагоре е доста бавно, и то не във всички подотрасли. Официалната статистика през последната година пък показва, че поводи за особен оптимизъм няма. Така например според данните на Националния статистически институт за миналата година в търговията на едро през отделните месеци преобладаващо е имало лек спад, като само в някои от тях има скромно повишение. Подобно е и в сектора на търговията на дребно, където като цяло нивата също се движат около предходната година. От тази картина обаче има изключения. През 2013 г. 20 търговски фирми са постигнали над 150% ръст на приходите, показват данните от класацията "Гепард". Фирмите са разнородни - търговци на едро и дребно, работещи на българския пазар и в чужбина, в секторите храни, облекла, други потребителски стоки, метали и др.

 Лидерите

През 2013 г. две фирми от търговския сектор регистрират ръст на приходите над 1100%, който се дължи както на увеличение на продажбите, така и на сливане на дейности. Най-динамичната компания в сектора е регистрирана в Хасково "Екотерм проект", занимаваща се с производство и търговия с отоплителни съоръжения. Дружеството има приходи от над 9.8 млн. лв. Според финансовия отчет на компанията, публикуван в Търговския регистър, най-голяма част от постъпленията на дружеството са от продажби на топлотехника - над 9.3 млн. лв. Те се реализират както на българския пазар, така и в чужбина. В отчета си компанията съобщава, че през 2013 г. тя и свързаното дружество "ЗММ- Хасково" са заложили на нови изделия и на повишаване на качеството на произвежданата продукция, което е позволило на групата да излезе на външни пазари. В отчета е записано още, че заради свиване на търсенето на дървообработващи машини производствената компания "ЗММ- Хасково" се е преориентирала основно към производство на отоплителни съоръжения на дървесна биомаса, за които е имало търсене и повишение на продажбите в страните от еврозоната. Втората компания в класацията "Гепард" с над 1000% ръст на приходите е търговецът на осветителни тела "Ковас". Дружеството се занимава с инженеринг и проектиране на осветителни инсталации, като от 2012 г. във фирмата се влива и търговската дейност, която преди това се е извършвала през други дружества. "Ковас" е представител в страната на световния производител Philips и има офиси и складове в София, Пловдив, Варна и Велико Търново. Собственикът на дружеството Васил Йотов обяви, че предстои откриване и на база в Бургас. В топ 3 попада и дружеството "Дана България", търгуващо с офис и компютърно оборудване. Компанията, собственост на унгарското "Дана" и българското "Емкоекс", е постигнала продажби от 6.3 млн. лв. за миналата година, като увеличението е над 900%. Дружеството няма публикуван отчет за миналата година в Търговския регистър.

Другите играчи в топ 20

Най-динамичните компании в търговския сектор имат разнообразен предмет на дейност, като голяма част дължат добрите си резултати през миналата година на увеличаване на магазинната мрежа, прехвърляне на активи, добавяне на нови продукти в портфолиото си. В първата петица попада компанията за търговия на едро с метали "Талекс метал", собственост на Николай Борисов. През миналата година дружеството е реализирало над 950% ръст на приходите, като те са достигнали 9.2 млн. лв. Компанията е посочила в отчета си, че преобладаващата част от средствата са приходи от продажби. В класацията влиза още и регистрираният в София търговец с метали "Веда метал", който има оборот от 8.4 млн. лв за миналата година.

При силната за селското стопанство 2013 г. логично част от търговците в сектора също показват добри резултати. Така например компанията "Ник Сот груп", еднолична собственост на Ангел Бончев, има над 12.3 млн. лв. приходи за миналата година, което е увеличение от над 300%. Компанията търгува със зърнени и маслодайни култури, като се занимава и с преработка на маслодайни суровини. В класацията попада още дружеството "Фарм сенс", собственост на Пламен Борисов, което през миналата година е постигнало оборот от 54.7 млн. лв. Борисов е познато име в търговията със зърно, като преди три години продаде мажоритарния дял в дружеството си "Дефко" (собственик на най-голямата зърнобаза в Североизточна България) на международната група "Гленкор Грейн". Сред най-динамичните търговци попада и друго дружество от зърнения сектор - "Грейн стор Варна", което е собственост на Александър Родинов.

Търговски вериги също с ръст

Част от търговците в тазгодишната класация предлагат потребителски стоки и развиват своя магазинна мрежа. Така например дружеството "Еуроленд", еднолична собственост на Рами Хасан, разполага с верига от магазини за евтини стоки - домашни потреби, дрехи и др. Компанията започва дейност през 2008 г. като вносител и търговец на едро на стоки за бита, като изгражда складова база в София. Впоследствие дружеството започва да развива и магазинна мрежа в страната, като първоначално се насочва към по-големи градове като София, Пловдив, Хасково, Сливен и др. В последните две години компанията разширява магазинната си мрежа, което вероятно е и една от основните причини за увеличение на оборота й до над 19.5 млн. лв. за миналата година, или с над 200%.

Търговците в селското стопанство са с най-устойчив растеж през последните години.
Веригите за потребителски стоки се разрастват.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.