Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
1 15 дек 2014, 15:46, 1546 прочитания

По-скромни печалби

Рентабилността на малките и средните предприятия продължава да се свива

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
За поредна година най-многобройно в подреждането за рентабилност е присъствието на компании, които работят в селското стопанство.
Три години назад. Така съвсем накратко биха могли да се обобщят данните за 100-те най-печеливши компании в тазгодишното издание на класацията "Гепард". През 2013 г. постигнатата от тях норма на печалба е едва 33.1%, или с други думи – за всеки лев приходи са реализирали печалба от 33.1 стотинки. За втора поредна година резултатът намалява – през 2012 г. и 2011 г. средната рентабилност на 100-те най-печеливши компании беше съответно 40% и 43%. Резултатът за изминалите 12 месеца обаче вече е съизмерим с равнищата от 2010 г., когато отчетената норма на печалба беше 33.24 стотинки на всеки лев приходи.

Така, докато корпоративните гиганти в страната успяват макар и минимално да подобрят рентабилността си през изминалата година, благодарение на оптимизирането на дейността си, за малкия и средния бизнес намирането на трайно печеливша формула в условията на продължаваща несигурност в страната остава предизвикателство. Според данните от публикуваната през юли класация "Капитал 100" средната норма на печалба на 50-те водещи компании по рентабилност през 2013 г. достига 19% при отчетени година по-рано 16.9%.


Голямото забавяне

Всъщност в абсолютни стойности печалбата на компаниите от "Гепард", които попадат в топ 100 в класацията за рентабилност, нараства с внушителните 81% спрямо година по-рано и достига 363.3 млн. лв. Сравнението с данните от миналогодишното издание обаче остава негативно – резултатът им е по-нисък от отчетеното тогава от стоте най-рентабилни дружества, чиято обща печалба за 2012 г. беше в размер на 368.8 млн. лв.

Постиженията на фирмите от челната десетка също са по-скромни спрямо година по-рано. Данните за 2013 г. показват, че най-добре представилите се по този показател малки и средни компании са реализирали по 63.17 стотинки печалба за всеки лев приходи. За сравнение - през 2012 г. средната норма на печалба е била 68.98%. Доказателствата за забавянето се допълват и от все по-ниския праг за попадане сред най-рентабилните 100 малки и средни компании. През изминалата година той се е понижил до 23.83% при отчетени 26.82% за 2012 г. и 34.33% за 2011 г.Разрезът на данните за рентабилността потвърждава изводите от основната класация "Гепард" – трайно влошената среда за бизнес в България продължава да спъва развитието на малките и средните компании. Слабото потребление, отложените инвестиционни планове и липсата на иновации, които да подобрят конкурентоспособността на бизнеса, обуславят по-бавния темп на приходите на дружествата в сравнение с разходите им, което намира пряко изражение именно в понижаването на нормата на печалба. На този фон може би малка добра новина е фактът, че макар и минимално темпът на нарастване на приходите на най-печелившите компании леко се ускорява. През 2013 г. постъпленията им от оперативна дейност са нараснали с 45.34% на годишна база и достигат почти 1.1 млрд. лв. в сравнение с отчетения за 2012 г. ръст от 42.5%. Без ефективни мерки за оптимизиране и разходите им обаче повишаването на рентабилността ще остане трудна задача.

По-малки и по-печеливши

И в тазгодишното издание на класацията "Гепард" прави впечатление, че подреждането на най-рентабилните компании се доминира от по-малките по-размер дружества, които явно успяват да реагират по-гъвкаво на предизвикателствата и да се адаптират по-успешно към новите условия. Сред 100-те най-печеливши компании само две са с приходи от над 50 млн. лв. Едната от тях е пловдивската "БТЛ индъстрийз", чиято основна дейност е в областта на разработката, производството и продажбите на медицинско оборудване. За трета поредна година се нарежда сред шампионите по този показател, като през 2013 г. отчетената норма на печалба от 36.24% дори се повишава спрямо реализираните година по-рано 33.08%. Приходите за изминалата година са в размер на 75.8 млн. лв., което е с 14.3% повече в сравнение с 2012 г.

Другата по-голяма компания сред най-рентабилните е софийската "Евро геймс технолоджи", която се занимава с разработване, производство и разпространение на различни съоръжения за игрална дейност. През 2013 г. дружеството е увеличило приходите си с 38.5% до 92.4 млн. лв., като за всеки лев от тях е реализирало печалба от 28.42 стотинки.

Междувременно данните показват и все по-осезаемото присъствие на компаниите с оборот от над 10 млн. лв. сред най-добре представящите се по този показател. През 2013 г. с осемцифрен оборот са една трета (33) от дружествата в топ 100, докато през миналата година броят им беше 25, а през 2011 г. – едва 12. Също както миналата година, около една пета (общо 17) от стоте най-печеливши малки и средни предприятия в страната са реализирали трицифрен темп на растеж на приходите си. Най-добре представилото се от тях е "Дана България", което се занимава с търговия на едро на електронноизчислителна техника. През 2013 г. бизнесът му е нараснал с 974.9% до 6.3 млн. лв., а нормата на печалба е 28.45%.

Постиженията на фирмите от челната десетка също са по-скромни спрямо година по-рано.
Лидерската тройка

За разлика от миналогодишната доминация на софийски дружества на върха на подреждането по рентабилност обаче в тазгодишното издание на "Гепард" начело по този показател застава регистрираният в Чирпан винопроизводител "Новико – Норд", който е еднолична собственост на близката до групата "Химимпорт" "Нова индустриална компания". През изминалата година чирпанското дружество е постигнало завидната рентабилност от 83.31%. Приходите му за 2013 г. са в размер на 11.2 млн. лв., а печалбата е от 9.3 млн. лв.

Съвсем малко по-слаб е резултатът на компанията, заемаща второто място в подреждането – софийската "Грийнлайф", която е инвеститор в имотни проекти в страната и по Черноморието. Рентабилността й за миналата година е 81.40% при реализирани приходи в размер на 5.5 млн. лв. и печалба от 4.4 млн. лв.

Софийско дружество заема и третата позиция в класирането на най-печелившите. Това е "Рема Пулс", което работи в сферата на информационните технологии. През 2013 г. нормата му на печалба е 70.76 стотинки на всеки лев приходи. Общият обем на приходите му е 4.04 млн. лв., а отчетената за годината печалба е в размер на 2.9 млн. лв.

София срещу всички останали

Подобно на резултатите от общата класация "Гепард" в подреждането на най-рентабилните компании също ясно се откроява доминацията на София като място за бизнес. В столицата са регистрирани 46 от стоте най-печеливши малки и средни предприятия за изминалата година (в общата класация делът на дружествата със софийска регистрация е близо 40%) в сравнение с 39 от стоте за предишното издание на "Гепард".

Географското разпределение на останалите компании остава с лек превес на бизнеса от северната част на страната – в топ 100 влизат 32 дружества от Северна и 22 от Южна България. Извън София най-много са фирмите с регистрация в региона на Варна – общо девет. Бургас и Плевен имат по пет представителя в челната стотица на най-рентабилните, а компаниите от Пловдив са четири. В топ 100 попадат и по три дружествата от Стара Загора, Велико Търново и Силистра.

Секторите шампиони

За поредна година най-многобройно в подреждането за рентабилност е присъствието на компании, които работят в селското стопанство – те заемат една пета (общо 19) от класацията по този показател. Общият им брой обаче намалява в сравнение с миналогодишното издание на "Гепард", когато в сектора работеха 27 от най-печелившите 100 дружества. Силно присъствие през 2013 г. отбелязват и компаниите с дейност в строителството (общо 14), както и фирмите от сектор "Машини и оборудване" (общо 10). По осем са представителите на секторите "Недвижими имоти" и "Технологии".
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Мебелен растеж по поръчка 1 Мебелен растеж по поръчка

В секторната класация в "Гепард" отново влизат производители с традиции и наложени търговски марки

11 мар 2020, 3949 прочитания

Най-динамичните компании за козметика и фармация: Хранителна добавка за растеж Най-динамичните компании за козметика и фармация: Хранителна добавка за растеж

Ръстът в сектора се генерира от хранителните добавки, лекарствата без рецепта и козметиката

26 фев 2020, 6402 прочитания


 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Гепард" Затваряне
Гепард: Успех не само с аутсорсинг

"Булпрос" започна с предлагане на изнесени услуги и сега обслужва едни от най-големите корпорации по света

Още от Капитал
Бодлива ситуация при розовото масло

За оптимистите кампания 2020 е критичният хаос, от който ще произлезе новият, по-добър ред в бизнеса с маслодайни рози.

Ресторанти на корона диета

След нокдауна, който вирусът нанесе на заведенията, възстановяването ще е бавно и трудно, бизнес моделите ще се променят още, а доставките ще играят все по-важна роля

Трудното събуждане на трудовия пазар

Кризата покрай епидемията от коронавирус удари много бизнеси и остави десетки хиляди хора без работа

Със 750 млрд. евро срещу корона кризата

Брюксел предлага амбициозен план за възстановяване. Битката предстои

Широко затворени очи

Какво (не) научихме за особеностите на общественото поведение по време на пандемия

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10