С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
1 15 дек 2014, 15:46, 1509 прочитания

По-скромни печалби

Рентабилността на малките и средните предприятия продължава да се свива

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
За поредна година най-многобройно в подреждането за рентабилност е присъствието на компании, които работят в селското стопанство.
Три години назад. Така съвсем накратко биха могли да се обобщят данните за 100-те най-печеливши компании в тазгодишното издание на класацията "Гепард". През 2013 г. постигнатата от тях норма на печалба е едва 33.1%, или с други думи – за всеки лев приходи са реализирали печалба от 33.1 стотинки. За втора поредна година резултатът намалява – през 2012 г. и 2011 г. средната рентабилност на 100-те най-печеливши компании беше съответно 40% и 43%. Резултатът за изминалите 12 месеца обаче вече е съизмерим с равнищата от 2010 г., когато отчетената норма на печалба беше 33.24 стотинки на всеки лев приходи.

Така, докато корпоративните гиганти в страната успяват макар и минимално да подобрят рентабилността си през изминалата година, благодарение на оптимизирането на дейността си, за малкия и средния бизнес намирането на трайно печеливша формула в условията на продължаваща несигурност в страната остава предизвикателство. Според данните от публикуваната през юли класация "Капитал 100" средната норма на печалба на 50-те водещи компании по рентабилност през 2013 г. достига 19% при отчетени година по-рано 16.9%.


Голямото забавяне

Всъщност в абсолютни стойности печалбата на компаниите от "Гепард", които попадат в топ 100 в класацията за рентабилност, нараства с внушителните 81% спрямо година по-рано и достига 363.3 млн. лв. Сравнението с данните от миналогодишното издание обаче остава негативно – резултатът им е по-нисък от отчетеното тогава от стоте най-рентабилни дружества, чиято обща печалба за 2012 г. беше в размер на 368.8 млн. лв.

Постиженията на фирмите от челната десетка също са по-скромни спрямо година по-рано. Данните за 2013 г. показват, че най-добре представилите се по този показател малки и средни компании са реализирали по 63.17 стотинки печалба за всеки лев приходи. За сравнение - през 2012 г. средната норма на печалба е била 68.98%. Доказателствата за забавянето се допълват и от все по-ниския праг за попадане сред най-рентабилните 100 малки и средни компании. През изминалата година той се е понижил до 23.83% при отчетени 26.82% за 2012 г. и 34.33% за 2011 г.Разрезът на данните за рентабилността потвърждава изводите от основната класация "Гепард" – трайно влошената среда за бизнес в България продължава да спъва развитието на малките и средните компании. Слабото потребление, отложените инвестиционни планове и липсата на иновации, които да подобрят конкурентоспособността на бизнеса, обуславят по-бавния темп на приходите на дружествата в сравнение с разходите им, което намира пряко изражение именно в понижаването на нормата на печалба. На този фон може би малка добра новина е фактът, че макар и минимално темпът на нарастване на приходите на най-печелившите компании леко се ускорява. През 2013 г. постъпленията им от оперативна дейност са нараснали с 45.34% на годишна база и достигат почти 1.1 млрд. лв. в сравнение с отчетения за 2012 г. ръст от 42.5%. Без ефективни мерки за оптимизиране и разходите им обаче повишаването на рентабилността ще остане трудна задача.

По-малки и по-печеливши

И в тазгодишното издание на класацията "Гепард" прави впечатление, че подреждането на най-рентабилните компании се доминира от по-малките по-размер дружества, които явно успяват да реагират по-гъвкаво на предизвикателствата и да се адаптират по-успешно към новите условия. Сред 100-те най-печеливши компании само две са с приходи от над 50 млн. лв. Едната от тях е пловдивската "БТЛ индъстрийз", чиято основна дейност е в областта на разработката, производството и продажбите на медицинско оборудване. За трета поредна година се нарежда сред шампионите по този показател, като през 2013 г. отчетената норма на печалба от 36.24% дори се повишава спрямо реализираните година по-рано 33.08%. Приходите за изминалата година са в размер на 75.8 млн. лв., което е с 14.3% повече в сравнение с 2012 г.

Другата по-голяма компания сред най-рентабилните е софийската "Евро геймс технолоджи", която се занимава с разработване, производство и разпространение на различни съоръжения за игрална дейност. През 2013 г. дружеството е увеличило приходите си с 38.5% до 92.4 млн. лв., като за всеки лев от тях е реализирало печалба от 28.42 стотинки.

Междувременно данните показват и все по-осезаемото присъствие на компаниите с оборот от над 10 млн. лв. сред най-добре представящите се по този показател. През 2013 г. с осемцифрен оборот са една трета (33) от дружествата в топ 100, докато през миналата година броят им беше 25, а през 2011 г. – едва 12. Също както миналата година, около една пета (общо 17) от стоте най-печеливши малки и средни предприятия в страната са реализирали трицифрен темп на растеж на приходите си. Най-добре представилото се от тях е "Дана България", което се занимава с търговия на едро на електронноизчислителна техника. През 2013 г. бизнесът му е нараснал с 974.9% до 6.3 млн. лв., а нормата на печалба е 28.45%.

Постиженията на фирмите от челната десетка също са по-скромни спрямо година по-рано.
Лидерската тройка

За разлика от миналогодишната доминация на софийски дружества на върха на подреждането по рентабилност обаче в тазгодишното издание на "Гепард" начело по този показател застава регистрираният в Чирпан винопроизводител "Новико – Норд", който е еднолична собственост на близката до групата "Химимпорт" "Нова индустриална компания". През изминалата година чирпанското дружество е постигнало завидната рентабилност от 83.31%. Приходите му за 2013 г. са в размер на 11.2 млн. лв., а печалбата е от 9.3 млн. лв.

Съвсем малко по-слаб е резултатът на компанията, заемаща второто място в подреждането – софийската "Грийнлайф", която е инвеститор в имотни проекти в страната и по Черноморието. Рентабилността й за миналата година е 81.40% при реализирани приходи в размер на 5.5 млн. лв. и печалба от 4.4 млн. лв.

Софийско дружество заема и третата позиция в класирането на най-печелившите. Това е "Рема Пулс", което работи в сферата на информационните технологии. През 2013 г. нормата му на печалба е 70.76 стотинки на всеки лев приходи. Общият обем на приходите му е 4.04 млн. лв., а отчетената за годината печалба е в размер на 2.9 млн. лв.

София срещу всички останали

Подобно на резултатите от общата класация "Гепард" в подреждането на най-рентабилните компании също ясно се откроява доминацията на София като място за бизнес. В столицата са регистрирани 46 от стоте най-печеливши малки и средни предприятия за изминалата година (в общата класация делът на дружествата със софийска регистрация е близо 40%) в сравнение с 39 от стоте за предишното издание на "Гепард".

Географското разпределение на останалите компании остава с лек превес на бизнеса от северната част на страната – в топ 100 влизат 32 дружества от Северна и 22 от Южна България. Извън София най-много са фирмите с регистрация в региона на Варна – общо девет. Бургас и Плевен имат по пет представителя в челната стотица на най-рентабилните, а компаниите от Пловдив са четири. В топ 100 попадат и по три дружествата от Стара Загора, Велико Търново и Силистра.

Секторите шампиони

За поредна година най-многобройно в подреждането за рентабилност е присъствието на компании, които работят в селското стопанство – те заемат една пета (общо 19) от класацията по този показател. Общият им брой обаче намалява в сравнение с миналогодишното издание на "Гепард", когато в сектора работеха 27 от най-печелившите 100 дружества. Силно присъствие през 2013 г. отбелязват и компаниите с дейност в строителството (общо 14), както и фирмите от сектор "Машини и оборудване" (общо 10). По осем са представителите на секторите "Недвижими имоти" и "Технологии".
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Най-динамичните компании за търговия с автомобили, части и сервиз: Всички са успешни Най-динамичните компании за търговия с автомобили, части и сервиз: Всички са успешни

Общите приходи на двадесетте дружества в подреждането в "Гепард" са скочили с над 47% до 355 млн. лв.

11 фев 2020, 2566 прочитания

Най-динамичните компании за текстил и облекла: Всички на печалба Най-динамичните компании за текстил и облекла: Всички на печалба

Макар и труден, шивашкият бизнес в България се справя добре и има добри показатели

29 яну 2020, 5650 прочитания


 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Гепард" Затваряне
Гепард: Успех не само с аутсорсинг

"Булпрос" започна с предлагане на изнесени услуги и сега обслужва едни от най-големите корпорации по света

Още от Капитал
Драмата с ТЕЦ "Марица-изток 2" - дълга, скъпа и опасна

Каквито и действия да се предприемат, те ще бъдат закъснели, ще струват скъпо и може да доведат до нови проблеми в сектора

Спаси ме от коронавируса

По-важно е маските да бъдат носени от болните, а не от здравите хора, защото така се ограничава предаването на инфекцията

(Не)възможната столица на културата

"Пловдив 2019" премина с повече скандали, отколкото културни новини, бе недофинансиран и неглижиран от властта

Вирусът, който смрази света

Епидемията от коронавирус за по-малко от месец запали Китай и уплаши целия свят с пандемия, която не е виждана от десетилетия. Рисковете са много, но и възможностите да бъдат избегнати още са живи и съвсем реални

Календар и домашно кино

По-интересните събития от уикенда и седмицата

Нова книга: "Математика на живот и смърт" от Кит Йейтс

Истории за ключовата роля на математиката от съдебната зала до медицината и изборите ни в живота

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10