Гепард: Технологичният оазис

Компаниите от IT сектора продължават да отчитат бурен растеж, като единствено недостигът на кадри може да ги забави

Дори в най-големите пустини човек може да намери оазиси – това са малки плодородни парчета земя с буйна растителност и източник на вода, заобиколени от пясъците на пустошта. В години на икономическа криза като че ли точно такова райско кътче се оказа IT секторът. Голяма част от малките и средните предприятия от бранша се развиват със светкавични темпове, имат амбиции да пораснат бързо и да разширят бизнеса си. Най-големият проблем си остава липсата на достатъчно кадри, но това е секторът, който пръв започна успешно да решава сам този проблем.

"Няма нещо като криза. Това е извинение, коментира Ивайло Петров, управител и мажоритарен собственик на "Аосиа". Ние имаме късмета, че IT секторът се разви много и всеки има нужда от подобни технологии." Неговата компания е лидер в тазгодишната класация на "Гепард" за най-бързоразвиващи се технологични компании.

Първите пет

Сред най-добрите в сектора са както български, така и поделения на чужди компании. "Аосиа" заема първото място в топ 20 на IT фирмите, като регистрира впечатляващия ръст от 391% на приходите през изминалата година до 4.1 млн. лв. Компанията се занимава с изграждането на мрежи, виртуализация и облачни услуги. Работи с решения на Cisco и VMware, като едни от най-големите й проекти са изграждането на непрекъсната конферентна връзка между болници в столичната "Сити клиник", както и мрежата на групата "Интертръст", в която влизат мините на "Горубсо Мадан" и т.н.

На второ място е българското звено на американската компания Verint Systems. Тя от своя страна е бившо бизнес поделение на американско-израелската Comverse. Дейността й е свързана с дизайн, производство, изграждане, поддържане и подобряване на системи за видеонаблюдение. Центърът в България обслужва Гърция, Сърбия, Македония, Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора и Косово. Постъпленията на "Веринт системс" са нараснали с 225%.

Трета в подреждането е българската фирма "Балистик сел". Компанията се занимава с интеграцията на софтуера за мениджърско обучение Blackboard, както и системи за управление на ресурсите ERM и на клиентите CRM на Oracle. Освен като интегратор фирмата разработва и програми по поръчка на клиентите. Работи с фирми и институции от телеком сектора, образованието и др. Сред най-големите й клиенти са "Мобилтел", БТК, "Булсатком", Office1Superstore, "Контракс", Американският университет в Благоевград, Лесотехническия в София, Югозападният университет и др.

След "Балистик сел" е отново чуждестранна фирма с местно представителство – френската Rentabiliweb. Тя предлага софтуерни решения за онлайн разплащания и монетизация на приложения. Българският офис се занимава основно с разработка, програмиране и дизайн на програмите на компанията.

На пето място е "Булпрос" – компания, първоначално свързана с аутсорсинг на IT дейности, но в момента вече работи и по свои софтуерни приложения. Българското дружество се занимава основно с големи чуждестранни корпорации като Siemens, UniSystems, Cisco, VMware и други и им помага при софтуерната развойна дейност, създаване на интернет базирани и мобилни решения, услуги в областта на IT инфраструктурата, както и облачни решения.

По думите на Ивайло Славов, изпълнителен директор и мажоритарен собственик на "Булпрос", ръстът на компанията се дължи на правилния й бизнес модел, който започва да дава ефект. При нея не само приходите й нарастват с голям темп от 134%, но и персоналът. Тя е компанията с най-голям брой служители в челната петица за края на 2013 г. Към декември миналата година те са били 147 души при 57 година по-рано.

Другите IT "котки"

Топ 20 на технологичния сектор на "Гепард" се допълва с компании, които не отчитат 100% ръст като водещите, но това не ги прави по-маловажни. Последната компания с повишение на приходите от 114% е разработчикът на мобилни приложения "Мобайл системс". Създава офис и преводни програми за операционните системи Android, BlackBerry, iOS, Symbian и Windows Phone. Тя е основана през 2001 г. и освен в София има офис и в Сан Диего. С подобен профил, но доста повече специалисти е "Ментормейт". Тя се занимава с мобилни приложения за Android и iOS, като е розвойно звено на едноименната американска фирма MentorMate. Компанията разполага към края на 2013 г. със 147 души персонал, като по думите на Стефан Цанев, управляващ директор в "Ментормейт", в момента те надвишават 200. В класацията влиза и друг разработчик за мобилни приложения. Това е българското звено на френската гейм компания Gameloft. Тя има развойни центрове в над 20 държави, включително и България.

За поредна година място сред лидерите намира още един гейм разработчик – българската "Империя онлайн". Този път компанията отчита по-скромен ръст от 31% и заема 20-о място. Дружеството се опитва да увеличи приходите си, като разшири модела на монетизация на основния си продукт – играта за браузър Imperia Online. Както и да реализира на пазара нови заглавия. Доброслав Димитров, единият от двамата съоснователи, очаква и през настоящата 2014 г. подобно повишение на приходите.

От гейм разработчик до софтуерната развойна дейност като цяло е пътят, който е изминала компанията "Хемимонд". С ръст на приходите от 60% тя заема 10-то място в секторната подредба. Сред най-бързоразвиващите се технологични компании са и два системни интегратора - "ЛЛП Дайнамикс", която вече е част от IT гиганта XAPT, и "Интелиджънт системс". Двете фирмите работят основно с бизнес системите Microsoft Dynamics.

С подобен профил са "ТехноЛогика" и "Рила солюшънс", но те работят и с решения на Oracle. Обикновено тези компании не само работят с готови продукти, но започват да изработват софтуер по поръчка, който да надгради системите на големите IT гиганти.

Сред 20-те най-бързоразвиващи се технологични фирми има и един колоритен пример. Това е холандската Strypes. Историята на компанията разчупва традиционния модел, при който чуждестранен инвеститор открива звено в България. Тя е основана от холандец първо в България, а едва след това открива подразделение в родната си страна. Разработва софтуер за вграждане в сайтове, както и за индустриална автоматизация.

Ограничените ресурси

Тъй като кризата не плаши сектора независимо дали става дума за малко, средно или голямо предприятие, в такъв случай какви са техните опасения и какво може да спре техния ръст? Подобно на малкия оазис с неговите ограничени запаси от вода и зеленина, IT браншът се бои от липсата на ресурси. При тях не става дума за природни суровини и материали, а за човешкия талант. Липсата на достатъчно квалифицирани кадри се явява спирачка за индустрията. Повечето компании се разширяват, някои с бързи, други с не толкова скоростни темпове, а броя на специалистите в страната е ограничен, като се увеличава доста бавно и не толкова качествено. "Основен проблем в IT сектора е липсата на кадри, както и липсата на интерес у младите към науката, технологиите, инжерните и математическите науки", коментира Огнян Траянов, собственик и изпълнителен директор на "ТехноЛогика".

"Едва ли ще намерите IT компания, която да не започне с проблема за кадрите. Това е основна пречка за растежа на този сегмет от икономиката и на много фирми затрудненията се въртят именно около това", потвърждава и Доброслав Димитров от "Империя онлайн".

Повечето вече търсят начини да преодолеят този дефицит. Някои работят активно с университетите като "ТехноЛогика", "Ментормейт", "Империя онлайн" и други създават собствени "школи" и "академии" за обучение на технологичния занаят. По този начин те си създават сами кадрите, което обаче изисква заделянето на определени ресурси и време.

Другият проблем, пред който се изправят бързоразвиващите се компании, е как да управляват растежа.

"Когато фирмата е 25 души, се работи по един начин, когато в рамките на няколко месеца станат 50 - 60, се налага друг, а когато надхвърлят 100 - 150 само за няколко месеца, настава малък ад", коментира Димитров от "Империя онлайн". "В последните 3 години сменихме начина си на работа 3-4 пъти, като всеки път сме били убедени, че сме намерили финалното решение, докато не се окаже, че при новия брой хора то не работи", допълва той. Това мнение се споделя и от Ивайло Славов от "Булпрос".

Още от Капитал