Горивата: Големи обороти, малки печалби

Наличието на един или няколко големи играча в сектора остава проблем

   ©  Цветелина Белутова

Горивото е еднотипна стока и на пазара трудно можеш да се отличиш с продукта, който предлагаш. Двигател на бизнеса в сектора винаги е била цената. Когато обаче имаш един основен играч, с чиято цена се съобразяват всички, възможността да блеснеш става още по-трудна. Това важи за всички големи и познати играчи с големи бензиностанции на всяка магистрала. Какво остава за по-малките, за които, ако играят по правилата, пазарът на горива е едно все по-трудно място за оцеляване с постепенното въвеждането на всички изисквания на държавата за измервателни устройства по складове и бензиностанции. 

Без значение дали си голям или малък на пазара на горива има няколко основни движещи принципа. Ако ценоопределящата компания "Лукойл България" държи високи цени на пазара на едро, това означава възможност за вносителите да увеличат продажбите си. Ако "Лукойл България" предприеме по-агресивна ценова политика, това е шанс за компаниите, купуващи и продаващи горива на "Лукойл", да пласират стоката си. Големите обороти се правят на пазара на едро, а печалбите - на пазара на дребно, където маржовете са по-добри, затова наличието на ритейл верига е плюс. Така повечето най-динамични малки и средни компании в сферата на горивата не могат да се похвалят с много големи печалби на база приходите си, а "Братя Василеви" с мажоритарен собственик "Ле Рой ентерпрайсиз", Великобритания, и печалба от 6.4 млн. лв. при приход 16.8 млн. лв. е по-скоро изключение, което според отчета на компанията не се дължи на оперативната дейност, а на финансови приходи. За по-малките компании остава възможността да се ориентират към незаети от големите компании пазарни ниши, продукти, услуги и пространства, като това да имаш малка бензиностанция там, където нито една голяма верига не би си построила, е само малка част от възможностите.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  daskal1 avatar :-|
  daskal1
  • - 7

  Съгласно немските източници, Меркел е подканила Бойко Борисов на срещата в Берлин "да възобнови разговорите с Русия за Южен Поток, където сме координирали толкова подробности" . Коментарии?

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал