Текстил и облекла: Чужди възложители и пазари диктуват ръста на продажбите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Текстил и облекла: Чужди възложители и пазари диктуват ръста на продажбите

Текстил и облекла: Чужди възложители и пазари диктуват ръста на продажбите

Компаниите в топ 20 разчитат на поръчки от чужбина

Мара Георгиева
10087 прочитания

© Надежда Чипева


Рекордните продажби зад граница на облекла и текстил определиха 2013 като най-добра за сектора. Статистиката отчете експорт за 1.8 млрд. евро през 2013 срещу 1.671 млрд. евро през 2012 и 1.784 млрд. евро през върховата за бранша 2006 г.

По данни на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил (БАПИОТ) през миналата година има увеличение и в търсенето на облекла на вътрешния пазар. Продажбите на дребно са нараснали с 25% в сравнение с 2010 г. и с 13% спрямо 2012. Все още обаче вътрешният пазар не е определящ за бранша, защото 90% от продукцията е предназначена за страните от ЕС. Това обуславя и зависимостта на сектора от потреблението на общия европейски пазар.

По-високи приходи и преимуществено чужди пазари за реализация на произведеното са характерни и за фирмите в топ 20 за сектора през 2013 г., които влизат в класацията "Гепард" на "Капитал" за най-динамичните компании в страната. 

На първо място

в таблицата е благоевградската фирма "Балкантекс". Дружеството е гръцка инвестиция, основано е през 1995 г. и произвежда дамски облекла само за задгранични клиенти. Притежава собствена сграда с шивашки цех, съобразена с европейските норми и изисквания за условия на труд, модерни машини и квалифициран персонал. Компанията отчита над 236% скок в приходите през 2013 г. в сравнение с 2012. От "Балкантекс" обясниха този скок с ниската изходна база - в предишната година предприятието било принудено да съкрати персонала си от 400 на 40 души заради липса на поръчки. Ръстът на приходите през 2013 е резултат не само от завръщането на чуждестранни възложители, но и от избора на компанията да изпълнява по-скъпи, индивидуални, а не масови поръчки. Решението е мотивирано от възможностите на благоевградското дружество – то разработва собствени дизайнерски модни линии, осигурява материали, участва творчески в целия процес от създаването на дрехата до доставянето й.

Чуждестранен собственик има и вторият в топ 20 за сектора - "БелтАрт", с. Голямо Враново, Русе. Фирмата произвежда дизайнерски дамски, мъжки, унисекс и детски колани от кожа и текстил, а също и модели по поръчка на клиента - ежедневни, спортни, класически, луксозни. Клиенти и партньори на дружеството са едни от най-големите производители на готово облекло в Европа. "БелтАрт" започва дейност през 1999 г. в гр. Валдбрьол, Германия. През 2000 г. собственикът и управител Франк-Андре Шнайдер решава да тества модела "Производство в чужбина", а през 2002 г. основава дъщерно предприятие "Белтарт SRL" в гр. Брашов, Румъния. През 2004 г. е открита и българската фирма. Тя има производствен капацитет от 80 000 колана дневно, а годишно представя повече от 3500 собствени модела. От няколко години предлага и чанти, които се съчетават с колан. За миналата година "БелтАрт" отчита над 183% скок на приходите. От компанията обясниха този резултат с чуждестранния собственик, осигуряващ сигурност и пазари, както и с новите модели и новите клиенти.

В топ 3 за сектора е една нетипична фирма - "МАРС Армор" (над 164% ръст на приходите през 2013 в сравнение с 2012). Тя е създадена през 2002 г. като търговска, но от 2003 г. започва собствено производство на бронежилетки, а днес е лидер в страната (с 93% пазарен дял) и на Балканите. Доставя бронежилетки за Египет, Катар, Кувейт, Саудитска Арабия, ОАЕ и някои бивши съветски републики. През 2012 фирмата отвори нова производствена база в Костинброд, която е с 5000 кв.м площ и капацитет 100 хил. бронежилетки на година. Дружеството разполага с компютърен дизайн, роботи за рязане на кевлар (органичен полимер, устойчив на влага и гниене), поточни линии за производство на бронеплочи, балистична и текстилна лаборатория. "МАРС Армор" спечели два проекта по програма "Конкурентоспособност" и предвижда нови инвестиции за разширение.

Още гръцки инвеститори

Гръцка инвестиция е и фирма "Алфа коттон" – с. Марикостиново, Петрич. Съдружници в дружеството са Спиридон Хортис и Константинос Дземис. Компанията отчита над 151% ръст на приходите, което й отрежда четвърто място в класацията "Гепард" за сектор "Текстил и облекла".

Следващият в класацията - "Катерини текстил", София, също е притежание на гръцки граждани - Аикатерини Сотирху и Атанасиос Сотирхос. Фирмата произвежда бански костюми и отчита 150% ръст на продажбите през 2013 в сравнение с предходната година. Според данните от Търговския регистър производителят на ризи, блузи и панталони "Боди Моув" (7-мо място, 70% ръст) e собственост на Морфис-Боникос Андреас Димитриос. Производствената база е в с. Левуново, гр. Сандански.

Шивашката фирма "Аботис" – Разлог (9-о място), е учредена през 1997 г. от Георгиос Ставропулос. От 2005 г. дружеството притежава собствена модерна производствена сграда на площ 3500 кв. метра. През 2006 г. собственикът създава и Abotis Hellas L.T.D. със седалище в индустриалната зона на Ореокастро, Гърция, с цел възлагане на поръчки за облекла – пряко и чрез представители.

Други чуждестранни собственици

Производство и търговия с текстилни изделия, трикотажни платове и трикотажна конфекция е основната дейност на "Нитинг еволюшън" – Сливен (6-о място, 104% ръст). Дружеството е собственост на The Fashion Factory S.R.L – Италия.

Италианска инвестиция (на "Джи Би Ес Галлинаро Байинг сървис") е още една компания - "Дизайнер консептс", Ихтиман (10-о място). Тя е специализирана в шиенето на дамски, мъжки и детски облекла за експорт. Според отчета на дружеството в Търговския регистър фокусът през 2013 г. е бил върху производството на панталони, горно облекло и ризи. При нужда "Дизайнер консептс" възлага част от поръчките си на български подизпълнители. Дейността се извършва в собствена сграда на фирмата. Изборът на италианския инвеститор е продиктуван от близостта на България до западните пазари, което намалява разходите за транспорт в сравнение с Китай, и от качеството на продукцията, предлагана от българските шивачи. Увеличените поръчки и разширената гама от продукти през 2013 г. са довели компанията до решението да купи собствен офис в София и да инвестира в разширение на производствената си база в Ихтиман – изградена е допълнителна постройка, закупена е производствена линия за производство на ризи, разширени са складовите площи.

Испанската шивашка фирма "КНМ текстил" - Плевен, която произвежда и търгува с трикотажни изделия, е в България от 2011 г. и само за 2.5 години е увеличила 10 пъти производството си. Дружеството заема осма позиция в класацията "Гепард" с ръст на приходите над 63%.

Чужди капитали са инвестирани и в "Булгарплюм" - Брезово. Предприятието (15-о място) е собственост на регистрираното в Люксембург "Булинвест" АД. Компанията е в България от 2005 г. и се занимава с изкупуване на патешка перушина (от съседната кланица "Брезово", в която инвеститори са французи, както и още няколко фирми). Перушината се сепарира, пере и суши и се продава като текстилен продукт в държави от ЕС и Швейцария. От дружеството съобщават, че са готови да инвестират в изграждането на нова производствена база. Две фирми за

кожени облекла и обувки

влизат в топ 20 за сектора: "Пълдин Багс" – Пловдив (11-о място), и "Гидо" - Пещера (12). "Гидо" е основана през 1995 г. и произвежда дамски и мъжки обувки, познати под марките Gido и Girotti. Днес "Гидо" ръководи няколко производствени филиала с капацитет на производство до 2000 чифта   обувки   на ден. През 2010 г. компанията стъпи и на онлайн пазара за обувки, като откри свой виртуален магазин.

Униформи и екипировка

Класацията за сектора през миналата година се оглавяваше от софийската "Aполо". Тази година дружеството е на 13-о място с 37.5% ръст на приходите. Фирмата е създадена през 1994 г. от Николай и Веска Цветанови. Произвежда униформи, включително военни и полицейски, както и облекла за лов, риболов, спорт, туризъм. Разполага със собствени шивашки фабрики, развоен център, логистична база, магазини. Започва с търговска дейност като представител за България на световни лидери в оръжейния и ловния бранш. През 1997 г. изгражда първата си фабрика и две години по-късно излиза на пазара със собствена колекция и марка ловни облекла Apolo. Доставчик е на швейцарската армия, произвежда облекла и за норвежката и за датската армия. Фирмата е снабдявала с униформи английската, френската и немската полиция, английските кралски пощи, френските летища, австрийските горски служби. Доставя униформи и за българската полиция и армия.

МАК-В - Габрово (14-а позиция), е част от МАК АД - една от най-старите текстилни фабрики в България. Фирмата е 100% частна собственост и е специализирана в производството и доставката на военни, полицейски, пожарникарски униформи и екипировка. Дружеството произвежда също всички видове тъкан текстил, памучни, полиестерни и полиамидни тъкани, светлоотразителни, антибактериални, антистатични и негорими платове, както и медицински, хотелиерски и работни облекла.

Ръст на приходите отчитат и останалите компании в топ 20 за сектора. Фирма "Янев спорт фешън" - Хасково (16), е специализирана в трикотажните спортни облекла. "Р-Декса трейдинг" – с. Кирково, Кърджали (17), произвежда дамски и мъжки якета и палта, както и дамски сака. Дружеството декларира, че може да предложи от 10 000 до 17 000 броя връхни облекла на месец в зависимост от сложността на моделите. Работно облекло и обувки е основен предмет на дейност на "Техномат-Меркурий" ООД – Габрово (18). "Валена" – Кюстендил (19), изработва мъжки ризи и ризи по поръчка за фирмата "Лакост" – Франция. А "Пчела" - Кърджали (20), предлага дамско и мъжко бельо.

Рекордните продажби зад граница на облекла и текстил определиха 2013 като най-добра за сектора. Статистиката отчете експорт за 1.8 млрд. евро през 2013 срещу 1.671 млрд. евро през 2012 и 1.784 млрд. евро през върховата за бранша 2006 г.

По данни на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил (БАПИОТ) през миналата година има увеличение и в търсенето на облекла на вътрешния пазар. Продажбите на дребно са нараснали с 25% в сравнение с 2010 г. и с 13% спрямо 2012. Все още обаче вътрешният пазар не е определящ за бранша, защото 90% от продукцията е предназначена за страните от ЕС. Това обуславя и зависимостта на сектора от потреблението на общия европейски пазар.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.