Новият брой:
Правителство с ГЕРБ?

Строителство: След кризата плавно нагоре 

Обществените поръчки помагат на сектора за да изплува

Големият обем на нови жилищни площи влияе най-силно върху общия ръст на строителството в България през 2014 г.
Големият обем на нови жилищни площи влияе най-силно върху общия ръст на строителството в България през 2014 г.
Големият обем на нови жилищни площи влияе най-силно върху общия ръст на строителството в България през 2014 г.    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Големият обем на нови жилищни площи влияе най-силно върху общия ръст на строителството в България през 2014 г.    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сред най-динамично растящите дружества в секторната класация "Гепард" са основно тези от инфраструктурния сектор и жилищното строителство.

В строителната индустрия се усети съживяване и през 2014 г. започнатото строителство в България регистрира ръст от 18.92% спрямо предходната година. Отчетеният растеж за София е 19.56%, а Пловдив отбелязва рекордното повишение от 61.7%. Инвеститорите са най-активни в жилищното строителство, като този подсектор отбелязва и най-значимото увеличение от 54.41% за цялата страна. Това показват данните на Националния регистър за ново строителство и реконструкция в България (www.bcc.bg). Големият обем на нови жилищни площи влияе най-силно върху общия ръст на строителството в България. Положително е развитието и при изграждането на промишлени и складови обекти. Поради това в страната не липсват малки и средни компании, за които годината приключва със сериозен ръст на приходите. В секторната класация "Гепард" на най-динамично растящите дружества са основно тези от инфраструктурния сектор и жилищното строителство. В бранша обаче определено има проблеми с недостига на работна ръка – най-вече за техническата работа. Това донякъде възпира предприемачите да осъществяват по-големи и сложни проекти в някои подсектори. Проблеми има и при организирането и провеждането на обществени поръчки. Отрицателен фактор е и липсата на административен капацитет в общините, водеща до неефективно усвояване на европейските проекти.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар