Ръст по вода
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ръст по вода

Компанията е известна и с това, че през 1926 г. поставя началото на електрификацията на Софийска област с изграждането на ВЕЦ "Пастра" с инсталирана мощност 2900 киловата като първо стъпало на рилската водноелектрическа каскада.

Ръст по вода

Лидерът по рентабилност БАД "Гранитоид" е собственик на четири водни електроцентрали

5960 прочитания

Компанията е известна и с това, че през 1926 г. поставя началото на електрификацията на Софийска област с изграждането на ВЕЦ "Пастра" с инсталирана мощност 2900 киловата като първо стъпало на рилската водноелектрическа каскада.

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


68.55% е рентабилността на "БАД Гранитоид" за 2014 г., което се дължи на политиката на компанията да инвестира единствено  рехабилитация на съоръженията си.
Компанията е наследник на най-голямото индустриално предприятие  в България в началото на XIX век.

Компаниите, които мога да се похвалят, че са наследници на едно от най-големите частни акционери дружества в България, създадено в началото на XIX, век едва ли са много. Още по-малко са тези, които продължават да развиват успешно дейността си. "Българско акционерно дружество "Гранитоид" съвместява и двете, нареждайки се на първо място по рентабилност на приходите в класацията "Гепард" за най-динамичните малки и средни компании за 2015 г.

Кои са "Граниотоид"

Компанията притежава четирите водноелектрически централи (ВЕЦ) от каскада Рила - "Пастра", "Рила", "Каменица" и "Калин", които са с обща инсталирана мощност 32 мегавата. Печалбата на дружеството за 2014 г. е 8.207 млн. лв. при приходи от 11.972 млн. лв., което обуславя и високия коефициент на рентабилност от 68.55%. Основна част от приходите на дружеството са от продажбата на електроенергия на Националната електрическа компания (НЕК) и ЧЕЗ. На практика ръстът в печалбата за 2014 г. е едва 0.15% спрямо 2013 г., а приходите с 0.11%.

Според източници, запознати с дейността на компанията (мениджърите не пожелаха да говорят за "Гепард" - бел. ред.), една от основните причини за постигането за нивото на този показател е, че на практика тя инвестира единствено в рехабилитация и поддръжка на водните съоръжения. Това се вижда и от отчета на дружеството, според който 1.045 млн. лв. от общите разходи, които са в размер на 2.838 млн. лв., са за суровини, материали и външни услуги. За възнаграждения и осигуровки пък са похарчени 1.191 млн. лв. От отчета на дейността става ясно също, че през 2015 г. инвестиционната програма на "Гранитоид" предвижда отново рехабилитация на съществуващите машини и оборудване, както и възстановяване на съоръженията във "вид, подходящ за нормалната им експлоатация". Стойността на планираните инвестиции е 384 хил. лв. Подобни са инвестиционните разходи на дружеството и през 2013 г. През 2014 г. е взето и решение за разпределяне на цялата печалба на дружеството за 2013 г., която е в размер на 7.114 млн. лв.

Малко история

Акционерното дружество "Гранитоид" е създадено от германците Едуард Наудашер, Райнхард Томанек (според някои публикации австриец) и българина Георги Атанасов. На практика то е най-голямото индустриално предприятие в България до национализацията с поделения в строителството, циментовата промишленост, електропроизводството и добива на въглища. При ликвидацията му през 1947 г. акции в него притежават близо 400 лица, включително 53-ма швейцарци, 42% от капитала се държат от българи.

Компанията е известна и с това, че през 1926 г. поставя началото на електрификацията на Софийска област с изграждането на ВЕЦ "Пастра" с инсталирана мощност 2900 киловата като първо стъпало на рилската водноелектрическа каскада. В следващите години дружеството разширява централата с втори генератор от 4000 киловата и изгражда още три централи - ВЕЦ "Рила" (1929), ВЕЦ "Каменица" (1940) и ПАВЕЦ "Калин" (1949), който е най-високото водно съоръжение в страната.

"Гранитоид" изграждат и първия електропровод за високо напрежение и подстанция "Орион" в София с трансформатори от 2 по 2000 киловата. Дейността на "Гранитоид" се преустановява с национализацията на частните активи, а впоследствие водните съоръжения стават част от Националната електрическа компания (НЕК).

Приемникът на "Гранитоид"

Българско акционерно дружество "Гранитоид" е възстановено през 2001 г., като зад него на практика стоят истинските наследници на създадената през XIX век компания, които успяват да реституират национализираните активи на водноелектрическите централи . Така дружеството става отново собственик на ВЕЦ "Пастра", ВЕЦ "Рила", ВЕЦ "Каменица" и ПАВЕЦ "Калин". Според отчета за дейността за 2014 г. в дружеството работят общо 56 души. През годината също така не е имало промяна на акционерния капитал.

Според данните в Търговския регистър дружеството е с регистриран капитал 554 хил. лв. В съвета на директорите му влизат Ганчо Ганчев, който е негов председател, Георги Димов, който е изпълнителен директор, и Добри Рашеев. От самото дружество отказаха да разкажат повече за дейността си.

68.55% е рентабилността на "БАД Гранитоид" за 2014 г., което се дължи на политиката на компанията да инвестира единствено  рехабилитация на съоръженията си.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK