24 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Компанията е известна и с това, че през 1926 г. поставя началото на електрификацията на Софийска област с изграждането на ВЕЦ "Пастра" с инсталирана мощност 2900 киловата като първо стъпало на рилската водноелектрическа каскада.

Ръст по вода

Лидерът по рентабилност БАД "Гранитоид" е собственик на четири водни електроцентрали

5850 прочитания

Компанията е известна и с това, че през 1926 г. поставя началото на електрификацията на Софийска област с изграждането на ВЕЦ "Пастра" с инсталирана мощност 2900 киловата като първо стъпало на рилската водноелектрическа каскада.

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА
68.55% е рентабилността на "БАД Гранитоид" за 2014 г., което се дължи на политиката на компанията да инвестира единствено  рехабилитация на съоръженията си.

Компанията е наследник на най-голямото индустриално предприятие  в България в началото на XIX век.

Компаниите, които мога да се похвалят, че са наследници на едно от най-големите частни акционери дружества в България, създадено в началото на XIX, век едва ли са много. Още по-малко са тези, които продължават да развиват успешно дейността си. "Българско акционерно дружество "Гранитоид" съвместява и двете, нареждайки се на първо място по рентабилност на приходите в класацията "Гепард" за най-динамичните малки и средни компании за 2015 г.

Кои са "Граниотоид"

Компанията притежава четирите водноелектрически централи (ВЕЦ) от каскада Рила - "Пастра", "Рила", "Каменица" и "Калин", които са с обща инсталирана мощност 32 мегавата. Печалбата на дружеството за 2014 г. е 8.207 млн. лв. при приходи от 11.972 млн. лв., което обуславя и високия коефициент на рентабилност от 68.55%. Основна част от приходите на дружеството са от продажбата на електроенергия на Националната електрическа компания (НЕК) и ЧЕЗ. На практика ръстът в печалбата за 2014 г. е едва 0.15% спрямо 2013 г., а приходите с 0.11%.

Според източници, запознати с дейността на компанията (мениджърите не пожелаха да говорят за "Гепард" - бел. ред.), една от основните причини за постигането за нивото на този показател е, че на практика тя инвестира единствено в рехабилитация и поддръжка на водните съоръжения. Това се вижда и от отчета на дружеството, според който 1.045 млн. лв. от общите разходи, които са в размер на 2.838 млн. лв., са за суровини, материали и външни услуги. За възнаграждения и осигуровки пък са похарчени 1.191 млн. лв. От отчета на дейността става ясно също, че през 2015 г. инвестиционната програма на "Гранитоид" предвижда отново рехабилитация на съществуващите машини и оборудване, както и възстановяване на съоръженията във "вид, подходящ за нормалната им експлоатация". Стойността на планираните инвестиции е 384 хил. лв. Подобни са инвестиционните разходи на дружеството и през 2013 г. През 2014 г. е взето и решение за разпределяне на цялата печалба на дружеството за 2013 г., която е в размер на 7.114 млн. лв.

Малко история

Акционерното дружество "Гранитоид" е създадено от германците Едуард Наудашер, Райнхард Томанек (според някои публикации австриец) и българина Георги Атанасов. На практика то е най-голямото индустриално предприятие в България до национализацията с поделения в строителството, циментовата промишленост, електропроизводството и добива на въглища. При ликвидацията му през 1947 г. акции в него притежават близо 400 лица, включително 53-ма швейцарци, 42% от капитала се държат от българи.

Компанията е известна и с това, че през 1926 г. поставя началото на електрификацията на Софийска област с изграждането на ВЕЦ "Пастра" с инсталирана мощност 2900 киловата като първо стъпало на рилската водноелектрическа каскада. В следващите години дружеството разширява централата с втори генератор от 4000 киловата и изгражда още три централи - ВЕЦ "Рила" (1929), ВЕЦ "Каменица" (1940) и ПАВЕЦ "Калин" (1949), който е най-високото водно съоръжение в страната.

"Гранитоид" изграждат и първия електропровод за високо напрежение и подстанция "Орион" в София с трансформатори от 2 по 2000 киловата. Дейността на "Гранитоид" се преустановява с национализацията на частните активи, а впоследствие водните съоръжения стават част от Националната електрическа компания (НЕК).

Приемникът на "Гранитоид"

Българско акционерно дружество "Гранитоид" е възстановено през 2001 г., като зад него на практика стоят истинските наследници на създадената през XIX век компания, които успяват да реституират национализираните активи на водноелектрическите централи . Така дружеството става отново собственик на ВЕЦ "Пастра", ВЕЦ "Рила", ВЕЦ "Каменица" и ПАВЕЦ "Калин". Според отчета за дейността за 2014 г. в дружеството работят общо 56 души. През годината също така не е имало промяна на акционерния капитал.

Според данните в Търговския регистър дружеството е с регистриран капитал 554 хил. лв. В съвета на директорите му влизат Ганчо Ганчев, който е негов председател, Георги Димов, който е изпълнителен директор, и Добри Рашеев. От самото дружество отказаха да разкажат повече за дейността си.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK